Betonvloer isolatie

Isoleren betonvloer

Omdat warmte stijgt, zal uw betonnen vloer altijd het koudste deel van uw huis zijn. Dit is niet alleen bijzonder onaangenaam voor uw woongemak, maar het jaagt u ook op kosten. Het warmteverschil tussen vloer en de rest van de woning is zo groot dat u heel veel zal moeten stoken om het enigszins behaaglijk te krijgen. Met betonvloer isolatie voorkomt u deze grote temperatuurverschillen én daarnaast ook vocht- en schimmelproblemen. Betonvloer isolatie kan op verschillende manieren gedaan worden. Van belang is of u kruipruimte heeft of juist niet. Bovendien kunt u gebruik maken van verschillende materialen als EPS en PIR.

Op deze pagina leest u er meer over. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

Nieuw te storten betonvloer

Een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk verreweg het makkelijkst te isoleren. Immers, er is nog niets, dus u kunt overal nog moeiteloos bij. Voor het storten van het beton wordt het isolatiemateriaal direct op het zand aangebracht. Hier overheen komt de laag beton.

Materiaal

Eén van de meest gekozen isolatiematerialen voor een nieuw te storten betonvloer is EPS, ook bekend als tempex of piepschuim. EPS is goedkoop en een lichtgewicht materiaal. Dat laatste maakt het dan ook makkelijk verwerkbaar. Het is daarnaast vocht- en schimmelwerend en kan niet rotten. EPS is brandveilig en kan een hoge drukbelasting aan.

Wij leveren EPS platen in verschillende diktes en druksterktes. EPS is met een isolatiemes eenvoudig op maat te snijden. Met purschuim vult u naden en kieren op.

EPS is niet het dunste materiaal, en wordt daarom gebruikt wanneer er voldoende ruimte is.

Indien uw vloer optimaal wordt belast kunt u overwegen om voor XPS te kiezen. Deze isolatieplaten staan vooral bekend om hun drukvastheid: ze kunnen hoge druksterktes weerstaan. Naast deze goede eigenschap zijn XPS isolatieplaten ook zeer resistent tegen vocht en schimmelvorming. XPS haalt tegenover EPS betere isolatiewaardes, maar scoort lager ten opzichte van PIR isolatie

Kortom, zoekt u vloerisolatie met een optimale drukvastheid en een goede isolatiewaarde, dan is XPS isolatie een goede keuze isolatiemateriaal.

Wanneer u rekening moet houden met de dikte van het isolatiemateriaal, omdat de ruimte om te isoleren maar klein is, is PIR isolatie de beste keuze. PIR platen zijn erg slank, maar hun isolatievermogen is veel hoger dan dat van bijvoorbeeld EPS. PIR is daarbij ook vocht- en schimmelwerend en brandveilig. PIR platen zijn erg licht en kennen een lange levensduur.

PIR platen hebben wij in verschillende soorten voor u beschikbaar.

Betonvloer met kruipruimte isoleren

Een betonvloer met kruipruimte brengt vaak kou en vocht met zich mee. Gelukkig kunt u daar heel makkelijk iets aan doen. Een vloer met kruipruimte is namelijk heel eenvoudig en snel te isoleren. Hierin bestaan twee mogelijkheden.

Isolatie plafond kruipruimte

Als de kruipruimte onder uw betonvloer goed begaanbaar is, dan kan het best geïsoleerd worden met PIR platen. Deze worden tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst, oftewel de isolatie komt aan de onderkant van uw betonvloer. De vele voordelen van PIR platen, zoals hun geringe gewicht, maken deze klus snel, makkelijk en effectief. U kunt bij ons terecht voor verschillende PIR isolatieplaten, zoals PIR platen met een 2-zijdig aluminium toplaag voor extra hoge isolatiewaardes.

Een andere optie is om de betonvloer te isoleren met EPS platen. Deze platen hebben ook een hoge isolatiewaarde, echter wel minder dan PIR platen. Een ander nadeel van deze platen is dat ze dikker zijn dan PIR. U heeft voor vloerisolatie met EPS platen dus meer ruimte nodig. Een voordeel van EPS is de prijs; deze is voor de meeste mensen aantrekkelijker dan de hogere prijs die voor PIR betaald moet worden. U vindt bij ons EPS platen in verschillende varianten.

Isolatie bodem kruipruimte

Met een krappe kruipruimte is het isoleren met isolatieplaten vrijwel onmogelijk. Gelukkig kunt u bij ons terecht voor een goede oplossing: het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Hiervoor gebruikt u EPS parels die u over de gehele bodem verspreidt. U leest er hier meer over.

Betonvloer zonder kruipruimte isoleren

Een betonvloer zonder kruipruimte kan ook geïsoleerd worden. Echter, enige nadeel is dat u niet van onderaf kunt isoleren en u dus óp de betonvloer moet isoleren, waardoor uw vloer hoger wordt. Gelukkig kan dit met een zeer geringe dikte gedaan worden. U hoeft daarbij niet in te leveren op isolatievermogen, want met gebruik van onze slanke PIR platen zit u aan de top qua isolatiewaardes. Bovendien heeft PIR een heleboel andere voordelen.

Wilt u goedkoper isoleren, dan raden wij u het gebruik van steenwol aan. Hoewel de isolatiewaarde lager ligt dan bij PIR, kunt u met steenwol nog steeds een hoog rendement halen. Het materiaal is daarnaast veel goedkoper en net zo makkelijk toepasbaar. Bijkomende pluspunten zijn de brandveiligheid van het materiaal en de vocht- en schimmelwerende eigenschappen.

Heeft u vragen over het isoleren van een betonvloer? Neem gerust contact met ons op.