Dampremmende folie

Dampremmende folie is een folie die gebruikt wordt tijdens isolatiewerkzaamheden. De folie zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet negatief beïnvloed kan worden door vocht. Het gebruik van dampremmende folie is dan ook ten zeerste aan te raden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is dampremmende folie?

Dampremmende folie is een isolatiefolie die problemen met vocht in uw isolatie en/of uw constructie kan voorkomen. Dit vocht komt uit uw woning en wil zijn weg naar buiten vinden. Dit kan door goed te ventileren (ramen open), maar toch is het nooit te voorkomen dat vocht ook uw dak en wanden in trekt. Daar zou het uw isolatiemateriaal kunnen aantasten, alsook de bouwconstructie, zeker als deze van hout is. Een dampremmende folie verhindert dit. Door een dampremmende folie op de juist manier te gebruiken kunt u veel problemen met vocht voorkomen. In tegenstelling tot dampdichte folie, kan dampremmende folie nog ademen en sluit niet helemaal volledig af. Een dampremmende folie is dus niet hetzelfde als dampdichte folie, maar remt de doorlaatbaarheid van vocht toch voldoende.  

Wanneer dampremmende folie?

U gebruikt dampremmende folie als u wilt verhinderen dat vocht (in de vorm van gecondenseerde lucht) vanuit uw woning in een geïsoleerd deel van uw woning kan trekken, bijvoorbeeld in dak of wand. Deze condensatie kan het isolatiemateriaal (en soms ook de constructie) aantasten. Het isolatiemateriaal kan zijn isolatiewaarde verliezen en een houten constructie kan gaan schimmelen of zelfs rotten. Om dat te voorkomen wordt een dampremmende folie geplaatst.

Dampremmende folie plaatsen Dampremmende folie plaatsen
Dampremmende folie aan binnenzijde woning Dampremmende folie aan binnenzijde woning

Waar dampremmende folie plaatsen?

Een dampremmende folie wordt, net als dampdichte folie, aan de warme kant van het isolatiemateriaal geplaatst. Om het wat visueler te maken: stel u wilt een voorzetwand isoleren, dan begint u met een dampopen folie, plaatst daarna het isolatiemateriaal, zoals een glaswol of steenwol en eindigt met het aanbrengen van een dampremmende folie. Na deze dampremmende folie kunt u afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. In dit voorbeeld ziet u dat de dampremmende folie dus aan de warme zijde komt. Om het beter te onthouden kunt u ook denken aan de woonzijde. De dampremmende folie komt altijd het dichtst bij uw woonomgeving ten opzichte van de dampopen folie. Deze wordt namelijk aan de koude zijde geplaatst, dus het verst van uw woonomgeving af.

Hoe een dampremmende folie aanbrengen?

Het aanbrengen van een dampremmende folie is niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat de folie aan de juiste zijde van het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Daarnaast is het van belang om de juiste kant boven te plaatsen. Lees daarom altijd goed welke kant van de folie onder of boven komt.
U kunt dampremmende folie horizontaal of verticaal aanbrengen. Om ervoor te zorgen dat alles ook echt dicht is, zorgt u voor overlapping van verschillende banen dampremmende folie.
U kunt de dampremmende folie vastnieten. Eventueel is de folie ook vast te lijmen met bijvoorbeeld de Illbruck OT301 of Soudal Vapourseal universele lijm. Met tape kunt u alle overlappende banen folie aan elkaar tapen en ook eventuele kieren zijn op deze manier af te plakken. U zou er ten slotte nog voor kunnen kiezen om ook de nietgaatjes te dichten met tape.

Dampremmende folie Miofol 125S Dampremmende folie Miofol 125S

Dampremmende folie hellend dak

Dampremmende folie wordt vooral gebruikt bij de isolatie van een hellend dak. Zoals we eerder al zeiden hoort een dampremmende folie aan de warme zijde van uw constructie. Maar omdat een (schuin) dak zowel van binnen als van buiten kan worden geïsoleerd, kan het begrip ‘warme zijde’ nog wel eens voor verwarming zorgen.

Gaat u uw hellend dak van binnenuit isoleren? Begin dan met de dampopen folie, want deze hoort aan de koude zijde. Na de isolatielaag volgt dan de dampremmende folie. Deze komt immers aan de warme zijde, aan de woonzijde.
Maar isoleert u uw dak aan de buitenkant, dan hanteert u eigenlijk de volgorde in tegengestelde richting. U begint namelijk met de dampremmende folie. Deze hoort per slot van rekening aan de warme zijde, aan de woonzijde. Daarna plaatst u het isolatiemateriaal en uiteindelijk volgt dan de dampopen folie, die aan de buitenzijde komt. Daarna kan het dak afgewerkt worden met de dakbedekking.

Gaat u het hellend dak van binnenuit isoleren? Dan plaatst u eerst: dampopen folie – isolatiemateriaal – dampremmende folie - dakbedekking

Gaat u het hellend dak van buitenaf isoleren? Dan plaatst u eerst: dampremmende folie – isolatiemateriaal – dampopen folie - dakbedekking.

Wanneer u deze stappen volgt houdt u het hellend dak in optimale conditie. Hierdoor voorkomt u ongezonde situaties, zoals schimmel en rot.

Dampremmende folie platdak

Een platdak is meestal opgebouwd uit een constuctie van balken, een dakbeschot van plaatmateriaal met daar bovenop een dakbedekking, zoals bitumen of een EPDM. Indien het platdak ongeisoleerd is dan komen er ook geen folies aan te pas. Wilt u het platdak isoleren? Dan is een folie zeker aan te raden. Een platdak kunt u op twee manieren isoleren. Namelijk van binnenuit of van buitenaf. Een platdak van buitenaf isoleren, ook wel de warm dak methode genoemd wordt het isolatiemateriaal op de bovenkant van het platdak geplaatst. Nadat u de dakbedekking heeft verwijdert plaatst u een dampremmende folie op het bestaande dakbeschot. Hierop plaatst u isolatieplaten, zoals PIR of XPS platen. En als laatste wordt de dakbedekking aangebracht. Deze manier volgt u ook wanneer u nieuw gaat bouwen. De functie van een dampremmende folie op deze manier is om het vocht van binnenuit wat naar boven wil te keren.

Een platdak van binnenuit isoleren, ook wel de koud dak methode genoemd wordt het isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst. Hiervoor gebruikt u een steenwol of een glaswol isolatie. Nadat u isolatie heeft aangebracht plaatst u geen dampremmende folie, maar een klimaatfolie. De reden hiervoor is dat het platdak aan de bovenzijde een dampdichte dakbedekking heeft. Met een dampremmende folie aan de binnenzijde sluit u overtollig vocht op wat niet afgevoerd kan worden. Met een klimaatfolie kunt u dat voorkomen. Een klimaatfolie zorgt ervoor dat vocht van binnenuit wordt tegengehouden. En vocht wat zich in de constructie ophoopt naar binnen afgevoerd kan worden.

 

Dampremmende folie voorzetwand

Een voorzetwand wordt geplaatst aan de binnenkant voor de buitenmuur. Dit wordt gedaan met constructie hout, zoals SLS hout of een metal stud. Een voorzetwand plaatst u iets voor de buitenmuur, tot maximaal 10 cm. Deze ruimte doet dienst als ventilerende luchtspouw. Om een voorzetwand te realiseren begint u met een dampopen folie. Deze plaatst u tussen het raamwerk en buitenmuur. De folie heeft als functie om doorslaand vocht van buitenaf tegen te houden en vocht van binnenuit naar buiten toe te laten condenseren. Vervolgens plaatst u een steenwol of glaswol tussen het raamwerk. Als laatste plaatst u een dampremmende folie voor het isolatiemateriaal, waarna u het kunt afwerken met een plaatmateriaal.

Dampremmende folie houtskeletbouw

In de houtskeletbouw (HSB) wordt veelvuldig geïsoleerd met steenwol en glaswol. Deze isolatiematerialen zijn dampopen materialen. Daarom zijn folies in de houtskeletbouw onmisbaar. Een dampremmende folie is dan ook essentieel wanneer geïsoleerd wordt met steenwol of glaswol in de houtskeletbouw. Immers, u wilt geen vocht in uw isolatiemateriaal, maar ook zeker niet in de houten constructie.
Gebruikt u steenwol of glaswol met spijkerflens, dan is er vaak al een dampremmende laag aanwezig. Net zoals in bestaande- als nieuwbouw woningen wordt in de houtskeletbouw  een dampremmende folie altijd aan de binnenzijde (warme zijde) geplaatst. Dit geldt zowel voor wandisolatie als dakisolatie.

Welke soorten dampremmende folie?

In ons assortiment verkopen wij verschillende soorten dampremmende folie. Deze verschillen in afmeting, kwaliteit en prijs. De goedkoopste die wij aanbieden is de PE-folie en is alleen geschikt onder een te storten betonvloer. De meest gebruikte en kwalitatief de betere is de Miofol 125S van het merk MG-bouw Deze is geschikt voor zowel dak, muur, wand en vloer. Daarnaast vindt u twee tussen varianten die kwalitatief iets minder presteren, maar in prijs wel gunstiger zijn. Dit zijn Miofol 100S en de Eurovent standaard N. Dampremmende folie vindt u in afmetingen van 37,5 m² en 75 m².

 

0 Veelgestelde vragen over dampremmende folie

Dampremmende folie is een isolatiefolie die problemen met vocht in uw isolatie en/of uw constructie kan voorkomen. Dit vocht komt uit uw woning en wil zijn weg naar buiten vinden. Dit kan door goed te ventileren (ramen open), maar toch is het nooit te voorkomen dat vocht ook uw dak en wanden in trekt. Daar zou het uw isolatiemateriaal kunnen aantasten, alsook de bouwconstructie, zeker als deze van hout is. Een dampremmende folie verhindert dit. Door een dampremmende folie op de juist manier te gebruiken kunt u veel problemen met vocht voorkomen. In tegenstelling tot dampdichte folie, kan dampremmende folie nog ademen en sluit niet helemaal volledig af. Een dampremmende folie is dus niet hetzelfde als dampdichte folie, maar remt de doorlaatbaarheid van vocht toch voldoende.  

U gebruikt dampremmende folie als u wilt verhinderen dat vocht (in de vorm van gecondenseerde lucht) vanuit uw woning in een geïsoleerd deel van uw woning kan trekken, bijvoorbeeld in dak of wand. Deze condensatie kan het isolatiemateriaal (en soms ook de constructie) aantasten. Het isolatiemateriaal kan zijn isolatiewaarde verliezen en een houten constructie kan gaan schimmelen of zelfs rotten. Om dat te voorkomen wordt een dampremmende folie geplaatst.

Een dampremmende folie wordt, net als dampdichte folie, aan de warme kant van het isolatiemateriaal geplaatst. Om het wat visueler te maken: stel u wilt een voorzetwand isoleren, dan begint u met een dampopen folie, plaatst daarna het isolatiemateriaal, zoals een glaswol of steenwol en eindigt met het aanbrengen van een dampremmende folie. Na deze dampremmende folie kunt u afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. In dit voorbeeld ziet u dat de dampremmende folie dus aan de warme zijde komt. Om het beter te onthouden kunt u ook denken aan de woonzijde. De dampremmende folie komt altijd het dichtst bij uw woonomgeving ten opzichte van de dampopen folie. Deze wordt namelijk aan de koude zijde geplaatst, dus het verst van uw woonomgeving af.

Het aanbrengen van een dampremmende folie is niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat de folie aan de juiste zijde van het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Daarnaast is het van belang om de juiste kant boven te plaatsen. Lees daarom altijd goed welke kant van de folie onder of boven komt.
U kunt dampremmende folie horizontaal of verticaal aanbrengen. Om ervoor te zorgen dat alles ook echt dicht is, zorgt u voor overlapping van verschillende banen dampremmende folie.
U kunt de dampremmende folie vastnieten. Eventueel is de folie ook vast te lijmen met bijvoorbeeld de Illbruck OT301 of Soudal Vapourseal universele lijm. Met tape kunt u alle overlappende banen folie aan elkaar tapen en ook eventuele kieren zijn op deze manier af te plakken. U zou er ten slotte nog voor kunnen kiezen om ook de nietgaatjes te dichten met tape.

In ons assortiment verkopen wij verschillende soorten dampremmende folie. Deze verschillen in afmeting, kwaliteit en prijs. De goedkoopste die wij aanbieden is de PE-folie en is alleen geschikt onder een te storten betonvloer. De meest gebruikte en kwalitatief de betere is de Miofol 125S van het merk MG-bouw Deze is geschikt voor zowel dak, muur, wand en vloer. Daarnaast vindt u twee tussen varianten die kwalitatief iets minder presteren, maar in prijs wel gunstiger zijn. Dit zijn Miofol 100S en de Eurovent standaard N. Dampremmende folie vindt u in afmetingen van 37,5 m² en 75 m².

Een greep uit ons assortiment dampremmende folie

Heeft u vragen over dampremmende folie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over dampremmende folie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over dampremmende folie.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten