Geluidsisolatie plafond

Als u het plafond wilt isoleren, doet u dat waarschijnlijk vanwege geluidshinder, bijvoorbeeld omdat er (te veel) geluid van de bovenburen komt, of omdat u geluiden vanaf uw eigen bovenverdieping, zoals voetstappen of radiogeluid, wilt tegenhouden.

Geluidsisolatie plafond

Wat is de beste geluidsisolatie voor het plafond?

Zachte materialen isoleren beter geluid dan hardere materialen. Steenwol en glaswol zijn daarom vele malen beter in geluidsisolatie dan materialen als PIR of EPS. Zeker steenwol is erg goed in het isoleren van geluiden. Ook ecologische isolatiematerialen als katoen en houtvezel zijn te gebruiken voor geluidsisolatie. Sterker nog: katoen isolatie is zelfs verkrijgbaar als speciale akoestische platen die geluid zeer sterk isoleren.

Hoe plafond isoleren tegen geluid?

Hoe het plafond tegen geluid wordt geïsoleerd is afhankelijk van het type geluidsoverlast dat u ervaart. Gaat het hier vooral om luchtgeluid, dus geluiden die via de lucht worden overgedragen zoals stemgeluiden of harde muziek, dan kan er direct tegen of in het plafond geïsoleerd worden.
Maar wilt u vooral contactgeluid isoleren, dan zou een verlaagd plafond waarin geen contact bestaat tussen het bestaande en nieuwe plafond uitkomst moeten bieden. Voorbeelden van contactgeluid zijn de geluiden die veroorzaakt worden door voetstappen of het schuiven met meubels. Contactgeluid moet tegengehouden worden door de trilling te stoppen die het geluid laat voortbewegen. Daarom mag er geen contact zijn tussen het nieuwe en het oude plafond.

Komt u er niet uit?

Plafond isoleren tussen de balken

Wilt u luchtgeluid isoleren, dan kan er meteen in of tegen het plafond geïsoleerd worden.
Een houten verdiepingsplafond is vrijwel altijd opgebouwd uit een constructie van houten balken. Door de plafondplaten, meestal zijn dit gipsplaten, te verwijderen, wordt deze houten constructie zichtbaar. Tussen de balken kan vervolgens isolatiemateriaal geplaatst worden. Steenwol en glaswol platen lenen zich hier uitstekend voor, of kies voor de Métisse katoen akoestische plaat van 4,5 cm dik. Met een aw-waarde van 0,95 houdt deze plaat zo’n 95% van het geluid tegen. Eventueel kan er voor het isoleren nog een regellaag op de balken gemonteerd worden, zodat het plafond misschien met een dikkere isolatieplaat geïsoleerd kan worden. De houten regels worden in dat geval overdwars op de bestaande balken geschroefd. Bij het op maat snijden kunt u de isolatieplaten het best 1 a 2 centimeter groter maken dan de op te vullen gaten. Zo weet u zeker dat het materiaal goed klemt.
Na het isoleren van het plafond kan er afgewerkt worden. Het plafond wordt in de meeste gevallen weer netjes gemaakt door gipsplaten of gipsvezelplaten te plaatsen.
Wanneer u het plafond in uw eigen woning isoleert, maar liever niet het plafond wilt verwijderen, dan kan er ook voor vloerisolatie gekozen worden. In dat geval wordt de bovenliggende vloer van het plafond geïsoleerd.

Plafond isoleren met verlaagd plafond

Een betonnen plafond tegen geluid isoleren is wat minder makkelijk. In geval van thermische isolatie zouden PIR platen rechtstreeks tegen het beton gemonteerd kunnen worden. Maar PIR is immers niet per se de beste keuze wanneer het op geluidsisolatie aan komt.
Geluidsisolatie voor een betonnen plafond kan dan het best worden gedaan door of de bovenliggende vloer van een zwevende dekvloer te voorzien of door een verlaagd plafond te realiseren. Een verlaagd plafond houdt in dat er een nieuw plafond onder het bestaande plafond gecreëerd wordt. Tussen beide plafonds wordt het isolatiemateriaal geplaatst zodat het plafond van geluidsisolatie is voorzien. Om contactgeluid aan te pakken is het van belang dat het nieuwe, verlaagde plafond zogenoemd akoestisch ontkoppeld is. Het frame van het verlaagde plafond mag geen direct contact hebben met het oude plafond, om er zo voor te zorgen dat contactgeluiden na het isoleren niet alsnog via het verlaagde plafond naar lager gelegen verdiepingen worden getransporteerd. Om dit voor elkaar te krijgen maakt u gebruik van trillingsdempers, om daarna met of een houten constructie of met metal stud profielen een nieuw frame te maken waar vervolgens het plafond uit opgebouwd kan worden. Nadat het nieuwe frame is ontstaan, vult u het op met geluidsisolerend materiaal, zoals steenwol, glaswol of katoen isolatie. Belangrijk is het om de randen van het plafond te voorzien van randisolatie om alles echt geluiddicht te maken. Daarna kunnen de gipsplaten gemonteerd worden, zodat het verlaagde plafond inclusief geluidsisolatie compleet is.

Welke geluidsisolatie plafond?

Zoals we al eerder noemden zijn met name zachte isolatiematerialen geschikt om als geluidsisolatie in het plafond toe te passen. Steenwol is zeer goed in het isoleren van geluid, maar ook Knauf heeft specifiek voor geluidsisolatie glaswol platen ontwikkeld. Andere zachte materialen die geschikt zijn voor geluidsisolatie van het plafond zijn houtvezel en katoen isolatie. Métisse heeft speciale akoestische platen die zeer veel geluid kunnen tegen houden en daarmee dus een uitstekende keuze zijn voor geluidsisolatie.

Wat kost geluidsisolatie plafond?

Hoeveel het kost om geluidsisolatie toe te passen in het plafond hangt af van de grootte van het plafond en van de gekozen isolatiemethode. Om toch een globaal overzicht te geven, vindt u hieronder een tabel met daarin de kosten van de meest geschikte materialen voor geluidsisolatie van het plafond. Dit zijn dus slechts de kosten van het isolatiemateriaal.

Prijzen voor 50 vierkante meter geluidsisolatie.

✔️ Steenwol isolatie

€185,50   – €1092,00

✔️ Glaswol isolatie

€130,50   – €807,50

✔️ Katoen isolatie

€278,00   – €1247,00

✔️ Houtvezel isolatie

€348,50   – €1192,50

Wat kost geluidsisolatie plafond per m²?

Zoals gezegd staan in de tabel hierboven de prijzen voor 50m² geluidsisolatie. Maar waar komt de vierkante meter prijs dan op neer? Hieronder vermelden we van deze isolatiermaterialen de gemiddelde minimum en maximum prijzen per vierkante meter:

Prijzen per vierkante meter

✔️ Steenwol isolatie

€3,71   – €21,84

✔️ Glaswol isolatie

€2,61   – €16,15

✔️ Katoen isolatie

€5,56   – €24,94

✔️ Houtvezel isolatie

€6,97   – €23,85

Plafond isoleren

Geluidsisolatie betonnen plafond

Een betonnen plafond heeft in tegenstelling tot een niet geïsoleerd houten plafond vaak veel minder last van hinderlijk luchtgeluid. Dat komt omdat beton een veel grotere, dichtere massa is dan hout. Want: een grotere massa houdt meer geluid tegen. Het gaat dan wel vooral om luchtgeluid. Contactgeluid ontstaat door trillingen van het materiaal. Om ook dit aan te pakken, past u geluidsisolatie bij een betonnen plafond toe in de vorm van een verlaagd plafond. Onder uw bestaande plafond komt dan een nieuw plafond te hangen waartussen de geluidsisolatie geplaatst wordt. Zoals we hierboven ook al hebben uitgelegd gebruikt u bij de opbouw van een verlaagd plafond trillingsdempers zodat het nieuwe plafond niet in direct contact staat met het oude plafond. Immers, contactgeluid wordt via trillingen doorgegeven. Als het frame van het verlaagde plafond direct tegen het oude plafond zou zijn geplaatst, kan geluid nog steeds via het nieuwe plafond doorgegeven worden. Als een verlaagd plafond niet uw voorkeur heeft, kunt u de bovenliggende vloer isoleren door een zwevende dekvloer te plaatsen. Uiteraard heeft u deze optie alleen als u een verdiepingsplafond in uw eigen woning wilt isoleren tegen geluid.

Geluidsisolatie houten plafond

Een houten plafond dat niet is geïsoleerd kan als een klankkast werken en geluiden juist nog eens versterken. Door geluidsisolatie te plaatsen in of onder uw plafond, kunt u veel winst behalen. Een houten plafond kan op meerdere manier worden geïsoleerd. Door het gipsplafond te verwijderen kunt u bij de balkenconstructie. Tussen deze balken kunt u vervolgens geluidsisolatie plaatsen, waarna u weer een nieuw gipsplafond terug plaatst. U kunt voor het isoleren eventueel nog een rachelwerk op de balkenlaag aanbrengen om zo dikker te kunnen isoleren. Met deze manier van geluidsisolatie kunt u luchtgeluid heel goed aanpakken. Wilt u contactgeluid tegengaan, dan is het een goed idee om een verlaagd plafond aan te brengen. Hoe u dit doet, kunt u lezen onder het kopje ‘plafond isoleren met verlaagd plafond’. Deze methode van geluidsisolatie toepassen kan bij zowel een houten als een betonnen plafond.

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over geluidsisolatie plafond

Zachte materialen isoleren beter geluid dan hardere materialen. Steenwol en glaswol zijn daarom vele malen beter in geluidsisolatie dan materialen als PIR of EPS. Zeker steenwol is erg goed in het isoleren van geluiden. Ook ecologische isolatiematerialen als katoen en houtvezel zijn te gebruiken voor geluidsisolatie. Sterker nog: katoen isolatie is zelfs verkrijgbaar als speciale akoestische platen die geluid zeer sterk isoleren.

Hoe het plafond tegen geluid wordt geïsoleerd is afhankelijk van het type geluidsoverlast dat u ervaart. Gaat het hier vooral om luchtgeluid, dus geluiden die via de lucht worden overgedragen zoals stemgeluiden of harde muziek, dan kan er direct tegen of in het plafond geïsoleerd worden.
Maar wilt u vooral contactgeluid isoleren, dan zou een verlaagd plafond waarin geen contact bestaat tussen het bestaande en nieuwe plafond uitkomst moeten bieden. Voorbeelden van contactgeluid zijn de geluiden die veroorzaakt worden door voetstappen of het schuiven met meubels. Contactgeluid moet tegengehouden worden door de trilling te stoppen die het geluid laat voortbewegen. Daarom mag er geen contact zijn tussen het nieuwe en het oude plafond.

Zoals we al eerder noemden zijn met name zachte isolatiematerialen geschikt om als geluidsisolatie in het plafond toe te passen. Steenwol is zeer goed in het isoleren van geluid, maar ook Knauf heeft specifiek voor geluidsisolatie glaswol platen ontwikkeld. Andere zachte materialen die geschikt zijn voor geluidsisolatie van het plafond zijn houtvezel en katoen isolatie. Métisse heeft speciale akoestische platen die zeer veel geluid kunnen tegen houden en daarmee dus een uitstekende keuze zijn voor geluidsisolatie.

Hoeveel het kost om geluidsisolatie toe te passen in het plafond hangt af van de grootte van het plafond en van de gekozen isolatiemethode. Om toch een globaal overzicht te geven, vindt u hieronder een tabel met daarin de kosten van de meest geschikte materialen voor geluidsisolatie van het plafond. Dit zijn dus slechts de kosten van het isolatiemateriaal.

Prijzen voor 50 vierkante meter geluidsisolatie.

✔️ Steenwol isolatie

€185,50   – €1092,00

✔️ Glaswol isolatie

€130,50   – €807,50

✔️ Katoen isolatie

€278,00   – €1247,00

✔️ Houtvezel isolatie

€348,50   – €1192,50

Heeft u vragen over geluidsisolatie plafond?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over geluidsisolatie voor het plafond. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren tegen geluid van uw plafond.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten