Gipsplaten

Gipsplaten zijn wellicht het meest bekende plaatmateriaal om mee af te werken binnenshuis. In ons assortiment vindt u gipsplaten met ronde (rk) en afgeschuinde kanten (ak). Bovendien vindt u bij ons ook groene gipsplaten en benodigdheden om uw gipsplaten mee af te werken.

Gipsplaten

Wat zijn gipsplaten?

Gipsplaten zijn platen van gips en karton. Het gips bevindt zich in de kern van de plaat en is aan beide zijdes bekleed met karton. Dit karton zorgt voor de stabiliteit en zorgt er tevens voor dat de trekkrachten op de juiste manier worden opgevangen.
Gipsplaten worden met name gebruikt voor de afwerking binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan scheidings- en voorzetwanden en plafonds.

Welke gipsplaten zijn er?

Wij verkopen gipsplaten van het merk Siniat met afgeschuinde kanten, afgekort tot AK, en gipsplaten met ronde kanten, ook wel RK genoemd. Deze gipsplaten zijn 100% recyclebaar en hebben een BES6001-certificaat met de vermelding ‘Uitmuntend’ voor verantwoordelijk aangekochte materialen. De platen zijn makkelijk te verwerken, brandwerend en hebben een geluidsisolerende werking. Ze zorgen voor een gladde, strakke afwerking. Een gipsplaat is dankzij al deze eigenschappen een zeer veelzijdig plaatmateriaal dat bovendien aantrekkelijk is geprijsd.

Groene gipsplaten

In ons assortiment vindt u ook groene gipsplaten van Siniat. Een groene gipsplaat is speciaal geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers, toiletten en washokken. Groene gipsplaten zijn voorzien van een geïmpregneerde laag, waardoor ze vochtbestendig zijn; ze nemen geen vocht op. De groene gipsplaten van Siniat herkent u behalve aan de groene kleur, ook aan de toevoeging WR, zoals bijvoorbeeld de Siniat WR 260x60cmx12,5mm AK.

Badkamer gipsplaten

Voor badkamers adviseren wij groene gipsplaten. Zoals in de voorgaande alinea omschreven zijn deze groene gipsplaten bedoeld voor vochtige ruimtes.

Komt u er niet uit?

Gipsplaten plafond

Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt om het plafond mee af te werken. Hiervoor kunt u zowel gipsplaten AK als RK gebruiken, maar wij adviseren toch liefst gipsplaten AK voor het plafond. Dat heeft alles te maken met de dikte van deze gipsplaten. De AK zijn met 12,5mm net iets dikker dan de RK en zorgen zo voor een net iets stevigere basis.
Wanneer u AK gipsplaten gebruikt, dan plaatst u de afgeschuinde kanten tegen elkaar aan. Er ontstaat dan een voegnaad die u vervolgens makkelijk weg kunt werken met een voegenvuller of met gipspleisters. Gebruikt u RK gipsplaten tegen het plafond, dan zal er ook een naad ontstaan. Maar deze wordt vaak als sierlijk beschouwd en wordt dan vaak niet verder afgewerkt.

Gipsplaten met isolatie

Wilt u isoleren en afwerken in één keer, dan raden wij u onze met PIR verlijmde gipsplaten aan. Zo heeft u een isolatieplaat én afwerkingsplaat ineen. Deze geïsoleerde gipsplaten zijn ideaal om voorzet- en scheidingswanden te realiseren, maar ook de binnenkant van schuine daken en plafonds zijn met deze gipsplaten met PIR te isoleren en af te werken.
Behalve PIR + gips kunt u bij ons ook terecht voor ander plaatmateriaal verlijmd met PIR, zoals PIR + OSB, PIR + underlayment en PIR + spano.

Wat kosten gipsplaten per m2?

Hoewel gipsplaten meestal met een stuksprijs worden verkocht, kan het soms handig zijn om de vierkante meterprijs van gipsplaten te weten. Bij alle gipsplaten die wij verkopen vindt u de vierkante meter prijs. Over het algemeen komt de vierkante meterprijs zonder staffelkorting uit rond €4,20 à €4,40 uit. Met staffelkorting wordt de vierkante meter prijs voor gipsplaten uiteraard nog iets lager.

Wat kosten gipsplaten?

Omdat gipsplaten in verschillende maten verkrijgbaar zijn, hangt er niet aan iedere gipsplaat hetzelfde prijskaartje. Zo kost de kleinste gipsplaat bij ons maximaal €3,85, de prijs wordt lager bij een hogere afname. In onderstaande tabel ziet u een prijsoverzicht van de gipsplaten per stuk met afgeschuinde kant (AK) en ronde kant (RK).

✔️ Gipsplaten 120x60cmx12,5mm AK

€3,85

✔️ Gipsplaten 2600x60cmx12,5mm AK

€7,74

✔️ Gipsplaten 300x60cmx12,5mm AK

€8,93

✔️ Gipsplaten 260x120cmx12,5mm AK

€15,29

✔️ Gipsplaten 300x120cmx12,5mm AK

€17,64

✔️ Gipsplaten 250x60cmx12,5mm 4-AK

€13,16

✔️ Gipsplaten 260x60cmx12,5mm WRAK

€17,14

✔️ Gipsplaten 260x120cmx12,5mm WRAK

€31,34

✔️ Gipsplaten 120x60cmx12,5mm RK

€3,87

✔️ Gipsplaten 260x60cmx12,5mm RK

€7,74

✔️ Gipsplaten 300x60cmx12,5mm RK

€8,93

Gipsplaten afwerken

Kan ik gipsplaten stucen?

Gipsplaten kunt u stucen. Hiervoor gebruikt u best een stucplaat, zoals deze stucplaat. Natuurlijk zijn gewone gipsplaten ook te stucen, maar hiervoor is eigenlijk wel een voorstrijk vereist, zodat de stuclaag goed aan het gips hecht. Bij gebruik van een speciale stucplaat kunt u rechtstreeks op de plaat stucen. Stucplaten zijn al voorzien van een hechtlaag, het stucwerk hecht dus direct op de plaat. Gipsplaten stucen wordt vooral aangeraden wanneer u de gipsplaten wilt verven en niet eerst wilt behangen.  

Gipsplaten afwerken zonder stucen

Gipsplaten hoeven lang niet altijd gestucd te worden om ze mooi af te werken. Hoe u gipsplaten afwerkt zonder te stucen, leest u in ons kennisbankartikel gipsplaten afwerken.

Welke gipsplaten voor wand?

Gipsplaten met afgeschuinde kanten kunt u gebruiken voor het afgipsen van wanden en muren. Deze gipsplaten zijn 12,5mm dik en verkrijgbaar met twee of vier afgeschuinde kanten. De afgeschuinde kanten kunt u na het plaatsten van gisplaten afwerken met voegenvuller zoals Fill en finisch of MP 75. Gipspwanden kunnen ook extra versterkt worden door eerst OSB platen te plaatsen. Hierdoor creeërt u meer houvast van de schroeven in de wand. Wilt u isoleren en afwerken in één handeling? Dan kunt u ook kiezen voor PIR + Gips voorzien van afgeschuinde kanten (AK). Voordeel hiervan dat u veel tijd bespaart.

Gipsplaten of Gipspvezelplaten?

Gipsplaten worden gemaakt van gips voorzien van een kartonnen toplaag. Deze samenstelling maakt het materiaal licht van gewicht en makkelijk verwerkbaar. Gipsvezelplaten daarintegen worden gemaakt van gips met een menging van een speciale vezel. Dit maakt het materiaal sterker en stootvaster. Nadeel is wel dat gipsvezelplaten zwaarder zijn. 

 

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over gipsplaten

Omdat gipsplaten in verschillende maten verkrijgbaar zijn, hangt er niet aan iedere gipsplaat hetzelfde prijskaartje. Zo kost de kleinste gipsplaat bij ons maximaal €3,29, de prijs wordt lager bij een hogere afname. In onderstaande tabel ziet u een prijsoverzicht van de gipsplaten per stuk met afgeschuinde kant (AK) en ronde kant (RK).

✔️ Gipsplaat 120x60cmx12,5mm AK

€3,85

✔️ Gipsplaat 2600x60cmx12,5mm AK

€7,74

✔️ Gipsplaat 300x60cmx12,5mm AK

€8,93

✔️ Gipsplaat 260x120cmx12,5mm AK

€15,29

✔️ Gipsplaat 300x120cmx12,5mm AK

€17,64

✔️ Gipsplaat 250x60cmx12,5mm 4-AK

€13,16

✔️ Gipsplaat 260x60cmx12,5mm WRAK

€17,14

✔️ Gipsplaat 260x120cmx12,5mm WRAK

€31,34

✔️ Gipsplaat 120x60cmx12,5mm RK

€3,87

✔️ Gipsplaat 260x60cmx12,5mm RK

€7,74

✔️ Gipsplaat 300x60cmx12,5mm RK

€8,93

Gipsplaten worden gemaakt van gips voorzien van een kartonnen toplaag. Deze samenstelling maakt het materiaal licht van gewicht en makkelijk verwerkbaar. Gipsvezelplaten daarintegen worden gemaakt van gips met een menging van een speciale vezel. Dit maakt het materiaal sterker en stootvaster. Nadeel is wel dat gipsvezelplaten zwaarder zijn. 

Gipsplaten met afgeschuinde kanten kunt u gebruiken voor het afgipsen van wanden en muren. Deze gipsplaten zijn 12,5mm dik en verkrijgbaar met twee of vier afgeschuinde kanten. De afgeschuinde kanten kunt u na het plaatsten van gisplaten afwerken met voegenvuller zoals Fill en finisch of MP 75. Gipspwanden kunnen ook extra versterkt worden door eerst OSB platen te plaatsen. Hierdoor creeërt u meer houvast van de schroeven in de wand. Wilt u isoleren en afwerken in één handeling? Dan kunt u ook kiezen voor PIR + Gips voorzien van afgeschuinde kanten (AK). Voordeel hiervan dat u veel tijd bespaart.

Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt om het plafond mee af te werken. Hiervoor kunt u zowel gipsplaten AK als RK gebruiken, maar wij adviseren toch liefst gipsplaten AK voor het plafond. Dat heeft alles te maken met de dikte van deze gipsplaten. De AK zijn met 12,5mm net iets dikker dan de RK en zorgen zo voor een net iets stevigere basis.
Wanneer u AK gipsplaten gebruikt, dan plaatst u de afgeschuinde kanten tegen elkaar aan. Er ontstaat dan een voegnaad die u vervolgens makkelijk weg kunt werken met een voegenvuller of met gipspleisters. Gebruikt u RK gipsplaten tegen het plafond, dan zal er ook een naad ontstaan. Maar deze wordt vaak als sierlijk beschouwd en wordt dan vaak niet verder afgewerkt.

Heeft u vragen over gipsplaten?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over gipsplaten. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het gipsplaten.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten