Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is in Nederland een veel voorkomende bouwmethode. Houtskeletbouw betekent eigenlijk niets meer dan dat de constructie van de woning compleet uit hout wordt opgetrokken. De houtskeletbouw constructie is als het ware een open frame die op de fundering van beton wordt opgebouwd. Het houten frame noemen we het skelet. Vandaar het woord houtskeletbouw.

Woningen gebouwd in houtskelet zijn gemakkelijk te isoleren. Isolatiemateriaal kan eenvoudig tussen de balken van het frame en in de spouw worden geplaatst en kan meerlaags worden aangebracht. Zo worden daken, wanden en vloeren eenvoudig geïsoleerd. De constructie kan bovendien luchtdicht gebouwd worden. Houtskelet woningen worden met ademende isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol, houtvezel- of katoen isolatie geïsoleerd. Dit biedt naast optimale thermische ook een uitstekende geluidsisolatie isolatie.

 • Dakisolatie houtskeletbouw

  Voor dakisolatie bij houtskeletbouw wordt meestal gebruik gemaakt van open isolatiematerialen zoals, steenwol en glaswol. Maar ook ecologische isolatie wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in de houtskeletbouw. Katoen- en houtvezel isolatie zijn hiervoor dan ook populaire materialen. Steenwol, glaswol en ecologische isolatie beschikken over goede thermische- en geluidsisolerende eigenschappen. Daarnaast presteren deze materialen als het gaat om de brandveiligheid zeer goed. Bij houtskeletbouw wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aangebracht, dus tegen het dakschot. De dakconstructie is meestal voorzien van houten balken waar u de steenwol, glaswol, katoen- of houtvezel isolatie tussen kunt klemmen. Het voordeel van isoleren tussen de balken is dat u de ruimte volledig kunt opvullen zonder ruimteverlies.

  Houd wel rekening met het aanbrengen van dakisolatie dat u de juiste folies toepast. Aan de binnenzijde (warme kant) van het dak wordt een dampdichte- of een dampremmende folie gebruikt. Aan de buitenzijde (koude kant) van dak gebruikt u een dampopen folie. Deze folies zijn van groot belang om de vochthuishouding in het dak op orde te houden. Hierdoor wordt vocht, schimmel en rot voorkomen en zorgt het daarnaast voor een aangenaam, gezond leefklimaat.

  Heeft u dakisolatie voor uw houtskeletbouw nodig? In ons assortiment kunt u alles vinden wat u nodig bent om uw dakconstructie van isolatie te voorzien. Waar wilt u uw dakconstructie mee isoleren; steenwol, glaswol, katoen- of houtvezel isolatie? Heeft u vragen over het isoleren van het dak? Neem gerust contact met ons op.

   

 • Wandisolatie houtskeletbouw

  De wanden in houtskeletbouw zijn goed te isoleren. Het maakt uw huis in de winter warmer en in de zomer koeler en houdt bovendien geluid tegen. Houtskelet wanden zijn eenvoudig te isoleren met een flexibel materiaal zoals, steenwol, glaswol, katoen- of houtvezel isolatie. Bij houtskeletbouw zijn de wanden opgetrokken uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen de balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal. In ons assortiment heeft u dan ook een ruime keuze aan isolatiematerialen wat voor deze toepassing geschikt is. Gerenomeerde merken zoals Rockwool, Knauf insulation en Ursa bieden voor de houtskeletbouw een breed scala aan producten met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Zo heeft steenwol van Rockwool als voornaamste eigenschap dat het volledig onbrandbaar is. Met glaswol van Knauf insulation en Ursa kunt u weer hogere isolatiewaardes bereiken dan steenwol en is het aanbod veel breder. Daarnaast is glaswol in verhouding tot steenwol goedkoper in aanschaf. Voor thermische- en geluidsisolatie kunt u uit beide materialen kiezen, afhankelijk waar uw voorkeur naar uitgaat. Wilt u de wanden duurzaam, milieuvriendelijk en ecologisch isoleren? Dan vindt in ons assortiment katoen isolatie van Métisse en houtvezel isolatie van het merk Steico.

 • Vloerisolatie houtskeletbouw

  Bij ongeïsoleerde vloeren stijgt vocht en kou vanuit de kruipruimte naar boven. Hierdoor voelt de vloer koud aan en krijgt vocht en schimmel de kans om uw constructie aan te tasten. Om te voorkomen dat het leefcomfort vermindert kunt vloerisolatie aanbrengen. In de houtskeletbouw geven wij het advies om steenwol of glaswol te gebruiken. Dit omdat beide materialen in aanschaf redelijk goedkoop zijn. Daarnaast kunt u ook kiezen voor katoen- en houtvezel isolatie. Dit is ten opzichte van glaswol en steenwol een duurder alternatief. Deze materialen worden dan meestal ook gekozen voor wie wil profiteren van de natuurlijke eigenschappen van ecologische isolatie. Om uw vloer te isoleren moet u eerst weten of uw kruipruimte begaanbaar is. Indien het geval, dan kunt u vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer en tussen de balken het isolatiemateriaal klemmen. Na het aanbrengen dient u een dampdoorlatende- of een dampopen folie onder tegen het isolatiemateriaal aan te brengen. Is de kruipruimte moeilijk begaanbaar dan heeft u ook de mogelijkheid om bodemisolatie toe te passen. Dit zijn isolatiechips of EPS parels welke u over de bodem van kruipruimte kunt verspreiden. Optrekkend vocht en kou wordt hierdoor voorkomen en muffe geuren zijn verleden tijd.

Wat kost Houtskeletbouw isolatie?

Het is logisch dat er op de vraag ‘Wat kost het isoleren van houtskeletbouw?’ geen panklaar antwoord mogelijk is. De kosten van houtskeletbouw isolatie hebben te maken met de materiaalkeuze en de dikte en Rd-waarde van dit materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang. Om toch een inzicht te geven hebben we voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor houtskeletbouw isolatie op een rijtje gezet wat de minimale en maximale prijzen zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afname van 50m², de gemiddelde oppervlakte van een Nederlandse woning. Let wel: dit zijn de prijzen van materialen zoals beschikbaar op moment van schrijven (04-07-’22).

✔️ Steenwolplaten 037

€177,00  – €713,00

✔️ Steenwolplaten Rock4all

€425,50   – €971,00

✔️ Glaswol Timber frame roll 037

€161,00   – €346,50

✔️ Glaswol Timber frame roll 035

€254,00   – €470,00

✔️ Glaswol Timber frame roll 032

€267,50   – €606,00

✔️ Glaswolplaten Acoustifit

€117,00   – €340,00

✔️ Glaswol Naturoll 037

€184,50   – €400,00

Wat kost houtskeletbouw isolatie per m²?

In de bovenstaande tabel is goed te zien wat houtskeletbouw isolatie kost voor een gemiddelde woning. In onderstaande tabel geven we weer wat deze isolatiematerialen voor houtskeletbouw per vierkante meter kosten. De goedkopere prijzen gelden in de regel voor het dunnere isolatiemateriaal; de dikkere isolatie met een hogere isolatiewaarde zijn duurder. Let er ook op dat de prijzen uit voorgaande tabel niet zomaar door 120 gedeeld kunnen worden. Wij werken met staffelkortingen, de vierkante meter prijs wordt bij een grotere afname daarom lager.

✔️ Steenwolplaten 037

€3,54   – €14,26

✔️ Steenwolplaten Rock4all

€8,51   – €19,42

✔️ Glaswol Timber frame roll 037

€3,22   – €6,93

✔️ Glaswol Timber frame roll 035

€5,08   – €9,40

✔️ Glaswol Timber frame roll 032

€5,35   – €12,12

✔️ Glaswolplaten Acoustifit

€2,34   – €6,80

✔️ Glaswol Naturoll 037

€3,69   – €8,00

* Alle bovenstaande isolatiematerialen zijn uit voorraad leverbaar. Besteld u voor 12:00 dan heeft u het de volgende werkdag in huis.

Houtskeletbouw

Kan ik subsidie op houtskeletbouw isolatie krijgen?

Kan ik subsidie krijgen voor het aanbrengen van houtskeletbouw isolatie? Als u het slim aanpakt kunt u ongeveer dertig procent van de investering terugkrijgen via de ISDE-subsidie. Dit is een subsidie van de rijksoverheid. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u binnen twaalf maanden twee of meer toepassingen van uw huis laten isoleren. Hierbij kunt u ook denken aan, dakisolatie, wandisolatie of vloerisolatie. Als u besluit om alleen dakisolatie aan te brengen, dan moet u uw aanvraag compleet maken met nog een andere isolatiemaatregel, zoals het aanschaffen van een zonneboiler, warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet.

ISDE staat voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze regeling is bedoeld voor particuliere woningeigenaren en wordt uitgevoerd door de rijksdienst voor ondernemen (RVO). Om voor isolatiesubsidie in aanmerking te komen zijn er twee mogelijkheden:

Twee of meer isolatiemaatregelen. U laat bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie en wandisolatie aanbrengen. Met de subsidieregel kunt u de kosten van deze maatregelen in drie jaar terugverdienen.

Combinatie van 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. U laat bijvoorbeeld dakisolatie aanbrengen en een aansluiting op warmtenet.

Om subsidie te krijgen op houtskeletbouw isolatie, moet het isolatiemateriaal door een professioneel bedrijf worden aangebracht.

 

.Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over houtskeletbouw isolatie

Voor de houtskeletbouw is het aan te raden om open isolatiematerialen te gebruiken. Steenwol, glaswol, katoen- en houtvezel isolatie zijn uitermate geschikt voor de houtskeletbouw.

Het is logisch dat er op de vraag ‘Wat kost het isoleren van houtskeletbouw?’ geen panklaar antwoord mogelijk is. De kosten van houtskeletbouw isolatie hebben te maken met de materiaalkeuze en de dikte en Rd-waarde van dit materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang.

Als u het slim aanpakt kunt u ongeveer dertig procent van de investering terugkrijgen via de ISDE-subsidie. Dit is een subsidie van de rijksoverheid. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u binnen twaalf maanden twee of meer toepassingen van uw huis laten isoleren. Hierbij kunt u ook denken aan, dakisolatiewandisolatie of vloerisolatie.

Houd wel rekening met het aanbrengen van dakisolatie, wandisolatie en vloerisolatie dat u de juiste folies toepast. Aan de binnenzijde (warme kant) van het dak wordt een dampdichte- of een dampremmende folie gebruikt. Aan de buitenzijde (koude kant) van dak gebruikt u een dampopen folie. Deze folies zijn van groot belang om de vochthuishouding op orde te houden. Hierdoor wordt vocht, schimmel en rot voorkomen en zorgt het daarnaast voor een aangenaam, gezond leefklimaat.

Heeft u vragen over het isoleren van houtskeletbouw?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over houtskeletbouw isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van houtskeletbouw.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten