Steenwolplaten

De steenwolplaat 035 van Rockwool en Rock4all van Knauf insulation zijn onbeklede steenwolplaten. U kunt deze platen gebruiken voor veel toepassingen zoals hellende- en platte daken, plafonds voorzet- en scheidingswanden, vloeren en zelf voor spouwmuren. Steenwolplaten zijn zeer geschikt voor thermische isolatie, maar ook als geluidsisolatie presteren steenwolplaten uitmuntend.

In ons assortiment vindt u steenwolplaten van de merken Knauf insulation en Rockwool.

Hellend dak na isoleren met steenwol

Wat zijn steenwolplaten?

Steenwol platen zijn isolatieplaten gemaakt van de minerale wol steenwol. Net als steenwol op rol zijn deze platen ook uitermate geschikt om mee te isoleren. De isolatiewaarde ligt hoog en het materiaal is niet zwaar.

Waar zijn steenwol platen voor te gebruiken?

Bent u op zoek naar een zowel warmte- als geluidsisolerend en tevens brandwerend isolatiemateriaal? Dan zijn steenwol platen een uitstekende oplossing. Deze platen zijn makkelijk toe te passen in scheidings- en voorzetwanden van hout of metaal. Bovendien zijn houten vloeren uitstekend te isoleren met steenwol platen en ook plafondconstructies en hellende daken zijn met platen van steenwol snel te voorzien van een sterk isolerende laag. Een hellend dak na-isoleren wordt daarbij uiteraard wel aan de binnenkant geïsoleerd. Indien dit niet mogelijk is of niet de voorkeur heeft, dan kan er aan de buitenkant geïsoleerd worden met PIR (renovatie)platen.

Komt u er niet uit?

Welke soorten steenwolplaten zijn verkrijgbaar?

Steenwolplaten zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en diktes. Zo zijn er de Rockwool steenwol platen 035, 037 en 039. Omdat de Rockwool 037 meer steenwol bevat is deze stugger en steviger dan de 039 steenwol plaat. Deze extra stug- en stevigheid zorgt niet alleen voor een betere klemming in constructies, maar levert ook een hogere isolatiewaarde op. Dit betekent dat de Rockwool 037 hogere Rd-waardes kent dan de Rockwool 039. Deze Rd-waardes worden hoger naar mate de steenwol platen dikker zijn. Een dikkere plaat is dus een beter isolerende plaat. Wij vermelden bij al onze isolatiematerialen, dus ook bij de steenwol platen, de Rd-waardes zoals die door de fabrikanten zijn berekend.

Naast Rockwool verkopen wij steenwolplaten van Knauf insulation. Knauf insulation levert relatief goedkope Rock4all steenwolplaten. De dikste variant Knauf, die van 16 centimeter, scoort maar liefst een Rd-waarde van 4,45. Deze platen zijn 120 bij 60 centimeter. Deze platen zijn bijzonder veerkrachtig en erg geschikt voor de isolatie van met name hellende daken, voorzet- en scheidingswanden, houten vloeren en zelf spouwmuren. De platen zijn brandwerend en praktisch onbrandbaar. Deze steenwolplaten van Knauf insulation gebruikt u voor thermische en geluidsisolatie.

Hoe plaats ik steenwol platen?

Het verwerken van steenwolplaten is niet moeilijk. De platen zijn immers niet zwaar en zijn bovendien makkelijk op maat te snijden met een isolatiemes. Probeer overblijvende kieren en gaten op te vullen met restanten steenwol. Deze restjes zijn makkelijk op hun plaats te drukken. Door alles helemaal af te dichten wordt warmteverlies voorkomen. Omdat de vezels uit steenwol irriterend kunnen zijn voor de huid, ogen en luchtwegen, is het zeer aan te raden persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen tijdens het werken met steenwolplaten. Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een mondmasker.

Heb ik een folie nodig bij steenwolplaten?

Bij het isoleren met steenwolplaten dient u gebruik te maken van folies. Aan de warme zijde, dus aan de binnenkant, plaatst u een dampremmende folie. Op deze manier zorgt u ervoor dat optrekkend vocht niet uw constructie en isolatielaag kan binnentrekken. Aan de koude zijde, aan de buitenkant van de isolatielaag, gebruikt u juist een damp open folie. Zo kan eventueel aanwezig vocht naar buiten toe verdampen. Heeft u geen damp open buitenschil, bijvoorbeeld een plat dak met bitumen bedekking, dan gebruikt u klimaatfolie. Op deze manier kan vocht niet in uw constructie trekken. De folies gebruikt u bij vloer-, dak- en muurisolatie.

Zijn steenwol platen gemakkelijk te verwerken?

Zowel de platen van Rockwool als van Knauf insulation zijn stevige steenwolplaten.Toch zijn ze erg licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen en verwerken. De platen zijn eenvoudig op hun plek te drukken. Let er wel op dat alles goed past, zodat alles goed aansluit en er geen kieren ontstaan. Is de steenwol plaat te groot, maak hem dan om maat met een isolatiemes. Open stukjes kunnen worden opgevuld met overgebleven sij-afval. Omdat steenwol irriterend kan werken, is het verstandig veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag een masker, handschoenen en veiligheidsbril zodat vrijkomende vezels uit de steenwol platen niet op uw huid of in uw ogen en luchtwegen terecht kunnen komen. 

Wat kosten steenwolplaten?

Bij Isolatienoord vindt u een breed aanbod steenwolplaten van het merk Rockwool en Knauf insulation. Wij verkopen steenwol platen variërend in diktes van 5 tot en met 20 centimeter. De prijzen lopen uiteen van €2,84 tot €14,64 per vierkante meter. De prijs van steenwol is met name afhankelijk van de isolatiewaarde en de dikte.

Rockwool en Knauf insulation

Steenwolplaten vergelijken?

Vergelijkt u de steenwolplaat met bijvoorbeeld PIR-isolatie dan ziet u dat isolatie van steenwol goedkoper is. Aan de andere kant moet u er wel een dikkere laag voor aanbrengen om tot dezelfde isolatiewaardes te komen. Bij ons vindt u behalve de  Rockwool en Knauf insulation steenwolplaten heel veel meer producten in de vorm van onder meer PIR-isolatie, ecologische isolatie, steenwol, plaatmateriaal, Fermacell, glaswol, folie, en EPS. Het tekent de groei die we doorgemaakt hebben. Ook wij zijn klein begonnen met vooral de verkoop van minerale wolsoorten. Gaandeweg is ons aanbod steeds verder uitgebreid en dat doet het eigenlijk nog steeds.

Eigenschappen van steenwolplaten

Hieronder vindt u de eigenschappen en prestaties van steenwolplaten.

✔️ Bestand tegen schimmel en rot

✔️ Warmteopslagcapaciteit c: 1030 J/kgK

✔️ Lambda waarde: 0.035 tot 0.039 W/mK

✔️ Brandklasse: A1, S1, d0 = zelfdovend en moeilijk brandbaar

✔️ Volumemassa: 25 - 38 kg/m³

✔️ Diffusieweerstand : 1

Komt u er niet uit?

Heeft u vragen over steenwolplaten?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over steenwol isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren met steenwolplaten.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten