gipsplaten plafond

Een mooi, strak plafond staat natuurlijk prachtig. Gipsplaten zijn bij uitstek het plaatmateriaal om een plafond mooi mee af te werken wanneer u bijvoorbeeld net heeft geïsoleerd. Maar is iedere gipsplaat geschikt voor het plafond? En hoe worden gipsplaten tegen het plafond het mooist afgewerkt?

Welke gipsplaten gebruik ik voor het plafond?

Voor het plafond kunt u kiezen uit gipsplaten AK en gipsplaten RK. Wilt uw het plafond graag naadloos en helemaal strak afwerken, dan kiest u voor de gipsplaten AK, waarbij AK staat voor afgeschuinde kanten. Door de afgeschuinde kanten ontstaan er na het plaatsen van de gipsplaten naden die u af kunt werken met voegenvuller om zo het strakke effect te creëren.
Met gipsplaten 4K kunt u aan alle zijden van de gipsplaat naadloos werken. Gipsplaten 4K zijn dan ook van alle vier kanten afgeschuind.
Het kan ook zijn dat u juist zichtbare voegen in uw plafond wilt voor een sierlijk effect. Dan gebruikt u best gipsplaten RK, dit zijn gipsplaten met ronde kanten. Na het plaatsen gebruikt u dus geen voegenvuller, zodat de naden tussen de platen zichtbaar blijven.

Welke gipsplaten plafond badkamer?

In de badkamer is de vochtigheid vaak veel hoger dan in de rest van de woning. Het is logisch dat hier ook in de afwerking van het plafond rekening mee moet worden gehouden. Daarom bestaan er gipsplaten speciaal voor de badkamer. Dit zijn de gipsplaten WR, te herkennen aan de groene kleur die ze hebben. De WR gipsplaten zijn geïmpregneerd waardoor ze geen vocht kunnen opnemen. Deze gipsplaten zijn daarom erg geschikt om het plafond in de badkamer mee af te werken.
Net als de gipsplaten AK hebben deze gipsplaten voor het plafond afgeschuinde kanten.

Welke dikte gipsplaten plafond?

De meeste gipsplaten voor het plafond zijn 9,5 mm dik of 12,5 mm. De gipsplaten die wij verkopen hebben ook deze diktes. Zo zijn de gipsplaten AK 12,5 mm dik en de gipsplaten RK 9,5 mm dik. Ook de gipsplaten voor het plafond in de badkamer zijn 12,5 mm dik.

Hoe plaats ik gipsplaten plafond?

Nadat u uw plafond hebt geïsoleerd, kunt u op het regelwerk de gipsplaten schroeven. Hier gebruikt u gipsplaatschroeven voor. Om de gipsplaten dubbel tegen het plafond te monteren kunt u ze ook nog eens verlijmen. Plaats de gipsplaten zo strak mogelijk tegen elkaar aan om zo een mooi strak plafond te realiseren.
Soms moet u de gipsplaten versnijden om ze passend te maken. Waar de gipsplaat is gesneden kunt u het geheel een beetje schuin schaven, zodat de naden goed af te werken zijn.

Gipsplaten plafond afwerken

Als alle gipsplaten tegen het plafond zijn geplaatst is het tijd om alle schroefgaten met behulp van een plamuurmes en voegenvuller weg te werken. Als u dat wilt, werk dan ook de voegnaden tussen de gipsplaten op het plafond weg met een afwerkmortel zoals Knauf Uniflott of gebruik een kant en klare voegenvuller als Knauf Fill&Finish. Plak wel eerst alle naden af met gaasband, ook wel voegband genoemd, alvorens u begint de voegnaden weg te werken. De gaasband zorgt voor versteviging en dient om scheuren na het afwerken te voorkomen.
Na het vullen van de schroefgaten en eventueel de voegnaden, moet u dit gaan schuren. Mochten alles nog niet vlak genoeg zijn, dan herhaalt u het proces. U gebruikt dan nog eens de gekozen voegenvuller overal waar het nog niet vlak is, om daarna weer te schuren. Is alles naar de zin? Dan kunnen de gipsplaten behandeld worden met een voorstrijkmiddel, om daarna te sauzen of te pleisteren. U kunt er ook voor kiezen om de gipsplaten tegen het plafond in zijn geheel te stucen. Gebruik ook dan eerst een voorstrijkmiddel.
Een gedetailleerder stappenplan vindt u in ons kennisbank artikel ‘gipsplaten afwerken’.