De kelder isoleren kan verschillende aanleidingen hebben, maar de meest voorkomende is toch wel om optrekkende kou vanuit de kelder te stoppen. Dit betekent dat er thermische isolatie wordt toegepast en dat dit veelal wordt gedaan door het plafond van de kelder te isoleren. Dit valt ook wel onder de noemer vloerisolatie en soms ook kruipruimte isolatie.
Door het plafond van de kelder te isoleren kunnen kou en vocht vanuit de kelder niet meer omhoog trekken, de rest van de woning in. Zo ontstaat er een verbeterd leefklimaat in de vertrekken die zich boven de kelder bevinden. Het is en blijft er warmer. Dit zorgt vervolgens voor een energiebesparing, omdat er minder gestookt hoeft te worden.
Een andere veelvoorkomende reden om de kelder te isoleren is om vochtproblemen een halt toe te roepen. De kelder isoleren kan ook een goede optie zijn wanneer er in de kelder een leefruimte gemaakt gaat worden, bijvoorbeeld een kantoor, hobbyruimte of extra slaapkamer. In dat geval wordt de kelder geïsoleerd door isolatieplaten aan te brengen op de muren. Hierdoor wordt de kelder als geheel warmer en droger en kan er bovendien in de kelder gestookt worden, zonder dat de warmte via de muren verloren gaat. De muren van de kelder isoleren leidt uiteraard wel tot ruimteverlies. Dit verlies is echter maar marginaal en hangt vooral af van de gekozen dikte van het isolatiemateriaal. 

Oude kelder isoleren

Een bestaande, oude kelder isoleren doet u via de binnenzijde. Als het voornaamste doel is om de bovenliggende ruimtes efficiënter te verwarmen, dan volstaat het isoleren van het kelderplafond. Zo kan warmte uit de woning niet ontsnappen richting de kelder, en koude lucht vanuit de kelder niet de woning intrekken. 

Kelderplafond isoleren

Het isoleren van een kelderplafond doet u met isolatieplaten. Wanneer het om een betonnen plafond gaat, kiest u voor harde isolatieplaten. Dit zijn bijvoorbeeld platen van PIR, EPS of XPS. Deze platen zijn waterresistent, wat zeker in een kelder geen overbodige luxe is. Bovendien zijn de platen licht van gewicht. Het enige probleem kan de afmeting van de isolatieplaten zijn. Het kan zijn dat de platen niet door de kelderdeur of door het kelderluik passen. Kijk daar altijd goed naar, en kies voor de kleinere afmetingen, bijvoorbeeld PIR platen van 1200x600 mm.
Een houten kelderplafond kan geïsoleerd worden met steenwol of glaswol. Een houten kelderplafond zien we vaak terug bij houten vloeren. Volg daarom de ‘regels’ zoals die gelden voor houten vloerisolatie

Kelder muren isoleren

Wilt u in de kelder een leefruimte creëren, dan dient u de gehele kelder te isoleren. Dit doet u door de muren van de kelder te isoleren. Dit kan door harde isolatieplaten tegen de muren te verlijmen of door voorzetwanden te maken met behulp van metal stud profielen. Hiertussen kunnen vervolgens isolatieplaten geklemd worden.

Kelder isoleren op de bodem

Wanneer de kelder moeilijk begaanbaar is, heeft u wellicht alleen een kruipruimte. U kunt dan kiezen voor bodemisolatie door op de bodem van de kruipruimte isolatieparels of isolatiechips van EPS te strooien. 

Producten voor kelder isolatie van betonnen constructiedelen

Kelder isoleren binnenzijde

Bij het isoleren van een bestaande kelder aan de binnenzijde heeft u de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Wanneer alleen het plafond van de kelder geïsoleerd wordt, kijkt u allereerst of het een houten of betonnen plafond betreft. In geval van beton heeft u de keuze uit kunststof isolatieplaten zoals PIR, EPS en XPS.
Is het kelderplafond van hout, dan isoleert u met steenwol, glaswol of eventueel biobased isolatiematerialen zoals houtvezel.
De kelder isoleren aan de binnenzijde kan ook via de muren. Dit kan met bovenstaande materialen door ze tegen de muren te verlijmen of middels voorzetwandisolatie. De kelder isoleren langs de muren zorgt wel voor ruimteverlies. Wanneer u kiest voor PIR isolatie zal het ruimteverlies het meest beperkt blijven. De zachtere materialen als steenwol, glaswol en houtvezel zullen wat meer ruimte innemen, maar zijn wel een stuk goedkoper in aanschaf. Zorg bij het isoleren van de keldermuren wel voor een dampremmende folie alvorens u de geïsoleerde wanden gaat afwerken.

Kelder isoleren buitenzijde

Een bestaande kelder isoleren aan de buitenzijde is vrijwel onmogelijk. Alleen bij nieuwbouw wordt een kelder langs de buitenzijde geïsoleerd. Bij een bestaande kelder bent u dus aangewezen op isoleren aan de binnenkant. 

Plafond kelder isoleren

Het plafond in de kelder isoleren komt eigenlijk neer op vloerisolatie. De vloer wordt geïsoleerd omdat het plafond in de kelder wordt geïsoleerd. De isolatieplaten die tegen het plafond van de kelder aanbracht worden, zorgen er voor dat koude en vochtige lucht niet meer de vloer in kan trekken. Warmte van boven de vloer kan ook niet meer naar de kelder glippen.
Het plafond van de kelder isoleren kan door isolatieplaten er tegenaan te verlijmen. Ook kan er voor worden gekozen eerst een regelwerk van latten tegen het plafond te plaatsen om daar vervolgens tegenaan te isoleren. Een uitgebreide omschrijving vindt u op de pagina’s over vloerisolatie. Heeft u een betonvloer, lees dan de informatie op ‘beton vloerisolatie’. Voor informatie voor houten vloerisolatie gaat u uiteraard naar de pagina ‘houten vloerisolatie’. Ook in de categorie ‘Kruipruimte isolatie’ vindt u veel informatie die betrekking hebben op het isoleren van het plafond in de kelder.

Producten voor de isolatie van houten kelderdelen

Kelder isoleren of niet?

Eigenlijk is het isoleren van de kelder is altijd een verstandige keuze. Het heeft verschillende aantrekkelijke voordelen, zoals een verlaging van de energierekening en een verhoging van het woongenot. De twijfel tussen een kelder isoleren of niet heeft vaak te maken met de kosten die in eerste instantie gemaakt worden. Want isoleren kost geld. Toch zal het op de lange termijn juist geld kunnen besparen wanneer er op de juiste manier en voldoende dik wordt geïsoleerd. Wanneer het alleen gaat om vloerisolatie, dus het isoleren van het plafond in de kelder, is de investering niet eens heel groot. Bovendien zorgt vloerisolatie al meteen voor een meer comfortabel huis. De vloer voelt warmer aan en er gaat minder warmte verloren. Daarnaast zorgt vloerisolatie via de kelder er ook voor dat koude luchtstromen niet meer tot in de leefruimtes kunnen doordringen. Er hoeft zo minder gestookt te worden, en dit zal de kosten van de energienota drukken. Daarbij kan er ook gekeken worden of er recht is op subsidie. Dit zorgt ook voor een lagere kostenpost wanneer wordt aangevangen met het isoleren van de kelder.
Wanneer de volledige kelder geïsoleerd moet worden, is de eerste uitgave vaak wel groter. Want de te isoleren oppervlakte is meestal groter en daarbij dienen de wanden meer afgewerkt te worden. Zeker wanneer de kelder dienst gaat doen als leefruimte, wil men de wanden vaak netjes afgewerkt hebben. Uiteraard zorgt dit voor een grotere kostenpost dan wanneer alleen het kelderplafond geïsoleerd wordt. Maar ook een volledig geïsoleerde kelder zorgt uiteindelijk voor een lagere energierekening. De kelder blijft langer warm in de winter. De warmte wordt ook daadwerkelijk vastgehouden en kan niet zomaar via de muren naar buiten ontsnappen. En omdat de kelder nu veel warmer is en blijft, wordt ook de bovenliggende vloer warmer dan voorheen. Zo zorgt een volledig geïsoleerde kelder ook voor een hoger wooncomfort in de bovenliggende ruimtes en voor een langere energienota.  

Zelf kelder isoleren

Wanneer u zelf de kelder wilt isoleren, vindt u hier een beknopt stappenplan. Belangrijk is dat alvorens u zelf de kelder gaat isoleren, er geen vocht- of schimmelproblemen (meer) zijn.

  1. Kies het juiste isolatiemateriaal: kies voor het isolatiemateriaal dat past bij uw kelder- en/of vloerconstructie. Denk aan PIR of XPS bij een betonnen vloer en steenwol of glaswol bij een houten vloer. Kijk ook goed naar de beoogde isolatiewaarde en eventuele subsidieregelingen.
  2. Bereid de oppervlakken voor: Maak de muren en vloeren schoon en zorg ervoor dat ze droog zijn voordat de isolatie wordt geplaatst. Verwijder eventuele oude isolatie of afwerkingen die in de weg zitten.
  3. Isolatie aanbrengen: Bevestig het isolatiemateriaal volgens de instructies van de fabrikant of leverancier. Dit kan rechtstreeks op de muren, vloeren en plafonds worden geplaatst of in een frame (denk aan voorzetwandisolatie) worden bevestigd.
  4. Afdichting en luchtdichtheid: Zorg ervoor dat alle naden, kieren en doorvoeringen luchtdicht worden afgedicht om te voorkomen dat koude lucht de kelder binnenkomt. Het kan daarom nodig zijn een dampremmende folie aan te brengen. Twijfels? Neem contact met ons op.
  5. Afwerking: Nadat de isolatie is aangebracht, kan de kelder worden afgewerkt met gipsplaten, gipsvezelplaten, verf of andere wand- en vloerafwerkingen naar keuze.
  6. Ventilatie: Vergeet niet dat er voldoende ventilatie geplaatst moet worden om vochtproblemen te voorkomen. Een goede luchtcirculatie is belangrijk voor een gezonde leefomgeving in de kelder.