Scheidingswand isolatie

Scheidingswand isolatie heeft vaak als voornaamste reden geluidsisolatie. Daar bovenop geldt vaak dat ook de warmte beter wordt vastgehouden. Een scheidingswand, ook wel tussenwand genoemd, wordt het meest geisoleerd met steenwol, glaswol en de steeds populairder wordende ecologische materialen, zoals katoen en houtvezel isolatie. Deze open materialen staan bekend om hun uitstekende thermische isolerende, geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen. 

Bekijk hieronder ons assortiment

Scheidingswand isolatie

Wat is een scheidingswand?

Een scheidingswand is niet meer dan een wand tussen twee ruimtes. Het scheidt twee ruimtes van elkaar en zorgt voor meer funtionaliteit en privacy. Er zijn verschillende manieren om een scheidingswand te maken. De meest traditionele manier is een constructie van houten balken of metal stud profielen. Hier wordt een regelwerk van gemaakt en geplaatst tussen de vloer en plafond en twee muren of wanden De ruimte tussen het regelwerk wordt opgevuld met isolatie, waarna beide zijden van het geraamte worden dicht gemaakt met gips- of gipsvezelplaten.

Welke isolatie voor scheidingswanden?

Steenwol en glaswol zijn het meest geschikt om een scheidingswand te voorzien van isolatie. Het materiaal is relatief goedkoop en beschikken over goede thermische- en geluidsisolerende eigenschappen. Bovendien zijn deze materialen uiterst brandveilig. Een duurder alternatief is de ecologische isolatie, zoals katoen- en houtvezel isolatie. Deze materialen gemaakt uit natuurlijke grondstoffen zijn goed voor het milieu en bezitten net als steenwol en glaswol over goede thermische- en akoestische eigenschappen. Zowel steenwol, glaswol- als ecologische isolatie zijn open materialen met een flexibele structuur. Hierdoor zijn deze materialen eenvoudig te verwerken in een tussenwand.

Komt u er niet uit?

Wat is een tussenmuur?

Een tussenmuur is een muur binnen de woning die een ruimte van een andere ruimte scheidt. Soms zijn het muren die een woning verdelen in afzonderlijke ruimtes, zoals een muur tussen twee slaapkamers. Een tussenmuur kan ook een muur zijn die twee of meer woningen van elkaar scheiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een twee-onder-één-kap of een rijtjeshuis. 

Waarom een tussenmuur isoleren?

Een tussenmuur voorzien van isolatie heeft vaak als hoofddoel om tegen geluid te isoleren. Geluid kan afkomstig zijn van buren die veel lawaai produceren of als buren geluidsoverlast van u ervaren. Ook kunt u geluidsoverlast binnen de woning beperken door tussenmuren van bepaalde ruimtes te isoleren. Hierbij moet u denken aan een speelkamer of een muziekkamer waar veel geluid wordt gemaakt. Een tussenmuur voorzien van warmte isolatie is in de meeste gevallen niet echt nodig. Dit omdat het temperatuurverschil tussen twee ruimtes erg klein is. In sommige situaties kunt u een tussenmuur wel van warmte isolatie voorzien. Wanneer de buren niet of nauwelijks stoken kan de warmte doordringen naar de ruimte van de buren en uw energierekening aanzienlijk verhogen.

Welke isolatie voor een tussenmuur?

De beste manier om een tussenmuur te isoleren is er een wand voor te plaatsen. Deze kan worden gemaakt van een houten- of stalen frame met daartussen isolatiemateriaal. Steenwol, glaswol, katoen- of houtvezelplaten zijn hier uiternate geschikt voor. Deze materialen isoleren uitstekend tegen geluid en beschikken daarnaast ook over goede thermische- en brandwerende eigenschappen. Zowel steenwol, glaswol, katoen- en houtvezelplaten zijn liche materialen en flexibel van structuur. Hierdoor zijn deze materialen eenvoudig te verwerken en laten zich goed klemmen tussen de staanders van het frame. Vervolgens kunt u de wand afwerken met een plaatmateriaal zoals gips- of gipsvezelplaten

Wat kost scheidingswand isolatie?

Bij scheidingswand isolatie worden vrijwel dezelfde materialen als bij tussenmuur isolatie gebruikt. Ons ruime assortiment kent dan ook een groot aanbod aan isolatiematerialen tegen scherpe prijzen. Zo zijn de steenwol en glaswol isolatiematerialen populair en verkrijgbaar in platen en rollen. Hieruit heeft u ook weer keuze uit bijvoorbeeld Naturoll 032 of Naturoll 037. De cijfers geven de lambda waarde aan. Hoe lager de lambda waarde, des te hoger de isolatiewaarde. 

Voor katoen- en houtvezel isolatie betaald u in verhouding meer dan glaswol- of steenwol. Dit omdat ecologische isolatie volledig circulair, duurzaam en milieuvriendelijk is. Katoen isolatie van Métisse vindt u bij Isolatienoord in isolatieplaten en op rol. Daarnaast heeft Métisse een speciale isolatieplaat ontwikkeld voor geluidsisolatie. Houtvezel isolatie van Steico vindt u alleen in platen. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikt materiaal dat nu beschikbaar is in onze webshop. Alle prijzen zijn berekend voor een afname van 50m².

Prijzen zijn inclusief btw (bijgewerkt op en prijsweergave van (22-07-2022)

✔️ Glaswolplaten €117,00   – €233,00
✔️ Glaswol rollen €161,00   – €606,00
✔️ Steenwolplaten €177,00   – €971,00
✔️ Houtvezelplaten €348,50   – €1028,50
✔️ Katoen isolatierollen €354,00   – €838,00
✔️ Katoen isolatieplaten €273,00   – €1247,00
✔️ Katoen akoestische platen €278,00   – €620,50

Al deze isolatiematerialen zijn uit voorraad leverbaar. Voor 12:00 besteld is de volgende werkdag in huis.

Tussenwand isoleren met glaswol

Tussenwand isoleren

Een scheidingswand, ook wel een tussenwand genoemd is eenvoudig te realiseren. Hecht u veel waarde aan brandveiligheid of een goede geluidsisolatie? Hieronder leggen wij uit hoe u een traditionele scheidingswand kunt maken.

Als u een ruimte wilt opdelen of scheiden, dan kan dat door een tussenwand te plaatsen. Een tussenwand realiseert u snel en efficient door een houten- of metalen regelwerk te maken. Dit is een geraamte wat tussen twee muren, vloer en plafond wordt geplaatst. Wanneer deze waterpas staat kunt u aan één zijde gipsplaten monteren. Dit doet u met behulp van gipsplaatschroeven en een speciale schroefbit. Daarna snijdt u het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes en klemt u het tussen de houten- of metalen staanders. Vervolgens kunt u de zijde voor het isolatiemateriaal dichtmaken met gipsplaten. Voor een mooi strak resultaat kunt u de tussenwand stucen en sauzen.

Welke materialen ben ik nodig?

  • Houten balken- of metal stud profielen: Om een stevig regelwerk en geraamte te maken.
  • Gipsplaten: Voor het dichten en afwerken van een tussenwand.
  • Gipsplaatschroeven: Om gipsplaten te bevestigen
  • Geluidsisolatie: Om een tussenwand te voorzien van goede geluidsisolatie. Keuze uit steenwol, glaswol, katoen- en houtvezel isolatie .
  • Afwerking gipsplaten: Voor een strak en netjes resultaat

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over Scheidingswand isolatie

Een scheidingswand is niet meer dan een wand tussen twee ruimtes. Het scheidt twee ruimtes van elkaar en zorgt voor meer funtionaliteit en privacy.

In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikt materiaal dat nu beschikbaar is in onze webshop. Alle prijzen zijn berekend voor een afname van 50m².

Prijzen zijn inclusief btw (bijgewerkt op en prijsweergave van (22-07-2022)

✔️ Glaswolplaten €117,00   – €233,00
✔️ Glaswol rollen €161,00   – €606,00
✔️ Steenwolplaten €177,00   – €971,00
✔️ Houtvezelplaten €348,50   – €1028,50
✔️ Katoen isolatierollen €354,00   – €838,00
✔️ Katoen isolatieplaten €273,00   – €1247,00
✔️ Katoen akoestische platen €278,00   – €620,50

Steenwol en glaswol zijn het meest geschikt om een scheidingswand te voorzien van isolatie. Het materiaal is relatief goedkoop en beschikken over goede thermische- en geluidsisolerende eigenschappen. Bovendien zijn deze materialen uiterst brandveilig. Een duurder alternatief is de ecologische isolatie, zoals katoen- en houtvezel isolatie.

Een tussenmuur is een muur binnen de woning die een ruimte van een andere ruimte scheidt. Soms zijn het muren die een woning verdelen in afzonderlijke ruimtes, zoals een muur tussen twee slaapkamers. Een tussenmuur kan ook een muur zijn die twee of meer woningen van elkaar scheiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een twee-onder-één-kap of een rijtjeshuis. 

De beste manier om een tussenmuur te isoleren is er een wand voor te plaatsen. Deze kan worden gemaakt van een houten- of stalen frame met daartussen isolatiemateriaal. Steenwolglaswolkatoen- of houtvezelplaten zijn hier uiternate geschikt voor. Deze materialen isoleren uitstekend tegen geluid en beschikken daarnaast ook over goede thermische- en brandwerende eigenschappen.

Heeft u vragen over Scheidingswand isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over scheidingswand isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van een tussenwand.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten