Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is in Nederland een veel voorkomende bouwmethode. Houtskeletbouw betekent eigenlijk niets meer dan dat de constructie van de woning compleet uit hout wordt opgetrokken. De houtskeletbouw constructie is als het ware een open frame die op de fundering van beton wordt opgebouwd. Het houten frame noemen we het skelet. Vandaar het woord houtskeletbouw.

Woningen gebouwd in houtskelet zijn gemakkelijk te isoleren. Isolatiemateriaal kan eenvoudig tussen de balken van het frame en in de spouw worden geplaatst en kan meerlaags worden aangebracht. Zo worden daken, wanden en vloeren eenvoudig geïsoleerd. De constructie kan bovendien luchtdicht gebouwd worden. Houtskelet woningen worden met ademende isolatiematerialen zoals steenwol of glaswol geïsoleerd. Dit biedt naast optimale thermische ook een uitstekende akoestische isolatie.

Wilt u graag meer informatie, dan helpen wij u graag.

 • Dampremmende en dampopen folie bij houtskeletbouw

  Indien u houtskeletbouw wilt isoleren met minerale wol, dan is het van groot belang om folies toe te passen. Aan de binnenzijde (warme kant) van de constructie gebruikt u dampremmende folie. Aan de buitenzijde (koude kant) plaatst u een dampopen folie. Dit zorgt ervoor dat uw houtskelet constructie luchtdicht wordt, wat resulteert in een maximaal thermisch rendement. De dampremmende folie houdt condensatie tegen zodat dit niet in het isolatiemateriaal kan dringen. De dampopen folie zorgt er juist voor dat vocht dat zich in de constructie bevindt naar kan. Op deze manier is het leefklimaat het meest optimaal en worden problemen met vocht, schimmels en rot voorkomen.

  Heeft u vragen over isoleren van houtskeletbouw? Neem gerust contact met ons op.

 • Vloerisolatie zonder kruipruimte

  Uiteraard kan vloerisolatie ook toegepast worden bij vloeren zonder kruipruimte. Bij een vloer van hout kan er steeds een aantal planken worden weggehaald, waarna isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of houtvezelplaten in de open ruimte wordt geplaatst om daarna de planken weer terug te leggen. Ook kunt u ervoor kiezen om bovenop de bestaande vloer te isoleren met PIR platen die verlijmd zijn met plaatmateriaal, zoals onze PIR+Spano of PIR+Underlayment platen. Mocht de keuze hierop vallen, dan is een nieuwe vloerbedekking (laminaat, tegels, tapijt, etc.) hierna wel noodzakelijk.

  Vloerisolatie bij een betonvloer zonder kruipruimte plaatst u altijd op de bestaande vloer. PIR is hiervoor uitermate geschikt, maar wilt u goedkopere opties, dan geven steenwolplaten of platen van EPS en XPS ook zeer goede resultaten. Met PIR kunt u weliswaar het slankst isoleren; goedkoop is het niet. EPS en XPS zijn kostentechnisch aantrekkelijker. Daarnaast heeft XPS het grote voordeel erg drukvast te zijn; ideaal voor vloerisolatie dus.

  Houd bij vloerisolatie bovenop een al gelegde vloer wel rekening met een verhoging van de uiteindelijke vloer. Het is waarschijnlijk nodig drempels en deurposten aan te passen. Om dit een beetje te beperken, kan daarom interessant zijn om uw vloer zo slank mogelijk, en dus met PIR, te isoleren.
  De vloerisolatie voor een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk het makkelijkst te verwezenlijken. Op het zandbed wordt eerst PE folie gelegd waarna het isolatiemateriaal er bovenop geplaatst wordt. Meestal wordt gekozen voor platen van EPS, maar ook XPS is dankzij de hoge druksterkte een zeer goed materiaal voor dit type vloerisolatie. Daarnaast is ook PIR een uitstekende keuze, maar wel duurder dan EPS en XPS platen. Bovendien kan gekozen worden voor vloerisolatie tussen de betonlaag en de cementdekvloer. Dan wordt de vloerisolatie los op het beton gelegd.

Heeft u vragen over houtskeletbouw?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over houtskeletbouw. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van houtskeletbouw.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten