Katoen isolatie

Metisse katoen isolatie is een nieuwe manier van isoleren met een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat voor zowel thermische als akoestische isolatie zeer geschikt is.
De katoen isolatie van Métisse is een 100% natuurlijk en volledig circulair isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Métisse katoen isolatie werkt vochtregulerend en draagt bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat.

Metisse katoen isolatie

De katoen isolatie van Métisse wordt gemaakt van oude, niet herbruikbare katoenen kleding. Deze kledingstukken worden verscheurd en verwerkt tot kleine vezels, waarna deze vezels worden gewassen en behandeld met een natuurlijk brand- en schimmelwerend product. Tot slot wordt er een bindmiddel aan toegevoegd waarna alles tot 100 graden wordt verhit. Hierdoor smelt het geheel samen tot een flexibele, maar vormvaste lap katoen isolatie die vervolgens verwerkt wordt tot katoen isolatieplatenkatoen akoestische platen en tot katoen isolatie rollen. Elk isolatieproduct van Métisse bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels.

Thermische isolatie Metisse katoen isolatie

Metisse katoen isolatie is uitermate geschikt om mee te isoleren tegen warmte en kou. Het heeft ongeveer dezelfde hoge isolatiewaarde als steenwol en glaswol. In de winter houdt het de woning behaaglijk warm, in de zomer aangenaam koel. Het grote voordeel bij katoen isolatie van Metisse echter is dat het beschikt over een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit betekent dat het isolatiemateriaal bij hoge temperaturen de warmte op kan slaan. Hoe meer warmte er wordt opgeslagen, hoe langer het duurt voordat de warmte door het materiaal heen kan dringen. Dit zorgt ervoor dat het een met katoen geïsoleerde ruimte langer koel blijft in de zomer. In vergelijking met traditionele isolatiematerialen kan dit al snel 6 tot 7 graden verschil in temperatuur opleveren.

Geluidsisolatie Métisse katoen isolatie

Naast de uitstekende thermische isolatie werkt Metisse katoen isolatie ook zeer goed als geluidsisolatie. Door de vorm en structuur van de katoenvezels is katoen isolatie heel goed in staat om lucht- en contactgeluid te dempen en vervolgens te absorberen. Dit grote voordeel ontstaat door de hoge dichtheid van 45kg/m³. Bij steen- en glaswol ligt de dichtheid tussen de 25 en 35 kg/m³. Hoe hoger de dichtheid, des te betere akoestische isolatiewaardes. Dankzij de hoge dichtheid is katoenisolatie zeer goed te gebruiken als geluidsisolatie voor plafonds, voorzet- en scheidingswanden of vloeren.
Voor geluidsisolatie heeft Metisse speciale isolatieplaten geproduceerd, namelijk de Metisse akoestische plaat, verkrijgbaar in 2 en 4,5 centimeter dikte.

Vochtregulerende werking Metisse katoen isolatie

Katoen isolatie heeft van nature een buitengewoon goede vochtregulerende werking. Dit houdt in dat de katoenvezels in het isolatiemateriaal overtollig vocht kunnen opnemen om weer los te laten wanneer de vochtigheid in de ruimte te veel daalt. In de tussentijd slaat katoen isolatie het vocht op. 
Dit proces ontstaat als het buiten kouder en natter wordt. De Metisse katoen isolatie neemt het vocht op en houdt het vast. Wordt het dan weer warmer en droger, dan laat het isolatiemateriaal het vocht weer vrij, om zo een gezond binnenklimaat te creëren. Het opnemen en weer loslaten van vocht heeft echter geen enkel negatief effect op de Metisse katoen isolatie. Het wordt niet aangetast en behoudt de isolerende eigenschappen.

Folie nodig bij katoen isolatie?

Dankzij het vochtregulerende vermogen is bij katoen isolatie in veel gevallen geen dampremmende folie nodig. Maar let er dan wel op dat de buitenschil, dus de koude kant, vocht door kan laten naar buiten. De buitenschil dient dus dampopen te zijn. Het is daarom ook van belang dat de dampremming aan de warme kant, dus aan de binnenkant, groter moet zijn dan aan de koude kant. Opgeslagen vocht kan hierdoor naar buiten worden afgevoerd om daarna te verdampen. Dit houdt zowel het isolatiemateriaal als de constructie in goede conditie en zorgt er bovendien voor dat vocht niet naar binnen trekt. Zo worden vochtproblemen voorkomen.
Om deze zelfde reden is bij het isoleren met katoen aan de binnenkant van hellende daken belangrijk om de constructie goed te controleren. Check of de buitenschil, in dit geval het dakbeschot, kan ademen en dus dampopen is, zodat vocht naar buiten toe kan. Is dit niet het geval en wordt er toch met katoen geïsoleerd, dan kan vocht de constructie in trekken en daarmee voor veel problemen zorgen. 

Toepassen van katoen isolatie

Métisse katoenisolatie kan gebruikt worden in scheidingswandenvloerendaken en voorzetwanden.