fbpx

Steenwol

Steenwol isolatie, ook wel bekend om zijn goede thermische en akoestische eigenschappen. Nog een voordeel is dat materiaal een zeer brandwerende werking heeft. U kunt steenwol isolatie voor veel verschillende toepassingen gebruiken. Zoals daken, muren, wanden en vloeren is dit isolatiemateriaal zeer geschikt.

 1. Eigenschappen steenwol
 2. Voor en nadelen steenwol
 3. Voor welke toepassing gebruik ik steenwol?

Bekijk hieronder ons assortiment.

Eigenschappen, voordelen en nadelen steenwol

Steenwol ook wel rotswol genoemd,  is een isolatiemateriaal dat vervaardigd wordt uit basalt of diabaas. Dit wordt gesmolten bij een temperatuur van 1400 graden en hierna tot een wolpakket gesponnen. Door middel van harsen en oliën wordt de steenwol isolatie gebonden en tot een mat gemaakt. Door dit proces is het materiaal onbrandbaar en 100% recyclebaar.  De meest bekende fabrikant is Rockwool.

Steenwol heeft zowel thermische als akoestische eigenschappen, waardoor het materiaal geschikt is voor diverse toepassingen. Denk hierbij aan daken, muren en vloeren.

Voordelen

 • Relatief hoge isolatiewaarde; lambda waarde tussen 0,033 en 0,041
 • Materiaal blijft langdurig zijn isolerende eigenschappen behouden
 • Onbrandbaar isolatiemateriaal (brand-klasse A1)
 • Relatief goedkoop isolatiemateriaal
 • Steenwol neemt geen vocht op en is ongevoelig voor schimmels
 • Veelzijdig toepasbaar

Nadelen

 • Irritatie : Het materiaal kan een irriterende werking hebben. Gebruik bij het verwerken ten alle tijde handschoenen en een stofmasker.
 • Met steenwol wordt een lagere isolatiewaarde gehaald ten opzichte van een PIR-plaat.

Voor welke toepassing gebruik ik steenwol?

In ons assortiment vindt u verschillende soorten steenwol. De steenwolplaten rockwool 037 en 041 zijn veelzijdig toe te passen, denk daarbij aan hellende daken, zolders, plafonds, voorzetwanden, scheidingswanden en vloeren. De steenwol spouwplaat 035 van Rockwool kunt u toepassen als isolatie in gevels en spouwmuren. De steenwolrollen zijn met name geschikt voor hellende daken en plafonds. De steenwol vloerplaten kunt u toepassen voor het isoleren van zwevende vloeren.

Isolatienoord biedt u een ruim assortiment steenwol met verschillende diktes en voor iedere toepassing.