Gipsplaten

Gipsplaten zijn wellicht het meest bekende plaatmateriaal om mee af te werken binnenshuis. In ons assortiment vindt u gipsplaten met ronde (rk) en afgeschuinde kanten (ak). Bovendien vindt u bij ons ook groene gipsplaten en benodigdheden om uw gipsplaten mee af te werken.

Bekijk hieronder ons ruime assortiment

Wat zijn gipsplaten?

Gipsplaten zijn een plaatmateriaal die gebruikt kunnen worden voor het bekleden en afwerken van scheidings- of voorzetwanden, plafonds en voor de binnenzijde van hellende daken of zolders. Gipsplaten worden vaak gebruikt voor verbouw, renovatie- en nieuwbouwprojecten, maar worden ook veel toegepast in commerciële gebouwen zoals, kantoren en bedrijfspanden. Een gipsplaat bestaat uit een kern van gips, dat wordt omhuld door een bekleding van karton. De kern gips zorgt voor de stevigheid en stabiliteit van de plaat, terwijl het papier dient als een zekere laag en versterking.

Waar wordt een gipsplaat van gemaakt?

Een gipsplaat is samengesteld uit een kern van gips, dat wordt omringd door een bekleding van karton. Het gips wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals gipsmijnen, en wordt vervolgens vermalen en gemengd met water om een ​​pasta te vormen. Deze pasta wordt vervolgens tussen twee lagen karton gelegd en samengeperst om een gipsplaat te vormen. De kartonnen bekleding dient als versterking en zorgt ervoor dat de gipsplaat stevig en duurzaam is. Gipsplaten kunnen ook worden behandeld met speciale coatings om ze waterafstotend, brandwerend of geluidsisolerend te maken, afhankelijk van de toepassing.

Een van de voordelen van gipsplaten is dat ze relatief licht van gewicht zijn, waardoor ze gemakkelijk te hanteren en te monteren zijn. Gipsplaten zijn milieuvriendelijk, omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen en recyclebaar zijn.

Dampopen folie op een hellend dak- Dampopen folie op een hellend dak-
Soorten gipsplaten Soorten gipsplaten

Welke soorten gipsplaten zijn er?

Wij verkopen gipsplaten van het merk Siniat met afgeschuinde kanten, afgekort tot AK, en gipsplaten met ronde kanten, ook wel RK genoemd. Deze gipsplaten zijn 100% recyclebaar en hebben een BES6001-certificaat met de vermelding ‘Uitmuntend’ voor verantwoordelijk aangekochte materialen. De platen zijn makkelijk te verwerken, brandwerend en hebben een geluidsisolerende werking. Ze zorgen voor een gladde, strakke afwerking. Een gipsplaat is dankzij al deze eigenschappen een zeer veelzijdig plaatmateriaal dat bovendien aantrekkelijk is geprijsd. 

Gipsplaten is een plaatmateriaal dat voor wanden en plafonds wordt gebruikt. Ook scheidingswanden worden vaak afgewerkt met gipsplaten. 

Gipsplaten ak

Gipsplaten met afgeschuinde kanten heten gipsplaten ak. Deze platen zijn te verkrijgen met twee afgeschuinde of met vier afgeschuinde kanten. Het voordeel hiervan is dat de gipsplaten ak strak en vlak afgewerkt kunnen worden zonder zichtbare naden. De afgeschuinde kanten worden dan tegen elkaar gezet, waarna de ontstane voegnaad vervolgens met een voegenvuller weggewerkt kan worden. De gipsplaten ak worden op de wand gebruikt en veelal ook tegen het plafond. Deze gipsplaten zijn iets dikker dan de rk gipsplaten. De gipsplaten ak hebben een dikte van 12,5 mm en zijn in verscheidene maten verkrijgbaar.

Gipsplaten rk

Gipsplaten met ronde kanten noemen we gipsplaten rk. Bij het gebruik van gipsplaten rk is het niet noodzakelijk om de naden af te werken. Deze naden worden vaak juist als sierlijk ervaren. Op wanden vinden we gipsplaten rk niet snel terug, maar als plafonds worden ze wel regelmatig gebruikt, juist vanwege de als sierlijk beschouwde naden. Gipsplaten rk hebben een dikte van 9,5 mm.
Uiteraard kunnen de naden van gipsplaten van rk wél strak afgewerkt worden, mocht dit gewenst zijn. Wij leveren gipsplaten rk in verschillende lengtematen. De breedte meet altijd 60 cm.  

