Houtenvloer isolatie

Een houten vloer die niet is geïsoleerd kan behalve ongewenste kou ook hinderlijk lawaaierig zijn. Met isolatie onder uw houten vloer vangt u dus eigenlijk twee vliegen in één klap; thermische én geluidsisolatie. Zo zult u uw energiekosten zien teruglopen, blijft uw huis lekker warm (en in de zomer lekker koel) en heeft u geen last meer van geluidsoverlast veroorzaakt door uw vloer. Houten  vloerisolatie gaat anders in z’n werk dan het isoleren van een betonvloer. Om een houten vloer te isoleren maakt u best gebruik van minerale wolsoorten als glaswol en steenwol. Dit zijn open, ademende materialen. Dit is belangrijk omdat er anders vrij vlug vochtproblemen kunnen ontstaan.

Een houten vloer isoleert u aan de onderkant via de kruipruimte. Het isolatiemateriaal plaatst u tussen de draagbalken van de vloer.

Houten vloer isoleren met glaswol

Glaswol is een minerale wolsoort dat zeer veelzijdig toepasbaar is. Het grote voordeel is dat het naast een hoog thermisch isolatievermogen ook uitstekende geluidsdempende eigenschappen heeft, waarmee glaswol dus tevens dienst doet als geluidsisolatie. Het is bij uitstek geschikt als houten vloerisolatie, omdat het dankzij de flexibele structuur makkelijk is vast te zetten tussen de balken onder de vloer. Bijkomend voordeel is dat glaswol relatief goedkoop is. Daarnaast is deze wolsoort licht van gewicht en dus moeiteloos te verwerken.

Glaswol is bij ons verkrijgbaar als isolatieplaat en op rol van het merk Knauf. De keuze daarin is vrij uitgebreid. Werkt u liever met isolatieplaten dan heeft u keuze uit twee varianten. De Acoustifit platen en de Minerale wol MW35. In het assortiment van de Naturoll kunt u kiezen uit vier varianten. Met elk zijn eigen voordelen en eigenschappen. Glaswol van Knauf is gemaakt met Knaufs ECOSE®-technology. Het is daardoor geurloos, voelbaar zachter en het irriteert de huid niet. Daarmee is deze glaswol veel gebruiksvriendelijker dan gewone glaswol.

Houten vloer isoleren met steenwol

Een andere minerale wolsoort is steenwol. Dit isolatiemateriaal is ook goed toe te passen als isolatie bij houten vloeren. Net als glaswol is steenwol veelzijdig toepasbaar en beschikt het over nog betere geluidswerende kenmerken. Het is onbrandbaar en ongevoelig voor schimmels en vocht. Steenwol kent vrijwel dezelfde voordelen als glaswol. Het is echter iets duurder in aanschaf en is iets minder flexibel. Steenwol leveren wij als platen. Daarin bieden wij keuze uit twee verschillende soorten stijfheden. Steenwolplaat 041 is de lichte variant en goedkoper dan de steenwolplaat 037. Echter levert de laatste u betere lambda en isolatiewaardes op. Zowel steenwol als glaswol zijn eenvoudig op maat te maken met een isolatiemes.

Heeft u vragen over het isoleren van een houten vloer? Neem gerust contact met ons op.