PIR Isolatie

PIR isolatie platen kopen? Bij Isolatienoord kunt u altijd terecht voor voordelige PIR isolatie. PIR platen zijn populair om mee te isoleren. De platen hebben veel voordelen en zijn geschikt voor bijna alle isolatieklussen. PIR isolatie is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen.

PIR

PIR is één van de meest verkochte isolatiematerialen bij Isolatienoord. Dat is niet heel vreemd; PIR isolatie is zeer veelzijdig toe te passen. Eigenlijk kan een complete woning met PIR worden geïsoleerd, zeker als het gaat om nieuwbouw. Maar wat is PIR isolatie eigenlijk en wat voor soorten PIR zijn er?

Wat is PIR?

PIR is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van polyisocyanuraat; PIR is hiervan de afkorting. Dit materiaal is een hard kunststofschuim dat bestaat uit een gesloten cellenstructuur. Deze structuur zorgt dat PIR isolatie een zeer hoog thermisch isolatievermogen heeft en vrij van vocht blijft. Het is dan ook niet gek dat juist PIR zo populair is om mee te isoleren.

PIR isolatie

PIR isolatie is voor vrijwel elke isolatieklus te gebruiken. Zo zijn daken, vloeren, muren, voorzetwanden en badkamers allemaal met PIR te isoleren. Omdat PIR isolatie goed vochtbestendig is, kan ook van buitenaf met PIR worden geïsoleerd, bijvoorbeeld een plat of hellend dak.
PIR isolatie is geen flexibel materiaal, dus zullen er bij het plaatsen van PIR platen kieren en naden ontstaan. Het is uiterst belangrijk om deze allemaal te dichten. Worden de PIR platen niet (goed) afgedicht, dan zal het resultaat een stuk minder zijn. Vocht en lucht (warmte en/of kou) kunnen nog steeds uw woning binnendringen. Dicht alle kieren en naden tussen PIR platen daarom af en gebruik daar speciale tape en purschuim voor die u tevens in onze webshop kunt vinden.

PIR platen

PIR isolatie wordt verkocht als platen. Bij Isolatienoord vindt u alleen PIR platen met tweezijdige aluminium cachering. Deze cachering maakt de PIR isolatie platen nog vochtbestendiger en zorgt er tevens voor dat de isolatiewaarde nog hoger wordt. Bovendien werkt de laag als een dampremmer. Naast de standaard PIR platen met tweezijdige aluminium cachering, al dan niet met tand/groef verbinding, zijn er ook platen bedoeld voor specifieke toepassingen. Denk hierbij aan de PIR spouwplaten die ideaal voor spouwmuurisolatie zijn. PIR afschotplaten zijn speciaal bedoeld voor plat dakisolatie. Het verloop in deze PIR plaat zorgt ervoor dat regenwater makkelijk van het dak weg kan lopen. Daarnaast hoeft de dakconstructie dan niet aangepast te worden om regen af te laten lopen.
Een bestaand hellend dak kan met PIR renovatieplaten snel en eenvoudig geïsoleerd worden. Deze PIR isolatie platen zijn al voorzien van panlatten.
Wilt u isoleren en afwerken in één handeling, dan kunt u onze PIR platen verlijmd met plaatmateriaal kopen. Deze kant-en-klare verlijmde PIR isolatie platen worden in onze productiehal gemaakt en zijn leverbaar in verschillende diktes en maatvoeringen. Voor alle maten en specificatie klikt u op de productcategorieën.
Wij leveren:

PIR + Gips

PIR + Fermacell

PIR + OSB

PIR + Underlayment

PIR + Spano

Deze unieke producten kunt u onder andere gebruiken voor het isoleren van voorzetwanden, zolders en plafonds en met PIR + spano kunnen ook vloeren geïsoleerd worden.
Onze verlijmde PIR isolatie platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maatvoeringen. Klik voor alle maten en specificaties op de productcategorieën.
Omdat wij alles zelf op bestelling verzagen en verlijmen, kan er soms een ietwat langere levertijd op deze verlijmde PIR isolatie platen zitten. Tijdens het bestellen vragen we u hier rekening mee te houden. Het grote voordeel van onze eigen productielijn is echter wel dat wij niet afhankelijk zijn van tussenpersonen, en daardoor de prijzen laag kunnen houden.
Let op: omdat PIR platen verlijmd met plaatmateriaal op bestelling en op maat gemaakte producten zijn, kunnen we dergelijke bestellingen 
niet retour nemen.

Wat is de rd waarde van PIR?

Het thermisch isolerende vermogen van materialen drukken we uit in een lambdawaarde (warmtegeleiding) en vervolgens in de Rd-waarde (warmteweerstand). Op het vlak van deze isolatiewaardes scoort PIR isolatie uitmuntend. Om de Rd-waarde te berekenen, moet u eerst de lambda waarde van een materiaal kennen, want de formule is als volgt: Rd-waarde = materiaaldikte in meter : lambda waarde.
Onze Gor Stal PIR platen hebben een maximale lambda waarde van 0,0215 w/mk, de IKO platen die wij verkopen kennen een maximale bovengrens van 0,022 w/mk. Deze lage lambda waardes betekenen dat de Rd-waardes hoog zijn. Een dikke PIR plaat van 14 centimeter haalt een indrukwekkende Rd-waarde van 6,35. De Rd-waarde wilt u het liefst zo hoog mogelijk. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het thermische isolatievermogen.
Bij al ons isolatiemateriaal, dus ook bij de PIR isolatie platen, vermelden wij altijd de Rd-waarde. In onderstaand overzicht kunt u de Rd-waardes zoals door de fabrikanten zelf berekend in één opslag bekijken van zowel onze IKO als Gor Stal PIR platen.

Hoe PIR platen bevestigen?

PIR platen zijn over het algemeen niet moeilijk te bevestigen. Hoe de PIR platen worden bevestigd, verschilt uiteraard per toepassing.
Om PIR spouwplaten te bevestigen gebruikt u spouwankers. Hiermee kunt u PIR isolatie op alle type binnenmuren monteren. In dit kennisbank artikel leest u meer over het bevestigen van PIR spouwplaten.
PIR isolatie platen in of op het dak bevestigd u met drukverdeelplaten en dakschroeven.
Hiermee blijven uw isolatieplaten op de juiste plaats zitten en wordt voorkomen dat PIR platen worden ingedrukt. PIR isolatie platen kunnen met drukverdeelplaten en dakschroeven bevestigd worden op hout en staal. Wij verkopen combisets van Eurofast bestaande uit dakschroeven en drukverdeelplaten, maar drukverdeelplaten kunt u ook zonder dakschroeven bestellen. Daarnaast verkopen wij van het merk PGB ook dakschroeven speciaal bedoeld voor het bevestigen van PIR renovatieplaten. Op de productpagina kunt u de verschillende soorten en maten drukverdeelplaten en dakschroeven vinden.
Wilt u PIR isolatie platen gebruiken om uw betonvloer van onderaf te isoleren, lijm deze dan vast met high tack kit of een andere goede isolatielijm zoals de Seal Advice PUG 190. Mocht lijmen niet lukken vanwege een onregelmatig oppervlak in een broodjesvloer, dan kan er met kunststof schotelpluggen gewerkt worden. Isoleert u óp de vloer, dan kunt u de platen daarop verlijmen. Bij een nieuw te storten betonnen of dekvloer kunt u de platen gewoon los leggen.

PIR isolatieplaten kopen

PIR isolatieplaten kunt u bij Isolatienoord altijd voordelig kopen. Wij verkopen alleen A-keus platen. Er is tegenwoordig namelijk niet veel PIR isolatie B-keus aanbod meer. Dit heeft enerzijds met verbeterde productielijnen te maken, zodat foutjes niet zo snel meer gemaakt zijn, en met recycling processen van de fabrikanten. Zij nemen PIR platen met kleine oneffenheden weer terug in het productieproces waarna ze later weer als een A-keus plaat van de band rollen. Anderzijds heeft het tekort aan grondstoffen om PIR isolatie te kunnen produceren ook te maken met schaarste in het B keus aanbod. Dit heeft niet alleen invloed op het aanbod B-keus, maar ook op het aanbod A-keus PIR isolatie. Tevens zorgt dit tekort voor oplopende levertijden en inkoopprijzen, waardoor ook de verkoopprijzen stijgen. Omdat wij groot hebben ingekocht, hebben wij het meeste continu op voorraad en kunnen wij nog steeds vlot uitleveren.