Katoen isolatie

Katoenisolatie is een vernieuwende manier van isoleren met een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat ook nog eens uitstekend scoort met zeer hoge waardes voor zowel thermische als akoestische isolatie. De katoenisolatie van Métisse is een 100% natuurlijk en volledig circulair isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Métisse katoen isolatie werkt vochtregulerend en draagt bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat.

Wat is katoen isolatie

Katoenisolatie is ontstaan uit een samenwerking van de bedrijven Vernooij Textile Recyclers en Le Relais. Er werd gezocht naar een manier om de afvalberg met afgedankte kleding die niet herdraagbaar is te verkleinen. Deze zoektocht resulteerde in katoenisolatie. Immers, katoen heeft van nature al zeer goede isolerende eigenschappen; katoenen kleding houdt ons in de winter warm en in de zomer juist koel.

De katoenisolatie van Métisse wordt gemaakt van oude, niet herbruikbare katoenen kleding. Deze kledingstukken worden verscheurd en verwerkt tot kleine vezels. Vervolgens worden deze katoenvezels gewassen en behandeld met een brand- en schimmelwerend product, geheel op natuurlijke basis. Tot slot wordt er een bindmiddel aan toegevoegd en wordt het geheel verhit tot 100 graden. Hierdoor smelt alles samen tot een flexibele, vormvaste lange, dikke lap katoenisolatie die vervolgens verwerkt wordt tot katoen isolatieplaten, katoen akoestische platen en tot katoenisolatie rollen. Elk isolatieproduct van Métisse bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels.

Katoenisolatie is een materiaal wat uit 90% gerecyclede katoenvezels bestaat. Deze zijn afkomstig van oude versleten kleding welke niet meer geschikt zijn als kleding voor hergebruik. Om tot katoen isolatie te komen worden de oude kledingstukken verscheurd en  vergaart tot kleine vezels. Deze worden vervolgens gewassen en behandeld met een brand- en schimmelwerend product, geheel op natuurlijke basis. Daarna wordt het geheel met toevoeging van een natuurlijk bindmiddel verhit tot 100 graden. Hierdoor smelt het materiaal samen tot een flexibele vormvaste katoenisolatie.

 

 

Thermisch isoleren met katoen isolatie

Katoen isolatie is uitermate geschikt om mee te isoleren tegen warmte en kou. Het heeft ongeveer dezelfde hoge isolatiewaarde als steenwol en glaswol. In de winter houdt het de woning behaaglijk warm, in de zomer aangenaam koel. Het grote voordeel bij katoenisolatie echter is dat het beschikt over een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit betekent dat het isolatiemateriaal bij hoge temperaturen de warmte op kan slaan. Hoe meer warmte er wordt opgeslagen, hoe langer het duurt voordat de warmte door het materiaal heen kan dringen. Dit zorgt ervoor dat het een met katoen geïsoleerde ruimte langer koel blijft in de zomer. In vergelijking met traditionele isolatiematerialen kan dit al snel 6 tot 7 graden verschil in temperatuur opleveren.

Akoestisch isoleren met katoen isolatie

Naast de uitstekende thermische isolatie werkt katoen isolatie ook zeer goed als geluidsisolatie. Door de vorm en structuur van de katoenvezels is katoenisolatie heel goed in staat om lucht- en contactgeluid te dempen en vervolgens te absorberen. Dit grote voordeel ontstaat door de hoge dichtheid van 45kg/m³. Bij steen- en glaswol ligt de dichtheid tussen de 25 en 35 kg/m³. Hoe hoger de dichtheid, des te betere akoestische isolatiewaardes. Dankzij de hoge dichtheid is katoenisolatie zeer goed te gebruiken als geluidsisolatie voor plafonds, voorzet- en scheidingswanden of vloeren.

Vochtregulerende werking van katoen isolatie

Katoenisolatie heeft van nature een uitstekend vochtregulerende werking. Dit betekent dat het materiaal overtollig vocht kan opnemen en fungeert als waterbuffer om het op te slaan. Vervolgens het kan afvoeren door het vocht weer los te laten. Dit proces ontstaat wanneer het buiten afkoelt en regenachtig weer is. Een constructie gevuld met katoenisolatie zal dan makkelijker vocht opnemen en opslaan. Daarna weer kan loslaten en afvoeren als de buitentemperaturen zullen gaan stijgen. De isolatie wordt hier echter niet mee aangetast en behoudt zijn isolerende eigenschappen. Het vochtregulerend vermogen van katoenisolatie zorgt daarnaast voor een stabiele luchtvochtigheid als een gezond binnenklimaat in de woning.

