Katoen isolatie

Katoenisolatie is een vernieuwende manier van isoleren met een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat ook nog eens uitstekend scoort met zeer hoge waardes voor zowel thermische als akoestische isolatie. De katoenisolatie van Métisse is een 100% natuurlijk en volledig circulair isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Métisse katoen isolatie werkt vochtregulerend en draagt bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat.

Wat is katoen isolatie

Katoenisolatie is ontstaan uit een samenwerking van de bedrijven Vernooij Textile Recyclers en Le Relais. Er werd gezocht naar een manier om de afvalberg met afgedankte kleding die niet herdraagbaar is te verkleinen. Deze zoektocht resulteerde in katoenisolatie. Immers, katoen heeft van nature al zeer goede isolerende eigenschappen; katoenen kleding houdt ons in de winter warm en in de zomer juist koel.

De katoenisolatie van Métisse wordt gemaakt van oude, niet herbruikbare katoenen kleding. Deze kledingstukken worden verscheurd en verwerkt tot kleine vezels. Vervolgens worden deze katoenvezels gewassen en behandeld met een brand- en schimmelwerend product, geheel op natuurlijke basis. Tot slot wordt er een bindmiddel aan toegevoegd en wordt het geheel verhit tot 100 graden. Hierdoor smelt alles samen tot een flexibele, vormvaste lange, dikke lap katoenisolatie die vervolgens verwerkt wordt tot katoen isolatieplaten, katoen akoestische platen en tot katoenisolatie rollen. Elk isolatieproduct van Métisse bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels.

 

 

Thermisch isoleren met katoen isolatie

Katoen isolatie is uitermate geschikt om mee te isoleren tegen warmte en kou. Het heeft ongeveer dezelfde hoge isolatiewaarde als steenwol en glaswol. In de winter houdt het de woning behaaglijk warm, in de zomer aangenaam koel. Het grote voordeel bij katoenisolatie echter is dat het beschikt over een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit betekent dat het isolatiemateriaal bij hoge temperaturen de warmte op kan slaan. Hoe meer warmte er wordt opgeslagen, hoe langer het duurt voordat de warmte door het materiaal heen kan dringen. Dit zorgt ervoor dat het een met katoen geïsoleerde ruimte langer koel blijft in de zomer. In vergelijking met traditionele isolatiematerialen kan dit al snel 6 tot 7 graden verschil in temperatuur opleveren.

Akoestisch isoleren met katoen isolatie

Naast de uitstekende thermische isolatie werkt katoen isolatie ook zeer goed als geluidsisolatie. Door de vorm en structuur van de katoenvezels is katoenisolatie heel goed in staat om lucht- en contactgeluid te dempen en vervolgens te absorberen. Dit grote voordeel ontstaat door de hoge dichtheid van 45kg/m³. Bij steen- en glaswol ligt de dichtheid tussen de 25 en 35 kg/m³. Hoe hoger de dichtheid, des te betere akoestische isolatiewaardes. Dankzij de hoge dichtheid is katoenisolatie zeer goed te gebruiken als geluidsisolatie voor plafonds, voorzet- en scheidingswanden of vloeren.

Vochtregulerende werking van katoen isolatie

Katoen isolatie heeft van nature een buitengewoon goede vochtregulerende werking. Dit houdt in dat de katoenvezels in het isolatiemateriaal overtollig vocht kunnen opnemen om weer los te laten wanneer de vochtigheid in de ruimte te veel daalt. In de tussentijd slaat katoen isolatie het vocht op. 
Dit hele proces ontstaat wanneer het buiten afkoelt en regenachtig weer is. De katoen isolatie neemt het vocht op en slaat het op. Als de buitentemperaturen dat weer stijgen en de lucht droger wordt, laat het isolatiemateriaal het vocht weer vrij. Het vochtregulerende vermogen van katoen zorgt er daarmee dus voor dat er een stabiele luchtvochtigheid is en zo ook een gezond binnenklimaat in huis ontstaat. Het opnemen en weer loslaten van vocht heeft echter geen enkel negatief effect op het katoen isolatiemateriaal. Het wordt niet aangetast en behoudt zijn isolerende eigenschappen.

Geen dampscherm bij katoen isolatie?

Dankzij het vochtregulerende vermogen is bij het toepassen van katoenisolatie in veel gevallen geen dampscherm nodig. Maar let er dan wel op dat de buitenschil, dus de koude kant, vocht door kan laten naar buiten. De buitenschil dient dus dampopen te zijn. Het is daarom ook van belang dat de dampremming aan de warme kant, dus aan de binnenkant, groter moet zijn dan aan de koude kant. Opgeslagen vocht kan hierdoor naar buiten worden afgevoerd om daarna te verdampen. Dit houdt zowel het isolatiemateriaal als de constructie in goede conditie en zorgt er bovendien voor dat vocht niet naar binnen trekt. Zo worden vochtproblemen voorkomen.
Om deze zelfde reden is bij het isoleren met katoen aan de binnenkant van hellende daken belangrijk om de constructie goed te controleren. Check of de buitenschil, in dit geval het dakbeschot, kan ademen en dus dampopen is, zodat vocht naar buiten toe kan. Is dit niet het geval en wordt er toch met katoen geïsoleerd, dan kan vocht de constructie in trekken en daarmee voor veel problemen zorgen. 

 

 

Toepassen van katoen isolatie

Métisse katoenisolatie kan gebruikt worden in scheidingswanden, vloeren, daken en voorzetwanden.

Voordelen van katoen isolatie

De voordelen van katoenisolatie zijn zeer divers:

  • Katoenisolatie is dankzij de dichtheid van het materiaal bijzonder geschikt voor akoestische isolatie. Het materiaal is tot wel 95% geluidsabsorberend.
  • Bij het werken met katoenisolatie is het niet nodig handschoenen en een mondkapje te gebruiken. Het isolatiemateriaal irriteert namelijk niet zoals steenwol dat wel doet.
  • Katoenisolatie is flexibel, maar wel vormvast. Het is daardoor makkelijk te snijden en te verwerken. Het is makkelijk te plaatsen tussen bijvoorbeeld houten balken door de flexibiliteit, maar komt daarna weer terug in de originele vorm, waardoor geen kieren ontstaan.
  • De vochtabsoberende en -afgevende eigenschappen van de katoenvezels werken damp- en vochtregulerend.
  • Katoenisolatie kan damp-open verwerkt worden.
  • De hoge warmteopslag van katoenisolatie maakt een geïsoleerd vertrek koeler in de zomer.
  • Een duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal: oude kleding wordt niet verbrand maar gerecycled tot isolatiemateriaal.

Nadelen van katoen isolatie

  • Katoenisolatie is niet geschikt in vochtige ruimtes, zoals spouw- en binnenmuren van een badkamer of ruimtes zonder ventilatie. Ondanks de vochtregulerende werking (dat de luchtvochtigheid goed in balans kan houden) is katoenisolatie niet waterafstotend. Als de katoenvezels water opnemen moeten ze het later ook weer los kunnen laten. Het kan niet oneindig water opnemen.
  • Isolatiemateriaal van gerecycled katoen is niet vreselijk duur, maar momenteel wel duurder dan andere isolatiematerialen.

 

Heeft u vragen over het isoleren met katoen isolatie? Neem dan gerust contact met ons op.