Buisisolatie

Bij Isolatienoord koopt u voordelig buisisolatie. Buisisolatie is een flexibel isolatiemateriaal dat u zelf eenvoudig kunt aanbrengen. Door buisisolatie toe te passen kunt u onnodig warmteverlies van cv leidingen voorkomen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is buisisolatie?

Buisisolatie is een flexibel isolatiemateriaal van schuimrubber dat buisvormig is. Buisisolatie is aan één zijde te openen, zodat het gemakkelijk om de verwarmingsbuizen heen geplaatst kan worden. Door buisisolatie toe te passen kunt u warmteverlies van de cv leidingen flink inperken. Berekend is dat buisisolatie per meter zo’n 3m³ gas kan besparen op jaarbasis. Een gemiddelde woning heeft tussen de 10 en 20 meter aan cv leiding dat in aanmerking komt voor buisisolatie. Het aanbrengen van buisisolatie is dus zeer de moeite waard.  

Waarom buisisolatie?

Buisisolatie gebruikt u om de warmteafgifte van verwarmingsbuizen zoveel mogelijk te beperken. Deze warmteafgifte is uiteraard zeer ongewenst in onverwarmde en/of ongebruikte ruimtes zoals een kruipruimte, berging, washok of zolder. De buisisolatie houdt de warmte ‘gevangen’ in de buis, omdat het materiaal helemaal rondom de buizen zit. Het kan dus niet ontsnappen op die plekken waar dat niet nodig is. Het is van belang om zowel de aanvoer- als retourleidingen te voorzien van buisisolatie. Beide soorten zijn namelijk verantwoordelijk voor warmteverlies.
In WEL verwarmde en gebruikte woonruimtes hoeft u overigens GEEN buisisolatie toe te passen.

Voordelen buisisolatie

Het plaatsen van buisisolatie kent meerdere voordelen. Een aantal daarvan zijn hierboven ook al genoemd, zoals de besparing van warmte en daarmee de besparing van gas en dus euro’s. Maar buisisolatie vermindert ook sterk de kans op bevriezing van leidingen die daar gevoelig voor zijn. Denk daarbij aan de leidingen van een buitenkraan. Daarnaast kan buisisolatie het tikken van cv leidingen verhelpen. Dit tikken kan komen omdat de leidingen ontlucht moeten worden. Maar heeft u het ontluchten al gedaan en helpt dit niet, dan kan buisisolatie ook van pas komen. Dit tikken van cv buizen wordt namelijk ook veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van de buizen als gevolg van opwarming en afkoeling. Door de toepassing van buisisolatie blijft de temperatuur in de leidingen constanter en koelen ze veel minder af dan zonder buisisolatie. Het tikken kan daardoor verminderen of zelfs helemaal ophouden.

Dikte buisisolatie

Buisisolatie komt in verschillende vormen en maten. Zo let u goed op welke binnendiameter u nodig heeft. Een goed passende buisisolatie klemt zichzelf strak om de buizen heen. Zo heeft een 18mm leiding buisisolatie met een doorsnee van 18mm nodig. Daarnaast kijkt u ook naar de dikte, hoe dikker de buisisolatie, hoe beter deze zijn werk doet. Een nadeel van dikkere buisisolatie kan zijn dat deze niet mooi om de leidingen te plaatsen zijn, bijvoorbeeld omdat de buizen te dicht tegen de muur liggen of omdat meerdere leidingen dicht op elkaar zitten. In dat geval kiest u voor de dikte die wél mooi past. Ook dan bespaart u namelijk nog steeds energie.

Zelfklevende buisisolatie

De buisisolatie die u bij Isolatienoord koopt is altijd voorzien van een zelfklevende plakstrip. Zo wordt het plaatsen van buisisolatie nog gemakkelijker. U hoeft alleen de buisisolatie om de buizen heen te klemmen en het vervolgens dicht te plakken met de plakstrip.

Climaflex buisisolatie

Bij Isolatienoord vindt u de Climaflex buisisolatie. Climaflex buisisolatie is een hoogwaardig isolatiemateriaal. Het materiaal is per stuk 2 meter lang. De buisisolatie van Climaflex is flexibel doch ook zeer stevig.