PIR

PIR isolatie platen kopen? Bij Isolatienoord kunt u altijd terecht voor voordelige PIR isolatie. PIR platen zijn populair om mee te isoleren. De platen hebben veel voordelen en zijn geschikt voor bijna alle isolatieklussen. PIR platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen.

PIR isolatie

PIR is één van de meest verkochte isolatiematerialen bij Isolatienoord. Dat is niet heel vreemd; PIR platen zijn zeer veelzijdig toe te passen. Eigenlijk kan een complete woning met PIR platen worden geïsoleerd, zeker als het gaat om nieuwbouw. Maar wat is PIR isolatie eigenlijk en wat voor soorten PIR platen zijn er?

Wat is PIR?

De PIR platen zijn platen gemaakt van PIR, een harde kunststof dat veelvuldig wordt gebruikt voor warmte isolatie. De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Een moeilijk te onthouden woord, daarom hanteren we de afkorting PIR voor alle materialen gemaakt van deze kunststof.
PIR heeft een gesloten cellenstructuur. Dit zorgt dat het materiaal altijd vrij van vocht blijft. Vocht kan er simpelweg niet doorheen komen. Door deze gesloten cellenstructuur kennen PIR platen een hoog thermisch isolatievermogen. Dat wil zeggen dat PIR uitstekend isoleert. Warmte wordt in de zomer zolang mogelijk buiten gehouden, en in de winter kan de warmte niet ontsnappen uit uw woning en kou van buiten dringt niet door naar binnen. Isoleren met PIR maakt uw woning dan ook niet alleen duurzamer en energiezuiniger, maar ook veel aangenamer qua leefklimaat.

Isoleren met PIR

PIR isolatie is voor vrijwel elke isolatieklus te gebruiken. Zo zijn daken, vloeren, muren, voorzetwanden en badkamers allemaal met PIR platen te isoleren. Omdat PIR isolatie goed vochtbestendig is, kan ook van buitenaf met PIR worden geïsoleerd, bijvoorbeeld een plat of hellend dak.
Daar komt nog bij dat PIR platen krimpvrij zijn. Wanneer ze geplaatst en afgewerkt zijn, zullen ze niet krimpen. Als dit wel het geval zou zijn, kunnen er tochtkieren ontstaan, zeker als niet alles goed is afgedicht.
PIR isolatie is geen flexibel materiaal, dus zullen er bij het plaatsen van PIR platen kieren en naden ontstaan. Het is uiterst belangrijk om deze allemaal te dichten. Worden de PIR platen niet (goed) afgedicht, dan zal het resultaat een stuk minder zijn. Vocht en lucht (warmte en/of kou) kunnen nog steeds uw woning binnendringen. Dicht alle kieren en naden tussen PIR platen daarom af en gebruik daar speciale tape en purschuim voor die u tevens in onze webshop kunt vinden.

Is PIR drukvast? 

Ja, PIR platen zijn drukvast. De platen zullen niet knappen of vervormen wanneer er overheen wordt gelopen. De druksterkte van een PIR plaat is echter niet zo hoog als die van XPS platen.

Is PIR beloopbaar?

Ja, dankzij de densiteit en sterkte van het materiaal, zijn PIR platen goed beloopbaar. Een PIR plaat is daarom ook heel geschikt isolatiemateriaal voor plat dakisolatie en vloerisolatie. Wanneer men tijdens of na het verwerken van de PIR platen eroverheen loopt, bijvoorbeeld tijdens het dekken van het dak, dan zullen de platen niet vervormen of kapot gaan. Ook wanneer alles is geïsoleerd en is afgewerkt kan er met een gerust hart overheen gelopen worden. Deze eigenschap van PIR isolatie is zeer belangrijk, want wanneer isolatiemateriaal beschadigd raakt of gedeukt wordt, kan de isolatiewaarde dalen.

PIR platen

PIR isolatie wordt verkocht als platen. Bij Isolatienoord vindt u alleen PIR platen met tweezijdige aluminium cachering. Deze cachering maakt een PIR plaat nog vochtbestendiger en zorgt er tevens voor dat de isolatiewaarde nog hoger wordt. Bovendien werkt de laag als een dampremmer. Naast de standaard PIR platen met tweezijdige aluminium cachering, al dan niet met tand/groef verbinding, zijn er ook platen bedoeld voor specifieke toepassingen. Denk hierbij aan de PIR spouwplaten die ideaal voor spouwmuurisolatie zijn. PIR afschotplaten zijn speciaal bedoeld voor plat dakisolatie. Het verloop in deze PIR plaat zorgt ervoor dat regenwater makkelijk van het dak weg kan lopen. Daarnaast hoeft de dakconstructie dan niet aangepast te worden om regen af te laten lopen.
Een bestaand hellend dak kan met PIR renovatieplaten snel en eenvoudig geïsoleerd worden. Deze PIR isolatie platen zijn al voorzien van panlatten.
Wilt u isoleren en afwerken in één handeling, dan kunt u onze PIR platen verlijmd met plaatmateriaal kopen. Deze kant-en-klare verlijmde PIR isolatie platen worden in onze productiehal gemaakt en zijn leverbaar in verschillende diktes en maatvoeringen. Voor alle maten en specificatie klikt u op de productcategorieën. Wij leveren:

PIR + Gips

PIR + Fermacell

PIR + OSB

PIR + Underlayment

PIR + Spano

Deze unieke producten kunt u onder andere gebruiken voor het isoleren van voorzetwanden, zolders en plafonds en met PIR + spano kunnen ook vloeren geïsoleerd worden.
Onze verlijmde PIR isolatie platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maatvoeringen. Klik voor alle maten en specificaties op de productcategorieën.
Omdat wij alles zelf op bestelling verzagen en verlijmen, kan er soms een ietwat langere levertijd op deze verlijmde PIR isolatie platen zitten. Tijdens het bestellen vragen we u hier rekening mee te houden. Het grote voordeel van onze eigen productielijn is echter wel dat wij niet afhankelijk zijn van tussenpersonen, en daardoor de prijzen laag kunnen houden.
Let op: omdat PIR platen verlijmd met plaatmateriaal op bestelling en op maat gemaakte producten zijn, kunnen we dergelijke bestellingen niet retour nemen.

Is PIR brandveilig?

Niemand zit te wachten op brand. Niet alleen de brand en de warmte dat ermee gepaard gaat is gevaarlijk voor mens en dier, maar zeker ook de rookontwikkeling die zich bij een brand voordoet. Isolatiematerialen moeten idealiter zo min mogelijk brandbaar zijn. PIR isolatie is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR platen een hoge brandveiligheid hebben en vaak het label ‘brandwerend’ meekrijgen. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal. Dat wil overigens niet zeggen dat PIR helemaal niet kan branden. Bij brand duurt het echter wel zeer lang voor een PIR plaat ook ontsteekt. Wanneer het in aanraking komt met vuur, vat PIR isolatie niet meteen vlam. Als PIR platen na een tijdje inderdaad wel gaan branden, kan er dikke en giftige rook vrijkomen. Toch is bij tests van Iko PIR platen gebleken dat ze een zeer lage rookontwikkeling hebben bij ontbranden. Daarbij smelt en druppelt de PIR isolatie niet.
Om PIR platen extra brandwerend te maken kan men er voor kiezen om PIR platen te kopen die zijn voorzien van een extra brandwerende laag plaatmateriaal zoals een gipsplaat of een Fermacell gipsvezelplaat, waarbij laatstgenoemde als onbrandbaar materiaal is bestempeld. PIR + gips of PIR + Fermacell zorgt daarbij niet alleen voor een extra brandwerende laag maar ook voor een meteen afgewerkte PIR plaat. Dat zorgt dus ook nog eens voor tijdswinst.
Hoewel ieder materiaal een eigen brandklasse krijgt toebedeeld, hangt de brandwerendheid natuurlijk ook af van de constructie waarin het materiaal zich bevindt. Zo zal PIR isolatie in een spouw of in een betonvloer minder makkelijk vlam vatten dan isolatiemateriaal in een houten constructie. Bij houtskeletbouw wordt daarom ook aangeraden te isoleren met een minerale wol als glaswol of steenwol, omdat deze isolatiematerialen praktisch onbrandbaar zijn.

Is PIR vochtbestendig? 

Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Zoals in de inleiding al vermeld bestaat een PIR plaat uit gesloten cellen. Die cellen nemen geen vocht op. De PIR platen met een aluminium cachering zijn daarbij nog meer beschermd tegen vocht. Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is.
De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR isolatie veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren. Voor deze laatste toepassing vindt u in ons aanbod de PIR spouwplaat.
Door de vochtbestendigheid hebben schimmels geen schijn van kans.

Wat is de rd waarde van PIR? 

Het thermisch isolerende vermogen van materialen drukken we uit in een lambdawaarde (warmtegeleiding) en vervolgens in de Rd-waarde (warmteweerstand). Op het vlak van deze isolatiewaardes scoort PIR isolatie uitmuntend. PIR platen kennen zeer lage lambda waardes, wat juist een hoge isolatiewaarde betekent. Omdat PIR lage lambda waardes heeft (dit kan per fabrikant verschillen), kunt u dunner isoleren; u heeft minder dikke platen nodig om tot het gewenste isolatievermogen te komen. Om de Rd-waarde te berekenen, moet u eerst de lambda waarde van een materiaal kennen, want de formule is als volgt: Rd-waarde = materiaaldikte in meter : lambda waarde.
Onze Gor Stal PIR platen hebben een maximale lambda waarde van 0,0215 w/mk, de IKO PIR platen die wij verkopen kennen een maximale bovengrens van 0,022 w/mk. In de realiteit is het vaak zelfs zo dat de daadwerkelijke lambda waarde van het overgrote deel van de PIR platen nóg lager ligt. Toch houden de fabrikanten de hoogst geteste lambda waardes aan als grens. Dat wil zeggen dat de PIR platen altijd minimaal deze lambda waarde halen, maar meestal zelfs nog een lagere, en dus betere, score behalen op de lambda ladder.
Deze lage lambda waardes van PIR isolatie betekenen dat de Rd-waardes hoog zijn. Een dikke PIR plaat van 14 centimeter haalt een indrukwekkende Rd-waarde van 6,35. De Rd-waarde wilt u het liefst zo hoog mogelijk. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het thermische isolatievermogen.
Bij al ons isolatiemateriaal, dus ook bij de PIR isolatie platen, vermelden wij altijd de Rd-waarde. In onderstaand overzicht kunt u de Rd-waardes zoals door de fabrikanten zelf berekend in één opslag bekijken van zowel onze IKO als Gor Stal PIR platen.

PIR vergelijken

Met PIR platen kunt u slank isoleren. U heeft met PIR isolatie een minder dikke laag isolatiemateriaal nodig om een hoge Rd-waarde te halen dan wanneer u andere materialen zou gebruiken. Dus heeft u ruimtes waar het eigenlijk niet mogelijk is om met dikke lagen isolatiemateriaal te werken, dan is PIR isolatie een uitkomst. Dit is vaak het geval wanneer voorzetwanden geïsoleerd worden. U wilt logischerwijs zo weinig mogelijk woonruimte inleveren. Dun isoleren is dan de uitkomst. Wanneer u dan ook nog eens kiest voor onze al afgewerkte PIR platen, zoals PIR platen verlijmd met gips, underlayment, OSB, of fermacell, dan wordt een voorzetwandje isoleren een nog makkelijkere klus. U heeft dan meteen een laag isolatie met afwerking.
Zoals we al eerder vertelden in dit artikel haalt u met een geringe dikte PIR een zeer hoge isolatiewaarde. Kijk maar eens in deze tabel waarin we verschillende isolatiematerialen vergelijken:

Materiaal isolatieplaat 8 centimeter dik

Gemiddelde Rd-waarde

PIR Iko

3,60

XPS

2,25

Steenwol Rockwool

2,15

EPS

2,50

Katoenisolatie

2,05

 

Uit bovenstaande is duidelijk op te maken dat PIR indrukwekkende isolatiewaardes haalt in dunnere lagen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Om dezelfde isolatiewaarde als PIR te halen zult u meerlaags of met dikker materiaal moeten isoleren. Meer weten over Rd-waardes? In ons artikel over Rd-waardes in de kennisbank leest u alles over deze waarde en hoe deze te berekenen is.

Hellend dak isoleren met PIR

Een hellend dak is goed te isoleren met PIR. U kunt dit zowel van binnen als van buiten doen.
Een hellend dak aan de binnenkant isoleren? Bekijk dan goed hoe het dak is opgebouwd. Meestal is er een balken structuur met daarop een houten dakbeschot. Tussen de balken kunt u dan isoleren. Om de dikte van het isolatiemateriaal te bepalen, meet u de afstand tussen de balken en meet u ook de dikte van de balken. Zo is eenvoudig te beslissen welke dikte nodig is en of eventueel beter voor een ander materiaal gekozen kan worden. Als een hoog rendement en dus een hoge Rd-waarde gewenst is, kiest u, indien mogelijk, voor PIR platen. Uiteraard zijn onze PIR platen met tweezijdige cachering hiervoor heel geschikt. Maar wilt u het uzelf makkelijker maken, dan raden wij ook zeker onze reeds verlijmde PIR platen met plaatmateriaal als gipsfermacellOSB en underlayment aan, zodat u meteen kunt isoleren en afwerken in één keer.
Een hellend dak van buitenaf na-isoleren met PIR? Dan zijn PIR renovatieplaten voor u de ideale oplossing. Deze platen zijn al voorzien van tengels. Ze zijn eenvoudig en snel te bevestigen op uw al bestaande dakbeschot, waarna panlatten worden aangebracht en vervolgens de dakpannen weer worden gelegd.

Plat dak isoleren met PIR 

Een plat dak is ook heel geschikt om te isoleren met PIR, maar dan wel alleen van buitenaf. Dankzij de uitstekende drukvastheid en beloopbaarheid van PIR platen, worden ze veelvuldig gebruikt bij de isolatie van platte daken.
Op een plak dak kan gemakkelijk regenwater blijven staan. Om dit te voorkomen kunt u uw bestaande platte dak isoleren met PIR afschotplaten. Deze platen hebben het grote voordeel dat hemelwater kan worden afgevoerd. Dit komt omdat de platen één aflopende zijde hebben met een verloopdikte van 1 of 2 centimeter. Deze platen zijn geschikt voor zowel verkleefde als mechanische dakbedekkingsystemen. Denk hierbij aan bitumen, EPDM of PVC dakbedekking.
Een plat dak kan ook geïsoleerd worden van binnenuit, maar daarvoor gebruikt u minerale wol zoals steenwol of glaswol, maar geen PIR.

Muur isoleren met PIR 

Een spouwmuur is uitermate goed te isoleren met PIR. Hiervoor hebben we zelfs speciale PIR spouwplaten. Zeker in nieuwbouwprojecten raden wij deze vorm van spouwmuurisolatie aan. Het thermische isolatievermogen is zeer hoog en het isoleren met deze platen is ontzettend eenvoudig en snel. De spouwplaten hebben een tand- en groefverbinding, waardoor ze makkelijk en naadloos aan elkaar aansluiten. Maak de aansluitingen helemaal luchtdicht door ze af te plakken met isolatietape. Dit voorkomt koudebruggen.
Ook voorzetwanden zijn ideaal om te isoleren met PIR platen, zeker de platen verlijmd met plaatmateriaal zijn bij uitstek dé beste keus voor deze toepassing. Het werkt zo makkelijk, en het levert zoveel tijdswinst op.

Vloer isoleren met PIR 

PIR is ook zeer goed mogelijk als vloerisolatie, zeker voor een betonnen vloer. Bij nieuwbouw kiest u uiteraard voor isolatie onder de te storten vloer, maar bij een bestaande vloer moet u in sommige gevallen óp de vloer isoleren. Het best, en tevens het makkelijkst, is echter om toch onder de vloer te isoleren. Dit kan alleen als u een kruipruimte heeft. Bij kruipruimte isolatie worden de PIR platen tegen de onderkant van uw betonvloer bevestigd door middel van lijm. Toch wordt voor het isoleren van de kruipruimte vaak niet gekozen voor PIR, vanwege de relatief hoge aanschafwaarde. Een goed alternatief is in dit geval EPS isolatiemateriaal. Om hetzelfde isolatievermogen te behalen, heeft u wel een dikkere laag materiaal nodig, maar in een kruipruimte is dat geen probleem; het is in principe een ongebruikte ruimte.
Als u geen kruipruimte heeft, kunt u op de vloer isoleren. Uw vloer wordt dan dus iets verhoogd, maar omdat PIR al bij geringe diktes hoge Rd-waardes haalt, kunt u slank isoleren, waardoor de ophoging van uw vloer beperkt blijft.

Een houten vloer is niet met alle PIR platen te isoleren vanwege het ademende karakter van hout. Wel is het mogelijk om een houten vloer van boven te isoleren met onze speciaal verlijmde PIR + spano vloerplaten. Deze zijn ook geschikt voor een betonvloer. De vochtwerende spaanplaat voorkomt dat vocht in de vloer kan trekken. Deze PIR + spano vloerplaten hebben aan beide zijdes een aluminium cachering en zijn rondom voorzien van tand- en groefverbinding, zodat ze perfect in elkaar sluiten. Daarmee is dit een perfect product voor wanneer u geen kruipruimte heeft of heel weinig ruimte onder vloer heeft, maar toch uw vloer wilt isoleren.
Het is af te raden een houten vloer van onder te isoleren met PIR. Gebruik hier liever steen- of glaswol voor.

Hoe PIR platen bevestigen?  

PIR platen zijn over het algemeen niet moeilijk te bevestigen. Hoe de PIR platen worden bevestigd, verschilt uiteraard per toepassing.
Om PIR spouwplaten te bevestigen gebruikt u spouwankers. Hiermee kunt u PIR isolatie op alle type binnenmuren monteren. In dit kennisbank artikel leest u meer over het bevestigen van PIR spouwplaten.
PIR isolatie platen in of op het dak bevestigd u met drukverdeelplaten en dakschroeven.
Hiermee blijven uw isolatieplaten op de juiste plaats zitten en wordt voorkomen dat PIR platen worden ingedrukt. PIR isolatie platen kunnen met drukverdeelplaten en dakschroeven bevestigd worden op hout en staal. Wij verkopen combisets van Eurofast bestaande uit dakschroeven en drukverdeelplaten, maar drukverdeelplaten kunt u ook zonder dakschroeven bestellen. Daarnaast verkopen wij van het merk PGB ook dakschroeven speciaal bedoeld voor het bevestigen van PIR renovatieplaten. Op de productpagina kunt u de verschillende soorten en maten drukverdeelplaten en dakschroeven vinden.
Wilt u PIR isolatie platen gebruiken om uw betonvloer van onderaf te isoleren, lijm deze dan vast met high tack kit of een andere goede isolatielijm zoals de Seal Advice PUG 190. Mocht lijmen niet lukken vanwege een onregelmatig oppervlak in een broodjesvloer, dan kan er met kunststof schotelpluggen gewerkt worden. Isoleert u óp de vloer, dan kunt u de platen daarop verlijmen. Bij een nieuw te storten betonnen of dekvloer kunt u de platen gewoon los leggen.

Wat kost PIR?

PIR isolatie is relatief duur in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals XPSEPS of minerale wolsoorten. Toch valt hier wel wat voor te zeggen. Want met PIR platen haalt u immers met gemak hoge isolatiewaardes. Daarbij kunt u met een PIR plaat veel slanker isoleren. Om eenzelfde isolatiewaardes te halen met andere isolatiematerialen moet u misschien wel twee keer zo dik isoleren. En dat betekent ook dat er twee keer zoveel materiaal aangeschaft moet worden, wat de totale prijs ophoogt. Kort gezegd; PIR platen zijn relatief gezien iets duurder, maar er kan ook een veel hoger rendement behaald worden met minder materiaal.
PIR is momenteel heel erg onderhevig aan prijsverhogingen. Dit is het gevolg van een schaarste in de grondstof MDI waarmee PIR wordt gemaakt en een zeer hoge vraag naar PIR platen. Als u eerder PIR besteld heeft en nu weer PIR platen wilt kopen dan kan het nu duurder zijn dan voorheen. Toch zijn en blijven wij bij Isolatienoord één van de goedkoopste met PIR platen. Dus wilt u voordelig PIR platen kopen, dan kunt u bij ons altijd terecht. U koopt bij ons al PIR platen vanaf €5,84 per stuk. Daarbij zijn onze PIR platen altijd uit voorraad leverbaar.

Is PIR duurzaam? 

Hoewel men het op het eerste gezicht niet zou zeggen, mogen we PIR toch een duurzaam product noemen. Een uitleg:
Bij het productieproces van PIR platen komen schadelijke stoffen vrij. Door te werken in gecontroleerde en geoptimaliseerde ruimtes, kan een deel van deze stoffen weggevangen worden. Toch komt een klein deel wel in het milieu terecht. Maar daar tegen over staat dat de fabrikanten steeds efficiënter werken. De fabrieken van onze Iko PIR platen hebben een lage CO2-uitstoot en recyclen hun afval dat ontstaat bij het produceren van PIR. Bovendien wordt de energie die het kost om PIR isolatie te produceren ten minste 80 keer bespaard wanneer het als isolatiemateriaal is verwerkt in een woning. Daarbij is PIR isolatie dun. Minder materiaal staat gelijk aan lichtere constructies en daarmee een besparing aan bouwmaterialen. Daarnaast kent een PIR plaat een zeer lange levensduur. Als PIR goed is verwerkt, dus alle kieren en naden afgedekt, zodat water en lucht (kou en/of warmte) niet binnen kunnen komen, gaat het zeer lang mee; de PIR platen verouderen niet. Dit betekent dat het isolerende effect hetzelfde blijft en er dus steeds minder CO2-uitstoot is bij woningen geïsoleerd met PIR.

Merken PIR isolatie 

Bij Isolatienoord vindt u PIR platen van de merken Iko en Gor Stal. Van Iko bieden wij de Iko Enertherm platen aan. Bij Gor Stal gaat het om de termPIR platen.
Iko en Gor Stal zijn Europese fabrikanten en gerenommeerde bedrijven met jarenlange ervaring in het maken van PIR producten. Moderne productielijnen en innovatieve technologieën maken dat hun producten tot de top behoren. Alle platen die wij verkopen zijn intensief en veelvuldig getest op hun isolerende vermogen, drukvastheid, beloopbaarheid en vochtgevoeligheid. Ze worden volgens duurzame richtlijnen geproduceerd en voldoen aan alle Europese eisen.

PIR isolatieplaten kopen 

PIR isolatieplaten kunt u bij Isolatienoord altijd voordelig kopen. Wij verkopen alleen A-keus platen. Er is tegenwoordig namelijk niet veel PIR isolatie B-keus aanbod meer. Dit heeft enerzijds met verbeterde productielijnen te maken, zodat foutjes niet zo snel meer gemaakt zijn, en met recycling processen van de fabrikanten. Zij nemen PIR platen met kleine oneffenheden weer terug in het productieproces waarna ze later weer als een A-keus plaat van de band rollen. Anderzijds heeft het tekort aan grondstoffen om PIR isolatie te kunnen produceren ook te maken met schaarste in het B keus aanbod. Dit heeft niet alleen invloed op het aanbod B-keus, maar ook op het aanbod A-keus PIR isolatie. Tevens zorgt dit tekort voor oplopende levertijden en inkoopprijzen, waardoor ook de verkoopprijzen stijgen. Omdat wij groot hebben ingekocht, hebben wij het meeste continu op voorraad en kunnen wij nog steeds vlot uitleveren.