OSB plaat

OSB is een plaatmateriaal en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een OSB plaat worden vaak gebruikt tijdens een isolatieklus. Daarom vindt u ook OSB platen in ons assortiment.
OSB plaat is een plaatmateriaal dat veelvuldig wordt gebruikt tijdens en na het isoleren en dan voornamelijk als constructieplaat in scheidings- en voorzetwanden, maar ook in plafonds en zolders. Als het isolatiemateriaal is geplaatst wordt alles dichtgemaakt met een OSB plaat waarna u wanden en plafonds eventueel nog kunt voorzien van gipsplaten en een afwerkingslaag als behang en/of verf. Op zolders en schuurtjes wordt er ook vaak voor gekozen om de OSB plaat in het zicht te laten. Wat de eigenschappen van een OSB plaat zijn, welke verschillende OSB platen er zijn en waar de afkorting OSB eigenlijk voor staat, leest u aan de onderkant van deze pagina.

Wat is OSB plaat?

Een OSB plaat is gemaakt van houtsnippers, ook wel houtschilfers genoemd. Deze houtsnippers worden samengeperst en vervolgens worden verschillende lagen van deze houtsnippers tot een plaat gevormd. De samengeperste houtsnippers zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar in het eindproduct, de OSB plaat.
De term OSB is eigenlijk een afkorting voor Oriented Strand Board. Deze afkorting heeft te maken met de richting van de houtsnippers, die in het Engels 'strands' genoemd worden. Tijdens de productie worden de houtsnippers in de lengte gelegd. Uiteindelijk hebben ze in de OSB plaat dus allemaal dezelfde oriëntatie, dezelfde richting. Vandaar de naam.
Een OSB plaat is sterk, maar toch licht. De sterkte van de platen kan in vier verschillende niveaus uitgedrukt worden:

OSB 1 is de minst sterke variant OSB plaat en doet het meest dienst als decoratieve plaat in de meubelmakerij. Deze plaat kan niet gebruikt worden in vochtige ruimtes.

OSB 2 is sterker dan OSB 1 en wordt gebruikt als constructieplaat. De vochtbestendigheid is al een stuk hoger. Deze OSB plaat mag gebruikt worden in ruimtes met een maximale luchtvochtigheid tot 65%.

OSB 3 zijn weer sterker en zijn bovendien erg vochtbestendig; ze kunnen een relatieve luchtvochtigheid van 80% aan. OSB 3 plaat verkopen we bij Isolatienoord en zijn de meest gebruikte OSB platen. Ze worden vooral als constructieplaat toegepast.

OSB 4 is de sterkte OSB plaat, maar is niet een erg gangbare plaat en daardoor ook moeilijk verkrijgbaar.

Waar kunt u een OSB paat voor gebruiken?

Een OSB plaat is ruw en daarbij zijn de houtschilfers erg zichtbaar. Daarom wordt een OSB plaat vaak niet als zichtwerk gebruikt, maar wel als constructieplaat. Daarnaast is OSB sterker is dan MDF en zeker sterker dan spaanplaten; ideaal dus als constructieplaat. Zo wordt een OSB plaat veelal gebruikt bij het creëren van voorzetwanden of scheidingswanden. Maar OSB platen lenen zich ook uitstekend om te gebruiken na het isoleren van een plafond of zolder. Op zolder wordt er vaak voor gekozen de OSB plaat in het zicht te laten. Hier wordt in de meeste gevallen immers toch niet geleefd en maakt een OSB plaat in het zicht niet heel veel uit. Als OSB gebruikt wordt in leefruimtes als constructieplaat, wordt er daarna vaak nog afgewerkt met gipsplaten tegen de OSB plaat aan, waarna de gipswand of -plafond daarna nog wordt voorzien van een decoratieve afwerklaag als behang, verf of stucwerk.
Een OSB plaat wordt gemonteerd met schroeven met platte kop, de zogeheten plaatschroeven. Kijk altijd goed naar de dikte van de OSB plaat. Hoe dikker deze is, hoe langer de benodigde schroeven moeten zijn. 

OSB is wel echt bedoeld voor gebruikt binnenshuis. Hoewel de platen een hoge vochtbestendigheid hebben, zijn ze niet waterbestendig. Vochtbestendigheid en waterbestendigheid zijn namelijk niet hetzelfde. Wordt OSB buitenshuis gebruikt, dan zullen de platen absoluut aangetast worden door weersinvloeden.
Omdat een OSB plaat zeer sterk is, ontstaat er door het afwerken met OSB een stevige, sterke constructie. OSB platen vormen een stootvast oppervlakte waar dankzij de sterkte eenvoudig iets aan kan worden vastgemaakt of aan kan worden opgehangen. Dat maakt een OSB plaat het ideale plaatmateriaal om uw vloeren, wanden en plafonds mee af te werken na het isoleren.

OSB plaatOSB plaat
OSB plaat voor de vloerOSB plaat voor de vloer

Wat kost een OSB plaat?

Een OSB plaat is relatief gezien niet duur. Wij verkopen een OSB plaat al vanaf €10,29 per vierkante meter, dat komt neer op €13,39 per stuk. Deze prijs geldt voor de dunste OSB plaat met vier rechte zijdes en bij een minimale afname van 25 stuks. Heeft u minder platen nodig of zoekt u een dikkere OSB plaat of een OSB plaat met tand/groef verbinding? Kijkt u dan hieronder voor de actuele prijzen.

✔️ OSB plaat 9mm    -  €9,17 per m²

✔️ OSB plaat 12mm  -  €10,16 per m²

✔️ OSB plaat 18mm  -  €11,41 per m²

OSB plaat verlijmd met PIR 

Natuurlijk kunt u zelf aan de slag gaan en eerst zelf isolatiemateriaal plaatsen waarna daaroverheen een OSB plaat bevestigd wordt. Maar het kan makkelijker. Wij bieden namelijk ook OSB platen aan die reeds verlijmd zijn met PIR platen. Zo kunt u isoleren én meteen strak afwerken. PIR + OSB is onder meer geschikt voor het isoleren van hellende daken aan de binnenkant en vloeren vanaf de bovenkant. Ook voorzetwanden en plafonds kunnen met PIR + OSB geïsoleerd worden.
Deze PIR + OSB platen maken wij speciaal voor u op bestelling. U kunt zelf de diktes van de platen kiezen, zodat u voldoende dik kunt isoleren in één keer. Juist omdat PIR + OSB platen op bestelling worden gemaakt, is de levertijd iets langer. Momenteel ligt deze op 2 tot 5 werkdagen.

OSB plaat en gereedschapOSB plaat en gereedschap

OSB plaat vloer

Een OSB plaat kan na vloerisolatie toegepast worden. De platen zijn dusdanig sterk dat ze na het isoleren op een vloer prima als nieuwe ondervloer kunnen dienen. Bij voorkeur plaatst u isolatiemateriaal, zoals katoen, houtvezel, steenwol of glaswol isolatie tussen de balken van de vloerconstructie. Hierna kan een nieuwe ondervloer gelegd worden door het plaatsen van een OSB plaat. Op deze manier kunnen OSB platen ook gebruikt worden op verdiepingsvloeren. Vloerverwarming kan toegepast worden in combinatie met een OSB plaat. Kies dan wel voor een ‘droog’ vloerverwarmingssysteem i.p.v. een zogenoemd ‘nat’ systeem. De vloerverwarmingsspecialist kan u hierin verder helpen. Heeft u een ongeïsoleerde betonvloer en wilt u deze na-isoleren? Dan kunt u harde isolatieplaten zoals PIR of XPS platen direct op de betonvloer plaatsen. Vervolgens kunt u met een OSB plaat het isolatiemateriaal afwerken om een beloopbare vloer te creëren.

OSB plaat dak

Een OSB plaat kan ook prima gebruikt worden bij de afwerking na dakisolatie. Na het isoleren aan de binnenkant, kunt u schuine daken afwerken met een OSB plaat. Een zeer geschikt product om de schuine wanden in één handeling te isoleren én af te werken is de PIR + OSB plaat. Dit is een OSB plaat die zijn verlijmd is op de uitstekend isolerende PIR isolatieplaat. Voordeel hiervan is dat u erg snel kunt werken en de wanden gelijk strak zijn afgewerkt. Zeker op een zolderverdieping, waar de OSB plaat best in het zicht mogen zijn, kan dit uw isolatieklus versnellen en vereenvoudigen. Betreft uw schuine dak wél zichtwerk, dan kunnen er gipsplaten op de PIR + OSB platen bevestigd worden, om het geheel vervolgens helemaal af te werken. Misschien vindt u dit wat te veel, dan kunt u ook voor PIR + Gips kiezen, wat uiteraard PIR platen verlijmd met gipsplaten zijn. Vergeet overigens niet om te kijken of er ventilatielatten nodig zijn voor u gaat isoleren.

OSB plaat wand

Als u de wanden in uw woning gaat isoleren, maakt u gebruik van voorzetwanden. Een dergelijke constructie wordt dan afgewerkt met bijvoorbeeld een OSB plaat, om daarna voorzien te worden van gipsplaten en/of stucwerk. Het grote voordeel van OSB aan de wand, is dat er overal makkelijk iets aan de wand kan worden gehangen. Overal kan immers geschroefd worden. Bovendien is een OSB plaat een erg sterk materiaal. Een zwaar schilderij of een plank met hoge draaglast kan prima aan een OSB plaat bevestigd worden. Behalve voorzetwanden kunnen ook scheidingswanden deels uit OSB opgetrokken worden. Net als voorzetwanden worden scheidingswanden opgebouwd uit een regelwerk van hout of metal stud waartussen isolatiemateriaal wordt geplaatst. De buitenzijde, en in het geval van scheidingswanden beide buitenzijdes, worden vervolgens met een OSB plaat gecreëerd. Gipsplaten, stucwerk en/of verf zorgen tot slot dat het plaatje compleet is.

Afmetingen en diktes OSB plaat

Een OSB plaat is in verschillende afmetingen en diktes verkrijgbaar. In de tabel hiernaast vindt u een overzicht van OSB platen welke in ons assortiment beschikbaar zijn.

Afmetingen 9mm 12mm 18mm
OSB plaat 244x60cm ✔️  ✔️ ✔️
OSB plaat 244x122cm ✔️ X X

0 Veelgestelde vragen over OSB plaat

Een OSB plaat is gemaakt van houtsnippers, ook wel houtschilfers genoemd. Deze houtsnippers worden samengeperst en vervolgens worden verschillende lagen van deze houtsnippers tot een plaat gevormd. De samengeperste houtsnippers zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar in het eindproduct, de OSB plaat.
De term OSB is eigenlijk een afkorting voor Oriented Strand Board. Deze afkorting heeft te maken met de richting van de houtsnippers, die in het Engels 'strands' genoemd worden. Tijdens de productie worden de houtsnippers in de lengte gelegd. Uiteindelijk hebben ze in de OSB plaat dus allemaal dezelfde oriëntatie, dezelfde richting. Vandaar de naam.
Een OSB plaat is sterk, maar toch licht. De sterkte van de platen kan in vier verschillende niveaus uitgedrukt worden:

OSB 1 is de minst sterke variant OSB plaat en doet het meest dienst als decoratieve plaat in de meubelmakerij. Deze plaat kan niet gebruikt worden in vochtige ruimtes.

OSB 2 is sterker dan OSB 1 en wordt gebruikt als constructieplaat. De vochtbestendigheid is al een stuk hoger. Deze OSB platen mogen gebruikt worden in ruimtes met een maximale luchtvochtigheid tot 65%.

OSB 3 platen zijn weer sterker en zijn bovendien erg vochtbestendig; ze kunnen een relatieve luchtvochtigheid van 80% aan. OSB 3 platen verkopen we bij Isolatienoord en zijn de meest gebruikte OSB platen. Ze worden vooral als constructieplaat toegepast.

OSB 4 is de sterkte OSB plaat, maar is niet een erg gangbare plaat en daardoor ook moeilijk verkrijgbaar.

OSB platen zijn relatief gezien niet duur. Wij verkopen OSB platen al vanaf €10,29 per vierkante meter, dat komt neer op €13,39 per stuk. Deze prijs geldt voor de dunste OSB plaat met vier rechte zijdes en bij een minimale afname van 25 stuks. Heeft u minder platen nodig of zoekt u een dikkere OSB plaat of een OSB plaat met tand/groef verbinding? Kijkt u dan hieronder voor de actuele prijzen.

✔️ OSB plaat 9mm    -  €9,17 per m²

✔️ OSB plaat 12mm  -  €10,16 per m²

✔️ OSB plaat 18mm  -  €11,41 per m²

Een OSB plaat is ruw en daarbij zijn de houtschilfers erg zichtbaar. Daarom wordt OSB vaak niet als zichtwerk gebruikt, maar wel als constructieplaat. Daarnaast is OSB sterker is dan MDF en zeker sterker dan spaanplaten; ideaal dus als constructieplaat. Zo wordt OSB veelal gebruikt bij het creëren van voorzetwanden of scheidingswanden. Maar OSB platen lenen zich ook uitstekend om te gebruiken na het isoleren van een plafond of zolder. Op zolder wordt er vaak voor gekozen de OSB plaat in het zicht te laten. Hier wordt in de meeste gevallen immers toch niet geleefd en maakt een OSB plaat in het zicht niet heel veel uit. Als OSB gebruikt wordt in leefruimtes als constructieplaat, wordt er daarna vaak nog afgewerkt met gipsplaten tegen de OSB platen aan, waarna de gipswand of -plafond daarna nog wordt voorzien van een decoratieve afwerklaag als behang, verf of stucwerk.
Een OSB plaat wordt gemonteerd met schroeven met platte kop, de zogeheten plaatschroeven. Kijk altijd goed naar de dikte van de OSB plaat. Hoe dikker deze is, hoe langer de benodigde schroeven moeten zijn. Een OSB plaat is ruw en daarbij zijn de houtschilfers erg zichtbaar. Daarom wordt OSB vaak niet als zichtwerk gebruikt, maar wel als constructieplaat. Daarnaast is OSB sterker is dan MDF en zeker sterker dan spaanplaten; ideaal dus als constructieplaat. Zo wordt OSB veelal gebruikt bij het creëren van voorzetwanden of scheidingswanden. Maar OSB platen lenen zich ook uitstekend om te gebruiken na het isoleren van een plafond of zolder. Op zolder wordt er vaak voor gekozen de OSB plaat in het zicht te laten. Hier wordt in de meeste gevallen immers toch niet geleefd en maakt een OSB plaat in het zicht niet heel veel uit. Als OSB gebruikt wordt in leefruimtes als constructieplaat, wordt er daarna vaak nog afgewerkt met gipsplaten tegen de OSB platen aan, waarna de gipswand of -plafond daarna nog wordt voorzien van een decoratieve afwerklaag als behang, verf of stucwerk.
Een OSB plaat wordt gemonteerd met schroeven met platte kop, de zogeheten plaatschroeven. Kijk altijd goed naar de dikte van de OSB plaat. Hoe dikker deze is, hoe langer de benodigde schroeven moeten zijn. 

Een greep uit ons assortiment van OSB plaat

Heeft u vragen over OSB?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over OSB platen. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren en afwerken met OSB.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten