Steenwol

Voordelig steenwol isolatie kopen doet u bij Isolatienoord. Steenwol is een isolatiemateriaal dat bekend staat om zowel de goede thermische als de gunstige akoestische eigenschappen. Steenwol isolatie is een zeer veelzijdig materiaal dat bruikbaar is voor verschillende toepassingen, zoals daken, muren, wanden en vloeren. U kunt bij ons makkelijk en goedkoop online steenwol bestellen.

Wat is steenwol

Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd. Het is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van basalt en diabaas, beide een stollingsgesteente. Dit wordt bij een temperatuur van 1400˚C gesmolten, waarna het tijdens een speciaal stollingsproces tot draden wordt gesponnen. Na de toevoeging van een natuurlijk bindmiddel ontstaat een mat van steenwol. Steenwol is verkrijgbaar als deken op rol of als plaat. Het is een zeer veelzijdig isolatiemateriaal dat onder meer geschikt is voor de isolatie van wanden, vloeren en daken. Steenwol kent veel voordelen. Het is dan ook een populair isolatiemateriaal.

Isolatiewaarde van steenwol

Steenwol kent een goed thermisch isolatievermogen. Oftewel, het werkt goed warmte isolerend. Dit komt door de relatief lage lambda waarde. Deze ligt tussen de 0,031 en 0,040. Dankzij deze lage lambda waardes kent steenwol relatief hoge Rd-waardes. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een materiaal kan isoleren. Hoe hoger deze waarde is, des te beter isoleert het materiaal. Hoe de Rd-waarde wordt berekend leest u in het kennisbank artikel over de Rd-waarde.

Akoestisch isoleren met steenwol

Naast de uitstekende thermische isolatie van steenwol kan deze wolsoort ook heel goed geluid isoleren. Dit noemen we ook wel akoestische isolatie. Deze eigenschap is natuurlijk erg handig bij de isolatie van voorzet- en scheidingswanden, waarbij de geluidsoverdracht van de ene ruimte naar de andere wordt voorkomen of in ieder geval zeer beperkt wordt. Het geluidsisolerende vermogen is uiteraard ook een groot bijkomend voordeel bij vloer- en dakisolatie, zodat contact- en omgevingsgeluid op zijn minst sterk gereduceerd wordt.

Brandveiligheid steenwol

Steenwol is een brandwerend materiaal dat is ingedeeld in de brandklasse A1, wat als niet brandbaar bestempeld is. Uit verschillende tests kwam naar voren dat Rockwool steenwolproducten onbrandbaar zijn en nagenoeg niet bijdragen aan de brandlast en branduitbreiding. Daarnaast druppelt steenwol niet tijdens een brand en veroorzaakt het nauwelijks tot geen rook. Steenwol is bovendien niet ontvlambaar.

Vochtgevoeligheid steenwol

Steenwol kent een dampopen structuur. De vezels van de wol kunnen geen water opnemen, ze zijn juist waterafstotend. Wel kan vocht in de ruimtes tussen de vezels gaan zitten. Dit kan er voor zorgen dat de steenwol inzakt. Wanneer zich vocht in de steenwol bevindt, zal de isolatiewaarde dalen. Maar wanneer alles weer is gedroogd, zal de isolatiewaarde weer stijgen. Toch blijft voorkomen altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat er geïsoleerd wordt met droge steenwol

Steenwol en folie

In tegenstelling tot natuurlijke isolatiematerialen, bijvoorbeeld katoenisolatie of houtvezelisolatie, is minerale wol zoals steenwol niet in staat een teveel aan vocht vast te houden om weer af te geven wanneer de lucht te droog wordt. Het is dus niet vochtregulerend, zoals we dat proces ook wel noemen. Afhankelijk van de constructie kan het daarom raadzaam zijn om een folie te gebruiken bij het plaatsen van steenwol, zodat vochtproblemen worden voorkomen. Want hoewel steenwol geen vocht opneemt, kan vocht wat in de isolatielaag terecht komt van daaruit wél in uw (houten) constructie trekken. Dit kan houtrot en schimmel veroorzaken. Een folie kan dit voorkomen. Het is echter wel belangrijk om de juiste folie te gebruiken, dit luistert namelijk erg nauw. Komt u hier niet uit? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Steenwol; licht materiaal, vormvast en flexibel

Steenwol is een een licht isolatiemateriaal. Het is makkelijk te plaatsen. Steenwol op rol is uitermate flexibel. Het kan gemakkelijk in elke vorm gedrukt worden. Op die manier worden kieren en gaten dus voorkomen of in ieder geval geminimaliseerd. Steenwolplaten zijn natuurlijk wat minder flexibel, maar wel eenvoudig te verwerken. Ze laten zich gemakkelijk op hun plek plaatsen. De platen zijn vormvast en makkelijk op maat te snijden met een isolatiemes.

Is steenwol duurzaam en milieuvriendelijk

Steenwol is een natuurlijk product. Het wordt geproduceerd van natuurlijke materialen, namelijk steen, en zonder chemische toevoegingen uiteindelijk tot een isolatiemateriaal gemaakt. Bovendien gaat steenwol lang mee; uit tests van Rockwool is gebleken dat deze minerale wolsoort wel 75 jaar lang zijn isolerende vermogen behoudt zonder te verouderen. Het productieproces heeft een bewezen lage impact op het milieu. Daarnaast kan steenwol keer op keer gerecycled worden.

Welke dikte steenwol

Steenwol is verkrijgbaar in verschillende diktes. Wij leveren platen van 5 centimeter dikte tot platen van 20 centimeter dik. De dikte van de isolatieplaten bepalen de hoogte van de Rd-waarde. Hoe dikker, hoe hoger de Rd-waarde en dus hoe beter het isolatievermogen is. Ons advies is altijd zo dik mogelijk te isoleren. Op die manier zijn de hoogste isolatiewaardes haalbaar. Is de te isoleren ruimte echter heel dun, dan kan wellicht beter gekozen worden voor PIR isolatieplaten. Met PIR kunt u dunner isoleren, terwijl u hogere isolatiewaardes haalt. Ter voorbeeld: een 10 centimeter dikke PIR plaat van IKO levert een Rd-waarde van 4,50. Een Rockwool steenwolplaat van 10 centimeter dik scoort een Rd-waarde van 2,70. Dit is toch een behoorlijk verschil. Om dezelfde Rd-waarde te halen, zult u dus bijna twee keer zo dik moeten isoleren.

Wat kost steenwol

Steenwol is geen duur isolatiemateriaal. Wij leveren steenwol isolatie van de merken Rockwool en Petralana. Rockwool steenwolplaten leveren wij al vanaf €2,48 per m2.
Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld PIR isolatie, is steenwol goedkoop te noemen. Daar staat tegenover dat u met steenwol dus wel dikkere lagen nodig heeft om dezelfde isolatiewaarde als PIR te halen. Toch is dit in veel gevallen nog steeds voordeliger: één PIR isolatieplaat van 10 centimeter dik (totaal 0,72m2) kost minimaal €13,83. Een pak met 5 steenwolplaten van 10 centimeter dik (totaal 6,1m2) kost slechts €27,50. Ook als u een pak steenwolplaten van 18 centimeter kiest, om dezelfde Rd-waarde te halen als 10 centimeter PIR, is de prijs €27,50. Als de ruimte er is, dan kan isoleren met steenwol dus veel voordeliger zijn dan isoleren met een ander materiaal zoals PIR.
Bovendien isoleert u met steenwol behalve thermisch ook direct akoestisch. U krijgt daarmee dus extra waar voor uw geld.

Verwerken steenwolisolatie

Steenwol plaatsen is niet moeilijk. In de lege holtes drukt u steenwol, totdat alles goed en maximaal is opgevuld. De platen zijn ook eenvoudig op een plaats te drukken. Let op dat het allemaal goed past, zodat er geen open stukjes blijven. De platen zijn eventueel op maat te snijden wanneer de plaat te groot is.
Tijdens het verwerken is het noodzakelijk veiligheidsmaatregelen te nemen. Bij het plaatsen van steenwol kunnen er vezels vrijkomen uit de wol, zeker als de platen gesneden of gezaagd worden. Deze vezels kunnen bij aanraken met de huid en ogen voor irritatie, jeuk en roodheid zorgen. Het inademen van de vezels kan irritatie aan de luchtwegen geven, of zelfs benauwdheid veroorzaken. Dit dient u te allen tijde te voorkomen. Werk in een geventileerde ruimte. Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een neus/mondmasker. Na het verwerken stofzuigt u de ruimte goed. Spoel voor het handen wassen eerst de handen met koud water, zodat eventuele vezels van de hand gespoeld worden. Wanneer u meteen uw handen zou wassen, wrijft u de vezels dieper in de huid, wat voor meer irritatie zorgt.

Voordelen steenwol

De meeste voordelen staat hierboven inmiddels beschreven. Alles nog even kort op een rijtje:

Steenwol is:

  • brandwerend; 
  • waterafstotend;
  • zowel uitstekend geschikt voor thermische als akoestische isolatie;
  • goedkoop;
  • veelzijdig;
  • flexibel;
  • licht;
  • is een duurzaam materiaal dat niet veroudert.

Nadelen steenwol

  • Steenwol kan tijdens het verwerken irriteren;
  • Steenwol heeft meer ruimte nodig dan PIR om de hoogste isolatiewaardes te halen.

Wanden en muren isoleren met steenwol

Steenwol is een veel gevraagd isolatiemateriaal om scheidings- en voorzetwanden mee te isoleren. De holtes in het raamwerk waarmee de wanden worden opgezet kunnen met steenwol worden opgevuld. Dankzij de flexibiliteit van de steenwol, zijn alle gaten moeiteloos op te vullen en houdt u geen grote kieren over. U kunt zowel rollen steenwol als steenwolplaten gebruiken voor deze klussen. De platen zijn makkelijk op maat te maken met een isolatiemes. Na het isoleren werkt u de wanden netjes af met gipsplaten.
Spouwmuren kunnen ook met steenwol geïsoleerd worden, maar voor spouwmuurisolatie verkiezen wij PIR isolatieplaten boven steenwol vanwege de hogere Rd-waardes van PIR.

Vloer isoleren met steenwol

Steenwol kan ook gebruikt worden om houten vloeren te isoleren. Naast de goede thermisch isolerende eigenschap van steenwol, heeft ook de goede akoestisch isolerende eigenschappen een groot voordeel bij vloerisolatie met steenwol. Want op deze manier wordt contactgeluid goed geïsoleerd. Heeft u een betonnen vloer, dan kunt u beter kiezen voor isolatie met PIR, EPS of XPS isolatiematerialen.

Dak isoleren met steenwol

Naast vloeren en wanden, kunt u ook uw dak isoleren met steenwol. Zowel een plat als hellend dak kan met steenwol van isolatie worden voorzien. Dit isoleren doet u dan wel aan de binnenkant van het dak. Een dak van binnenuit isoleren noemen we ook wel koud dak isolatie. Bij platte daken wordt isolatiemateriaal aan de binnenzijde, onder de dakbedekking en tussen de dragen constructie aangebracht. Het is uiterst raadzaam een klimaatfolie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal te gebruiken. Deze folie is ter bescherming van uw dakconstructie, zeker als deze van hout is. Bij de koud dak isolatie kan vocht namelijk moeilijk wegkomen en heeft dan de neiging in uw dak te trekken. De folie zorgt ervoor dat vocht aan de binnenzijde kan wegkomen.
Een hellend dak wordt in de meeste gevallen van binnenuit geïsoleerd. Meestal wordt er gekozen voor steenwol of glaswol. Deze minerale wolsoorten brengt u aan tussen de dakconstructie, waarna alles met bijvoorbeeld gipsplaten kan worden dichtgemaakt.
Wilt u uw dak van buitenaf isoleren, dan gebruikt u best PIR platen. Een plat dak kan daarnaast van buitenaf ook met EPS of XPS worden geïsoleerd.

 

Heeft u vragen over het isoleren met steenwol? Neem gerust contact met ons op.