Geluidsisolatie

Geluidsisolatie zorgt ervoor dat geluid binnen of juist buiten wordt gehouden. Storende geluiden van buiten blijven buiten de deur. Denk hierbij aan voorbij rijdend verkeer, luidruchtige buren of overkomende vliegtuigen. Ook geluiden binnenshuis kunnen hinderlijk zijn. Een wasmachine die aan staat, harde muziek of voetstappen zijn slechts enkele voorbeelden.

Door het toepassen van geluidsisolatie zorgt u er voor dat deze geluiden niet hoorbaar zijn in andere vertrekken of buitenshuis. 

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie voorkomt dat geluid zich verspreidt via trillingen, zowel via contactgeluid als via luchtgeluid. Daarnaast verbetert het de akoestiek in een ruimte. Door de ruimtes te isoleren met geluidswerende materialen, wordt voorkomen dat geluid van buiten naar binnen komt en andersom. Dit proces staat bekend als akoestische isolatie wanneer het op kamers wordt toegepast. Geluidsisolatie is essentieel als u hinder ondervindt van geluidsoverlast van buren, of als u wilt voorkomen dat anderen last hebben van uw geluiden.

Er zijn twee soorten geluiden waartegen geïsoleerd kan worden:

Luchtgeluid: Geluidstrillingen die hun oorsprong vinden in de buitenlucht en gedeeltelijk worden geabsorbeerd door omliggende materialen. Voorbeelden zijn geluiden van auto's, motorfietsen, televisies en radio's.

Impactgeluid: Geluid dat ontstaat door direct contact met de vloer, muur, plafond of een ander deel van de constructie dat trillingen veroorzaakt, waardoor het gemakkelijk door alle verbonden objecten kan worden overgedragen.
Door geluidsisolatie toe te passen, kunt u een comfortabele en rustige leef- of werkomgeving creëren, vrij van storende geluiden en met een verbeterde akoestiek.

Geluids-isolatie aanbrengen

Instructievideo's

Geluidsisolatie platdak binnenzijde

Wilt u uw plat dak van binnenuit voorzien van thermische- en geluidsisolatie? Dan bent u bij Isolatienoord aan het juiste adres. Wij leveren isolatiemateriaal voor zowel nieuwbouw als voor de renovatie van uw huis.

Geluidsisolatie schuin dak binnenzijde

Wilt u uw schuine dak van binnenuit voorzien van thermische- en geluidsisolatie? Geluidsisolatie vindt u bij ons in verschillende soorten geschikt voor zowel het na-isoleren van uw huis als voor nieuw te bouwen woning.

Populaire producten geluidsisolatie

Geluidsisolatie muur

Een muur is op verschillende manieren tegen geluid te isoleren. Welke manier voor u het beste is, hangt af van het type geluidsoverlast. We onderscheiden daarin twee soorten, namelijk luchtgeluid en contactgeluid.

Wat is de beste geluidsisolatie voor de muur?

De beste manier om een muur van geluidsisolatie te voorzien, is door een voorzetwand van binnenuit tegen een buitenmuur te plaatsen. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn steenwol, glaswol of biobased isolatie. Ook kunt u ervoor kiezen om de muur van buitenaf te isoleren. Deze methode is meestal wel een dure en arbeidsintensieve isolatieklus.

Als u op zoek bent naar een optimale geluidsisolatie voor de muur, overweeg dan een box-in-box constructie. Dit type constructie staat los van de bestaande muren en kan geluidsoverlast, zoals contactgeluid verminderen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het geluidstrillingen buiten de constructie houdt, waardoor u een optimale geluidsisolatie in uw woning krijgt.

Geluidsisolerende voorzetwandGeluidsisolerende voorzetwand

Geluidsisolatie plafond

Geluidsisolatie in het plafond helpt hinderlijk geluid van boven te voorkomen en verhoogt zo het wooncomfort. Er bestaan diverse methoden om geluidsisolatie aan een plafond toe te voegen. Welke methode het best is, hangt af van welk geluid u overlast ervaart. De meest voorkomende zijn contactgeluiden, zoals voetstappen of schuivende meubelen afkomstig van de bovenliggende kamer of woning. Deze geluiden worden doorgegeven via de vloer en het plafond naar de onderliggende ruimte. Vooral oudere woningen of appartementen kunnen veel geluidsoverlast veroorzaken. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen een niet of slecht geïsoleerd plafond of vloer. Contactgeluiden uit de kamer erboven, zoals voetstappen of schuivend meubilair zijn daardoor duidelijk hoorbaar. 

Een ander type geluidsoverlast, maar wel in mindere mate is luchtgeluid, zoals muziek of spraakgeluid. Dit geluid is een beweging in de lucht en wordt via de vloer en plafond doorgegeven naar de ruimte eronder.

Woont u in een flatgebouw of appartement. Dan kan het ook goed mogelijk zijn dat contactgeluid via meerdere wanden, vloeren en plafonds worden verspreidt. Dit omdat alle woningen verbinding met elkaar maken.

Om contact- en luchtgeluid te verminderen of verhelpen begint u met het isoleren van het plafond. Dit is namelijk het grootste afstralingsvlak. Dit kunt u doen met isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol of biobased isolatie. U kunt er ook voor kiezen een verlaagd plafond te maken en vullen met isolatie.

Vloer isoleren tegen geluid met Fermacell vloerplatenVloer isoleren tegen geluid met Fermacell vloerplaten

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie voor de vloer wordt het meest gebruikt om contactgeluiden tegen te houden. Contactgeluiden, zoals spelende kinderen of schuivende stoelen veroorzaken trillingen die via het plafond worden doorgegeven naar de ruimte eronder. Vooral de ruimte tussen een houten vloer en plafond wat niet of slecht geïsoleerd is kunnen als klankkast fungeren. Door de ruimte onder de vloer op te vullen met een glaswol, steenwol of een biobased isolatie kunt u dit probleem eenvoudig oplossen.

Een andere mogelijkheid om het geluid te dempen is het plaatsen van een zwevende vloer. Fermacell vloerplaten aan de onder kant voorzien van een laag steenwol, vlokkenschuim, houtvezel of vilt zijn hiervoor een passende oplossing. Fermacell vloerplaten kunnen zowel op een houten- als betonnen vloer worden geplaatst. Een zwevende vloer zorgt dat verbinding tussen de vloer en de muur wordt verbroken waardoor trillingen niet meer worden doorgegeven en contactgeluid wordt voorkomen.

Wat is luchtgeluid?

Luchtgeluid is het geluid wat rechtstreeks door lucht in trilling wordt gebracht. Bij luchtgeluid moet u denken aan geluid wat rechtstreeks afkomstig is van de geluidsbron. Het geluid wat u hoort kan zowel van binnenuit- of van buitenaf de woning komen. Luchtgeluid kan worden geproduceerd door bijvoorbeeld auto's, vliegtuigen, radio of televisie.

Wat is contactgeluid?

Contactgeluid is het geluid wat wordt veroorzaakt door een rechtstreeks contact met de vloer, het plafond, de muur of een ander bouwdeel van een woning. Contactgeluid ontstaat als er met meubilair wordt geschoven over de vloer, vallende voorwerpen of een dichtslaande deur in het kozijn. Dit soort bewegingen veroorzaken trillingen die zich via de constructie naar een andere ruimte van de woning vermenigvuldigen en het geluid daar afgeven.

Welke soorten geluidsisolatie?

Er zijn verschillende soorten geluidsisolatie die elk geschikt zijn voor verschillende toepassingen binnen uw woning. Hier zijn de voornaamste:

  • Als eerste zijn er geluidsisolerende materialen die geluid effectief tegenhouden door het fysiek te blokkeren. Dit blokkeerproces wordt mogelijk gemaakt doordat de isolatieplaten een aanzienlijk gewicht hebben. De algemene regel is: hoe zwaarder de massa, hoe beter de prestaties van de geluidsisolerende plaat zijn.
  • Als tweede zijn er geluidsabsorberende materialen, die specifiek zijn ontworpen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Deze materialen nemen voor een groot deel het geluid op, de rest kaatst terug in de ruimte. Dit is ideaal om de akoestiek van een ruimte te verbeteren (weg halen van vervelende galm of echo).
  • Een derde type geluidsisolatie omvat trillingsisolerende materialen, die effectief verschillende soorten trillingen binnen een constructie tegenhouden. Voorbeelden van trillingsisolerende materialen zijn de constructie van zwevende vloeren of voortzetwanden.
  • Een vierde type geluidsisolatie betreft anti-dreunmaterialen in plaatvorm. Deze worden gebruikt op metalen oppervlakken zoals aluminium, die gevoelig zijn voor dit type trillingen.

Welke geluidsisolerende of geluidsabsorberende materialen zijn het meest geschikt voor het isoleren/absorberen van/tegen geluid? In ons assortiment vindt u een verscheidenheid aan materialen die wij vaak aanraden voor het gebruik van geluidsisolatie. Cellolulose en vlokkenschuim hebben als voordeel dat het zowel een goede geluidsisolerende als absorberende werking heeft. Glaswol en steenwol presteren ten opzichte van deze materialen iets minder, dit omdat het minder massa per m³ bevat.

Daarnaast zijn er ook nog de biobased isolatiematerialen zoals houtvezel, vlas en katoen isolatie. Deze natuurlijke materialen bezitten goede geluidsisolerende en geluidsabsorberende kenmerken. Vaak wordt dit materiaal door klanten gekozen vanwege het natuurlijk en ecologische karakter.

Waar heeft u geluidsisolatie voor nodig?

Het nut van geluidsisolatie in uw woning strekt verder dan slechts het verminderen van geluidsoverlast. Het draait allemaal om comfort en levenskwaliteit. Hier zijn drie belangrijke redenen waarom geluidsisolatie een slimme keuze is voor jouw woning:

Geluidsoverlast van buren kan erg vervelend zijn. Denk eraan dat geluidsoverlast van zowel naastgelegen, bovenliggende als onderliggende woningen kan komen. Voordat u geluidsisolatie aanbrengt, is het belangrijk om eerst de bron van het geluid te achterhalen. 

Wonen aan een drukke straat kan leiden tot geluidsoverlast van buiten. Als u dit wilt tegengaan, is het belangrijk om te kiezen voor isolatiemateriaal met veel massa. Dit helpt om het geluid van buiten effectief te verminderen.

Geluid van binnenuit: Ook uw eigen activiteiten kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Vooral met kinderen kan speelgoed op de vloer veel lawaai maken, wat hinderlijk kan zijn voor de onderburen. Als u dit wilt aanpakken, is het isoleren van uw woning een mogelijke oplossing.

Dakisolatie voorzien van dampopen folie voor de ventilatieDakisolatie voorzien van dampopen folie voor de ventilatie
Vlokkenschuim als geluidsisolatie tegen muurVlokkenschuim als geluidsisolatie tegen muur

Wat is de beste geluidsisolatie?

Wat de beste geluidsisolatie is, hangt af van welk welk type geluidsoverlast u ervaart. Over het algemeen zijn materialen met een hoge massa per m³, zoals cellulose of vlokkenschuim effectief in het blokkeren van geluid. Daarnaast zijn materialen als steenwol, glaswol en biobased isolatie hier ook geschikt voor, maar hebben minder massa per m³. Het is daarom belangrijk om de eigenschappen van verschillende materialen te vergelijken.

Een ander product wat geluidsoverdracht vermindert zijn Fermacell vloerplaten. Deze platen werken goed tegen contactgeluid en kunnen worden geplaatst op houten- en betonnen vloeren. Vergeet hierbij niet randisolatie voor het ontkoppelen van geluid via de muur en vloer.

Biobased isolatie: Duurzame stilte

Biobased isolatie biedt een natuurlijke, milieuvriendelijke oplossing voor het verminderen van geluidsoverlast in uw woning. Naast het feit dat deze isolatiematerialen goed tegen geluid isoleren, beschikken ze ook over prima thermische kenmerken. Met materialen zoals katoen, houtvezel, vlas en cellulose platen kunnen geluidsisolatieoplossingen worden gecreëerd die niet alleen effectief zijn in het blokkeren van geluid, maar ook bijdragen aan een duurzamere en energiezuinigere leefomgeving door zowel geluids- als thermische isolatie te bieden.

Katoenisolatie, afkomstig van natuurlijke vezels, wordt steeds vaker gebruikt in geluidsisolatie vanwege zijn uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen en duurzaamheid. Houtvezelisolatie, gemaakt van reststromen uit de houtindustrie, biedt een natuurlijk alternatief met goede geluidsisolerende kwaliteiten. Vlasvezels, gewonnen uit de vlasplant, zijn licht van gewicht en bieden een effectieve geluidsbarrière. Cellulose platen, gemaakt van gerecycled papier zijn isolatieplaten met veel massa, waardoor ze uitstekend isoleren tegen geluid.

Biobased geluidsisolatiematerialen dragen bij aan een gezonder binnenklimaat doordat ze natuurlijke, niet-toxische materialen zijn. Bovendien verminderen ze de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen en dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-voetafdruk van uw woning.

Glam verminderen met biobased isolatie

Als geluid constant heen en weer kaatst tegen harde oppervlakken, zoals muren en plafonds, dan noemen we dat galm. Dit geluid kan afkomstig zijn van stemmen of van een muzieksysteem. Het blijft rondgaan tot het langzaam uitdooft. Galm kan behoorlijk vervelend zijn, omdat het uw concentratie kan verstoren en daardoor sneller vermoeid kunt raken.

Om die vervelende galm in uw ruimte te verminderen, kunt u wat simpele trucjes toepassen. Voeg wat zachte spullen toe, zoals gordijnen, tapijten en zachte meubels. Dit helpt al een beetje. Maar als u echt serieus bent, kunt u overwegen om akoestische oplossingen toe te voegen. Deze dingen zijn speciaal gemaakt om geluid te absorberen. Dus in plaats van dat geluid dat steeds weer tegen die harde muren en plafonds kaatst, wordt het geabsorbeerd door bijvoorbeeld steenwol, glaswol acoustifit, katoen of cellulose achter een canvas, schilderij of fotopaneel te plaatsen. Het geluid gaat gemakkelijk door het fotodoek of canvas heen, maar wanneer u katoen of cellulose gebruikt, wordt het geluid juist geabsorbeerd.

Glam verminderen met Fermacell

Wilt u galm aanpakken? Overweeg dan Fermacell gipsvezelplaten. Deze platen zijn perfect voor het verbeteren van de akoestiek. Ze zijn geluidsisolerend en daarom een slimme keuze om galm te verminderen. Platen zijn geschikt voor het bevestigen tegen muur, wand en plafond.

Wat deze platen nog beter maakt, is dat ze brandwerend zijn, stootvast, extreem duurzaam en geluidswerend. Vooral die geluidswerende eigenschap is cruciaal als het gaat om geluidsisolatie, akoestiek en galm. De Fermacell gipsvezelplaten die wij aanbieden hebben uitstekende geluidsisolerende kwaliteiten en dragen bij aan een betere akoestiek. U kunt ze bij ons krijgen in diktes van 10 mm en 12,5 mm.

U kunt het tegengaan van galm eventueel ook uitvoeren met gipsplaten. Maar om een optimaal effect te bereiken zult u de gipsplaten dubbel moeten aanbrengen. Dus twee lagen op elkaar bevestigd tegen de muur, wand of plafond.

Wat kost geluidsisolatie?

De kosten van geluidsisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw project, het type geluidsisolatie wat u wilt gebruiken en welke toepassing u gaat isoleren. Over het algemeen kan geluidsisolatie variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de specifieke eisen van het project. Toch proberen we u een globale inschatting te geven van de gemiddelde kosten van geluidsisolatie.

In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikte materiaal dat nu beschikbaar is in onze webshop www.isolatienoord.nl. Alle prijzen zijn inclusief btw berekend voor een afname van 50m², de gemiddelde oppervlakte van een dak. (bijgewerkt op en prijsweergave van 22-02-2024)

 Type isolatie Prijs per 50m² Type isolatie Prijs per 50m²
 ✅ Steenwol isolatie  €267,60 - € 763,81  ✅ Katoenisolatie    €348,46 - € 1351,20
 ✅ Glaswol isolatie      €181,80 - € 908,60  ✅ Vlasisolatie    €555,50 - €1606,50
 ✅ Houtvezel isolatie    €374,00 - € 1202,16  ✅ Cellulose isolatie   €585,50 - €1249,50
 ✅ Gipsvezelplaten  €503,25 - €684,75  ✅ Fermacell vloerplaten   €1270,32 - €2466,94

0 Veelgestelde vragen over geluidsisolatie

Geluidsisolatie voorkomt de overdracht van geluid door triliingen, contactgeluid en luchtgeluid. Geluidsisolatie is speciaal gericht op het tegenhouden van geluid dat van buitenaf naar binnen wil, of juist geluid dat van binnenuit naar buiten wil. Om hiervoor de juiste geluidsisolerende materialen te kiezen zult u eerst moeten uitzoeken om wat voor geluid het gaat. Er zijn namelijk twee soorten geluid die we kunnen onderscheiden, contactgeluid en luchtgeluid.

De kosten van geluidsisolatie zijn grotendeels afhankelijk van de werkwijze en materialen. Wilt u de woning zelf wil gaan isoleren, dan liggen de kosten aanzienlijk lager in plaats van dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Ook de keuze van welke soort en dikte van het isolatiemateriaal bepalen voor een groot deel de prijs. Bovendien bepalen ook de kosten de grootte van het project en welke ruimte u wilt gaan isoleren tegen het geluid.

Hieronder proberen we u een globale inschatting te geven van de gemiddelde kosten van geluidsisolatie. In deze tabel vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikte materiaal dat nu beschikbaar is in onze webshop. Alle prijzen zijn berekend voor een afname van 50m², de gemiddelde oppervlakte van een muur, plafond of vloer. (bijgewerkt op en prijsweergave van 03-03-2022)

 

✔️ Steenwol isolatie

€153,00   – €599,50

✔️ Glaswol isolatie

€117,00   – €340,00

✔️ Houtvezel isolatie

€348,00   – €1174,00

✔️ Katoen isolatie

€241,50   – €1096,50

✔️ Fermacell vloerplaten

€1430,00 – €1871,00

Akoestische isolatie en geluidsisolatie verschillen van elkaar. Akoestische isolatie zorgt ervoor dat geluid wordt geabsorbeerd (opgevangen) zodat het niet weerkaatst terug de ruimte in. Trillingen worden geabsorbeerd in plaats van gereflecteerd, en geluid wordt gedempt. Niet alleen zal het geluid aangenamer zijn, maar vervelende effecten als gevolg van nagalm, zoals galm of echo behoren tot het verleden. Geluidsisolatie is speciaal gericht op het tegenhouden van geluid dat van buitenaf naar binnen wil, of juist geluid dat van binnenuit naar buiten wil.

Steenwol is een geluiddempend materiaal en is ook uitstekend geschikt voor geluidsisolatie. De isolerende en geluidsabsorberende eigenschappen van steenwol verbeteren de akoestiek van de ruimte. Op deze manier kan ongewenste ruis worden vergrendeld of buitengesloten.

Contactgeluid is het geluid wat wordt veroorzaakt door een rechtstreeks contact met de vloer, het plafond, de muur of een ander bouwdeel van een woning. Contactgeluid ontstaat als er met meubilair wordt geschoven over de vloer, vallende voorwerpen of een dichtslaande deur in het kozijn. Dit soort bewegingen veroorzaken trillingen die zich via de constructie naar een andere ruimte van de woning vermenigvuldigen en het geluid daar afgeven.

Luchtgeluid is het geluid wat rechtstreeks door lucht in trilling wordt gebracht. Bij luchtgeluid moet u denken aan geluid wat rechtstreeks afkomstig is van de geluidsbron. Het geluid wat u hoort kan zowel van binnenuit- of van buitenaf de woning komen. Luchtgeluid kan worden geproduceerd door bijvoorbeeld auto's, vliegtuigen, radio of televisie.