Betonvloer isolatie

De meeste woningen zijn voorzien van een betonvloer. Wanneer deze niet of nauwelijks zijn geïsoleerd, dan is de kans groot dat vocht en kou omhoog trekt. Dit is eenvoudig te verhelpen door betonvloer isolatie aan te brengen. Is er onder de betonvloer wel of geen kruipruimte aanwezig of is de betonvloer direct op een zandbed geplaatst. Voor deze drie meest voorkomende betonvloeren biedt ons assortiment een verscheidenheid aan isolatiematerialen. Welke materialen hier het meest geschikt voor zijn lichten wij hieronder verder toe.

Betonvloer isolatie met Tempex

Hoe een betonvloer isoleren?

Omdat warmte stijgt, zal uw betonnen vloer altijd het koudste deel van uw huis zijn. Dit is niet alleen bijzonder onaangenaam voor uw woongemak, maar het jaagt u ook op kosten. Het warmteverschil tussen vloer en de rest van de woning is zo groot dat u heel veel zal moeten stoken om het enigszins behaaglijk te krijgen. Met betonvloer isolatie voorkomt u deze grote temperatuurverschillen én daarnaast ook vocht- en schimmelproblemen. Betonvloer isolatie kan op verschillende manieren gedaan worden. Van belang is of u kruipruimte heeft of juist niet. Bovendien kunt u gebruik maken van verschillende materialen zoals XPS, EPS en PIR. Een betonvloer vanaf de bovenkant isoleren is ook een mogelijkheid. Nadeel is wel dat de vloer hoger komt te liggen. Materialen zoals PIR + spano vloerplaten en Fermacell vloerelementen zijn hier uitermate geschikt voor. Wanneer u gaat (ver)bouwen en een betonvloer gaat storten? Dan is het verstandig om isolatieplaten onder de nieuw te storten betonvloer te plaatsen. Materialen als EPS of XPS platen en PIR aluminium kraft platen zijn hier ideaal voor te gebruiken.

 

Komt u er niet uit?

Hoe betonvloer met kruipruimte isoleren?

Een betonvloer met kruipruimte brengt vaak kou en vocht met zich mee. Gelukkig kunt u daar heel makkelijk iets aan doen. Een vloer met kruipruimte is namelijk heel eenvoudig en snel te isoleren.

Hierin bestaan twee mogelijkheden. Als de kruipruimte onder uw betonvloer goed begaanbaar is, dan kan het best geïsoleerd worden met PIR platen. Deze worden tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst, oftewel de isolatie komt aan de onderkant van uw betonvloer. De vele voordelen van PIR platen, zoals hun geringe gewicht, maken deze klus snel, makkelijk en effectief. U kunt bij ons terecht voor verschillende PIR isolatieplaten, zoals PIR 2-zijdig aluminium voor extra hoge isolatiewaardes.

Een andere optie is om de betonvloer te isoleren met EPS platen. Deze platen hebben ook een hoge isolatiewaarde, echter wel minder dan PIR platen. Een ander nadeel van deze platen is dat ze dikker zijn dan PIR. U heeft voor betonvloer isolatie met EPS platen dus meer ruimte nodig. Een voordeel van EPS is de prijs; deze is voor de meeste mensen aantrekkelijker dan de hogere prijs die voor PIR betaald moet worden. U vindt bij ons EPS platen in verschillende afmetingen en diktes.

Hoe betonvloer zonder kruipruimte isoleren?

Een betonvloer zonder kruipruimte kan ook geïsoleerd worden. Echter, enige nadeel is dat u niet van onderaf kunt isoleren en u dus óp de betonvloer moet isoleren, waardoor uw vloer hoger wordt. Gelukkig kan dit met een zeer geringe dikte gedaan worden. U hoeft daarbij niet in te leveren op isolatievermogen, want met gebruik van onze slanke PIR + Spano vloerplaten zit u aan de top qua isolatiewaardes. Bovendien heeft PIR een heleboel andere voordelen. 

Een andere manier van isoleren is het gebruik van Fermacell vloerelementen. Hoewel de isolatiewaarde lager ligt dan bij PIR, kunt u met Fermacell nog steeds een hoog rendement halen. Het materiaal is daarnaast net zo makkelijk toepasbaar. Bijkomende pluspunten zijn de brandveiligheid van het materiaal en de vocht- en schimmelwerende eigenschappen.

Welke isolatie onder betonvloer?

Een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk verreweg het makkelijkst te isoleren. Immers, er is nog niets, dus u kunt overal nog moeiteloos bij. Voor het storten van het beton wordt het isolatiemateriaal direct op het zand aangebracht. Hier overheen komt de laag beton.

Eén van de meest gekozen isolatiematerialen voor een nieuw te storten betonvloer is EPS, ook bekend als tempex of piepschuim. EPS is goedkoop en een lichtgewicht materiaal. Dat laatste maakt het dan ook makkelijk verwerkbaar. Het is daarnaast vocht- en schimmelwerend en kan niet rotten. EPS is brandveilig en kan een hoge drukbelasting aan. EPS is niet het dunste materiaal, en wordt daarom gebruikt wanneer er voldoende ruimte is.

Indien uw vloer optimaal wordt belast kunt u overwegen om voor XPS te kiezen. Deze isolatieplaten staan vooral bekend om hun drukvastheid: ze kunnen hoge druksterktes weerstaan. Naast deze goede eigenschap zijn XPS isolatieplaten ook zeer resistent tegen vocht en schimmelvorming. XPS haalt tegenover EPS betere isolatiewaardes, maar scoort lager ten opzichte van PIR isolatie. Kortom, zoekt u vloerisolatie met een optimale drukvastheid en een goede isolatiewaarde, dan is XPS isolatie een goede keuze isolatiemateriaal.

Wanneer u rekening moet houden met de dikte van het isolatiemateriaal, omdat de ruimte om te isoleren maar klein is, is PIR aluminium kraft de beste keuze. PIR alu kraft platen zijn erg slank, maar hun isolatievermogen is veel hoger dan dat van bijvoorbeeld XPS en EPS. PIR is daarbij ook vocht- en schimmelwerend en brandveilig. PIR aluminium kraft platen zijn erg licht en kennen een lange levensduur.

Bodem isoleren kruipruimte betonvloer

Met een krappe kruipruimte onder uw betonvloer is het isoleren met isolatieplaten vrijwel onmogelijk. Gelukkig kunt u bij ons terecht voor een goede oplossing: het isoleren van de bodem van de kruipruimte . Hiervoor gebruikt u EPS parels die u over de gehele bodem verspreidt. U leest er hier meer over bodemisolatie.

Betonvloer vanuit de kruipruimte isoleren met PIR

Wat kost betonvloer isolatie?

De kosten van betonvloer isolatie hebben te maken met de materiaalkeuze, de dikte en Rd-waarde van het materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang. Om toch een inzicht te geven hebben we voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor betonvloer isolatie op een rijtje gezet wat de minimale en maximale prijzen zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afname van 120m², de gemiddelde vloeroppervlakte van een Nederlandse woning. Let wel: dit zijn de prijzen van materialen zoals beschikbaar op moment van schrijven (04-04-’22). 

✔️ EPS platen

€664,80   – €1888,80

✔️ XPS platen

€466,80   – €2953,20

✔️ PIR 2-zijdig aluminium

€996,00   – €3877,20

✔️ PIR aluminium kraft

€1938,00 – €2910,00

✔️ PIR Spano vloerplaten

€2866,80 – €5082,00

✔️ Fermacell vloerelementen

€2652,00 – €4490,40

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over betonvloer isolatie

Omdat warmte stijgt, zal uw betonnen vloer altijd het koudste deel van uw huis zijn. Dit is niet alleen bijzonder onaangenaam voor uw woongemak, maar het jaagt u ook op kosten. Het warmteverschil tussen vloer en de rest van de woning is zo groot dat u heel veel zal moeten stoken om het enigszins behaaglijk te krijgen. Met betonvloer isolatie voorkomt u deze grote temperatuurverschillen én daarnaast ook vocht- en schimmelproblemen. Betonvloer isolatie kan op verschillende manieren gedaan worden. Van belang is of u kruipruimte heeft of juist niet. Bovendien kunt u gebruik maken van verschillende materialen zoals XPSEPS en PIR. Een betonvloer vanaf de bovenkant isoleren is ook een mogelijkheid. Nadeel is wel dat de vloer hoger komt te liggen. Materialen zoals PIR + spano vloerplaten en Fermacell vloerelementen zijn hier uitermate geschikt voor. Wanneer u gaat (ver)bouwen en een betonvloer gaat storten? Dan is het verstandig om isolatieplaten onder de nieuw te storten betonvloer te plaatsen. Materialen als EPS of XPS platen en PIR aluminium kraft platen zijn hier ideaal voor te gebruiken.

De kosten van betonvloer isolatie hebben te maken met de materiaalkeuze, de dikte en Rd-waarde van het materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang. Om toch een inzicht te geven hebben we voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor betonvloer isolatie op een rijtje gezet wat de minimale en maximale prijzen zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afname van 120m², de gemiddelde vloeroppervlakte van een Nederlandse woning. Let wel: dit zijn de prijzen van materialen zoals beschikbaar op moment van schrijven (04-04-’22). 

✔️ EPS platen

€664,80   – €1888,80

✔️ XPS platen

€466,80   – €2953,20

✔️ PIR 2-zijdig aluminium

€996,00   – €3877,20

✔️ PIR aluminium kraft

€1938,00 – €2910,00

✔️ PIR Spano vloerplaten

€2866,80 – €5082,00

✔️ Fermacell vloerelementen

€2652,00 – €4490,40

Een betonvloer zonder kruipruimte kan ook geïsoleerd worden. Echter, enige nadeel is dat u niet van onderaf kunt isoleren en u dus óp de betonvloer moet isoleren, waardoor uw vloer hoger wordt. Gelukkig kan dit met een zeer geringe dikte gedaan worden. U hoeft daarbij niet in te leveren op isolatievermogen, want met gebruik van onze slanke PIR + Spano vloerplaten zit u aan de top qua isolatiewaardes. Bovendien heeft PIR een heleboel andere voordelen. 

Een andere manier van isoleren is het gebruik van Fermacell vloerelementen. Hoewel de isolatiewaarde lager ligt dan bij PIR, kunt u met Fermacell nog steeds een hoog rendement halen. Het materiaal is daarnaast net zo makkelijk toepasbaar. Bijkomende pluspunten zijn de brandveiligheid van het materiaal en de vocht- en schimmelwerende eigenschappen.

Een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk verreweg het makkelijkst te isoleren. Immers, er is nog niets, dus u kunt overal nog moeiteloos bij. Voor het storten van het beton wordt het isolatiemateriaal direct op het zand aangebracht. Hier overheen komt de laag beton.

Eén van de meest gekozen isolatiematerialen voor een nieuw te storten betonvloer is EPS, ook bekend als tempex of piepschuim. EPS is goedkoop en een lichtgewicht materiaal. Dat laatste maakt het dan ook makkelijk verwerkbaar. Het is daarnaast vocht- en schimmelwerend en kan niet rotten. EPS is brandveilig en kan een hoge drukbelasting aan. EPS is niet het dunste materiaal, en wordt daarom gebruikt wanneer er voldoende ruimte is.

Indien uw vloer optimaal wordt belast kunt u overwegen om voor XPS te kiezen. Deze isolatieplaten staan vooral bekend om hun drukvastheid: ze kunnen hoge druksterktes weerstaan. Naast deze goede eigenschap zijn XPS isolatieplaten ook zeer resistent tegen vocht en schimmelvorming. XPS haalt tegenover EPS betere isolatiewaardes, maar scoort lager ten opzichte van PIR isolatie. Kortom, zoekt u vloerisolatie met een optimale drukvastheid en een goede isolatiewaarde, dan is XPS isolatie een goede keuze isolatiemateriaal.

Wanneer u rekening moet houden met de dikte van het isolatiemateriaal, omdat de ruimte om te isoleren maar klein is, is PIR aluminium kraft de beste keuze. PIR alu kraft platen zijn erg slank, maar hun isolatievermogen is veel hoger dan dat van bijvoorbeeld XPS en EPS. PIR is daarbij ook vocht- en schimmelwerend en brandveilig. PIR aluminium kraft platen zijn erg licht en kennen een lange levensduur.

Heeft u vragen over betonvloer isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over betonvloer isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw betonvloer.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten