Dampremmende folie

Dampremmende folie is een folie die gebruikt wordt tijdens isolatiewerkzaamheden. De folie zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet negatief beïnvloed kan worden door vocht. Het gebruik van dampremmende folie is dan ook ten zeerste aan te raden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 10

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Wat is dampremmende folie?

Dampremmende folie is een isolatiefolie die problemen met vocht in uw isolatie en/of uw constructie kan voorkomen. Dit vocht komt uit uw woning en wil zijn weg naar buiten vinden. Dit kan door goed te ventileren (ramen open), maar toch is het nooit te voorkomen dat vocht ook uw dak en wanden in trekt. Daar zou het uw isolatiemateriaal kunnen aantasten, alsook de bouwconstructie, zeker als deze van hout is. Een dampremmende folie verhindert dit. Door een dampremmende folie op de juist manier te gebruiken kunt u veel problemen met vocht voorkomen. In tegenstelling tot dampdichte folie, kan dampremmende folie nog ademen en sluit niet helemaal volledig af. Een dampremmende folie is dus niet hetzelfde als dampdichte folie, maar remt de doorlaatbaarheid van vocht toch voldoende.  

Wanneer dampremmende folie?

U gebruikt dampremmende folie als u wilt verhinderen dat vocht (in de vorm van gecondenseerde lucht) vanuit uw woning in een geïsoleerd deel van uw woning kan trekken, bijvoorbeeld in dak of wand. Deze condensatie kan het isolatiemateriaal (en soms ook de constructie) aantasten. Het isolatiemateriaal kan zijn isolatiewaarde verliezen en een houten constructie kan gaan schimmelen of zelfs rotten. Om dat te voorkomen wordt een dampremmende folie geplaatst.

Waar dampremmende folie plaatsen?

Een dampremmende folie wordt, net als dampdichte folie, aan de warme kant van het isolatiemateriaal geplaatst. Om het wat visueler te maken: stel u wilt een voorzetwand isoleren, dan begint u met een dampopen folie, plaatst daarna het isolatiemateriaal en eindigt met het aanbrengen van een dampremmende folie. Na deze dampremmende folie kunt u afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. In dit voorbeeld ziet u dat de dampremmende folie dus aan de warme zijde komt. Om het beter te onthouden kunt u ook denken aan de woonzijde. De dampremmende folie komt altijd het dichtst bij uw woonomgeving ten opzichte van de dampopen folie. Deze wordt namelijk aan de koude zijde geplaatst, dus het verst van uw woonomgeving af.

Dampremmende folie dak

Dampremmende folie wordt vooral gebruikt bij de isolatie van dak- en wandconstructies. Zoals we eerder al zeiden hoort een dampremmende folie aan de warme zijde van uw constructie. Maar omdat een (schuin) dak zowel van binnen als van buiten kan worden geïsoleerd, kan het begrip ‘warme zijde’ nog wel eens voor verwarming zorgen.
Gaat u uw dak van binnenuit isoleren? Begin dan met de dampopen folie, want deze hoort aan de koude zijde. Na de isolatielaag volgt dan de dampremmende folie. Deze komt immers aan de warme zijde, aan de woonzijde.
Maar isoleert u uw dak aan de buitenkant, dan hanteert u eigenlijk de volgorde in tegengestelde richting. U begint namelijk met de dampremmende folie. Deze hoort per slot van rekening aan de warme zijde, aan de woonzijde. Daarna plaatst u het isolatiemateriaal en uiteindelijk volgt dan de dampopen folie, die aan de buitenzijde komt. Daarna kan het dak afgewerkt worden met de dakbedekking.

Van binnenuit isoleren plaatst u eerst: dampopen folie – isolatiemateriaal – dampremmende folie

Van buitenaf isoleren plaatst u eerst: dampremmende folie – isolatiemateriaal – dampopen

Dampremmende folie aanbrengen

Het aanbrengen van een dampremmende folie is niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat de folie aan de juiste zijde van het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Daarnaast is het van belang om de juiste kant boven te plaatsen. Lees daarom altijd goed welke kant van de folie onder of boven komt.
U kunt dampremmende folie horizontaal of verticaal aanbrengen. Om ervoor te zorgen dat alles ook echt dicht is, zorgt u voor overlapping van verschillende banen dampremmende folie.
U kunt de dampremmende folie vastnieten. Eventueel is de folie ook vast te lijmen met bijvoorbeeld de Illbruck OT301 universele folielijm 310ml. Met tape kunt u alle overlappende banen folie aan elkaar tapen en ook eventuele kieren zijn op deze manier af te plakken. U zou er ten slotte nog voor kunnen kiezen om ook de nietgaatjes te dichten met tape.

Dampremmende folie aanbrengen wand

In het kopje hierboven kunt u lezen hoe dampremmende folie wordt aangebracht. Wilt u dampremmende folie aanbrengen op uw wand, dan is bovenstaande ook van toepassing. Het maakt namelijk niet uit of het uw dak of uw wand is die uw voorziet van de dampremmende folie. In beide gevallen past uw bovenstaande manier toe.

Dampremmende folie houtskeletbouw

In de houtskeletbouw wordt veelvuldig geïsoleerd met steenwol en glaswol. Deze isolatiematerialen zijn dampopen materialen. Daarom is isolatiefolie in de houtskeletbouw onmisbaar. Een dampremmende folie is dan ook essentieel wanneer geïsoleerd wordt met steenwol of glaswol in de houtskeletbouw. Immers, u wilt geen vocht in uw isolatiemateriaal, maar ook zeker niet in de houten constructie.
Gebruikt u steenwol of glaswol met spijkerflens, dan is er vaak al een dampremmende laag aanwezig.

Isolatie met dampremmende folie

Sommige isolatiematerialen zijn aan één kant al voorzien van een dampremmende laag. Dit is het geval bij bijvoorbeeld glaswol met spijkerflens. Ook PIR platen zijn voorzien van een dubbele aluminium cachering. Hoewel men deze cachering vaak dampdicht of dampremmend noemt, is alleen deze laag meestal niet voldoende. Om alles echt tegen vocht te beschermen wordt vaak toch onder meer een dampremmende folie aangeraden.

Wanneer geen dampremmende folie?

In bepaalde situaties gebruikt u géén dampremmende folie. Dit is het geval wanneer u bijvoorbeeld uw dak aan de buitenkant wilt isoleren en er al een dampremmende laag aanwezig is in de vorm van EPDM of bitumen. Ook onder de dakpannen kan al een dampremmende laag, bijvoorbeeld in de vorm van pur, aanwezig zijn. Zou u nu nog een dampremmende folie aanbrengen, dan kan vocht geen kant op. Het blijft dan aanwezig in de constructie en de isolatie. Mocht er al een dampremmende laag aanwezig zijn, gebruikt op de warme zijde dan een klimaatfolie. Deze intelligente folie kan zelf vocht reguleren. In de koudere periodes zorgt klimaatfolie ervoor dat damp niet in uw geïsoleerde constructie kan trekken, terwijl de folie in de zomermaanden dampopen werkt, zodat vocht uit de constructie kan ontsnappen zonder zich op te hopen.

Miofol dampremmende folie

In onze webshop vindt u verschillende soorten isolatiefolie. Eén van de meest bekende en meest verkochte merken is Miofol. Wij bieden verschillende dampremmende folies van Miofol aan, waarvan de Miofol 125 S het populairst is.