Gipsplaten badkamer

Speciaal voor in de badkamer of andere vochtige ruimtes als toiletten, wasserettes of zelfs keukens, zijn er vochtwerende gipsplaten. Dit zijn groene gipsplaten die de toevoeging 'wr' hebben. Zodoende noemen we deze gipsplaten voor de badkamer ook wel gipsplaten wr, waarin de letters 'wr' voor water resistant staan. Deze gipsplaten zijn voorzien van een speciale vochtwerende toplaag. De geïmpregneerde groene toplaag vertraagd de opname van water en voorkomt schimmels. De vochtwerende gipsplaten zijn voorzien van afgeschuinde kanten aan de lange zijdes en zijn leverbaar in de maten 260x60 en 260x120 cm. De dikte bedraagd 12,5mm. 

Voor welke toepassing is een gipsplaat geschikt?

Gipsplaten zijn zeer veelzijdig en geschikt voor verschillende toepassingen in de woning. Hier zijn enkele voorbeelden:

Afwerking van voorzetwanden: Gipsplaten worden vaak gebruikt voor het afwerken van binnenmuren en voorzetwanden in woningen, kantoren, winkels en andere commerciële gebouwen. Ze bieden een glad en strak oppervlak dat geschikt is voor verschillende afwerkingstechnieken, zoals schilderen, behangen of stucen. Vaak wordt voor de binnenmuur een voorzetwand geplaatst. Een voorzetwand realiseert u eenvoudig door een frame te maken van metal stud profielen of SLS hout. De ruimte tussen het houten of metalen frame vult u op met isolatiemateriaal, waarna u de wand het best kunt afwerken met gipsplaten voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten (AK). Let wel op dat u de juiste folies gebruikt.

Afwerking van plafonds: Gipsplaten zijn ook geschikt voor het afwerken van plafonds in verschillende ruimtes. Ze kunnen worden gebruikt om een strak en naadloos plafond te creëren dat kan worden afgewerkt met schilderwerk, textuur of andere afwerkingsmaterialen. Voor deze toepassing is een gipsplaat met ronde kant (RK) als een gipsplaat met afgeschuinde geschikt (AK) geschikt. 

Afwerking van scheidingswanden: Gipsplaten kunnen worden gebruikt om scheidingswanden te creëren in woningen, kantoren, winkels en andere gebouwen. Ze bieden een snelle en efficiënte manier om ruimtes op te delen en indelingen aan te passen, en kunnen worden afgewerkt met diverse afwerkingsmaterialen om een fraaie uitstraling te creëren. Ook scheidingswanden maakt u eenvoudig met Metal stud profielen of SLS hout, waaarna u de wand isoleert en afwerkt met gipsplaten.

Afwerking van badkamers: Gipsplaten zijn echter gevoelig voor vocht, dus het is belangrijk om speciale vochtwerende gipsplaten te gebruiken in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Vochtwerende gipsplaten, ook wel groene gipsplaten genoemd, zijn behandeld met een waterafstotende laag waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht en schimmelvorming. Deze gipsplaten zijn geschikt voor gebruik in badkamers, keukens en andere ruimtes waar veel vocht aanwezig is.

Afwerking van binnenzijde van hellende daken of zolders:  Gipsplaten zijn een veelgebruikt materiaal voor het afwerken van wanden en plafonds, ook op zolders en de binnenzijde van hellende daken. Het bekleden van een zolder of een hellend dak met gipsplaten kan een effectieve manier zijn om de zolderruimte te isoleren, af te werken en te transformeren tot een bruikbare en aantrekkelijke ruimte.

Kortom, gipsplaten zijn geschikt voor diverse toepassingen in de woning, waaronder wand- en plafondafwerking, scheidingswanden, binnenzijde van hellende daken of zolders, geluidsisolatie en voor brandwerende toepassingen. Ze bieden een flexibele en efficiënte manier om binnenruimtes af te werken en aan te passen, en kunnen worden aangepast aan verschillende behoeften en wensen van bouw, renovatie- en afwerkingsprojecten.

Soorten gipsplaten

Gipsplaten stucen

Zoals gezegd kunt u gipsplaten stucen. Wanneer u gewone gipsplaten wilt stucen, behandelt u ze voor met een voorstrijk of primer. Deze stap kan niet overgeslagen worden; zonder voorbehandeling zal het stucwerk niet goed hechten, met scheuren tot gevolg. Wanneer de gipsplaten van primer zijn voorzien, kan het stucen beginnen. Vrijwel alle soorten stucwerk is geschikt. Gipsplaten stucen begint met het afdichten van alle naden met gaasband en een opvulmiddel. Als dit werk gedaan is, kan de voorstrijk aangebracht worden. Daarna kunt u beginnen de gipsplaten te stucen. Een sierpleister of spachtelputz doet u (of de stukadoor) met de hand, maar machinaal aangebracht stucwerk is ook mogelijk. Na het gipsplaten stucen kunt u de stuclaag eventueel nog van een laagje verf voorzien. 
Let op: bovenstaande geldt alleen voor gipsplaten stucen. Gebruikt u stucplaten, dan is er uiteraard geen voorstrijk nodig. 

Gipsplaat afwerken zonder stucen

Gipsplaten hoeven lang niet altijd gestucd te worden om ze mooi af te werken. Hoe u gipsplaten afwerkt zonder te stucen, leest u in ons kennisbankartikel gipsplaten afwerken.

Gipsplaten verven

U kunt gipsplaten verven nadat ze zijn geplaatst. Zorg voor u de gipsplaten gaat verven dat alle naden en schroefgaatjes zijn weg gewerkt. Dit doet u met voegenvuller of met Knauf Fill & Finish. Over de naden gebruikt u eerst gaasband. Een meer uitgebreide uitleg vindt u in ons kennisbank artikel over gipsplaten afwerken. 
Als alle gipsplaten netjes en vlak zijn, gebruikt u een voorstrijk om de zuigende eigenschappen van de gipsplaten op te heven. Zou u de gipsplaten verven zonder voorstrijk, dan zuigen de platen de verf op. De voorstrijk zorgt voor een afsluitende tussenlaag. Na het voorstrijken kunt u beginnen met de gipsplaten te verven, ook wel sauzen genoemd. Let er op dat u wel muurverf voor binnen gebruikt. 

Gipsplaten behangen

Net als verven kunt u ook gipsplaten behangen. Gipsplaten lenen zich hier juist uitstekend voor, als maar de nodige voorbereidingen zijn getroffen alvorens u gaat behangen. Vanwege de zuigende werking van gipsplaten is het verstandig om voorstrijk te gebruiken. Zonder voorstrijk zullen gipsplaten de behanglijm opzuigen en zal behang niet blijven plakken tegen de gipsplaten. Nadat u voorstrijk heeft toegepast kunt u de gipsplaten behangen. 

Hoe gipsplaten bevestigen?

Gipsplaatschroeven zijn speciale schroeven die gebruikt worden voor het bevestigen van alle soorten gipsplaten. Ze zijn ontworpen om stevig en snel gipsplaten aan houten of metalen constructies te bevestigen. Deze schroeven hebben een dunne scherpe punt waarmee ze gemakkelijk door de gipsplaat kunnen dringen zonder deze te beschadigen. Gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar met een fijne draad speciaal voor metalen constructies en een grove schroefdraad voor houten constructies die zorgen voor een stevige grip op de gipsplaat en de onderliggende constructie.

Gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, meestal variërend van 25 tot 170 mm, afhankelijk van de dikte van de gipsplaat en de onderliggende constructie. Ze zijn vervaardigd uit gehard staal, behandeld met een gefosfateerde beschermlaag en zijn voorzien van een kruiskop voor eenvoudige installatie met een boor- of schroefmachine. Gebruik een speciale gipsplaat schroefbit voor een juiste bevestiging.

 

Gisplaten bevestigen plafond Gisplaten bevestigen plafond

Wat kost een gipsplaat per m2?

Hoewel gipsplaten meestal met een stuksprijs worden verkocht, kan het soms handig zijn om de vierkante meterprijs van gipsplaten te weten. Bij alle gipsplaten die wij verkopen vindt u de vierkante meter prijs. Over het algemeen komt de vierkante meterprijs zonder staffelkorting uit rond €5,28. Met staffelkorting wordt de vierkante meter prijs voor gipsplaten uiteraard nog iets lager.

Wat kosten gipsplaten?

Omdat gipsplaten in verschillende maten verkrijgbaar zijn, hangt er niet aan iedere gipsplaat hetzelfde prijskaartje. Zo kost de kleinste gipsplaat 120x60cm bij ons maximaal €3,98, de prijs wordt lager bij een hogere afname. In onderstaande tabel ziet u een prijsoverzicht van de gipsplaten per stuk met afgeschuinde kant (AK) en ronde kant (RK).

* Prijsweergave 10-04-2023

Type gipsplaat Prijs per m² Prijs per plaat Type gipsplaat Prijs per m²  Prij per plaat
 ✅ Gipsplaten 120x60cmx12,5mm AK €5,76  €3,98   ✅ Gipsplaten 260x60cmx12,5mm WRAK   €11,19   €17,45
 ✅ Gipsplaten 260x60cmx12,5mm AK €5,28 €8,24  ✅ Gipsplaten 260x120cmx12,5mm WRAK   €10,37   €32,35
 ✅ Gipsplaten 300x60cmx12,5mm AK €5,28 €9,50  ✅ Gipsplaten 120x60cmx9,5mm RK €5,76 €3,98
 ✅ Gipsplaten 260x120cmx12,5mm AK €5,28   €16,47  ✅ Gipsplaten 260x60cmx9,5mm RK €5,28 €8,23
 ✅ Gipsplaten 300x120cmx12,5mm AK €5,28   €19,01  ✅ Gipsplaten 300x60cmx9,5mm RK €5,28 €9,50
 ✅ Gipsplaten 250x60cmx12,5mm 4-AK €9,10   €13,65  ✅ Stucplaten 200x60cmx9,5mm RK €4,96 €5,95

 

Vochtwerende gipsplaten voor de badkamer Vochtwerende gipsplaten voor de badkamer

Gipsplaten of Gipsvezelplaten?

Gipsplaten worden gemaakt van gips voorzien van een kartonnen toplaag. Deze samenstelling maakt het materiaal licht van gewicht en makkelijk verwerkbaar. Gipsvezelplaten daarintegen worden gemaakt van gips met een menging van een speciale vezel. Dit maakt het materiaal sterker en stootvaster. Nadeel is wel dat gipsvezelplaten zwaarder zijn.

Sterker en stootvaster: Gipsvezelplaten zijn over het algemeen sterker en stootvaster dan gewone gipsplaten. Ze hebben een hogere weerstand tegen vocht, stoten en schimmels, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Gewicht: Gipsplaten zijn lichter dan gipsvezelplaten, wat ze handiger maakt om te hanteren en te verwerken.

Prijs: Over het algemeen zijn gipsplaten meestal veel goedkoper dan gipsvezelplaten, maar de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke merken, afmetingen en leveranciers.

Een greep uit ons assortiment van gipsplaten

0 Veelgestelde vragen over gipsplaten

Wat kost een gipsplaat per m2?

Hoewel gipsplaten meestal met een stuksprijs worden verkocht, kan het soms handig zijn om de vierkante meterprijs van gipsplaten te weten. Bij alle gipsplaten die wij verkopen vindt u de vierkante meter prijs. Over het algemeen komt de vierkante meterprijs zonder staffelkorting uit rond €5,28. Met staffelkorting wordt de vierkante meter prijs voor gipsplaten uiteraard nog iets lager.

Wat kosten gipsplaten?

Omdat gipsplaten in verschillende maten verkrijgbaar zijn, hangt er niet aan iedere gipsplaat hetzelfde prijskaartje. Zo kost de kleinste gipsplaat 120x60cm bij ons maximaal €3,98, de prijs wordt lager bij een hogere afname. In onderstaande tabel ziet u een prijsoverzicht van de gipsplaten per stuk met afgeschuinde kant (AK) en ronde kant (RK).

* Prijsweergave 10-04-2023

Type gipsplaat Prijs per m² Prijs per plaat Type gipsplaat Prijs per m²  Prij per plaat
 ✅ Gipsplaten 120x60cmx12,5mm AK €5,76  €3,98   ✅ Gipsplaten 260x60cmx12,5mm WRAK   €11,19   €17,45
 ✅ Gipsplaten 260x60cmx12,5mm AK €5,28 €8,24  ✅ Gipsplaten 260x120cmx12,5mm WRAK   €10,37   €32,35
 ✅ Gipsplaten 300x60cmx12,5mm AK €5,28 €9,50  ✅ Gipsplaten 120x60cmx9,5mm RK €5,76 €3,98
 ✅ Gipsplaten 260x120cmx12,5mm AK €5,28   €16,47  ✅ Gipsplaten 260x60cmx9,5mm RK €5,28 €8,23
 ✅ Gipsplaten 300x120cmx12,5mm AK €5,28   €19,01  ✅ Gipsplaten 300x60cmx9,5mm RK €5,28 €9,50
 ✅ Gipsplaten 250x60cmx12,5mm 4-AK €9,10   €13,65  ✅ Stucplaten 200x60cmx9,5mm RK €4,96 €5,95

Gipsplaten worden gemaakt van gips voorzien van een kartonnen toplaag. Deze samenstelling maakt het materiaal licht van gewicht en makkelijk verwerkbaar. Gipsvezelplaten daarintegen worden gemaakt van gips met een menging van een speciale vezel. Dit maakt het materiaal sterker en stootvaster. Nadeel is wel dat gipsvezelplaten zwaarder zijn. 

Gipsplaten zijn een plaatmateriaal die gebruikt kunnen worden voor het bekleden en afwerken van scheidings- of voorzetwanden, plafonds en voor de binnenzijde van hellende daken of zolders. Gipsplaten worden vaak gebruikt voor verbouw, renovatie- en nieuwbouwprojecten, maar worden ook veel toegepast in commerciële gebouwen zoals, kantoren en bedrijfspanden. Een gipsplaat bestaat uit een kern van gips, dat wordt omhuld door een bekleding van karton. De kern gips zorgt voor de stevigheid en stabiliteit van de plaat, terwijl het papier dient als een zekere laag en versterking.

Een gipsplaat is samengesteld uit een kern van gips, dat wordt omringd door een bekleding van karton. Het gips wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals gipsmijnen, en wordt vervolgens vermalen en gemengd met water om een ​​pasta te vormen. Deze pasta wordt vervolgens tussen twee lagen karton gelegd en samengeperst om een gipsplaat te vormen. De kartonnen bekleding dient als versterking en zorgt ervoor dat de gipsplaat stevig en duurzaam is. Gipsplaten kunnen ook worden behandeld met speciale coatings om ze waterafstotend, brandwerend of geluidsisolerend te maken, afhankelijk van de toepassing.

Een van de voordelen van gipsplaten is dat ze relatief licht van gewicht zijn, waardoor ze gemakkelijk te hanteren en te monteren zijn. Gipsplaten zijn milieuvriendelijk, omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen en recyclebaar zijn.

Wij verkopen gipsplaten van het merk Siniat met afgeschuinde kanten, afgekort tot AK, en gipsplaten met ronde kanten, ook wel RK genoemd. Deze gipsplaten zijn 100% recyclebaar en hebben een BES6001-certificaat met de vermelding ‘Uitmuntend’ voor verantwoordelijk aangekochte materialen. De platen zijn makkelijk te verwerken, brandwerend en hebben een geluidsisolerende werking. Ze zorgen voor een gladde, strakke afwerking. Een gipsplaat is dankzij al deze eigenschappen een zeer veelzijdig plaatmateriaal dat bovendien aantrekkelijk is geprijsd.

Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK): Deze gipsplaat is aan de twee lengtezijden of rondom voorzien afgeschuinde kanten (AK). De afgeschuinde kanten van gipsplaten maken het geheel om de onderliggende verbindingen te maken tussen de platen. Door de platen tegen elkaar te plaatsen, ontstaat er een naad wat met voegmiddel vlak kan worden afgedicht. 

Gipsplaten met ronde kant (RK): Deze gipsplaat is aan twee lengtezijden voorzien van een ronde kant (RK). De ronde kanten (RK) van gipsplaten zorgen voor een mooi esthetische geheel en hoeven niet worden afgwerkt.

Vochtwerende gipsplaten (WR): Deze gipsplaat heeft aan de twee lengtezijden een afgeschuinde kant en is voorzien van een vochtwerende toplaag. De geïmpregneerde groene toplaag vertraagd de opname van water en voorkomt schimmels. Vochtwerende gipsplaten (WR) zijn perfect voor vochtige ruimtes zoals, badkamers, toilets en keukens.

Heeft u vragen over gipsplaten?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over gipsplaten. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het gipsplaten.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten