Klimaatfolie

In sommige situaties kan het verstandig zijn om klimaatfolie toe te passen. Klimaatfolie wordt veelvuldig toegepast als er zich een dampremmende laag aan de buitenkant bevindt bij een bepaalde constructie. In die situaties wordt klimaatfolie aangeraden. Klimaatfolie kan wanneer het nodig is zowel vocht tegenhouden als doorlaten; het heeft dus een dubbele functie. 
Klimaatfolie wordt aan de warme zijde, oftewel aan de binnenzijde, van het isolatiemateriaal aangebracht. 
Klimaatfolie is een intelligente isolatiefolie en houdt het binnenklimaat van een woning optimaal. Dankzij het membraan van de folie kan het zich aanpassen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo heeft klimaatfolie altijd een optimale werking, zowel in de zomer als winter.
Bij Isolatienoord hebben we verschillende kwalitatieve klimaatfolies. Zo kunt u bijvoorbeeld een klimaatfolie van Miofol in onze webshop bestellen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wanneer klimaatfolie gebruiken?

Bij het isoleren van een woning, is het vaak van belang dat er isolatiefolie wordt gebruikt. Een isolatiefolie gebruikt u altijd om problemen met vocht te voorkomen. Vocht wilt u namelijk liever niet in uw isolatiemateriaal of in de constructie. Het kan de werking en levensduur ervan aantasten. Als condens zich gaat ophopen in uw constructie kan er schimmelvorming en/of rot ontstaan, bovendien gaat de isolatiewaarde achteruit.
Eén van de folies waaruit u kunt kiezen is klimaatfolie. Klimaatfolie is een slimme folie, omdat het eigenlijk een tweevoudige werking heeft. Zo kan klimaatfolie zowel een dampremmende functie hebben, maar kan het ook als een dampopen folie werken. Klimaatfolie noemen we daarom ook wel een zelfregulerende folie. Hoe klimaatfolie nu precies werkt, kunt u verderop in dit artikel lezen.
Maar wanneer gebruikt u nu klimaatfolie? Klimaatfolie wordt gebruikt wanneer er in de te isoleren constructie al een dampremmende of dampdichte laag aanwezig is. Dit zien we veel bij zowel platte als schuine daken. Soms ligt er dan onder de pannen al een dampremmende folie of een dampremmende laag pur. Bij platte daken die gedekt zijn met EPDM of bitumen is er ook vaan sprake van een dampremmende laag. Door in deze gevallen te kiezen voor klimaatfolie, kan eventueel vocht uit de constructie naar buiten toe trekken.

De werking van klimaatfolie in de winter

In de winter is de buitenlucht kouder dan uw woning. In warme lucht bevindt zich meer waterdamp dan in koude lucht. Daardoor is er sprake van dampdruk naar buiten. Dit wil zeggen dat de waterdamp voortdurend door uw wand of dak naar buiten wordt gestuwd. Indien er geen dampremmende laag aanwezig is, kan het vocht zich gaan ophopen in de isolatielaag en in de constructie, waarna schimmelvorming kan optreden. Bovendien zal het ook geen positieve invloed op het isolatiemateriaal uitoefenen. Gebruikt u in dit geval een klimaatfolie, dan zal deze zich in de winter gedragen als een dampremmende folie. Op deze manier voorkomt u dat vocht van binnenshuis niet in de constructie kan trekken.

De werking van klimaatfolie in de zomer

In de zomer heeft klimaatfolie een andere werking dan in de winter. In de zomer is de lucht warm en bevindt er zich meer waterdamp in de lucht. Dat geldt zowel voor de buitenlucht als voor het binnenklimaat. De buitenlucht is vaak warmer en dus nog vochtiger. Er is in dat geval sprake van een dampdruk van buiten naar binnen. Een klimaatfolie werkt dan juist dampopen, zodat eventueel vocht weg kan komen en niet in de isolatielaag en de constructie kan blijven zitten.

Klimaatfolie aanbrengen

Het aanbrengen van klimaatfolie kunt u prima zelf doen. De folie wordt altijd aan de warme zijde aangebracht. In bijna alle gevallen is dat de binnenzijde van de constructie. Klimaatfolie is te gebruiken voor gebouwen met klimaatklasse 2 of 3. Vooral voor (platte) daken wordt klimaatfolie vaak gebruikt. Het is belangrijk dat u de naden goed dicht met een speciale isolatietape. Ook voor deze tape kunt u op onze webshop terecht.

Wilt u weten in welke situaties u het beste klimaatfolie kunt toepassen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook andere vragen over de folie of over onze webshop, kunt u gerust stellen.