PIR isolatieplaten

PIR isolatie kopen? Bij Isolatienoord kunt u altijd terecht voor voordelige PIR platen. Het materiaal is enorm populair om daken, muren of vloeren mee te isoleren. PIR platen zijn stevig, licht van gewicht en bereiken een zeer hoge isolatiewaarde. PIR platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes.

Vragen over PIR isolatie? Neem dan gerust contact met ons op.

PIR isolatie

PIR isolatie is één van de meest verkochte isolatiematerialen bij Isolatienoord. Dat is niet heel vreemd; PIR platen zijn zeer veelzijdig toe te passen. Eigenlijk kan een complete woning met PIR platen worden geïsoleerd, zeker als het gaat om nieuwbouw. Maar wat is PIR isolatie eigenlijk en wat voor soorten PIR platen zijn er?

Wat is PIR isolatie?

PIR platen zijn platen gemaakt van PIR, een harde kunststof dat veelvuldig wordt gebruikt voor warmte isolatie. De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Een moeilijk te onthouden woord, daarom hanteren we de afkorting PIR voor alle materialen gemaakt van deze kunststof.
PIR isolatie heeft een gesloten cellenstructuur. Dit zorgt dat het materiaal altijd vrij van vocht blijft. Vocht kan er simpelweg niet doorheen komen. Door deze gesloten cellenstructuur kennen PIR platen een hoog thermisch isolatievermogen. Dat wil zeggen dat PIR isolatie uitstekend warmte isoleert. In de zomer wordt de warmte zo lang mogelijk buiten de deur gehouden, maar in de winter zorgt PIR er juist voor dat de warmte niet uit uw woning kan ontsnappen en de kou van buiten niet naar binnen door kan dringen. Isoleren met PIR maakt uw woning dan ook niet alleen duurzamer en energiezuiniger, maar ook veel aangenamer qua leefklimaat.

Wat kan ik isoleren met PIR isolatie?

PIR isolatie is voor vrijwel elke isolatieklus te gebruiken. Zo zijn hellende daken, platte daken, spouwmuren, voorzetwanden, vloeren en badkamers allemaal met PIR platen te isoleren.
Omdat PIR isolatie goed vochtbestendig is, kan ook van buitenaf met PIR worden geïsoleerd, bijvoorbeeld een plat of hellend dak. Daar komt nog bij dat PIR platen krimpvrij zijn. Wanneer ze geplaatst en afgewerkt zijn, zullen ze niet krimpen. Zou dit wel het geval zijn, dan kunnen er tochtkieren ontstaan, zeker als niet alles goed is afgedicht.
PIR isolatie is niet flexibel. Bij het plaatsen van PIR platen kunnen dan ook kieren en naden ontstaan. Worden deze niet goed afgedicht, dan kan het rendement van PIR isolatie een stuk minder uitpakken, omdat vocht en warme of koude lucht nog steeds uw woning kunnen binnen dringen. Dicht daarom alle naden en kieren tussen de PIR platen goed af. Gebruik hier speciale tape en purschuim voor welke u tevens in onze webshop kunt vinden.

 • Kan ik een schuin dak isoleren met PIR platen?

  Een hellend dak is goed te isoleren met PIR platen. U kunt dit zowel van binnenuit als van buitenaf doen.
  Een hellend dak aan de binnenkant isoleren? Bekijk dan goed hoe het dak is opgebouwd. Meestal is er een balken structuur met daarop een houten dakbeschot. Tussen de balken kunt u isoleren met PIR. Om de dikte van het isolatiemateriaal te bepalen meet u de afstand tussen de balken en de dikte van de balken. Zo is eenvoudig te achterhalen welke dikte nodig is en of eventueel beter voor een ander materiaal gekozen kan worden. Als een hoog rendement, en dus een hoge Rd-waarde gewenst is, kiest u, indien mogelijk, voor PIR platen. Uiteraard zijn onze PIR platen 2-zijdig aluminium hiervoor heel geschikt. Maar wilt u het uzelf makkelijker maken, dan raden wij ook zeker onze reeds verlijmde PIR platen met plaatmateriaal als gipsfermacellOSB en underlayment aan, zodat u meteen kunt isoleren en afwerken in één keer.
  Een hellend dak van buitenaf na-isoleren met PIR? Dan zijn PIR renovatieplaten voor u de ideale oplossing. Deze platen zijn al voorzien van tengels. Ze zijn eenvoudig en snel te bevestigen op uw al bestaande dakbeschot, waarna panlatten worden aangebracht en vervolgens de dakpannen weer worden gelegd.

  Kan ik een plat dak isoleren met PIR platen?

  Een plat dak is ook heel geschikt om te isoleren met PIR platen, maar dan wel alleen van buitenaf. Dankzij de uitstekende drukvastheid en beloopbaarheid van PIR, worden ze veelvuldig gebruikt bij de isolatie van platte daken.
  Op een plat dak kan gemakkelijk regenwater blijven staan. Om dit te voorkomen kunt u uw bestaande platte dak isoleren met PIR afschotplaten. Deze platen hebben het grote voordeel dat hemelwater kan worden afgevoerd. Dit komt omdat de platen één aflopende zijde hebben met een verloopdikte van 1 of 2 centimeter. Deze platen zijn geschikt voor zowel verkleefde als mechanische dakbedekkingsystemen. Denk hierbij aan bitumen, EPDM of PVC dakbedekking.

 • Kan ik een muur isoleren met PIR isolatie?

  Een muur is uitermate goed te isoleren met PIR isolatie. Voor spouwmuren hebben we zelfs speciale PIR spouwplaten. Zeker in nieuwbouwprojecten raden wij deze vorm van spouwmuurisolatie aan. Het thermische isolatievermogen is zeer hoog en het isoleren met deze platen is ontzettend eenvoudig en snel. De spouwplaten hebben een tand- en groefverbinding, waardoor ze makkelijk en naadloos aan elkaar aansluiten. Maak de aansluitingen helemaal luchtdicht door ze af te plakken met isolatietape. Dit voorkomt koudebruggen.
  Ook voorzetwanden zijn ideaal om te isoleren met PIR platen, zeker wanneer deze platen al verlijmd zijn met een afwerkingsmateriaal. Denk hierbij aan PIR + gips, PIR + Fermacell, PIR + OSB, en PIR + Underlayment. Uw voorzetwand is op deze manier snel gerealiseerd. Het werkt makkelijk, en het levert veel tijdswinst op. 
  Om uw badkamer te voorzien van de beste isolatiematerialen raden wij onze eigen verlijmde vochtwerende PIR+Gips platen aan. Deze materialen zorgen voor een gezonde en warme leefomgeving van uw badkamer. Vocht kan uw wanden zo niet aantasten.

 • Kan ik een vloer isoleren met PIR platen?

  PIR is ook zeer goed mogelijk als vloerisolatie bij een betonnen vloer. Bij nieuwbouw kiest u uiteraard voor isolatie onder de te storten vloer, maar bij een bestaande vloer moet u in sommige gevallen óp de vloer isoleren. Het best, en tevens het makkelijkst, is echter om toch onder de vloer te isoleren. Dit kan alleen als u een kruipruimte heeft. Bij kruipruimte isolatie worden de PIR platen tegen de onderkant van uw betonvloer bevestigd door middel van isolatielijm. Als u geen kruipruimte heeft, kunt u óp de vloer isoleren. Uw vloer wordt dan dus iets verhoogd, maar omdat PIR al bij geringe diktes hoge Rd-waardes haalt, kunt u slank isoleren, waardoor de ophoging van uw vloer beperkt blijft.

  Een houten vloer is niet met alle PIR platen te isoleren vanwege het ademende karakter van hout. Wel is het mogelijk om een houten vloer van boven te isoleren met onze speciaal verlijmde PIR + spano vloerplaten. Deze zijn daarnaast ook geschikt voor een betonvloer. De vochtwerende spaanplaat voorkomt dat vocht in de vloer kan trekken. Deze PIR + spano vloerplaten hebben aan beide zijdes een aluminium cachering en zijn rondom voorzien van tand- en groefverbinding, zodat ze perfect in elkaar sluiten. Daarmee is dit een perfect product voor wanneer u geen kruipruimte heeft of heel weinig ruimte onder vloer heeft, maar toch uw vloer wilt isoleren.
  Het is af te raden een houten vloer van onder te isoleren met PIR. Gebruik hier liever een ademend isolatiemateriaal als steenwol of glaswol voor.

 • Komt u er niet uit?

Wat kost PIR isolatie?

PIR isolatie is relatief duur in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals XPS, EPS of minerale wolsoorten zoals glaswol of steenwol. Toch valt hier wel wat voor te zeggen. Want met PIR platen haalt u immers met gemak hoge isolatiewaardes. Daarbij kunt u met een PIR plaat veel slanker isoleren. Om eenzelfde isolatiewaardes te halen met andere isolatiematerialen moet u misschien wel twee keer zo dik isoleren. En dat betekent ook dat er twee keer zoveel materiaal aangeschaft moet worden, wat de totale prijs ophoogt. Kort gezegd; PIR platen zijn relatief gezien iets duurder, maar er kan ook een veel hoger rendement behaald worden met minder materiaal.
PIR is momenteel heel erg onderhevig aan prijsverhogingen. Dit is het gevolg van een schaarste in de grondstof MDI waarmee PIR wordt gemaakt en een zeer hoge vraag naar PIR platen. Als u eerder PIR besteld heeft en nu weer PIR platen wilt kopen dan kan het nu duurder uit pakken dan voorheen. Toch zijn en blijven wij bij Isolatienoord één van de goedkoopste aanbieders van PIR platen. Dus wilt u voordelig PIR platen kopen, dan kunt u bij ons altijd terecht. U koopt bij ons al PIR platen vanaf €8,30 per vierkante meter. Daarbij zijn onze PIR platen altijd uit voorraad leverbaar. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximum prijzen van PIR dat nu beschikbaar is in onze webshop. Alle prijzen zijn berekend voor een afname van 50m² (bijgewerkt op en prijsweergave van 03-03-2022)

✔️ PIR platen

€415,50   – €1615,50

✔️ PIR afschotplaten

€894,00   – €2137,00

✔️ PIR renovatieplaten

€850,50   – €1879,50

✔️ PIR + Gips

€736,00   – €1837,00

✔️ PIR + Fermacell

€1075,50 – €2055,00

✔️ PIR + OSB

€1086,50 – €2327,00

✔️ PIR +Underlayment

€1441,00 – €2556,00

✔️ PIR + Spano

€1092,00 – €2342,50

Wat kost PIR isolatie per m²?

U heeft zojuist kunnen zien wat de prijzen zijn van 50m2 PIR isolatie. Maar wat is dan een vierkante meterprijs van PIR? Hieronder vermelden we van de verschillende soorten PIR platen de gemiddelde minimum en gemiddelde maximum prijzen per vierkante meter:

✔️ PIR platen (IKO)

€8,30   – €32,31

✔️ PIR afschotplaten

€17,88 – €42,74

✔️ PIR renovatieplaten

€17,01 – €37,59

✔️ PIR + Gips

€14,72 – €36,74

✔️ PIR + Fermacell

€21,51 – €41,10

✔️ PIR + OSB

€21,73 – €46,54

✔️ PIR +Underlayment

€28,82 – €51,12

✔️ PIR + Spano

€21,84 – €46,85

Merken PIR isolatie

Bij Isolatienoord vindt u PIR platen van de merken Iko en Gor-Stal. Van Iko bieden wij de Iko Enertherm platen aan. Bij Gor Stal gaat het om de termPIR platen. Iko en Gor Stal zijn Europese fabrikanten en gerenommeerde bedrijven met jarenlange ervaring in het maken van PIR producten. Moderne productielijnen en innovatieve technologieën maken dat hun producten tot de top behoren. Alle platen die wij verkopen zijn intensief en veelvuldig getest op hun isolerende vermogen, drukvastheid, beloopbaarheid en vochtgevoeligheid. Ze worden volgens duurzame richtlijnen geproduceerd en voldoen aan alle Europese eisen. Sinds kort bieden wij ook Swisspor aan. 

PIR isolatie dak

Is PIR drukvast?

Ja, PIR platen zijn drukvast. De platen zullen niet knappen of vervormen wanneer er overheen wordt gelopen. De druksterkte van een PIR plaat is echter niet zo hoog als die van XPS platen.

Zijn PIR platen beloopbaar?

Ja, dankzij de densiteit en sterkte van het materiaal, zijn PIR platen goed beloopbaar. Een PIR plaat is daarom ook heel geschikt isolatiemateriaal voor plat dakisolatie en vloerisolatie. Wanneer men tijdens of na het verwerken van de PIR platen eroverheen loopt, bijvoorbeeld tijdens het dekken van het dak, dan zullen de platen niet vervormen of kapot gaan.

Is PIR brandveilig?

Niemand zit te wachten op brand. Niet alleen de brand en de warmte die ermee gepaard gaat is gevaarlijk voor mens en dier, maar zeker ook de rookontwikkeling die zich bij een brand voor doet. Isolatiematerialen moeten idealiter zo min mogelijk brandbaar zijn. PIR isolatie is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR platen een hoge brandveiligheid hebben en vaak het label ‘brandwerend’ meekrijgen.

Zijn PIR platen vochtbestendig?

Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Zoals in de inleiding al vermeld bestaat een PIR plaat uit gesloten cellen. Die cellen nemen geen vocht op. De PIR platen met een aluminium cachering zijn daarbij nog meer beschermd tegen vocht. Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is.

Komt u er niet uit?

Wat is de RD-waarde van PIR isolatie?

Het thermisch isolerende vermogen van materialen drukken we uit in een lambdawaarde (warmtegeleiding) en vervolgens in de Rd-waarde (warmteweerstand). Op het vlak van deze isolatiewaardes scoort PIR isolatie uitmuntend. PIR platen kennen zeer lage lambda waardes, wat juist een hoge isolatiewaarde betekent. Omdat PIR lage lambda waardes heeft (dit kan per fabrikant verschillen), kunt u dunner isoleren; u heeft minder dikke platen nodig om tot het gewenste isolatievermogen te komen. Om de Rd-waarde te berekenen, moet u eerst de lambda waarde van een materiaal kennen, want de formule is als volgt: Rd-waarde = materiaaldikte in meter : lambda waarde.
Onze Gor Stal PIR platen hebben een maximale lambda waarde van 0,0215 w/mk, de IKO PIR platen die wij verkopen kennen een maximale bovengrens van 0,022 w/mk. In de realiteit is het vaak zelfs zo dat de daadwerkelijke lambda waarde van het overgrote deel van de PIR platen nóg lager ligt. Toch houden de fabrikanten de hoogst geteste lambda waardes aan als grens.

Dikte van PIR Isolatie met bijbehorende RD-waarde

✔️ 2cm 0,90 ✔️ 6cm 2,70 ✔️ 10cm 4,50
✔️ 3cm 1,35 ✔️ 7cm 3,15 ✔️ 11cm 5,00
✔️ 4cm 1,80 ✔️ 8cm 3,60 ✔️ 12cm 5,45
✔️ 5cm 2,25 ✔️ 9cm 4,05 ✔️ 14cm 6,35

PIR isolatie vergelijken

Met PIR platen kunt u slank isoleren. U heeft met PIR isolatie een minder dikke laag isolatiemateriaal nodig om een hoge Rd-waarde te halen dan wanneer u andere materialen zou gebruiken. Dus heeft u ruimtes waar het eigenlijk niet mogelijk is om met dikke lagen isolatiemateriaal te werken, dan is PIR isolatie een uitkomst. Dit is vaak het geval wanneer voorzetwanden geïsoleerd worden. U wilt logischerwijs zo weinig mogelijk woonruimte inleveren. Dun isoleren is dan de uitkomst. Wanneer u dan ook nog eens kiest voor onze al afgewerkte PIR platen, zoals PIR platen verlijmd met gips, underlayment, OSB, of fermacell, dan wordt een voorzetwand isoleren een nog makkelijkere klus. U heeft dan meteen een laag isolatie met afwerking.
Zoals we al eerder vertelden in dit artikel haalt u met een geringe dikte PIR een zeer hoge isolatiewaarde. Kijk maar eens in deze tabel waarin we verschillende isolatiematerialen vergelijken:

Isolatie 10 cm dik met bijbehorende gemiddelde RD-waarde

✔️ PIR platen

RD 4,50

✔️ EPS platen

RD 3,13

✔️ XPS platen

RD 2,75

✔️ Steenwol 037

RD 2,70

✔️ Glaswol 037

RD 2,70

PIR platen bevestigen

Hoe PIR platen bevestigen?

PIR platen zijn over het algemeen niet moeilijk te bevestigen. Hoe de PIR platen worden bevestigd, verschilt uiteraard per toepassing.
Om PIR spouwplaten te bevestigen gebruikt u spouwankers of isolatiepluggen. Hiermee kunt u PIR isolatie op alle type binnenmuren monteren.
PIR isolatie platen op het dak bevestigd u met drukverdeelplaten en dakschroeven. Hiermee blijven uw isolatieplaten op de juiste plaats zitten en wordt voorkomen dat PIR platen worden ingedrukt. PIR isolatie platen kunnen met drukverdeelplaten en dakschroeven bevestigd worden op hout en staal. Wij verkopen combisets bestaande uit dakschroeven en drukverdeelplaten, maar drukverdeelplaten kunt u ook zonder dakschroeven bestellen. Daarnaast verkopen wij ook renovatieplaat schroeven speciaal bedoeld voor het bevestigen van PIR renovatieplaten. Op de productpagina bevestigingsmateriaal kunt u de verschillende soorten en maten schroeven vinden.

PIR platen kopen?

PIR platen kunt u bij Isolatienoord altijd voordelig kopen. Wij verkopen alleen A-keus platen. Er is tegenwoordig namelijk niet veel PIR isolatie B-keus aanbod meer. Dit heeft enerzijds met verbeterde productielijnen te maken, zodat foutjes niet zo snel meer gemaakt zijn, en met recycling processen van de fabrikanten. Zij nemen PIR platen met kleine oneffenheden weer terug in het productieproces waarna ze later weer als een A-keus plaat van de band rollen. Anderzijds heeft het tekort aan grondstoffen om PIR isolatie te kunnen produceren ook te maken met schaarste in het B keus aanbod. Dit heeft niet alleen invloed op het aanbod B-keus, maar ook op het aanbod A-keus PIR isolatie. Tevens zorgt dit tekort voor oplopende levertijden en inkoopprijzen, waardoor ook de verkoopprijzen stijgen. Omdat wij groot hebben ingekocht, hebben wij het meeste continu op voorraad en kunnen wij nog steeds vlot uitleveren.

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over PIR isolatie

PIR platen zijn platen gemaakt van PIR, een harde kunststof dat veelvuldig wordt gebruikt voor warmte isolatie. De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Een moeilijk te onthouden woord, daarom hanteren we de afkorting PIR voor alle materialen gemaakt van deze kunststof.
PIR isolatie heeft een gesloten cellenstructuur. Dit zorgt dat het materiaal altijd vrij van vocht blijft. Vocht kan er simpelweg niet doorheen komen. Door deze gesloten cellenstructuur kennen PIR platen een hoog thermisch isolatievermogen. Dat wil zeggen dat PIR isolatie uitstekend warmte isoleert. In de zomer wordt de warmte zo lang mogelijk buiten de deur gehouden, maar in de winter zorgt PIR er juist voor dat de warmte niet uit uw woning kan ontsnappen en de kou van buiten niet naar binnen door kan dringen. 

Het thermisch isolerende vermogen van materialen drukken we uit in een lambdawaarde (warmtegeleiding) en vervolgens in de Rd-waarde (warmteweerstand). Op het vlak van deze isolatiewaardes scoort PIR isolatie uitmuntend. PIR platen kennen zeer lage lambda waardes, wat juist een hoge isolatiewaarde betekent. Omdat PIR lage lambda waardes heeft (dit kan per fabrikant verschillen), kunt u dunner isoleren; u heeft minder dikke platen nodig om tot het gewenste isolatievermogen te komen. 

PIR isolatie is relatief duur in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals XPS, EPS of minerale wolsoorten zoals glaswol of steenwol. Toch valt hier wel wat voor te zeggen. Want met PIR platen haalt u immers met gemak hoge isolatiewaardes. Daarbij kunt u met een PIR plaat veel slanker isoleren. Om eenzelfde isolatiewaardes te halen met andere isolatiematerialen moet u misschien wel twee keer zo dik isoleren. En dat betekent ook dat er twee keer zoveel materiaal aangeschaft moet worden, wat de totale prijs ophoogt.

PIR isolatie is voor vrijwel elke isolatieklus te gebruiken. Zo zijn hellende dakenplatte dakenspouwmurenvoorzetwandenvloeren en badkamers allemaal met PIR platen te isoleren.

Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Zoals in de inleiding al vermeld bestaat een PIR plaat uit gesloten cellen. Die cellen nemen geen vocht op. De PIR platen met een aluminium cachering zijn daarbij nog meer beschermd tegen vocht. Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is.

Heeft u vragen over PIR isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over PIR isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren met PIR.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten