Isolatieplaten zijn platen gemaakt van een isolatiemateriaal. Vrijwel alle isolatieplaten zijn makkelijk verwerkbaar en licht van gewicht. Sommige isolatieplaten hebben een tand/groefverbinding voor naadloze aansluiting, de meeste hebben rechte kanten.
Met isolatieplaten kan praktisch het hele huis geïsoleerd worden: het dak, de vloeren, muren en scheidings- of voorzetwanden. Er zijn zelfs isolatieplaten die speciaal voor een bepaald doeleinde geproduceerd zijn, denk aan platen voor het dak, de spouwmuur of voor gebruik in vochtige ruimtes. Afhankelijk van het materiaal kan met een isolatieplaat aan de binnen- of buitenkant geïsoleerd worden. Zo kan met PIR aan de buitenkant gewerkt worden, maar een steenwolplaat gebruikt u aan de binnenkant. Hieronder zetten we alle beschikbare isolatieplaten voor u op een rij.

PIR isolatieplaten

PIR is een hard isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van polysocyanuraat. Het is een kunststof met een zeer hoge isolatiewaarde; het isoleert dus uitstekend. Dankzij deze hoge isolatiewaarde is het met PIR isolatieplaten mogelijk om dun te isoleren. Zeker wanneer de te isoleren ruimte krap is of men bij het maken van bijvoorbeeld een voorzetwand zo weinig mogelijk ruimte wil inleveren, is dit erg aantrekkelijk. Met slechts een dunne laag isolatie behaalt u zo een heel hoge Rd-waarde, de isolatiewaarde die de warmteweerstand van (isolatie)materiaal aangeeft.
Daarnaast zijn PIR isolatieplaten erg licht. Ze zijn gemakkelijk te tillen en verwerken. En hoewel ze erg licht zijn, zijn PIR platen wel druk- en vormvast. Bovendien is PIR moeilijk brandbaar. Het materiaal is ingedeeld in brandklasse B, dit betekent een hoge brandveiligheid.
PIR isolatieplaten zijn heel breed toepasbaar. In onze kennisbank leest u meer over PIR isolatiemateriaal, wat PIR kost en hoe u PIR platen bevestigt

Steenwol isolatieplaten

Steenwol isolatieplaten zijn gemaakt van de minerale wolsoort steenwol, ook wel rotswol genoemd. Steenwol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente dat bij zeer hoge temperaturen gesmolten wordt. Daarna worden van de ‘draden’ die dan ontstaan matten gemaakt. Deze worden vervolgens verwerkt in dekens op rol of tot isolatieplaten. De steenwol isolatieplaten kunnen verschillende isolatiewaardes hebben, dit is afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid steenwol per plaat. Hoe meer steenwol een isolatieplaat bevat, hoe sterker deze isoleert. En hoe dikker de plaat, hoe hoger de Rd-waarde.
Steenwol isolatieplaten hebben een hoge Rd-waarde: ze isoleren dus goed. Een pluspunt van isolatieplaten van steenwol is dat ze ook sterk akoestisch isoleren. Ze isoleren dus ook geluid. Steenwol is een goedkoop, duurzaam en onbrandbaar materiaal. Vooral in de houtskeletbouw is het een veelvuldig gebruikt isolatiemateriaal. Voorzet- en scheidingswanden worden ook vaak geïsoleerd met steenwol.
Deze isolatieplaten zijn net als de PIR platen licht van gewicht en makkelijk te verwerken.

Glaswol isolatieplaten

Glaswol isolatieplaten zijn platen vervaardigd uit glaswol, ook een minerale wolsoort. Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. In veel opzichten is glaswol vergelijkbaar met steenwol. Zo is ook glaswol onbrandbaar, duurzaam en een licht materiaal. Maar steenwol en glaswol kennen toch ook verschillen. Ten opzichte van steenwol platen zijn de isolatieplaten van glaswol vaak wel goedkoper. Steenwol platen zijn dan weer sterker in akoestische isolatie. Een gedetailleerde overzicht van de verschilllen tussen glaswol en steenwol vindt u in onze kennisbank.
Glaswol isolatieplaten zijn verkrijgbaar als de acoustifit platen en als MW35 platen. Beide soorten zijn bestelbaar in verschillende Rd-waardes en diktes. Ze kunnen veelzijdig worden ingezet en worden net als steenwol producten vooral in de houtskeletbouw gebruikt.

