XPS kantplanken

Op maat gemaakte geïsoleerde XPS kantplanken koopt u voordelig bij Isolatienoord. Onze kantplanken leveren wij met sponning of liplasverbinding in de kleuren cementgrijs of antraciet.  

Bekijk hieronder ons assortiment.

XPS kantplanken van Isolatienoord

Onze XPS kantplanken zijn geïsoleerde kantplanken die bestaan uit (hout)vezelcementplaten en platen XPS isolatiemateriaal. Deze zagen en verlijmen wij zelf in onze productiehal. Het is daarom mogelijk om kantplanken in verschillende hoogtes en diverse diktes XPS, en dus verschillende Rd-waardes, te bestellen. De standaard lengte van de kantplanken is 120 cm. De hoogte van de kantplanken zijn bestelbaar in 15, 20, 25, 30, 35, 40 en 45 cm. Wenst u een andere hoogte, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. 

Wat zijn geïsoleerde XPS kantplanken?

Geïsoleerde kantplanken dienen als koudebrug isolatie; ze worden geplaatst om koudebruggen op te heffen in vloerconstructies. Denk bijvoorbeeld aan de overgang tussen kozijn en metselwerk of fundering. Kantplanken worden daarom vooral gebruikt als afwerking onder raam- en deurkozijnen en schuifpuien. Ze worden toegepast op de fundering of het metselwerk ter hoogte van het maaiveld. Bij loodsenbouw worden kantplanken vaak geheel rondom gebruikt, tussen het stalen profiel en de gevelbekleding om zo koudebruggen te voorkomen.

Als kantplanken ter hoogte van het maaiveld geplaatst worden, blijven ze vaak (gedeeltelijk) in zicht. Met onze kantplanken is dat geen probleem: ze hebben een strak uiterlijk en zijn verkrijgbaar in grijs en antraciet, waardoor een moderne, nette afwerking het resultaat is.

Voordelen geïsoleerde XPS kantplanken

Geïsoleerde kantplanken leveren u een tijdsbesparing op, omdat u afwerkt en isoleert in één handeling. Afhankelijk van de hoogte kan een kantplank soms meerdere lagen metselwerk vervangen, wat nog eens voor een extra tijdsbesparing zorgt. Onze kantplanken zijn daarnaast vochtbestendig en voorkomen dat vocht omhoog kan trekken in de constructie. Bovendien zijn de geïsoleerde kantplanken ongevoelig voor rot en schimmelvorming. De planken zijn onderhoudsarm en lichtgewicht. Ze zijn makkelijk te monteren en sluiten dankzij de sponning of liplasverbinding naadloos op elkaar aan. Al met al is een XPS kantplank een zeer arbeidsvriendelijk en makkelijk product.

Op maat gemaakte geïsoleerde kantplanken

Bij ons koopt u verschillende soorten geïsoleerde XPS kantplanken die elk weer leverbaar zijn in variërende formaten en diktes:

De geïsoleerde XPS kantplank basic  bestaat uit een houtvezelcementplaat van 10 mm dikte verlijmd op een XPS isolatieplaat.

De geïsoleerde XPS kantplank antraciet is een vezelcementplaat van 8 mm dikte verlijmd met XPS isolatie.

Beide kantplanken zijn verkrijgbaar met sponning (in de isolatielaag) of met liplasverbinding. De standaard werkende lengte van alle XPS kantplanken is 1200 mm. De kantplanken zijn in verschillende hoogtes leverbaar met verschillende diktes XPS isolatie.

 

xps-kantplanken-assortiment

 

Isolatiewaarde geïsoleerde kantplanken

De isolatiewaarde (Rd-waarde) van de XPS kantplank hangt af van de dikte van de plank. De (hout)vezelcementplaat is altijd 8 of 10 mm, afhankelijk van de gekozen kleur,  maar de dikte van de gebruikte XPS isolatie kan variëren. Hoe dikker de laag XPS, hoe hoger de isolatiewaarde van de geïsoleerde kantplank is. In onderstaande tabel kunt u de Rd-waarde van verschillende diktes XPS zien:

 

Tabel xps rd waardes

Verwerken en monteren van geïsoleerde kantplanken

Plaatsing onder onderdorpel of kozijn:

Bij plaatsing tussen fundering en onderdorpel of kozijn brengt u over de hele lengte van de bovenzijde van de geïsoleerde kantplank twee strepen oplosmiddelvrije kit aan om zo vochttransport tussen de kantplank en de dorpel te voorkomen. Plaats de kantplank tussen fundering en kozijn of dorpel, maar zorg er daarbij voor dat de kantplank iets terug ligt ten opzichte van de voorzijde dorpel/kozijn. Klem de kantplank vervolgens vast met wiggen en ondersabel de kantplank dan met specie.

Plaatsing onder gevelsysteem:

Bij plaatsing onder gevelsystemen worden geïsoleerde kantplanken tegen de achterconstructie oftewel de zijkant van de betonvloer verlijmd. Dit kunt u doen met cementgebonden tegellijm, met een universele PU-lijm of met high tack lijmkit. Breng op de hele omtrek van de te verlijmen zijde van de kantplank een streep lijm aan. Daarna ook om de 30cm strepen lijm aanbrengen op de volle breedte of middels een zigzag patroon de hele breedte van lijm voorzien. Let op dat de open werktijd van de meeste lijmen slechts tien minuten is. Plaats de geïsoleerde kantplank daarna op de zijkant van de betonvloer en druk goed aan. Bij gebruik van tegellijm of PU-lijm is stempelen nodig om een optimale hechting van de lijm op de ondergrond te verkrijgen. Bij gebruik van high tack kit is stempelen niet nodig.

Laat tussen twee kantplanken altijd 4 mm over zodat er ruimte is voor uitzetten. Gebruik alleen oplosmiddelvrije lijmen voor onze geïsoleerde kantplanken.

Mechanisch bevestigen kantplanken

Komen de geïsoleerde XPS kantplanken meer dan 35% boven het maaiveld uit of zijn ze 400 mm of hoger, dan dient u de kantplanken ook mechanisch te bevestigen. Gebruik hier inslagpluggen of betonschroeven voor. Let hierbij op dat u wel gaten voorboort en kies hiervoor de juiste maat boor voor de te gebruiken schroeven.

De XPS kantplanken kunnen geschilderd worden, maar gebruik muurverf zonder oplosmiddelen. Daarnaast moet de gebruikte verf dampdoorlatend zijn.

Opslag geïsoleerde kantplanken

Het opslaan van geïsoleerde kantplanken doet u vlak, droog en uit de volle zon. De planken dienen horizontaal bewaard te worden. Bescherm ze tegen alle weersinvloeden. Liefst afdekken met zeil; de verpakking dient niet als bescherming. Laat verpakkingen zitten tot u toe ben aan het verwerken van de planken.

Geïsoleerde XPS kantplanken kopen

Onze op maat gemaakte geïsoleerde XPS kantplanken koopt u makkelijk in onze webshop. U kunt zelf de hoogte kiezen. Toch een andere hoogte gewenst? Neem dan contact met ons op. Ook bij overige vragen over de XPS kantplanken staan wij voor u klaar.

 

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 17

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 17

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren