XPS isolatie

XPS is een veelgevraagd isolatiemateriaal dat op de markt wordt aangeboden als XPS isolatieplaten. XPS wordt net als EPS (Tempex) gemaakt van kunststofschuim, maar kent toch betere voordelen. Eén van de voordelen is dat bij XPS de isolatiewaarde een stuk beter is. Een ander pluspunt van XPS is de hoge drukvastheid, waardoor platen goed beloopbaar zijn. Bovendien nemen XPS isolatieplaten geen vocht op en zijn daarom resistent voor schimmels en rot. De platen zijn dankzij het lichte gewicht ook nog eens handig in gebruik en voor veel verschillende doeleinden toe te passen.

Waar worden XPS isolatieplaten van gemaakt

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en wordt gemaakt van kunststofschuim. Een machine (extruder) met daarin een draaiende schroef wordt gevoed met kunststof in vaste vorm. De schroef wordt naarmate steeds nauwer waardoor wrijving ontstaat. Hierdoor smelt het kunststof en wordt er langzaam druk opgebouwd. Hierna volgt het extrusieproces waardoor het kunststofschuim onder hoge druk wordt omgevormd tot een plaat met een gesloten celstructuur.

Door dit proces hebben XPS isolatieplaten een veel hogere druksterkte dan bijvoorbeeld PIR of EPS platen. Dankzij de miljoenen gesloten cellen gevuld met lucht neemt XPS geen water op en wordt warmteverlies tot het uiterste beperkt. XPS isolatieplaten worden meestal geleverd met een trap sponning. Hierdoor hebben de platen onderling een betere verbinding waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

Thermisch isoleren met XPS 

Naast de hoge druksterkte en de uitstekende vochtwerendheid heeft XPS ook zeer goede thermische eigenschappen. Met een Lambda waarde tussen de 0,034 tot 0,036 W/m.k houden de gesloten cellen de lucht binnenin vast en beperken zo het verlies van warmte. Daarmee behoort XPS tot één van de best isolerende producten op de markt. XPS valt in het rijtje van kunststof isolatieplaten. XPS isolatieplaten zijn stug en hebben een gesloten celstructuur. Het is daarom niet geschikt als geluidsisolatie.

 

XPS isolatie

Toepassing van XPS isolatieplaten

XPS kan worden toegepast in ruimtes waar vocht een grote rol speelt. Denk hierbij aan badkamers, zwembaden en kelders. Maar ook in vloeren waar drukvastheid een belangrijke rol speelt laten XPS isolatieplaten zich prima lenen. Deze drukvastheid komt ook weer goed van pas bij platte daken die goed beloopbaar moeten zijn.  
Ook vindt u bij Isolatienoord XPS kantplanken. Deze worden in onze eigen productiehal gezaagd en verlijmd met een cementgebonden vezelplaat. Kantplanken worden meestal toegepast als koudebrug onderbreking in begane grond vloerconstructies of als afwerking onder bovenliggende kozijnen.

In ons assortiment vindt u verschillende types XPS isolatie. Deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en materiaaldiktes en toepasbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie.

  • XPS isolatieplaten, dit type is het meest veelzijdig en kan worden toegepast in kelders, vloeren, zwembaden, platte daken en omgekeerde daken.
  • XPS bouwplaten, dit is een speciaal ontworpen XPS plaat bekleed met aan beide zijden een polymeer cementmortel laag. Deze platen kunt u tegen muren en vloeren verlijmen en vervolgens afwerken met een stuclaag of een betegeling. Geschikt voor badkamers, toiletten en overige natte ruimten.
  • XPS kantplanken, een duurzame oplossing ter voorkoming van koudebruggen in funderingen tot onderdorpels.

Verwerking van XPS

Dankzij het lichte gewicht van XPS isolatieplaten kunt u deze zeer eenvoudig plaatsen. Omdat de meeste platen zijn voorzien van een trap sponning sluiten deze naadloos aan elkaar. Zo worden ook gelijk koudebruggen voorkomen. Met behulp van een PU-lijm kunt u de platen makkelijk verlijmen tegen muren en vloeren. Voor platte daken hebben wij dakschroeven met drukverdeelplaten om de platen zo goed mogelijk te bevestigen.

Voordelen XPS

  • Licht en eenvoudig te verwerken                                       
  • Bestand tegen vocht en schimmels
  • Uitstekende druksterkte (>300 kPa)
  • Goede thermische eigenschappen                                
  • Gemakkelijk op maat te snijden met een isolatiemes
  • Hoge diffusieweerstand 150-300 (dampdoorlatendheid)

Houd schimmels, bacteriën en ongedierte buitenshuis

Behalve eerder genoemde voordelen is XPS ook nog eens zeer breed toepasbaar. Het is niet alleen bestand tegen vocht en water maar heeft ook echt waterafstotende eigenschappen. XPS blijft gevrijwaard van schimmels. Bovendien beschermt het materiaal tegen bacteriën en ongedierte die bijvoorbeeld een dak kunnen aantasten.

XPS isolatie is erg voordelig, zeker ten opzichte van PIR

XPS is veel voordeliger dan PIR of PUR, waarbij PIR in de regel wel twee keer zo duur kan zijn. In tegenstelling tot andere materialen die gebruikt worden voor isolatie is XPS steeds direct af te werken bij een geruimd oppervlak.
Het werken met XPS is veilig, het is niet huidirriterend, terwijl dit bij steen- en glaswol wel vaak aan de orde is. Ook de drukvastheid van XPS is een groot verschil in vergelijking met andere isolatiematerialen. XPS heeft een hoge drukvastheid.
Tevens is XPS een duurzaam materiaal. Het wordt namelijk gemaakt van 100% gerecyclede grondstoffen.

Nadelen van XPS

XPS heeft naast voordelen ook nadelen. Eén daarvan is de brandbaarheid. XPS valt onder de brandklasse E, dit betekent dat het zeer brandbaar is. Met name de rook die vrijkomt bij de verbranding van XPS kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Ten tweede is XPS niet het goedkoopste isolatiemateriaal. EPS is verhoudingsgewijs prettiger geprijsd, maar het heeft wel minder goede eigenschappen dan XPS.

Duurzaam isoleren met XPS

XPS isolatie is een 100% recyclebaar product en bevat geen schadelijke gassen (CFK of HCFK). Hierdoor kunt u oude XPS isolatieplaten altijd weer opnieuw gebruiken. Op deze manier kunt u geld besparen en draagt u bij aan een duurzaam bouwklimaat.

 

Heeft u vragen over XPS isolatie? Neem dan contact met ons op.