Houten vloer isoleren
Een houten vloer die niet is geïsoleerd brengt meestal ongewenste kou met zich mee. Daarnaast kan vocht van onder de vloer omhoog trekken in uw houten vloer. Dit kan de houten delen aantasten en bovendien zorgen voor schimmelvorming. Ten slotte is een ongeïsoleerde houten vloer hinderlijk lawaaierig. Alles wat in aanraking komt met de vloer, bijvoorbeeld iemand die loopt, een bal die stuitert, klinkt heel hard en wellicht zelfs hol. Maar wanneer u kiest voor houten vloerisolatie, zijn deze problemen snel verdwenen. Thermische isolatie zorgt voor een warme vloer en dus warme voeten. Uw woning wordt warmer (en blijft in de zomer langer koel) en uw energierekening loopt terug.
Houten vloer isoleren
Een houten vloer isoleert u het best tegen de onderkant van de vloer, dus via de kruipruimte. Het isolatiemateriaal plaatst u dan tussen de draagbalken van de vloer.
Maar voor u dit doet, checkt u of er voldoende ventilatie plaats kan vinden in uw kruipruimte en controleert u ook de vochtigheid van uw vloer. Dit doet u met een houtvochtmeter. Als de vochtigheid meer dan 20% is, moet de vloer eerst droger worden voor u gaat isoleren. Dit kan onder andere door de vloer van uw kruipruimte te bedekken met EPS parels of isolatiechips. Zo wordt de kruipruimte minder vochtig en kan uw houten vloer droger worden.
Wanneer de houtvochtigheid (het vochtgehalte van uw houten vloer, NIET de vochtigheid van de lucht in uw kruipruimte) 20% of minder is kan het isoleren beginnen. Daarna kan het isolatiemateriaal, meestal in de vorm van isolatieplaten, tussen de draagbalken van de vloer worden geplaatst. Maak de isolatieplaten tijdens het snijden of zagen ongeveer 2 centimeter langer dan nodig. Hierdoor komt het materiaal goed strak tussen de draagbalken. Zo klemt het beter en worden naden en kieren goed afgedicht. Isoleer helemaal tot aan de muren. Daarna plaatst u over het isolatiemateriaal een dampopen folie. Zo kan eventueel vocht dat in uw isolatiemateriaal komt, wegkomen. Daarna kunt u optioneel nog panlatten bevestigen op de draagbalken, zodat het isolatiemateriaal goed op de plek blijft zitten en niet los kan komen van uw vloer.
Isolatie houten vloer
Een houten vloer isoleren gaat anders in z’n werk dan het isoleren van een betonvloer. Een houten vloer mag niet opgesloten worden, maar heeft open, ademende isolatiematerialen nodig, omdat er anders grote kans is op vochtproblemen waardoor uw vloer aangetast kan worden. Geschikte materialen zijn onder andere glaswol, steenwol en Biobased isolatie als katoen, vlas en houtvezel. Deze isolatiematerialen hebben namelijk een open structuur en zijn ademend. Door de houten vloer te isoleren voelt uw vloer behaaglijker aan. Koude voeten zijn daarmee verleden tijd. En omdat er geen warmteverlies richting de grond meer plaatsvindt, bespaart u op uw energiekosten. Er gaat immers minder warmte verloren.
Houten vloer isoleren van bovenaf
Heeft u geen kruipruimte of is de kruipruimte te klein om de vloer van onderaf te isoleren, dan kan uw houten vloer altijd nog van bovenaf worden geïsoleerd. Hoewel de houten vloer isoleren van onderaf altijd de voorkeur geniet, is het isoleren van bovenaf ook zeker effectief. Het isoleren van bovenaf kan op twee manieren. De beste optie is om alsnog tussen de draagbalken te isoleren. Dit doet u door de planken van uw vloer weg te halen zodat de constructie met draagbalken zichtbaar wordt. Nu kunt u tussen de draagbalken gaan isoleren om daarna de planken weer terug te plaatsen. Het is handig om uw vloerplanken tijdens het weghalen te nummeren, zodat u de planken weer op hun oude plaats kunt terugleggen.
Wilt u uw houten ondervloer niet loshalen, dan kunt u er ook bovenop isoleren. Dit kunt u doen PIR + Spano, PIR + OSB vloerplaten, PIR Fermacell vloerelementen of Fermacell vloerelementen. Daarmee verhoogt u de vloer dus wel. Het kan dan ook zijn dat u deuren en kozijnen misschien aan moet passen aan uw nieuwe vloer.
Houten vloer isoleren met glaswol
Net als steenwol is glaswol een minerale wolsoort, en dus een open en ademend materiaal. Glaswol is erg vergelijkbaar met steenwol. Steenwol heeft over het algemeen een betere geluidsisolatie, maar glaswol heeft dan meestal weer een iets hogere thermische isolatiewaarde. Voor de rest geldt dat beide materialen in grote lijnen veel overeenkomen. Meer gedetailleerde informatie over de overeenkomsten en verschillen tussen steenwol en glaswol vindt u in onze kennisbank. Prijstechnisch is glaswol erg aantrekkelijk voor uw houten vloerisolatie. Glaswol is namelijk niet duur, maar kan wél voor een enorm groot verschil zorgen qua warmte en behaaglijkheid in uw woning. Net als bij steenwol, gebruikt u ook tijdens het werken met glaswol persoonlijke beschermingsmiddelen. Steenwol en glaswol kunnen irriteren, vooral wanneer u de platen op maat snijdt. Voor de isolatie van een houten vloer heeft glaswol een groot assortiment. Glaswol is namelijk verkrijgbaar in glaswolplaten en glaswol rollen. In ons assortiment vindt u glaswolplaten van het merk Knauf Insulation. De glaswol op rol bieden wij aan van het merk Ursa en Knauf Insulation. Het voordeel van glaswol op rol is dat u kunt kiezen uit verschillende lambdawaardes. Deze lambdawaarde wordt aangegeven met drie cijfers achter het type glaswol. Bijvoorbeeld uit de Knauf Naturoll serie kunt u kiezen uit Naturoll 032, Naturoll 035 en Naturoll 037. Hoe lager het cijfer, hoe hoger de isolatiewaarde. Gaat u een houten vloer isoleren met de Naturoll 032 140mm. Dan bereikt u een Rd-waarde van 4,35. Zou u met een dezelfde dikte, maar dan van de Naturoll 037 gebruiken. Dan wordt een isolatiewaarde bereikt van 3,75. Voor het isoleren van houten vloeren heeft u dus een ruime keuze aan glaswol die u kunt toepassen.
Houten vloer isoleren met steenwol
Steenwol is een minerale wolsoort die uitermate geschikt is voor houten vloer isolatie. Naast een goede thermische isolatie beschikt steenwol ook over uitstekende geluiddempende kenmerken. Dat wil zeggen dat het naast warmte ook akoestisch isoleert. Win-win situatie dus voor uw houten vloer. Steenwol is bovendien makkelijk te plaatsen, omdat het een licht en flexibel isolatiemateriaal is. Wel belangrijk: draag tijdens het werken met steenwol en glaswol beschermingsmiddelen zoals handschoenen, veiligheidsbril en een masker ter voorkoming van irritatie van huid, ogen en longen.
U vindt in ons steenwol assortiment steenwolplaten van het merk Rockwool. Deze bieden wij aan in twee soorten, namelijk de Rockwool steenwol 037 en Rockwool steenwol 035. Ook hier geldt dat het type met het laagste cijfer het best presteert als het gaat om de isolatiewaarde.
Wat zijn de voordelen van houten vloer isolatie?
Een houten vloer voorzien van isolatie heeft alleen maar voordelen. U heeft minder last van warmteverlies in uw woning en bespaart daardoor op uw energierekening. Het wooncomfort wordt enorm verbetert en uw vloer voelt veel warmer aan. Koude voeten zijn hiermee verleden tijd. Het isoleren van een houten vloer via de kruipruimte voorkomt vocht- en schimmelproblemen. De houten constructie blijft in goede conditie en verhoogt het leefklimaat. Voor het isoleren van houten vloeren kunt u subsidie aanvragen tot wel €5,50 per vierkante meter. Voorwaarde is wel dat het isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde behaald van 3,5.
✅ Minder warmteverlies | ✅ Verbetert wooncomfort | ✅ Relatief kleine investering | ✅ Warme vloer |
✅ Voorkomt schimmel en rot | ✅ Gezonder leefklimaat | ✅ Voorkomt vochtproblemen | ✅ Subsidie |
Houten vloer isoleren met houtvezel isolatie
De vraag naar Biobased isolatiematerialen neemt de laatste jaren erg toe. Houtvezel isolatie van het merk Steico is zo’n natuurlijk isolatiemateriaal. Wanneer houten vloer isolatie wordt toegepast met houtvezel levert dit niet alleen warmtewinst op, maar ook een reductie van contactgeluid op de vloer. Houtvezel isolatie wordt gemaakt van restafval houtsnippers. Deze worden samengeperst tot dikke isolatieplaten. Helaas is houtvezel isolatie niet het goedkoopste materiaal om uw houten vloer mee te isoleren. Daar staat wél tegenover dat houtvezel isolatie ventilerend en luchtzuiverend werkt, en bovendien ook vochtregulerend is.
Om houten vloer isolatie met houtvezel te isoleren vindt u in ons assortiment houtvezelplaten in verschillende diktes. Deze platen zijn licht, flexibel en eenvoudig te plaatsen tussen de balken van uw houten vloer.
Houten vloer isoleren met katoen isolatie
Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor isolatiematerialen die duurzaam zijn. Katoen isolatie is hiervan een heel goed voorbeeld. Katoen isolatie van het merk Metisse wordt namelijk gemaakt van afgedankte kleding die ook niet meer draagbaar is. Maar door er isolatiemateriaal van te maken, krijgt het toch een tweede leven. Bovendien hoeven er geen grondstoffen voor gedolven of geproduceerd te worden.
Uw houten vloer isoleren kan heel goed met katoen isolatie. Katoen isoleert warmte maar dempt ook geluid; het isoleert dus ook akoestisch. Bovendien is katoen isolatie flexibel en toch vormvast. Ideaal voor houten vloerisolatie, want het is dankzij de flexibiliteit goed tussen de draagbalken te drukken. Het zal daarna snel de eigen vorm weer aannemen, waarmee het goed klem komt te zitten en daarmee ook nog eens kieren direct opvult.
In tegenstelling tot steenwol en glaswol hoeft u bij het verwerken van katoen isolatie geen handschoenen, bril of masker te dragen. Katoen isolatie is namelijk niet irriterend. Hoewel katoen isolatie relatief niet extreem duur is, is het toch kostbaarder dan steenwol en glaswol
Houten vloer isoleren met vloerplaten
Een houten vloer zonder kruipruimte kan ook geïsoleerd worden. Echter, het nadeel is dat u niet van onderaf kunt isoleren en u dus óp de bovenzijde van uw houten vloer moet isoleren, waardoor uw vloer een aantal centimeters hoger komt te liggen. Gelukkig kan dit met een zeer geringe dikte gedaan worden. U hoeft daarbij niet in te leveren op isolatievermogen, want met gebruik van onze slanke PIR + OSB, PIR + Spano vloerplaten of PIR + Fermacell vloerelementen zit u aan de top qua isolatiewaardes. Bovendien heeft PIR een heleboel andere voordelen.
Een andere manier van isoleren is het gebruik van Fermacell vloerelementen. Hoewel de isolatiewaarde lager ligt dan bij PIR, kunt u met Fermacell nog steeds een hoog rendement halen. Het materiaal is daarnaast net zo makkelijk toepasbaar. Bijkomende pluspunten zijn de brandveiligheid en geluidsisolerende eigenschappen van het materiaal. Daarnaast hebben de platen vocht- en schimmelwerende eigenschappen.
Wat kost houten vloer isolatie?
Houten vloerisolatie kan heel duur maar ook relatief goedkoop zijn. Natuurlijk is de grootte van de houten vloer van belang, net zoals materiaalkeuze en de hoogte van de Rd-waarde, maar ook of de vloer goed droog is of niet. Wanneer de vloer goed droog is, kan er direct geïsoleerd worden. Maar is het vochtgehalte in het hout te hoog, dan zullen er eerst maatregelen genomen moeten worden om dit vochtgehalte naar beneden te krijgen. Hiermee zullen óók kosten gepaard gaan.
Er van uitgaande dat de houten vloer een maximaal vochtgehalte van 20% heeft, een oppervlakte van 50m² meet en er minimaal Rd-waarde 3,5* gehaald moet worden (regels bouwbesluit), kunnen we de volgende rekensommetjes maken (10-02-2024):
Isolatiemateriaal | Prijs per 50m² | Isolatiemateriaal | Prijs per 50m² |
✅ Steenwol | €201,50 - €1255,50 | ✅ Fermacell vloerelementen | €1277,00 - €2233,00 |
✅ Glaswol | €142,50 - €808,00 | ✅ PIR + Spano vloerplaten | €1049,5 - €1910,00 |
✅ Houtvezelplaten | €359,50 - €1493,00 | ✅ PIR + OSB vloerplaten | €1075,00 - €1950,00 |
✅ Katoen isolatie | €275,00 - €1247,00 | ✅ PIR + Fermacell vloerelementen | €1596,00 - €2443,00 |
Kan ik voor houten vloer isolatie ook subsidie aanvragen?
Voor houten vloer isolatie kunt u een subsidie krijgen van € 5,50 per m², voor het isoleren van de zoldervloer bedraagt de subsidie € 4 per m². U moet dan wel minimaal 20m² aan vloer isoleren. Als u het isoleren van uw houten vloer combineert met nog minstens één andere isolatiemaatregel of het plaatsen van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet, verdubbelen de subsidiebedragen. Voorwaarde is wel dat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal minimaal 3,5 moet zijn als u subsidie wilt aanvragen. Daar komt bij dat het door een professioneel bedrijf moet worden aangebracht. Aangeraden wordt om te isoleren met isolatiematerialen die minimaal een Rd-waarde halen van 3,5, omdat constructiedelen in de vloer ook een bepaalde Rd-waarde halen, die samen met de 3,5 hoger uit zullen komen.
Alles over isoleren
Artikelen en nieuws
Heeft u vragen over het isoleren van een houten vloer?
Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over houten vloer isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van een houten vloer.
Neem vrijblijvend contact met ons op