Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is in Nederland een veel voorkomende bouwmethode. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat de constructie van de woning compleet uit hout wordt opgetrokken. Deze constructie is als het ware een open frame die op de fundering van beton wordt opgebouwd. Het houten frame noemen we het skelet. Vandaar het woord houtskeletbouw.

Woningen gebouwd in houtskelet zijn makkelijk te isoleren. Isolatiemateriaal kan eenvoudig tussen de balken van het frame en in de spouw worden geplaatst en kan meerlaags worden aangebracht. Zo worden zowel daken als wanden en vloeren eenvoudig geïsoleerd. De constructie kan bovendien luchtdicht gebouwd worden. Houtskelet woningen worden met steenwol of glaswol geïsoleerd. Dit biedt naast optimale thermische ook een uitstekende akoestische isolatie.

Wilt u graag meer informatie, dan helpen wij u graag.

Houtskeletbouw isoleren met steenwol en glaswol

Houtskeletconstructies isoleren met de minerale wolsoorten glaswol en steenwol brengt vele voordelen met zich mee. Een lagere energierekening, een hoger wooncomfort, een warmer huis in de winter en in de zomer lekker koel.

Isoleren doet u met isolatieplaten, bijvoorbeeld de Acoustifit glaswolplaten, MW35 of met speciale vloerplaten van Rockwool. Glaswol en steenwol zijn ook beschikbaar op rol, zoals de Naturoll in verschillende varianten van Knauf. Dit is een kleine greep uit ons assortiment van minerale wol soorten die wij u kunnen aanbieden. Zo heeft elk produkt zijn eigen voordelen en eigenschappen die u in de houtskeletbouw kunt toepassen.

Toepassen van een dampremmende en damp-open folie

Indien u van plan bent om met minerale wol soorten wilt gaan isoleren in houtskeletbouw. Is het van groot belang om folie toe te passen. Aan de binnenzijde van de constructie (warme kant) gebruikt u een dampremmende folie. Aan de buitenzijde (koude kant) wordt een damp-open folie toegepast. Hierdoor wordt uw geïsoleerde constructie luchtdicht, wat resulteert in een maximaal thermisch rendement. De functie van een dampremmende folie is dat condensatie wat de constructie in wil dringen wordt tegen gehouden. Bij een damp-open folie is het in feite net andersom. Vocht wat zich in de constructie heeft opgehoopt, krijgt hierdoor kans om zich door de open structuur van de folie naar buiten te verplaatsen. Alleen op deze manier voorkomt u vele problemen. Zoals, schimmel, houtrot en een ongezond leefklimaat.

 

Heeft u vragen over isoleren van houtskeletbouw? Neem gerust contact met ons op.