Houtvezel

Op zoek naar een natuurlijk isolatiemateriaal om de woning mee te isoleren? Dan is houtvezel isolatie een mooie oplossing. Houtvezel is een materiaal dat inmiddels op grote schaal als isolatie wordt gebruikt. Het beschikt niet alleen over prima thermische en akoestische eigenschappen, maar heeft ook een goede ventilerende en luchtzuiverende werking. Bovendien is het materiaal 100% natuur- en milieuvriendelijk en draagt het bij aan een gezond leefklimaat. Lees hieronder meer over houtvezel isolatie.

Wat is houtvezel isolatie?

Houtvezel is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden als isolatiemateriaal in de bouw. Ook steeds meer mensen die zelf hun huis willen isoleren, kiezen voor dit natuurlijke materiaal. Het houtvezel assortiment is dan ook ruim gevuld met keuze uit plaatmaterialen en isolatieplaten. Deze worden veelzijdig gebruikt als binnen- en buitenisolatie van daken, gevels, wanden en vloeren. De woning krijgt hierdoor niet alleen een betere warmte isolatie, maar houtvezel werkt daarnaast ook heel goed geluidsisolerend. Dat betekent dat overlast van geluid van buiten alsook van binnen grotendeels wordt tegengehouden.  
Houtvezel is niet één van de goedkoopste materialen om een woning mee te isoleren. Het is daarentegen wél een hoogwaardig, milieuvriendelijk en circulair product. Het draagt daarmee dus bij aan een schoner milieu, is beter voor de gezondheid, duurzaam en volledig recyclebaar.

Hoe wordt houtvezel gemaakt?

Houtvezel is een restmateriaal dat ontstaat bij het verzagen en bewerken van ruw hout uit duurzame bosbouw. Jaarlijks worden er in Europa vele miljoenen bomen tot planken en platen verzaagd. De houtsnippers van dat proces worden verzameld, gestoomd en geschraapt tot houtvezels. Deze worden met een natuurlijk bindmiddel geperst tot stevige uniforme platen. Die hebben vervolgens weer verschillende eigen toepassingen in de bouw, waarvan het gebruik als houtvezel isolatie er één van is.

 

Houtvezel

 

Eigenschappen van houtvezel isolatie


Warmte isolatie

De belangrijkste reden om een huis te isoleren met houtvezelplaten is uiteraard het binnenhouden van warmte. Zeker in de herfst en in de winter kan er heel veel warmte via dakengevels of de vloer ontsnappen uit een huis. In een slecht geïsoleerd huis kunnen de stookkosten in de winter dan de pan uitrijzen. Bovendien moet de warmte die zo verspild wordt weer aangevuld worden, en dat heeft, behalve hogere energiekosten, ook een negatieve impact op het milieu.

Koude isolatie

Aan de andere kant kunnen houtvezelplaten warmte niet alleen binnen, maar ook buiten houden. Dat komt heel goed van pas in de steeds langere en warmere zomers. Doordat het binnenshuis langer koel blijft hoeft een airco of ventilator minder lang aan te staan – nog meer winst voor uw portemonnee en voor het milieu!

Geluidsisolatie

Houtvezelplaten hebben een vrij open celstructuur. De met lucht gevulde houtvezels zorgen voor een heel goede geluidsisolatie. Een gehorig huis en geluiden van een drukke weg of het centrum van de stad blijven zo ook echt buitenshuis. Zo slaat u twee vliegen in één klap; met houtvezel houdt u de warmte binnen en de herrie buiten.

Warmteafgifte

Geen enkel materiaal isoleert perfect. Op hete, zonnige dagen 'lekt' er altijd een deel van de hitte van buiten door de isolatie heen, waardoor het binnenshuis toch opwarmt. Het fijne van houtvezelplaten is dat deze warmteafgifte pas uren later plaatsvindt. Dat betekent dat het binnenshuis na een hete zomerdag pas in de avond en in de nacht opwarmt. Precies op de tijden wanneer het onder normale omstandigheden alweer een beetje begint af te koelen. De warmteafgifte van de meeste andere isolatiematerialen ontstaat vaak veel sneller.

Brandbaarheid

De brandveiligheid van houtvezelplaten voldoet ruimschoots aan de hedendaagse bouwnormen. Toch is het van groot belang om qua brandveiligheid wel een aantal zaken in acht te nemen. Hoe brandveilig is de opbouw van de constructie? Welke materialen zijn voor de constructie gebruikt? Er wordt vaak gedacht dat het isolatiemateriaal de brandbaarheid van de hele constructie bepaald. Echter, dit is niet het geval! Indien houtvezelisolatie goed wordt aangebracht, gaat bij brand de buitenste laag verkolen. Dit zorgt dat zuurstof niet kan doordringen, waardoor de brand gaat afremmen. En omdat het een natuurlijk mariaal betreft, komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Levensduur

De levensduur van houtvezelplaten is hoog, en hangt onder andere af van de constructie, de afwerking en de condities (zoals het vochtgehalte) op de plek van toepassing. Een gemiddelde levensduur van tientallen jaren tot rond de 100 jaar maakt houtvezel een duurzaam materiaal en een uitstekende investering.

 

Dampopen en vochtregulerende werking van houtvezel

Houtvezel kent nog een aantal bijzondere eigenschappen. Houtvezelisolatie heeft als kenmerk dat het zeer vochtregulerend werkt. Houtvezel is dampopen maar werkt luchtdicht. Voordelen hiervan zijn dat het vocht kan vasthouden tijdens de maanden dat het koud en regenachtig is om het vocht weer los te laten in de warmere en drogere maanden. De isolatiewaarde blijft echter behouden omdat houtvezelisolatie een hoge warmteopslagcapaciteit heeft. De woning blijft lekker koel als het warm is en warm als het koel is. Van nature is houtvezel goed bestand tegen schimmels en rot. Het heeft een luchtzuiverende werking en zorgt ervoor dat de constructie in goede conditie blijft. Dit alles draagt bij aan een gezond en comfortabel leefklimaat.

 

 

 

Houtvezelplaten en isolatie

 

Toepassingen van houtvezelisolatie

Houtvezel is een isolatiemateriaal dat sterk in opkomst is en steeds populairder wordt. Het kent talloze toepassingen en wordt steeds vaker gebruikt als isolatie in zowel nieuwbouw, houtskeletbouw en renovatieprojecten. Het kan toegepast worden in daken, wanden en vloeren. Houtvezel is daarom een veelzijdige isolatie dat vrijwel in iedere ruimte kan worden gebruikt.

Verwerking van houtvezel

Werken met houtvezel is prettig. Het materiaal laat geen stof los en irriteert de huid niet. Beschermende middelen zoals een stofbril, masker en speciale kleding is dan ook niet nodig. Houtvezelplaten zijn flexibel en laten zich goed klemmen tussen de kepers en het houten regelwerk. Het materiaal is daarnaast prima op maat te snijden met een zaag of isolatiemes.

Wat kost houtvezelisolatie?

Houtvezel is ten opzichte van vergelijkbare materialen zoals steenwol en glaswol een duurder isolatiemateriaal. Dit is omdat het afkomstig is van duurzaam beheerde bosbouw. Maar als we de eigenschappen tegen elkaar afwegen, dan heeft houtvezelisolatie veel meer voordelen dan steenwol of glaswol isolatie. Houtvezelplaten met een dikte van 6 centimeter vindt u bij ons al vanaf €6,19 per m² inclusief btw. Liever goedkoper isoleren? Dan is steenwol of glaswol een goed alternatief.  

Gezond isoleren met Steico houtvezel

Bij Isolatienoord vindt u houtvezelisolatie van het merk Steico.
Met houtvezelisolatie kiest u voor een gezond en duurzaam isolatiemateriaal. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor de verwerker. Het materiaal is niet alleen vrij van schadelijke stoffen maar draagt ook bij aan een gezond leefklimaat. Het kiezen voor houtvezel als isolatie voor uw woning, betekent isoleren met een gezond en milieuvriendelijk product.

Heeft u nog vragen over Steico houtvezel? Neem dan gerust contact met ons op.