Wat is een OSB plaat?

Bij Isolatienoord kunt u naast isolatiemateriaal uiteraard ook terecht voor andere benodigdheden zoals plaatmateriaal. Een veelgevraagd plaatmateriaal is de OSB plaat. OSB is een afkorting van Oriented Strand Board. Een OSB plaat is gemaakt van houtsnippers (strands). Door middel van hoge druk worden deze houtsnippers samengeperst, waarna de OSB plaat ontstaat. Tijdens de productie worden de houtsnippers allemaal in de lengterichting gelegd. Daar komt dan ook de naam Oriented Strand Board vandaan.
OSB is een plaatmateriaal dat veelvuldig wordt gebruikt tijdens en na het isoleren en dan voornamelijk als constructieplaat in scheidings- en voorzetwanden, maar ook in plafonds en zolders. Als het isolatiemateriaal is geplaatst wordt alles dichtgemaakt met OSB platen waarna u wanden en plafonds eventueel nog kunt voorzien van gipsplaten en een afwerkingslaag als behang en/of verf. Op zolders en schuurtjes wordt er ook vaak voor gekozen om de OSB plaat in het zicht te laten.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

OSB 3

OSB platen zijn sterker dan spaanplaten en MDF. De sterkte van OSB platen is onder te verdelen in vier verschillende sterktes, namelijk OSB 1 t/m OSB 4. OSB 1 is de minst sterke variant en kan niet in vochtige ruimtes worden gebruikt. Vaak wordt OSB 1 gebruikt voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld bij het maken van meubels. OSB 2 en OSB 3 worden met name als constructieplaat gebruikt en zijn sterker dan OSB 1 platen. Bovendien zijn ze vochtbestendiger, waarbij OSB 3 platen vochtbestendiger zijn dan OSB 2. Dit betekent dat OSB 2 platen gebruikt kunnen worden in ruimtes waar de relatieve luchtvochtigheid tot maximaal 65% op mag lopen. OBS 3 platen zijn geschikt voor ruimtes met een maximale relatieve luchtvochtigheid van 80%. OSB 4 is de sterkste OSB plaat. Deze plaat kan een nog hogere luchtvochtigheid aan. Toch is deze laatste variant beperkt verkrijgbaar. De meest gangbare en gebruikte OSB plaat is OSB 3.
De structuur van OSB is grof en ruw; de houtsnippers zijn duidelijk voelbaar. Door gebruik te maken van OSB platen bij het afwerken van uw plafonds en/of wanden, ontstaat een stevigere constructie met een stootvaste oppervlakte waar bovendien makkelijk iets aan kan worden opgehangen of vastgemaakt.

Wat kost een OSB plaat?

OSB platen zijn relatief niet duur. Wij verkopen OSB platen al vanaf €10,29 per vierkante meter, dat komt neer op €15,02 per stuk. Deze prijs geldt voor de dunste OSB 3 plaat met vier rechte zijdes en bij een minimale afname van 25 stuks. Heeft u minder platen nodig of zoekt u een dikkere OSB plaat of een OSB plaat met tand/groef verbinding? Kijkt u dan hierboven voor de actuele prijzen.

Is een OSB plaat watervast?

Een OSB plaat is niet watervast. OSB 3 heeft wel een hoge mate van vochtbestendigheid. Dat betekent dat OSB 3 toepasbaar is in ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (max. 80%). Dat betekent echter niet dat OSB 3 ook watervast is. De plaat kan dus niet buitenshuis worden gebruikt. Uiteindelijk zullen regen en wind de plaat aantasten.

Dikte OSB plaat

OSB platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Bij Isolatienoord vindt u OSB 3 platen met diktes van 9mm, 12mm of 18mm.

OSB plaat afmetingen

De OSB platen die u bij ons vindt hebben een afmeting van 244 x 60cm.

PIR + OSB

OSB platen worden vaak gebruikt bij het afwerken nadat er is geïsoleerd. Wilt u isoleren met PIR isolatie, dan kunt u deze klus vergemakkelijken door te kiezen voor reeds met PIR verlijmde OSB platen. Zo kunt u isoleren en afwerken in één keer. Deze met PIR platen verlijmde OSB worden in onze eigen productiehal voor u op maat gemaakt. 

Heeft u vragen over plaatmateriaal?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over plaatmateriaal. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren en afwerken met plaatmaterialen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten