Glaswol

Glaswol is een bekend isolatiemateriaal dat veel wordt toegepast bij dakisolatie en muurisolatie, maar ook wand- en (houten) vloerisolatie wordt vaak gedaan met glaswol. In ons assortiment vindt u zowel glaswol op rol als glaswol platen. Glaswol is een uitmuntend isolatiemateriaal in thermische én akoestische isolatie.

Wat is glaswol?

Glaswol is een minerale wolsoort dat voornamelijk gemaakt wordt van zand en gerecycled glas. Alles wordt verhit en daarna tot een flexibele mat gemaakt. Aan de mix van zand en glas worden soms nog kalk, soda, bindmiddelen en/of organische materialen toegevoegd.
Dankzij de samenstelling is glaswol niet brandbaar en neemt het geen water op. Bovendien is glaswol erg licht en daardoor makkelijk te verwerken.
Glaswol is een relatief goedkoop isolatiemateriaal en wordt gebruikt voor zowel warmte als akoestische isolatie.

Glaswol isolatie

Glaswol is verkrijgbaar als platen en op rol. Glaswol isolatie kan worden gebruikt voor het isoleren van daken van binnenuit en bij spouwmuurisolatie. Voor deze laatste toepassing zijn speciale glaswol spouwplaten leverbaar. Vloerisolatie kan met glaswol gedaan worden mits het een houten vloer betreft. Daarnaast kunnen ook scheidings- en voorzetwanden heel goed met glaswol geïsoleerd worden.

Isolatiewaarde glaswol

De isolatiewaarde van glaswol is gewoonweg goed te noemen. Het is redelijk vergelijkbaar met steenwol, maar als het om warmte isolatie gaat, scoort glaswol over het algemeen wel beter.
Als we kijken naar de glaswol op rol, verkopen wij de Ursa glaswol Timber frame roll 32, 35 en 37. Deze waardes geven de lambda waarde aan. Dus de Ursa 32 heeft een lambda waarde van 0,032. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de Rd-waarde, de isolatiewaarde die vaak als belangrijkst wordt gezien. Deze Rd-waarde vermelden wij bij alle isolatiematerialen in ons assortiment. In onderstaande tabel zetten we de Rd-waarde van de Ursa Timber frame glaswol op rol uiteen zodat in één oogopslag de verschillen zijn te zien. Wij verkopen overigens ook glaswol isolatieplaten. De Rd-waardes van deze glaswol platen vindt u op de desbetreffende productpagina’s.

Glaswol of steenwol

Glaswol en steenwol zijn vergelijkbare isolatiematerialen. Ze hebben veel dezelfde eigenschappen. Zo zijn ze praktisch onbrandbaar, licht van gewicht en op dezelfde manier te verwerken. Gaan we kijken naar de verschillen, dan zijn die maar klein. Glaswol is beter in thermische isolatie, maar steenwol kent een wat betere akoestische isolatie. Let u vooral op de kosten van het materiaal, dan is glaswol de beste optie. Glaswol is van beide wolsoorten de goedkopere optie. In ons kennisbank artikel over de verschillen en overeenkomsten tussen glaswol en steenwol vindt u meer informatie.

Hoe glaswol snijden?

Glaswol is makkelijk verwerkbaar. Ook het op maat snijden is een eenvoudige klus. Hiervoor gebruikt u het best een isolatiemes. Deze is goed scherp en bovendien lang genoeg om door een dikke deken of plaat glaswol te snijden. Stukjes snij afval kunt u weer gebruiken om kieren en gaten op te vullen.
Let tijdens het werken met glaswol wel op uw persoonlijke bescherming. Glaswol kan uw luchtwegen en huid namelijk flink irriteren. Werk daarom met handschoenen aan en een veiligheidsbril op. Bescherm ook uw mond en neus met een stofmasker. Belangrijk is om van tevoren en ook na het isoleren goed te stofzuigen zodat er geen rondzwevende glaswol vezels in de ruimte blijven die alsnog vervelende klachten kunnen geven.

Glaswol kopen

Glaswol kopen doet u eenvoudig en snel in onze webshop. Wij hanteren scherpe, concurrerende prijzen. Let ook op eventuele outletpartijen. Deze bieden wij regelmatig zeer goedkoop aan. Het betreft altijd A keus materiaal (wij verkopen geen B keus), dus met de kwaliteit is niets mis. Deze outletpartijen ontstaan meestal omdat er magazijnopruiming plaatsvindt, vanwege overgang naar nieuwe leveranciers of door een verandering in het assortiment.