Kruipruimte isolatie

Een kruipruimte is een koude, vochtige omgeving. Schimmel gedijt hier dus goed. Door de kruipruimte te isoleren, worden problemen met vocht en schimmels voorkomen. Daarnaast zorgt kruipruimte isolatie ook voor een warmer huis en daarmee lagere energiekosten.

Een kruipruimte isoleren kan op verschillende manieren. Zo kan er op de bodem van de kruipruimte geïsoleerd worden, maar ook tegen het plafond. In dat laatste geval betekent het dat u tegen de onderkant van uw vloer isoleert. Welke vorm van isoleren u kiest, hangt af van de grootte van de kruipruimte en van het belangrijkste doel. Wilt u bijvoorbeeld met name vochtproblemen voorkomen of op lossen, dan is bodemisolatie wellicht de verstandigste keuze. Ook als de kruipruimte niet of nauwelijks begaanbaar is, isoleert u op de bodem.
Wilt u dat warmte isolatie de belangrijkste factor is, dan is het handiger te isoleren tegen het plafond van de kruipruimte.
Daarnaast speelt het materiaal van uw vloer ook nog een rol in de keuze van isolatiemateriaal. Een kruipruimte onder een houten vloer wordt met ander materiaal geïsoleerd dan een kruipruimte onder een betonnen vloer.

Op onze website kunt u alle benodigde informatie vinden.
Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

 • Kruipruimte isoleren op de bodem

  Als de kruipruimte op de bodem wordt geïsoleerd noemen we dat behalve kruipruimte isolatie ook wel bodemisolatie. De bodem van de kruipruimte wordt dan bedekt met isolatiemateriaal zoals EPS parels.Deze parels of korrels van EPS zijn vochtwerend en voorkomen zo schimmel en rot. Omdat deze parels zo klein zijn vallen ze perfect op en naast elkaar zonder dat er kieren ontstaan. Deze vorm van isoleren wordt vooral gekozen wanneer de kruipruimte moeilijk of helemaal niet begaanbaar is en/of wanneer een vochtprobleem de voornaamste reden is om te isoleren.

 • Kruipruimte isoleren onder de vloer

  Wanneer u een goed begaanbare kruipruimte onder uw vloer heeft en deze vooral tegen de optrekkende kou wilt isoleren, dan kunt u het tegen het plafond van de kruipruimte isoleren. Dit is dus het gedeelte dat zich direct onder uw vloer bevindt. Deze manier van isoleren doet u met isolatieplaten. Voor een betonvloer gebruikt u ander isolatiemateriaal dan voor een houten vloer.


  Isolatie kruipruimte betonvloer

  Wilt u de kruipruimte onder de betonvloer isoleren, dan geven kunststof isolatieplaten het beste resultaat. De voorkeur gaat uit naar PIR platen. Deze zijn zeer slank, maar behalen wel de hoogste isolatiewaardes. PIR houdt vocht tegen en is schimmelwerend.
  Het plafond van uw kruipruimte kan ook met EPS platen geïsoleerd worden. Deze zijn goedkoper dan PIR platen, maar de isolatiewaardes zijn dan ook wat lager. Toch kunt u met EPS platen ook goede Rd-waardes halen. U moet alleen een wat dikkere laag isolatiemateriaal aanbrengen. Hier moet dan uiteraard wel ruimte voor zijn in uw kruipruimte. EPS is net als PIR ook schimmel- en vochtwerend. Het grote voordeel van EPS ten opzichte van PIR is de hoge mate van drukvastheid van EPS.


  Isolatie kruipruimte houten vloer

  Een houten vloer is ook via de kruipruimte te isoleren, mits de kruipruimte begaanbaar is. Hiervoor gebruikt u een open, ademend materiaal zoals steenwol of glaswol. Deze materialen zijn te plaatsen tussen de draagbalken onder de vloer. Het is belangrijk om in de kruipruimte onder een houten vloer een ademend materiaal te gebruiken. Doet u dit niet, dan is dat een garantie voor vochtproblemen.
  Een groot voordeel van steenwol en glaswol is dat ze behalve goed kou tegen houden ook sterk geluidwerend werken, met name steenwol. Ze isoleren dus zowel thermisch als akoestisch. Contactgeluid wordt zoveel mogelijk geabsorbeerd in plaats van weerkaatst, wat bij vloerisolatie een welkom pluspunt is.
  Steenwol en glaswol zijn goedkope isolatiematerialen. Ze zijn niet gevoelig voor vocht, werken schimmelwerend en behouden zeer lang hun isolatiewaarde.

