Kruipruimte isolatie

Een kruipruimte is een koude, vochtige omgeving. Dankzij het vocht kunnen schimmels hier goed gedijen. Maar vocht en schimmels houden we liever buiten de deur. Door uw kruipruimte te isoleren, voorkomt u problemen met vocht en schimmels. Wanneer de kruipruimte op de bodem wordt geïsoleerd noemen we dat kruipruimte isolatie of bodemisolatie. Het belangrijkste doel hiervan is het oplossen en voorkomen van vocht- en schimmelproblemen. Daarnaast draagt het uiteraard ook bij aan een warmer huis en lagere energiekosten. Wanneer het voornaamste doel is om te besparen op energiekosten en een warmere vloer en woning, dan kan beter tegen het plafond van de kruipruimte geïsoleerd worden. Deze vorm van isoleren kennen we als vloerisolatie en als plafondisolatie van de kruipruimte. Wat voor u de beste optie is, ligt aan de aanwezigheid van een kruipruimte en de grootte hiervan. Ook of u een houten of betonnen vloer heeft, is van belang.  Als uw kruipruimte ruim genoeg is, isoleert u een betonvloer makkelijk met PIR. Een te krappe kruipruimte isoleert u met EPS parels, welke ook een uitstekende oplossing voor vochtproblemen zijn. Komt u er met behulp van deze informatie niet helemaal uit, dan kunt u ons altijd om advies vragen.

 

Voordelen kruipruimte isolatie

Voorkomt vocht en schimmels

Een kruipruimte trekt ongedierte en schimmels aan. Dit komt met name doordat het er vochtig is. Helaas zijn vocht, ongedierte en schimmels erg hinderlijk en kunnen ze bovendien schade aanrichten aan zowel uw huis als aan uw gezondheid. Om dit soort narigheid te voorkomen is bodemisolatie een logische stap. Het lost problemen met vocht op en voorkomt eventuele ellende met vocht in de toekomst. Omdat de kruipruimte droger en warmer wordt, blijven ook ongedierte en schimmels weg.

 

Warmtewinst en lagere energiekosten

Bodemisolatie zal ook enigszins verschil maken in uw stookkosten. Een veel groter verschil daarin behaalt u met isolatie van uw vloer, oftewel het isoleren van het plafond van uw kruipruimte.

Wanneer uw kruipruimte het qua grootte toelaat, kunt het plafond isoleren met isolatieplaten met hoge isolatiewaardes. Dit zorgt voor een warmer en droger huis en dus een lagere energierekening. Uw vloer warmt makkelijker op, met als leuke bijkomstigheid warmere voeten en een behaaglijk woonklimaat.

 

Bodemisolatie kruipruimte

Deze vorm van isolatie kiest u wanneer u vooral last heeft van vocht of als uw kruipruimte niet goed toegankelijk is. Bodemisolatie betekent dat u de bodem van uw kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal zoals EPS parels. Deze parels noemen we ook wel EPS korrels.

 

Betonvloer isolatie

Wilt u vooral isoleren tegen de kou en is uw kruipruimte goed toegankelijk dan levert het isoleren met isolatieplaten het beste resultaat. Deze isolatieplaten worden onder uw vloer geplaatst, tegen het plafond van de kruipruimte. Een betonnen vloer wordt geïsoleerd met EPS of PIR platen. Deze materialen hebben hoge isolatiewaardes, PIR zelfs meer dan EPS. Beide materialen zijn licht van gewicht en makkelijk toepasbaar.

 

Houten vloer isolatie

Een vloer van hout isoleert u met open materialen zoals minerale wol. Denk hierbij aan steenwol of glaswol. Deze isolatiematerialen ademen, waardoor u vochtproblemen voorkomt. Een houten vloer wordt nooit geïsoleerd met PIR of EPS. Deze materialen ademen niet en kunnen dus juist problemen veroorzaken in combinatie met een houten vloer.

 

Heeft u vragen over het isoleren van kruipruimte? Neem gerust contact met ons op.