XPS isolatie

XPS is een veelgevraagd isolatiemateriaal dat op de markt wordt aangeboden als XPS isolatieplaten. XPS wordt net als EPS gemaakt van kunststofschuim, maar kent andere voordelen.

XPS Platen

Eén van de grootste voordelen van XPS isolatie is de hoge druksterkte van >300kPa. Dit betekent dat XPS isolatie sowieso 30.000 kilo per vierkante meter kan dragen met een eventuele vervorming van de plaat van maximaal 10%. Deze druksterkte geeft aan dat XPS platen zeer goed beloopbaar zijn. XPS isolatie wordt dan ook vooral toegepast in vloeren, platte daken en zwaar belopen oppervlaktes.
Daarnaast neemt XPS isolatie geen vocht op. Problemen met schimmels worden daardoor voorkomen. XPS heeft een hoge dampdoorlatendheid (een diffusieweerstand van 150-300), en wordt daarom veelvuldig toegepast in badkamers. Dan gaat het met name om de Marmox XPS bouwplaten, welke vervolgens makkelijk te betegelen zijn. Een ander voordeel van XPS is het lichte gewicht. XPS isolatie is daardoor makkelijk te hanteren en te verwerken.

Wat is XPS? 

XPS isolatie is een isolatiemateriaal van hard kunststofschuim en wordt geleverd in de vorm van isolatieplaten. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Door middel van wrijving wordt vaste kunststof gesmolten en wordt tegelijkertijd de druk opgevoerd. Hierna wordt alles onder hoge druk tot platen met een gesloten cellenstructuur gevormd. Deze miljoenen cellen zijn gevuld met lucht. Hierdoor neemt XPS isolatie geen water op en wordt warmteverlies tot het uiterste beperkt.
Dankzij het productieproces hebben XPS platen een veel hogere druksterkte dan bijvoorbeeld PIR of EPS isolatiemateriaal. XPS isolatieplaten worden meestal geleverd met een trap sponning. Hierdoor hebben de XPS platen onderling een betere verbinding waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

XPS isolatie

Wat kost XPS isolatie?

De isolatiemarkt is op het moment van schrijven niet heel stabiel. Dit heeft met name te maken met een tekort aan grondstoffen en een hogere vraag dan aanbod. Dit zorgt voor oplopende levertijden. Daarom voeren wij nu meerdere merken in ons XPS aanbod, zodat we leegte kunnen voorkomen. Een vaste prijs voor XPS isolatie is dan ook niet voor lange termijnen te garanderen. In onderstaand overzicht vindt u de prijzen per XPS plaat zoals die gelden op 26-08-2021. Let op; bij afname van hogere aantallen XPS isolatie, daalt (in de meeste gevallen) de prijs per plaat. Kijk altijd op de productpagina’s voor de dan geldende (staffel)prijzen.

XPS isolatieplaten 125x60x5cm (sponning)

€ 8,05

XPS isolatieplaten 125x60x10cm (sponning)

€ 13,40

XPS isolatieplaten 120x60x10cm (RK)

€ 15,66

XPS isolatieplaten 125x60x12cm (sponning)

€ 15,75

XPS isolatieplaten 120x60x12cm (RK)

€ 17,26

XPS bouwplaten

XPS bouwplaten leveren wij van het merk Marmox. Deze XPS platen worden daarom vaak simpelweg Marmox platen genoemd. XPS Marmox platen zijn ideaal om te gebruiken in zeer vochtige ruimtes, zoals badkamers en toiletten. U kunt deze platen zowel tegen de muur en wand als op de vloer lijmen, waarna direct op de XPS Marmox plaat getegeld of gestuct kan worden.

XPS kantplanken

XPS kantplanken zijn geïsoleerde kantplanken. Een XPS isolatieplaat wordt verlijmd met een (hout)vezelcementplaat. XPS isolatie kantplanken zijn bedoeld om koudebruggen te voorkomen in vloerconstructies, zoals in de overgang tussen een kozijn en het metselwerk.
XPS kantplanken zijn bij Isolatienoord leverbaar in verschillende afmetingen, diktes en hoogtes. Tevens is het mogelijk XPS isolatie kantplanken met liplasverbinding of met sponning te bestellen.