Klimaatfolie

In sommige situaties kan het verstandig zijn om klimaatfolie toe te passen. Klimaatfolie wordt veelvuldig toegepast als er zich een dampremmende laag aan de buitenkant bevindt bij een bepaalde constructie. In die situaties is het aan te raden om klimaatfolie toe te passen. Dit omdat klimaatfolie ervoor zorgt dat het ontstane vocht wordt tegengehouden, maar daarnaast heeft het een dubbele functie. Het kan namelijk ook nog eens de vocht afvoeren. 

Klimaatfolie wordt aan de warme zijde, oftewel aan de binnenzijde, van het isolatiemateriaal aangebracht. Dit is een intelligente isolatiefolie en houd het binnenklimaat van de woning optimaal. Deze folie heeft namelijk een membraan dat zich aanpast aan de temperatuur en de vochtigheid van de omgeving. Hierdoor heeft de folie altijd een optimale werking, zowel in de zomer als in de winter. Bij Isolatienoord hebben we verschillende kwalitatieve klimaatfolies. Zo kunt u bijvoorbeeld een klimaatfolie van Miofol in onze webshop bestellen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Waarom isolatiefolie belangrijk is

Bij het isoleren van een woning, is het van belang dat er isolatiefolie wordt gebruikt. Een van de opties waaruit u kunt kiezen, is klimaatfolie. Als u zeker wilt zijn van een goede isolatie, mag de isolatielaag geen tocht doorlaten. Ook vocht kan de werking en levensduur van uw isolatielaag enorm beïnvloeden. Wanneer het condens zich ophoopt, kunnen er schimmels en houtrot ontstaan. Uiteindelijk kan dit tot grote schade aan de constructie leiden. Bovendien kan schimmelvorming ook schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid. Door gebruik te maken van klimaatfolie, voorkomt u dus niet alleen schade aan de constructie, maar ook aan uw eigen gezondheid.

De werking van klimaatfolie in de winter

In de winter is de buitenlucht kouder dan uw woning. In warme lucht bevindt zich meer waterdamp dan in koude lucht. Daardoor is er sprake van dampdruk naar buiten. Dit wil zeggen dat de waterdamp voortdurend door uw wand of dak naar buiten wordt gestuwd. Indien u geen folie met een dampremmende werking heeft aangebracht, kan het vocht zich gaan ophopen in de constructie. Daardoor kan er schade aan de constructie ontstaan, zoals schimmel en houtrot. Bovendien is dit ook slecht voor uw gezondheid, zoals hierboven beschreven is.

Brengt u een kwalitatieve klimaatfolie aan? Deze folie heeft bij winterse omstandigheden een dampremmende functie. Op deze manier voorkomt u dus dat er schade aan de constructie ontstaat door vocht van binnenuit de woning.

De werking van klimaatfolie in de zomer

In de zomer heeft klimaatfolie een andere werking dan in de winter. In de winter is de lucht warm en bevindt er zich dus meer waterdamp in de lucht. Dat geldt zowel voor de buitenlucht als voor het binnenklimaat. De buitenlucht is vaak warmer en dus nog vochtiger.

Er is in dat geval sprake van een dampdruk van buiten naar binnen. In dit geval heeft de klimaatfolie een drogende werking. Klimaatfolie heeft deze drogende werking aan beide kanten. Dit terwijl reguliere dampremmende folie altijd dampremmend werkt, waardoor de constructie ‘s zomers niet aan beide zijden sneller zal drogen.

Het aanbrengen van de folie

Het aanbrengen van isolatiefolie kunt u prima zelf doen. De folie wordt altijd aan de warme zijde aangebracht. In bijna alle gevallen is dat de binnenzijde van de constructie. Deze folie is te gebruiken voor gebouwen met klimaatklasse 2 of 3. Vooral voor platte daken wordt dit type folie vaak gebruikt. Het is belangrijk dat u de naden goed dicht met een speciale isolatietape. Ook voor deze tape kunt u op onze webshop terecht.

Wilt u weten in welke situaties u het beste klimaatfolie kunt toepassen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook andere vragen over de folie of over onze webshop, kunt u gerust stellen.