In iedere woning komt condensatie voor. We zien condensatie in niet of slecht geïsoleerde huizen. Isoleren is de beste manier om condens te bestrijden, op de voet gevolgd door voldoende ventileren. Ook in geïsoleerde huizen komt condens voor. Zeker wanneer het vochtgehalte in huis hoog is of wanneer er niet voldoende ventilatie plaatsvindt, kan er condensatie optreden.

Hoe ontstaat condens?

Als warme lucht in aanraking komt met koudere oppervlakken zal de aanwezige waterdamp in deze lucht afkoelen en vloeibaar worden. Dit resulteert in waterdruppels die zichtbaar zijn op het koudere oppervlak. Typische plaatsen waar condensatie relatief makkelijk kan optreden zijn ramen, muren en plafonds. Dit zijn immers de plekken waar grote temperatuurverschillen kunnen zijn. Bijvoorbeeld de koude buitentemperatuur aan de ene kant van de muur en de warme temperatuur aan de binnenzijde van de muur. Als deze luchtstromen door een niet of slecht geïsoleerde muur met elkaar in aanraking komen, zal de warme lucht condenseren op of in de muur. Als dit te vaak en te lang gebeurt, ontstaan er serieuze problemen met vocht en schimmel. 
Condens is meestal het resultaat van een teveel aan vochtige lucht en een tekort aan ventilatie.

Condens zolder voorkomen

Het is algemeen bekend dat warme lucht opstijgt. Het is dan ook logisch dat leefvocht, dat vaak bestaat uit warme vochtige lucht ook opstijgt naar boven toe. En is er net gedoucht, maar is er niet voldoende of niet lang genoeg geventileerd, dan trekt ook deze warme lucht omhoog. Net als de vochtige, warme lucht van wasgoed dat in de woning hangt om te drogen. Als er onderweg naar boven toe geen of niet voldoende ventilatie mogelijk is, dan trekt deze lucht door naar de zolder. In veel woningen is de zolder juist koud. Vaak gaat het om onverwarmde ruimtes. Niet zo gek dat hier condensatie plaatsvindt. De warme lucht komt in aanraking met de koude oppervlaktes op zolder en slaat neer als condens met vervelende gevolgen als vochtproblemen en schimmelvorming. Condens op zolder kan behalve voor vocht- en schimmelproblemen ook voor houtrot zorgen. Dit alles is niet alleen slechts voor de staat van het huis maar ook voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om condens op zolder te voorkomen.
Is er een raam op zolder, zet deze dan regelmatig open. Maar aldoor ventileren is natuurlijk veel beter. Dit kan door in het raam ventilatieroosters/raamroosters te plaatsen. Met behulp van deze roosters kan er een constante ventilatie plaatsvinden en kan condens op zolder worden voorkomen.
Is er geen raam op zolder, dan kan een mechanisch ventilatiesysteem een oplossing zijn. Een ventilatiesysteem zorgt ook voor een constante toevoer van frisse lucht, en kan, afhankelijk van het gekozen systeem, ook de vuile lucht afvoeren.
Condens op zolder voorkomen kan door goed te isoleren en dus te kiezen voor zolderisolatie. Juist omdat warme lucht stijgt, is dakisolatie sowieso aan te raden. Via het dak gaat vaak wel zo’n 30% aan warmte verloren. Door het dak van de zolder te isoleren, wordt de warmte in huis veel beter vast gehouden, daalt de energierekening én wordt condens op zolder voorkomen. Door het dak van de zolder te isoleren, wordt de zolder veel warmer. Het temperatuurverschil tussen de zolder en lagergelegen verdiepingen zal niet meer zo groot zijn, waardoor condensatie niet meer zo snel zal optreden.
Het zolder dak isoleren kan met verschillende materialen en op verschillende manieren. PIR platen zijn geschikt voor zolderisolatie, maar ook steenwol en glaswol. Bovendien wordt tegenwoordig ook steeds vaker gekozen voor biobased isolatiematerialen zoals vlas en katoen isolatie. Heeft de zolder een balkenstructuur? Dan kan er tussen de balken geïsoleerd worden. Isoleren met PIR platen kan soms rechtstreeks tegen het dak aan, of op een regelwerk van ventilatielatten.
Let op dat er na het plaatsen van isolatiemateriaal nog steeds ventilatie nodig zal zijn. Juist na het isoleren dient er ventilatie plaats te vinden. Dat geldt voor de zolder, maar ook voor alle andere geïsoleerde delen van de woning. Ventilatie en isolatie gaan altijd hand in hand.

Condens muren voorkomen

Condens in muren wordt heel vaak veroorzaakt door koudebruggen. Meestal is spouwmuurvervuiling de oorzaak of een onderbreking of verzakking van spouwmuurisolatie. Vaak kan ook een gebrek aan ventilatie bijdragen aan condens in muren, zeker als deze muren zich in vochtige ruimtes als een badkamer of keuken bevinden. Condens in de muren zijn vaak te herkennen als vocht- en schimmelvlekken op de muur. Condens in muren moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dit kan door te zorgen voor voldoende ventilatie met natuurlijk ventilatie of met een mechanisch ventilatiesysteem. Ook het (opnieuw) isoleren van de muur is een oplossing om condens in de muren te voorkomen. Let wel op dat oud isolatiemateriaal en eventuele spouwvervuiling eerst verwijderd wordt.
Gaat u een nieuwe voorzetwand creëren, ook dan moet rekening worden gehouden met het voorkomen van condens. Gebruik daarom aan de koude zijde, dus tussen de buitenmuur en de constructie, een damp open folie. Zo kan vocht uit de constructie naar buiten toe trekken, maar kan koude lucht van buiten niet naar binnen komen. Aan de warme zijde plaatst een dampremmende folie. Deze folies gebruikt u alleen wanneer u zachte isolatiematerialen met een open structuur als steenwol, glaswol, katoen en houtvezel isolatie gebruikt. Kiest u voor een hard materiaal als PIR, dan zijn de folies niet nodig.

Hoe ontstaat condens?

Als warme lucht in aanraking komt met koudere oppervlakken zal de aanwezige waterdamp in deze lucht afkoelen en vloeibaar worden. Dit resulteert in waterdruppels die zichtbaar zijn op het koudere oppervlak. Typische plaatsen waar condensatie relatief makkelijk kan optreden zijn ramen, muren en plafonds. Dit zijn immers de plekken waar grote temperatuurverschillen kunnen zijn. Bijvoorbeeld de koude buitentemperatuur aan de ene kant van de muur en de warme temperatuur aan de binnenzijde van de muur. Als deze luchtstromen door een niet of slecht geïsoleerde muur met elkaar in aanraking komen, zal de warme lucht condenseren op of in de muur. Als dit te vaak en te lang gebeurt, ontstaan er serieuze problemen met vocht en schimmel. 
Condens is meestal het resultaat van een teveel aan vochtige lucht en een tekort aan ventilatie.

Condens en koudebruggen

Koudebruggen zijn zones waar vaak condensatie voor komt. Koudebruggen zijn plekken in de woning met een groot temperatuurverschil. Vaak zijn koudebruggen kouder dan de rest van de woning. Koudebruggen kunnen ontstaan door geen of slechte isolatie of door een onderbreking in de isolatielaag, bijvoorbeeld bij leidingen. Ook niet goed aansluitende isolatie kan zorgen voor koudebruggen.
Bovendien is een niet (goed) geïsoleerde spouw vaak een grote koudebrug. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Wanneer de spouw vervuild is, door bijvoorbeeld puin of geharde specie, dan staan de binnen- en buitenmuur met elkaar in verbinding. De spouw werkt dan eigenlijk niet meer als spouwmuur en is gevoelig voor condensatie. Immers, er is, zeker in de koudere maanden, een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten, waarna condensvorming optreedt in de spouw en voor vochtproblemen kan zorgen. Wilt u spouwmuurisolatie aanbrengen om deze problemen op te lossen? Laat dan allereerst de spouwmuurvervuiling verwijderen. Doet u dit niet, dan kunnen  de problemen alleen maar groter worden. 

Condens plat dak voorkomen

Een plat dak kan het allerbest langs de buitenzijde geïsoleerd worden om condens te voorkomen. Een plat dak isoleren aan de binnenzijde geeft  namelijk een veel grotere kans op condensatie en vochtproblemen. Een plat dak is naar buiten toe dampdicht opgebouwd: vochtige lucht van binnen kan dus niet naar buiten toe verdampen. Als het platte dak dan van binnen is geïsoleerd, kan het leefvocht dat zich binnenshuis bevindt wél in de constructie en het isolatiemateriaal trekken, maar kan vervolgens niet naar buiten toe wegtrekken. De vochtige lucht blijft dus in de constructie aanwezig. Omdat het binnen warmer is dan buiten, kan deze warme, vochtige lucht vervolgens verdampen tegen het dakbeschot. Het vocht kan geen kant op en hoopt zich op. Dit kan leiden tot schimmelproblemen en houtrot.
Door het platte dak aan de buitenzijde te isoleren, kan condensatie in het platte dak voorkomen worden.
Is isoleren langs de buitenzijde niet mogelijk, dan kan er uiteraard van binnen worden geïsoleerd. Maar gebruik dan te allen tijde een klimaatfolie aan de warme zijde. Deze folie gedraagt zich als dampremmende folie als vocht de constructie in wil trekken, maar werkt als een damp open folie als er zich vocht in de constructie bevindt. Dit vocht kan dan terug de woonruimte in trekken.
Het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde luistert nauw. Ga zorgvuldig te werk. De klimaatfolie dient perfect luchtdicht aangebracht te worden en strak aan te sluiten op aangrenzende constructiedelen. Let ook goed op rond leidingwerk. Er mogen zo weinig mogelijk onderbrekingen in de folie zijn. Zo behoudt deze de optimale werking.
Is het platte dak aan de binnenzijde geïsoleerd, let dan op dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in huis zijn en zet regelmatig een raam open. Zo kan leefvocht altijd op een goede manier wegtrekken en kan condens bij het plat dak zo veel mogelijk voorkomen worden.  

Condens voorkomen folies

In onze webshop vindt u verschillende folies. Deze gebruikt u om vocht bij het isolatiemateriaal weg te houden. Hiermee kan condens voorkomen worden. Deze folies past u toe wanneer u materialen met een open structuur gebruikt tijdens het isoleren. Dit zijn materialen als steenwol, glaswol en katoen isolatie.
Een dampdichte folie wordt toegepast in zeer vochtige ruimtes als badkamers en sauna’s en zorgt ervoor dat vocht niet in de constructie kan trekken. Een dampdichte folie wordt aan de warme zijde van het isolatiemateriaal geplaatst.
Een dampremmende folie kan in tegenstelling tot een dampdichte folie nog ‘ademen’ en sluit niet volledig af. Een dampremmende folie voorkomt dat vocht in de constructie kan trekken en hoort ook aan de warme zijde toegepast te worden. Een dampremmende folie is geschikt bij het maken van voorzetwanden en bij schuin dakisolatie aan de binnenzijde.
Een damp open folie zorgt dat vocht naar buiten toe kan verdampen. Dus eventueel aanwezig vocht in de constructie kan naar buiten toe verdampen. Vocht van buiten kan echter niet door een damopen folie naar binnen trekken. Deze folie wordt geplaatst aan de koude kant van de constructie.
Ook een klimaatfolie wordt gebruikt om condens te voorkomen. Een klimaatfolie is een ‘slimme’ folie: hij kan zowel dampopen als dampremmend werken en is daarmee vochtregulerend. Klimaatfolie wordt gebruikt als er aan de buitenkant van de constructie een dampremmende laag is. Klimaatfolie past u aan de warme zijde toe. Is het koud en vochtig, dan werkt een klimaatfolie dampremmend. Is het warm en droog, dan zal de klimaatfolie dampdoorlatend zijn.