XPS isolatieplaten

XPS wordt gemaakt van kunststofschuim. Het zijn hard geperste isolatie platen met een hoge drukvastheid. Dit betekent dat ze zwaar belopen kunnen worden. Ideaal dus voor vloeren of platte daken waar veel over gelopen wordt.
XPS isolatieplaten zijn vochtbestendig. Ze nemen geen water op en zijn daardoor niet gevoelig voor schimmel of rot. De platen zijn snel en makkelijk te plaatsen.
Omdat XPS zo ongevoelig is voor vocht, zijn deze platen bij uitstek geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer of sauna. XPS platen houden bij contact met vocht hun volledige thermisch isolerende capaciteit. De isolatiewaarde van een XPS isolatieplaat blijft dus intact. Wil u XPS in de badkamer gebruiken en daarna nog tegelen, overweeg dan het gebruik van XPS bouwplaten, oftewel marmox platen. Deze kunnen direct betegeld worden. 

EPS isolatieplaten

EPS (tempex of piepschuim) is net als XPS een kunststof schuim dat samengeperst is tot platen. EPS lijkt dan in veel opzichten ook wel op XPS. Isolatieplaten van EPS zijn ook goed beloopbaar, licht van gewicht en relatief goedkoop. Onze EPS isolatieplaten van Dawo zijn gekleurd met grafietpoeder. Dankzij deze kleuring kennen ze een hogere isolatiewaarde dan de witte EPS platen. De lambda waarde van onze EPS platen liggen rond de 0,033. Ze isoleren daarmee net iets beter dan de XPS platen. Daarentegen hebben XPS isolatieplaten het voordeel dat ze een hogere druksterkte hebben.

Katoen isolatieplaten

Katoen isolatie is een vernieuwende manier van isoleren en tevens een heel duurzame isolatie methode. Isolatiematerialen van katoen worden namelijk geproduceerd uit afgedankte en niet herbruikbare katoenen kleding. Deze kleding hoeft niet meer verbrand te worden, maar wordt opnieuw functioneel door er isolatiemateriaal van te maken.
Katoen isolatie platen zijn vochtregulerend. Dit houdt in dat katoen overtollig vocht kan opnemen om het pas weer los te laten als de vochtigheid te laag wordt. In de tussentijd slaat katoen isolatie het vocht gewoon op, zonder dat dit in de constructie kan trekken. Het vocht heeft echter geen invloed op het isolatiemateriaal, het behoudt volledig de isolatiewaarde.
Dankzij dit vochtregulerende vermogen van katoen isolatie hebt u dus altijd een stabiele luchtvochtigheid in de geïsoleerde ruimte en daarmee een gezonder leefklimaat in huis.
De isolatiewaarde van katoen isolatieplaten ligt
rond hetzelfde niveau als de waarde van steenwol en glaswol platen. Dat betekent dat isolatieplaten van katoen uitstekend thermisch isoleren. Een ander heel groot pluspunt van de katoenen platen is dat ze daarnaast ook akoestisch isoleren. Zeker wanneer wordt gekozen voor de katoen akoestische platen, die speciaal voor akoestische isolatie zijn bedoeld.

Houtvezel isolatieplaten

Houtvezel isolatieplaten zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit komt vooral omdat isolatieplaten van houtvezel niet alleen uitstekend thermisch en akoestisch isoleren, maar daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk, natuurlijk en duurzaam zijn. Bovendien bezitten houtvezel platen de eigenschap om het vochtniveau te reguleren, net als de katoen isolatieplaten. Een ander groot voordeel van houtvezel isolatie is dat het materiaal een vertraagde warmteafgifte kent. Dit betekent dat warmte pas zeer laat door de isolatielaag heen zijn weg naar binnen gevonden heeft tijdens warme zomerdagen. Elk isolatiemateriaal laat vroeg of laat warmte door, waarbij houtvezel de warmte zeer lang tegen houdt.. De warmte vindt dus pas zijn weg naar binnen, wanneer het buiten weer iets koeler begint te worden.
Houtvezel isolatieplaten kunnen in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten worden gebruikt. Ook in de houtskeletbouw zijn deze platen inmiddels een populair isolatiemateriaal.

 

Hellend dak isolatie met isolatieplaten

Een hellend dak kan van buiten of binnen worden geïsoleerd. Het isoleren van buitenaf doet u met PIR isolatieplaten. U kunt hier de gewone PIR platen gebruiken, maar speciaal voor deze toepassing is ook de PIR renovatieplaat beschikbaar. Dit zijn PIR isolatieplaten die zijn voorzien van panlatten, ook wel tengels genoemd. Deze renovatieplaten kunt u op het bestaande dakbeschot bevestigen met dakschroeven, mits dit dakbeschot nog in goede staat is en voldoende draagkracht heeft.

Een hellend dak van binnenuit isoleren kan ook met PIR platen. Om het u zelf gemakkelijker te maken, kunt u zelfs PIR isolatieplaten verlijmd met afwerkingsmateriaal zoals gipsplaten of underlayment bij ons bestellen.
Het hellende dak is overigens veel gemakkelijker te isoleren met isolatieplaten van steenwol of glaswol, zeker wanneer u een houten regelwerk heeft waarin het isolatiemateriaal gedrukt kan worden. De platen steenwol en glaswol zijn vaak wat stug, maar laten zich gemakkelijk tussen houten balken klemmen, omdat ze ondanks deze stugheid toch ook een bepaalde mate van flexibiliteit hebben.
Daarnaast is het hellende dak ook goed met katoen en houtvezel platen te isoleren. Maar let daarbij wel op dat het dakbeschot kan ademen. Als dat niet het geval is, kan vocht niet naar buiten verdampen, wat voor zowel uw dakbeschot als uw gezondheid schadelijk kan zijn.

 

Plat dak isolatie met isolatieplaten

Uiteraard kunt u ook uw platte dak gemakkelijk en snel isoleren met isolatieplaten. En net als hellend dak isolatie is het ook bij plat dak isolatie mogelijk om zowel van binnen als van buiten te isoleren.
Voor de isolatie van buitenaf zijn PIR platen heel erg geschikt. Dankzij de hoge Rd-waarde hoeft er niet per se met dikke of dubbele isolatieplaten gewerkt te worden. Een dunne isolatielaag levert al veel rendement.
Wij leveren ook PIR afschotplaten. Deze platen, speciaal voor gebruik op platte daken, lopen aan één kant licht schuin af, zodat regenwater makkelijk weg kan lopen.

Een ander veelvuldig gebruikt materiaal is XPS. De Rd-waarde van XPS isolatieplaten ligt net wat lager dan die van PIR, maar XPS platen staan er om bekend een zeer hoge drukvastheid te hebben, een ideale kwaliteit voor onder dakbedekking of zwaar belopen daken. Naast XPS worden platte daken van buiten ook met EPS isolatieplaten geïsoleerd, omdat deze platen zo ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als XPS.

Het platte dak van binnenuit isoleren komt voornamelijk voor bij al bestaande platte daken. Hiervoor raden wij het gebruik van steen- en glaswol aan. Isolatieplaten van steenwol of glaswol wordt dan onder de dakbedekking en tussen de dragende constructie aangebracht. Omdat deze isolatieplaten een lagere isolatiewaarde hebben dan PIR of XPS, is het vaak wel aangeraden een dikkere laag isolatie aan te brengen. Zo kunt u alsnog een zeer hoge Rd-waarde halen.

 

Muurisolatie met isolatieplaten

Uw spouwmuur kan met verschillende isolatieplaten geïsoleerd worden. Met PIR isolatieplaten is met een dunne plaat een hoge Rd-waarde te behalen. De PIR spouwplaten zijn specifiek bedoeld voor de isolatie van spouwmuren en zijn voorzien van een tand/groefverbinding waardoor de platen netjes en naadloos aansluiten.

Wij hebben daarnaast ook spouwmuurplaten van glaswol in ons assortiment.

Voor het isoleren van voorzetwanden is de keuze heel groot. U kunt isoleren met steenwol platen, maar ook glaswol, katoen, houtvezel en PIR isolatieplaten zijn hier geschikt voor. Maak het u zelf nog gemakkelijker door PIR platen verlijmd met plaatmateriaal te bestellen zodat u twee vliegen in één klap slaat. Zo heeft u behalve isolatie ook meteen een afwerklaag. Wij verlijmen PIR met onder andere gipsplaten, Fermacell platen, OSB en underlayment. Bovendien kunt u met PIR vaak net iets slanker isoleren dan met andere materialen, vanwege de hoge Rd-waarde. Wanneer u zo weinig mogelijk ruimte wilt inleveren bij het realiseren van uw voorzetwand, kan PIR daarom een uitstekende keuze zijn.

Scheidingswanden worden het best geïsoleerd met de meer ‘zachtere’ platen, zoals katoen, houtvezel, steenwol of glaswol isolatieplaten. Een groot voordeel van het gebruik van deze platen is dat ze ook akoestisch isoleren. Een eigenschap die bij scheidingswanden vaak zeer gewenst is. Met name de akoestische katoen en steenwol isolatieplaten zijn zeer sterk in het isoleren van geluid, maar ook de glaswol acoustifit platen zijn heel goed in akoestische isolatie. Zij doen niet onder voor de steenwol platen.

 

Vloerisolatie met isolatieplaten

Een vloer van beton moet met een kunststof isolatiemateriaal geïsoleerd worden, omdat een natuurlijk materiaal of een minerale wolsoort onder een betonnen laag niet meer kan ‘ademen’. Voor betonnen vloer isolatie wordt daarom vaak gebruik gemaakt van XPS, EPS en PIR platen.

Bij een nieuw te storten vloer worden vaak EPS isolatieplaten gebruikt. EPS is goedkoop, licht en vocht- en schimmelwerend. Het is alleen niet het dunste materiaal. Om hoge Rd-waardes te halen, is vaak een dikke plaat EPS nodig. Indien men rekening moet houden met de dikte van het isolatiemateriaal omdat de ruimte maar klein is, wordt vaak voor PIR isolatieplaten gekozen. PIR platen hebben zelfs bij geringe diktes hoge isolatiewaardes. Wanneer de vloer zeer veel gebruikt wordt en veel beloop aan moet kunnen, kiest men vaak voor XPS platen. Deze hebben een heel hoge drukvastheid en zijn daarbij ook niet gevoelig voor vocht en schimmels.

Een houten vloer wordt vaak met minerale wol, zoals steenwol en glaswol platen of met houtvezel platen geïsoleerd. Bijkomend voordeel van deze isolatieplaten is dat ze behalve warmte ook geluidisolerend werken. Een houten vloer kan namelijk heel gehorig zijn, wat met gebruik van steenwol en glaswol platen teruggedrongen of zelfs helemaal voorkomen kan worden.

 

Isolatieplaten in de badkamer

Niet elk isolatiemateriaal kan goed tegen vocht. Toch isoleren we wel graag onze badkamers en andere natte, vochtige ruimtes. Speciaal voor deze toepassing zijn er XPS Marmox isolatieplaten. Deze platen nemen geen vocht op en zijn daardoor niet gevoelig voor schimmelvorming. Ze zijn zowel op de muur als op de vloer te lijmen met isolatielijm.
Daarnaast zijn ook PIR platen geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes; deze isolatieplaten zijn net als XPS platen bestand tegen vocht.

 

Afgewerkte PIR isolatieplaten

Bij Isolatienoord kunt u ook terecht voor afgewerkte PIR isolatieplaten. Dit zijn PIR isolatieplaten die zijn verlijmd met een plaatmateriaal, zodat u kunt isoleren en afwerken met één product. Deze platen vormen een kant-en-klare oplossing en zijn geschikt voor verschillende doeleinden. De afgewerkte PIR platen verlijmen en verzagen wij in onze eigen productiehal op bestelling. De mogelijkheden zijn eindeloos. U kunt kiezen uit verschillende diktes en afmetingen PIR platen die verlijmd zijn met gipsplaten, Fermacell gipsvezelplaten, OSB 3, spano of underlayment. Omdat dit maatwerk betreft, is de levertijd voor deze goederen langer. Daarnaast geldt er op maatwerk geen retourrecht.