Wat kost kruipruimte isolatie?

Het antwoord op deze vraag is helemaal afhankelijk van de grootte van de kruipruimte, het doel van isoleren en of de vloer van hout of beton gemaakt is. Ook de dikte van het gekozen materiaal is van belang. Hoe dikker, hoe duurder, maar ook: hoe dikker, hoe hoger de isolatiewaarde.
De bodem van de kruipruimte isoleren met EPS parels kost per m2 minder dan €31,50. Dit is de prijs van één zak EPS parels met een inhoud van 333 liter. Hiermee kunt u zo’n 1,5 tot 2m2 isoleren als u een laagdikte van 15 tot 20 centimeter aanhoudt.
De kruipruimte onder een betonvloer isoleren met EPS platen is uiteraard wel iets duurder dan de bodem isoleren met EPS parels, maar wel goedkoper dan de kruipruimte isoleren met PIR platen.
De kruipruimte isoleren onder een houten vloer is goedkoper omdat hier steenwol en glaswol voor gebruikt wordt.
In onderstaande tabel vindt u de minimale en maximale prijzen per m² zoals die gelden op het moment van schrijven. Per materiaal geldt hoe dikker de plaat, des te hoger de prijs. Bij de PIR platen zijn we uitgegaan van platen met de afmeting 120x60 cm.

PIR platen €5,85 – €33,05
EPS platen €6,74 – €14,32
Steenwol platen €2,48 – €10,59
Glaswol platen €2,60 – €8,66

PUR isolatie kruipruimte

De kruipruimte isoleren met PUR isolatie raden wij af. PUR is weliswaar een goedkoop materiaal, maar kan, vooral op de langere termijn, ook veel nadelen hebben. De meeste mensen weten wel dat er tijdens het aanbrengen van PUR schadelijke stoffen vrijkomen. Bij het gebruik van slechts een klein beetje PUR is dat geen probleem, maar wanneer grote oppervlakken met PUR behandeld worden, komen er natuurlijk veel meer schadelijke stoffen vrij. Zelfs na het uitdrogen blijft de PUR deze stoffen uitstoten, wat zeer schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

spoten zijn met PUR, terwijl PUR juist wel veel vocht doorlaat. Dit vocht kan door het ontbreken van ventilatie geen kant op. Daarnaast zorgt de falende ventilatie dat er stilstaande lucht is, wat net als vocht voor schimmel en ongedierte kan zorgen. Een vochtige kruipruimte isoleren met PUR kan er dus voor zorgen dat de kruipruimte alleen maar vochtiger wordt en zelfs schimmel en ongedierte problemen veroorzaken.

Zoals gezegd kan een beetje PUR geen kwaad. Wij raden het daarom wél aan om naden en kieren te dichten tijdens het isoleren met andere materialen.


Wat is de beste kruipruimte isolatie?

De meest rendabele kruipruimte isolatie is door de onderkant van de vloer te isoleren met isolatieplaten. Dus het het plafond van de kruipruimte isoleren. Dit zorgt voor de meeste warmte in huis en levert een veel hogere besparing op de energierekening op dan bodemisolatie. Of er dan met kunststof (bij betonvloer) of met minerale wol (bij houten vloer) geïsoleerd wordt, maakt in principe niet uit, zolang u maar voor een minimale Rc-waarde van 3,5 gaat, en in het meest optimale geval een Rc-waarde van 5,0. In de praktijk betekent dit dat u met minerale wol een dikkere laag isolatielaag aanbrengt dan met PIR. Ook EPS zal in een dikkere laag aangebracht worden dan PIR platen.

Om op deze manier de kruipruimte te isoleren heeft u een hoogte van minstens 35 centimeter nodig. Is dit niet geval, dan is bodemisolatie de oplossing voor u.

Komt u er niet uit?

Heeft uw vragen over kruipruimte isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over kruipruimte isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw kruipruimte.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten