garagedeur isoleren

Behalve uw woning valt ook de garage goed te isoleren. Zeker wanneer uw garage aan uw woning vast zit, kan het veel voordeel opleveren om ook de garage te isoleren. Wat bij het isoleren van een garage echter vaak over het hoofd wordt gezien is de garagedeur. Want om optimaal te isoleren is het ook van belang om de garagedeur te isoleren.

Waarom garagedeur isoleren?

Als uw garage is geïsoleerd maar de garagedeur niet, dan ontsnapt langs deze deur nog steeds veel warmte naar buiten in de koudere maanden, en komt er veel warmte naar binnen tijdens de zomertijd. Omdat deuren open en dicht gaan, is er altijd ruimte tussen de deur en het kozijn. Daarom kunnen garagedeuren zich gedragen als koudebruggen: de plaats waar veel warmte en/of kou door kan ontsnappen.
Een nieuwe, reeds geïsoleerde garagedeur plaatsen is waarschijnlijk de kortste klap. Maar wanneer uw garage is voorzien van een oude deur en u deze niet wilt of kunt vervangen, dan kunt u kijken of het mogelijk is om de garagedeur zelf te isoleren.

Welke garagedeur isoleren?

U kunt niet elke garagedeur isoleren. Ook kan het niet (altijd) met heel dikke isolatieplaten. De deur moet immers nog wel normaal open en dicht kunnen. Bovendien is een garagedeur isoleren ook niet heel eenvoudig. Soms is er een elektronisch systeem om de deur te openen, wat het isoleren erg beperkt of zelfs helemaal onmogelijk maakt. Qua garagedeuren kan een kanteldeur die handmatig te openen is, nog het best worden geïsoleerd. Ook tegen een houten of metalen garagedeur kunnen isolatieplaten bevestigd worden. 

Hoe garagedeur isoleren?

Voor u begint met isolatie van de garagedeur kijkt u goed hoe u de deur kunt isoleren. Check of de garagedeur nog normaal open en dicht kan wanneer u isolatiemateriaal aan zou brengen en kijk ook naar de plaatsen waar geen isolatiemateriaal bevestigd kan worden.
Als u precies weet hoe dik u kunt isoleren en waar geen isolatiemateriaal geplaatst kan worden, kunt u beginnen met de garagedeur isoleren. Gebruik hier isolatieplaten voor en monteer deze luchtdicht tegen de deur met PUR schuim of met een lijm. Let op dat u geen watergedragen lijm gebruikt. In een koude garage zal deze lijm niet echt uitharden.
Tegen een metalen deur kunt u rechtstreeks isoleren. De kieren rondom sluit u af met rubberen strips.
Een houten garagedeur isoleren doet u door eerst een houten frame voor de poort te maken. In dit frame plaatst u het isolatiemateriaal. Daarna kan het afgewerkt worden met plaatmateriaal als underlayment.

Met welk materiaal garagedeur isoleren?

Een garagedeur isoleren kan met isolatieplaten van PIR of EPS. Ook XPS platen zijn geschikt om een garagedeur te isoleren, maar XPS heeft wel lagere isolatiewaardes. Een houten garagedeur kan ook met glaswol of steenwol geïsoleerd worden.