Door het toepassen van katoenisolatie is in veel gevallen geen dampscherm nodig. Dit omdat het vocht kan reguleren. Zorg hierbij wel dat de buitenschil (koude kant) vocht kan doorlaten naar buiten toe (dampopen). Het is daarom van belang dat aan de warme kant (binnenkant) de dampremming groter moet zijn dan aan de koude kant (buitenkant). Opgeslagen vocht kan hierdoor naar buiten worden afgevoerd om vervolgens te verdampen. Dit houdt de constructie als isolatie in goede conditie waarmee vochtproblemen worden voorkomen.

Voor het isoleren met katoenisolatie aan de binnenkant van hellende daken is het controleren van de constructie een aandachtpunt. Dit wordt vaak vergeten en kan veel schade aanrichten zowel voor de constructie als isolatie en de gezondheid. Controleer dus altijd of de buitenschil (dakbeschot) een materiaal is wat kan ademen. Op deze manier kan vocht altijd naar buiten toe verdampen.

 

 

Toepassen van katoen isolatie

Métisse katoenisolatie kan gebruikt worden in scheidingswanden, vloeren, daken en voorzetwanden.

Bij toepassing van katoenisolatie is vanwege de vochtregulerende kenmerken in veel gevallen geen dampscherm nodig. Zorg hierbij wel dat de buitenschil (koude kant) vocht kan doorlaten naar buiten toe (dampopen). Het is daarom van belang dat aan de warme kant (binnenkant) de dampremming groter moet zijn dan aan de koude kant (buitenkant). Opgeslagen vocht kan hierdoor naar buiten worden afgevoerd om vervolgens te verdampen. Dit houdt de isolatie in goede conditie waarmee vochtproblemen worden voorkomen.

Voor het isoleren met katoenisolatie aan de binnenkant van hellende daken is het controleren van de constructie een aandachtpunt. Dit wordt vaak vergeten en kan veel schade aanrichten zowel voor de constructie als isolatie en de gezondheid. Controleer dus altijd of de buitenschil (dakbeschot) een materiaal is dat kan ademen. Op deze manier kan vocht altijd naar buiten toe verdampen.

Voordelen van katoen isolatie

De voordelen van katoenisolatie zijn zeer divers:

  • Katoenisolatie is dankzij de dichtheid van het materiaal bijzonder geschikt voor akoestische isolatie. Het materiaal is tot wel 95% geluidsabsorberend.
  • Bij het werken met katoenisolatie is het niet nodig handschoenen en een mondkapje te gebruiken. Het isolatiemateriaal irriteert namelijk niet zoals steenwol dat wel doet.
  • Katoenisolatie is flexibel, maar wel vormvast. Het is daardoor makkelijk te snijden en te verwerken. Het is makkelijk te plaatsen tussen bijvoorbeeld houten balken door de flexibiliteit, maar komt daarna weer terug in de originele vorm, waardoor geen kieren ontstaan.
  • De vochtabsoberende en -afgevende eigenschappen van de katoenvezels werken damp- en vochtregulerend.
  • Katoenisolatie kan damp-open verwerkt worden.
  • De hoge warmteopslag van katoenisolatie maakt een geïsoleerd vertrek koeler in de zomer.
  • Een duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal: oude kleding wordt niet verbrand maar gerecycled tot isolatiemateriaal.

Nadelen van katoen isolatie

  • Katoenisolatie is niet geschikt in vochtige ruimtes, zoals spouw- en binnenmuren van een badkamer of ruimtes zonder ventilatie. Ondanks de vochtregulerende werking (dat de luchtvochtigheid goed in balans kan houden) is katoenisolatie niet waterafstotend. Als de katoenvezels water opnemen moeten ze het later ook weer los kunnen laten. Het kan niet oneindig water opnemen.
  • Isolatiemateriaal van gerecycled katoen is niet vreselijk duur, maar momenteel wel duurder dan andere isolatiematerialen.

 

Heeft u vragen over het isoleren met katoen isolatie? Neem dan gerust contact met ons op.