Folie

Folie is essentieel wanneer u gaat isoleren. Ze kunnen in het isolatieproces voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een folie gebruikt u tegen vocht, met het doel om de constructie en isolatie van uw woning in goede conditie te houden. Ook voor de gezondheid van u en medebewoners is een goede folie van belang om schimmel en rot buiten de deur te houden, U vindt in ons assortiment verschillende folies zoals dampremmende folie, dampopen folie, klimaatfolie en radiatorfolie.

Bekijk hieronder ons complete aanbod folies.

Dampremmende folie

Waarom folie gebruiken bij isoleren?

Folie is essentieel tijdens het isoleren. Het is belangrijk dat vocht geen invloed op uw isolatie of constructie heeft. Vocht kan namelijk zorgen voor schimmel en houtrot. Behalve dat uw isolatielaag en uw woning daardoor aangetast worden, vormt het ook een gevaar voor uw gezondheid.

Door folie te gebruiken houdt u vocht weg bij uw isolatie. Welke folie voor u geschikt is, is afhankelijk van het isolatiemateriaal, de constructie en de ruimte die u wilt isoleren. Indien de juiste folie op de juiste manier wordt aangebracht, wordt de ruimte luchtdicht. Er zal dan niet langer sprake zijn van tocht, maar de constructie blijft wel ademen. Want ook dát is essentieel.

Welke soorten folie zijn er?

Er zijn verschillende soorten folies verkrijgbaar, geschikt voor veel toepassingen om uw woning optimaal te beschermen tegen vocht. Hieronder vindt u een overzicht van folies die nu beschikbaar zijn in onze webshop.

✔️ Dampremmende folie: voorkomt dat vocht in de constructie kan trekken.

✔️ Dampdichte folie: houdt vocht buiten de constructie van zeer vochtige ruimtes.   

✔️ Dampopen folie: Zorgt ervoor dat vocht naar buiten toe kan verdampen.

✔️ Klimaatfolie: werkt vochtregulerend, zowel dampopen als dampremmend.

✔️ Radiatorfolie: voorkomt dat warmte van de radiator in de muur trekt.    

 

Komt u er niet uit?

Waar gebruik ik een dampremmende folie voor?

Dampremmende folie wordt aan de warme kant van het isolatiemateriaal gebruikt, oftewel aan de binnenzijde van de constructie. Een dampdichte folie hoort ook aan de warme zijde van het isolatiemateriaal. De folies verhinderen dat vochtige lucht in het isolatiemateriaal kan trekken. Waar een dampremmende folie nog kan ademen en niet volledig afsluit doet een dampdichte folie dit wel. Bij een dampdichte folie is echt alles afgesloten en kan vocht nooit in het isolatiemateriaal en in de constructie komen. Goede dampdichte folies zijn compleet lucht- en waterdicht. Een dampdichte folie is vooral geschikt wanneer u vochtige ruimtes isoleert, zoals bijvoorbeeld een badkamer of sauna. Een dampremmende folie is niet volledig dampdicht maar remt de doorlaatbaarheid van vocht toch voldoende. Deze folie gebruikt men in hellende daken en voorzetwanden.

Waar wordt een dampopen folie voor gebruikt?

Dampopen folie en dampdoorlaten folie wordt altijd aangebracht aan de koude kant, dus de buitenzijde van de constructie. Het wordt geplaatst tussen isolatielaag en bijvoorbeeld dakbedekking, muur enz. Dampdoorlatende en dampopen folie maken de isolatie warmer. Ze zorgen er namelijk voor dat vocht dat zich in de constructie bevindt naar buiten kan, door de isolatielaag heen. Daarnaast zorgen ze er aan de andere kant voor dat vocht van buiten juist niet ín de constructie en het isolatiemateriaal kan trekken. Een dampopen folie laat meer waterdamp door dan een dampdoorlatende folie. Daarom wordt een dampopen folie vaker gebruikt bij vochtige ruimtes.

Wanneer een klimaatfolie gebruiken?

In sommige situaties kan het verstandig zijn om klimaatfolie toe te passen. Klimaatfolie wordt veelvuldig toegepast als er zich een dampremmende laag aan de buitenkant bevindt bij een bepaalde constructie. In die situaties wordt klimaatfolie aangeraden. Klimaatfolie kan wanneer het nodig is zowel vocht tegenhouden als doorlaten; het heeft dus een dubbele functie. Klimaatfolie wordt aan de warme zijde, oftewel aan de binnenzijde, van het isolatiemateriaal aangebracht. Klimaatfolie is een intelligente folie en zorgt ervoor dat het juiste klimaat behouden blijft. De klimaatfolie wordt toegepast op de warme zijde, dus aan de binnenkant van de constructie. Klimaatfolie heeft een dampremmende werking wanneer het koud en vochtig, zoals in de winter, is. In de zomer, als het warm en droog is, heeft klimaatfolie juist een dampdoorlatende werking.

Wat is het doel van radiatorfolie?

Radiatorfolie helpt u om energie te besparen. Want een radiator geeft behalve naar voren ook naar achter toe warmte af. Maar dit laatste is uiteraard zinloos; de buitenmuur hoeft immers niet verwarmd te worden. Om deze warmte terug de ruimte in te reflecteren, kunt u radiatorfolie toepassen. Zonder radiatorfolie gaat er veel warmte verloren. Radiatorfolie plaatst u achter de radiator. Hier moet het immers zijn werk doen, zodat de warmte gereflecteerd kan worden. Door radiatorfolie te gebruiken kan het warmteverlies aan de achterkant wel tot 95% gereduceerd worden. Er is dus meer warmte beschikbaar voor de leefruimte, waardoor de radiator minder hard hoeft te werken. U bespaart daarmee dus energie.

Hoe wordt een folie aangebracht?

Het aanbrengen van een folie is niet lastig. Wel is het belangrijk dat de folie altijd aan de juiste zijde wordt geplaatst. Lees daarom altijd goed welke kant van de folie onder of boven komt. Bovendien is het van belang dat de folielaag geen openingen meer heeft. Zijn deze er wel? Maak ze dan dicht met speciale isolatietape. Ook deze tape vindt u in onze webshop, net als veel andere isolatie benodigdheden. Heeft u vragen over welke tape u nodig heeft, neem dan gerust contact op met ons.

Wat de SD-waarde van folie?

De SD-waarde, ook wel µ-waarde of dampdiffusieweerstand genoemd, is de waarde wat aangeeft hoeveel vocht een folie kan tegenhouden. Hoe hoger de SD-waarde, hoe beter een folie vocht kan tegenhouden. Een dampremmende of dampdichte folie draagt zorg om vocht wat in de woning wordt geproduceert te weerhouden de constructie binnen te dringen. Deze folies bevatten dan ook een hoge SD-waarde variërend van 20 tot 1500m. Een dampdoorlatende of dampopen folie zorgt ervoor dat vocht vanuit de constructie naar buiten kan ventileren en vocht van buitenaf wordt geweert. Deze folies hebben dan ook een lage SD-waarde variërend van 0 tot 20m.

de gemiddelde SD-waarde van isolatiefolies

✔️ Dampremmende folie >20 tot <100m ✔️ Dampdoorlatende folie >10 tot <20m
✔️ Dampdichte folie >1500m ✔️ Dampopen folie >0 tot <10m
Klimaatfolie

Hoe werkt een klimaatfolie?

Klimaatfolie is een intelligente folie, omdat het eigenlijk een tweevoudige werking heeft. Zo kan klimaatfolie zowel een dampremmende functie hebben, maar kan het ook als een dampopen folie werken. Klimaatfolie noemen we daarom ook wel een zelfregulerende folie.

Hoe werkt een klimaatfolie in de winter?

In de winter is de buitenlucht kouder dan uw woning. In warme lucht bevindt zich meer waterdamp dan in koude lucht. Daardoor is er sprake van dampdruk naar buiten. Dit wil zeggen dat de waterdamp voortdurend door uw wand of dak naar buiten wordt gestuwd. Indien er geen dampremmende laag aanwezig is, kan het vocht zich gaan ophopen in de isolatielaag en in de constructie, waarna schimmelvorming kan optreden. Bovendien zal het ook geen positieve invloed op het isolatiemateriaal uitoefenen. Gebruikt u in dit geval een klimaatfolie, dan zal deze zich in de winter gedragen als een dampremmende folie. Op deze manier voorkomt u dat vocht van binnenshuis niet in de constructie kan trekken.

Hoe werkt een klimaatfolie in de zomer?

In de zomer heeft klimaatfolie een andere werking dan in de winter. In de zomer is de lucht warm en bevindt er zich meer waterdamp in de lucht. Dat geldt zowel voor de buitenlucht als voor het binnenklimaat. De buitenlucht is vaak warmer en dus nog vochtiger. Er is in dat geval sprake van een dampdruk van buiten naar binnen. Een klimaatfolie werkt dan juist dampopen, zodat eventueel vocht weg kan komen en niet in de isolatielaag en de constructie kan blijven zitten.

 

Komt u er niet uit?

Heeft u vragen over folie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over folie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren met folie.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten