Vloerisolatie

Vloerisolatie heeft als doel om optrekkend vocht en kou vanuit de kruipruimte te weren. Het verbetert het leefklimaat en stookkosten worden verlaagd tot wel 15% op uw jaarlijkse energierekening. Vloerisolatie is gelukkig geen ingrijpende klus, relatief goedkoop en in vrijwel alle gevallen goed mogelijk. Wat de beste vloerisolatie is, hangt af van de soort vloer. Gaat het om een houten of betonnen vloer? Is er wel of geen kruipruimte aanwezig. Op deze pagina leest u er meer over. Komt u er niet uit, dan adviseren wij graag.

  • Vloerisolatie betonvloer

    Betonvloeren kunt u op verschillende manieren isoleren. Hiervoor zijn dan ook diverse isolatiematerialen voor verkrijgbaar. Heeft u een betonvloer met daaronder een begaanbare kruipruimte. Dan kunt u direct tegen de onderkant van de betonvloer EPS of PIR platen verlijmen. Is de kruipruimte te krap of het is vrijwel onmogelijk om er door heen te kruipen. Dan is het isoleren met isolatieplaten geen optie. Gelukkig is hiervoor een goede oplossing: het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Hiervoor gebruikt u EPS parels die u over de gehele bodem verspreidt. Een betonvloer zonder kruipruimte kan ook geïsoleerd worden. Echter, enige nadeel is dat u niet van onderaf kunt isoleren en u dus óp de betonvloer moet isoleren, waardoor uw vloer hoger wordt. Gelukkig kan dit met een zeer geringe dikte gedaan worden zoals PIR platen, XPS platen, Fermacell vloerelementen of zelf met PIR + Spano vloerplaten. Houd bij vloerisolatie bovenop een al gelegde vloer wel rekening met een verhoging van de uiteindelijke vloer. Het is waarschijnlijk nodig drempels en deurposten aan te passen. Een andere mogelijkheid is een nieuw te storten betonvloer. Immers, er is nog niets, dus u kunt overal nog moeiteloos bij. Voor het storten van het beton worden vaak EPS, XPS of PIR aluminium kraft platen direct op een zandbed aangebracht. Hier overheen komt dan een laag beton.

  • Vloerisolatie houten vloer

    Ook houten vloeren zijn op verschillende manieren te isoleren. Alleen worden hier heel andere isolatiematerialen voor gebruikt dan bij betonnen vloeren. Bij een houten vloer met een slecht begaanbare kruipruimte kan er gekozen worden om van bovenaf te isoleren. De bovenvloer wordt weggehaald, waarna isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol katoen of houtvezel isolatie in de open ruimte tussen de balken wordt geplaatst om daarna de bovenvloer weer terug te leggen. Een andere optie voor een slecht begaanbare kruipruimte is te kiezen voor bodemisolatie. Met EPS parels kunt u dit snel en eenvoudig oplossen. Parels verspreidt u gemakkelijk over gehele bodem van de kruipruimte. Een houten vloer met een goed begaanbare kruipruimte wordt het meest vanuit de kruipruimte direct tegen de onderkant van de vloer geïsoleerd. Open materialen zoals glaswol, steenwol of ecologische isolatie zijn hier het meest geschikt voor. Met deze isolatiematerialen onder uw houten vloer vangt u eigenlijk twee vliegen in één klap; thermische én geluidsisolatie. Belangrijk is wel om een damp-open folie te plaatsen onder de isolatie. Zo heeft de constructie de mogelijkheid om te ademen en worden vocht en schimmel problemen voorkomen. Een laatste mogelijkheid, maar zeker niet de minste is een houten vloer op de bovenkant te isoleren met PIR + spano vloerplaten of Fermacell vloerelementen. Hiermee maakt u een nieuw, goed beloopbare vloer welke voorzien zijn van goede thermische- als geluidsisolerende eigenschappen. Houd er rekening mee dat de vloer hoger wordt en het waarschijnlijk nodig is drempels en deurposten aan te passen.

Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt er een laag isolatie aan de onderkant of op de bovenkant van de vloer aangebracht. Hoe u dit doet, hangt af van de opbouw van de vloer. Heeft u een betonnen- of een houten vloer? Heeft de vloer een kruipruimte en is deze wel of niet begaanbaar? Of is de vloer direct op zand gestort. Elke opbouw van de vloer vraagt weer een ander soort isolatiemateriaal wat geschikt is.

Een ongeïsoleerde betonvloer wat direct op zand gestort is, kan alleen vanaf de bovenkant worden geïsoleerd. Dit wordt meestal gedaan met isolatieplaten zoals, PIR platen, XPS platen, PIR + Spano of Fermacell vloerelementen. Een betonvloer met kruipruimte kunt u isoleren met PIR, XPS of EPS platen. Deze plaatst u met behulp van isolatielijm of schroeven vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de betonvloer aan.

Een houten vloer kan vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd met steenwol, glaswol of ecologische isolatie. Zorg hierbij wel dat u een damp-open folie toepast om vochtproblemen te voorkomen. Is de kruipruimte moeilijk toegankelijk, dan kunt u ook vanaf de bovenkant isoleren met PIR, XPS, PIR + Spano of Fermacell vloerelementen. Een andere optie voor een moelijk toegankelijke kruipruimte bij zowel beton- als houten vloeren, is isoleren met HR++ parels of isolatiechips. Deze verspreidt u over de bodem van kruipruimte. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd.

Wat kost vloerisolatie?

Het is logisch dat er op de vraag ‘Wat kost vloerisolatie?’ geen panklaar antwoord mogelijk is. De kosten van vloerisolatie hebben te maken met de materiaalkeuze en de dikte en Rd-waarde van dit materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang. Om toch een inzicht te geven hebben we voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor vloerisolatie op een rijtje gezet wat de minimale en maximale prijzen zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afname van 120m², de gemiddelde vloeroppervlakte van een Nederlandse woning. Let wel: dit zijn de prijzen van materialen zoals beschikbaar op moment van schrijven (04-04-’22).

✔️ Steenwol

€424,80   – €1626,00

✔️ Glaswol

€386,40   – €1454,40

✔️ EPS platen

€664,80   – €1888,80

✔️ XPS platen

€466,80   – €2953,20

✔️ PIR platen

€996,00   – €3877,20

✔️ PIR + Spano

€2866,80 – €5082,00

✔️ Vloerelementen

€2652,00 – €4490,40

Wat kost vloerisolatie per m²?

In de bovenstaande tabel is goed te zien wat vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning. In onderstaande tabel geven we weer wat deze isolatiematerialen voor vloerisolatie per vierkante meter kosten. De goedkopere prijzen gelden in de regel voor de dunnere platen isolatiemateriaal; de dikkere platen met een hogere isolatiewaarde zijn duurder. Let er ook op dat de prijzen uit voorgaande tabel niet zomaar door 120 gedeeld kunnen worden. Wij werken met staffelkortingen, de vierkante meter prijs wordt bij een grotere afname daarom lager.

✔️ Steenwol

€3,54   – €13,55

✔️ Glaswol

€3,22   – €12,12

✔️ EPS platen

€5,54   – €15,74

✔️ XPS platen

€3,89   – €24,61

✔️ PIR platen

€8,30   – €32,31

✔️ PIR + Spano

€23,89 – €42,35

✔️ Vloerelementen

€22,10 – €37,42

Wat is de beste vloerisolatie?

De beste vloerisolatie is afhankelijk van hoe uw vloer is opgebouwd. Heeft u een betonvloer met een toegankelijke kruipruimte. Dan is isoleren vanuit de kruipruimte tegen de betonvloer de beste optie. Dit kunt u realiseren met PIR, XPS of EPS platen. De beste vloerisolatie voor deze toepassing is PIR isolatie. Hiermee bereikt u de hoogste isolatiewaarde. Voor een oplossing tegen vocht is XPS en EPS beter. Is de kruipruimte minder of helemaal niet toegankelijk. Dan kunt u een betonvloer ook van bovenaf isoleren. Een nadeel van deze toepassing is dat uw vloer hoger komt te liggen. Hierdoor kan het voorkomen dat binnendeuren afgeschaafd moeten worden. PIR platen of PIR + Spano vloerplaten zijn hier de beste oplossing voor. Met PIR kunt u dun isoleren en toch een optimale isolatiewaarde bereiken. Wordt de vloer zwaar belast, dan is XPS de beste oplossing. 

Heeft u een houten vloer met een toegankelijke kruipruimte. Dan is isoleren vanuit de kruipruimte tussen de balken de makkelijkste optie. Het beste isolatiemateriaal wat wij hiervoor adviseren is steenwol, glaswol, katoen- of houtvezel isolatie. Omdat deze materialen voorzien zijn van een open structuur, kan de houten vloer blijven ademen. Hierdoor houdt u de vloer in optimale conditie en krijgen schimmel en rot geen kans. Een nadeel is dat u met deze isolatiematerialen een dikke laag moet aanbrengen om een hoge isolatiewaarde te behalen. U kunt een houten vloer net als een betonvloer ook van bovenaf isoleren. PIR isolatie is hievoor de beste vloerisolatie.

 

PIR met spano vloerisolatie

Vloerisolatie platen

Vloerisolatie wordt vaak uitgevoerd met isolatieplaten. Isolatieplaten zijn licht van gewicht en daarom goed hanteerbaar en makkelijk te plaatsen. Wanneer ze als vloerisolatie worden toegepast tegen het plafond van de kruipruimte, hoeft u de platen meestal slechts te lijmen met een high tack kit of goede isolatielijm. Is het oppervlak te onregelmatig, maak dan gebruik van schroeven, isolatiepluggen of flexibeler isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswolplaten. Soms is montage zelfs helemaal niet nodig en kunnen de platen los gelegd worden, bijvoorbeeld bij vloerisolatie van bovenaf. Bij een nieuw te storten betonvloer worden isolatieplaten direct op een dampremmende folie van het zandbed gelegd, waarna naden en kieren worden afgeplakt met een tape.

Voor vloerisolatie zijn onderstaande isolatieplaten geschikt:

✔️ Glaswol

✔️ EPS platen

✔️ PIR platen

✔️ Fermacell vloerelementen

✔️ Steenwol

✔️ XPS platen

✔️ PIR + spano vloerplaten

✔️ Ecologische isolatie

.Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt er een laag isolatie aan de onderkant of op de bovenkant van de vloer aangebracht. Hoe u dit doet, hangt af van de opbouw van de vloer. Heeft u een betonnen- of een houten vloer? Heeft de vloer een kruipruimte en is deze wel of niet begaanbaar? Of is de vloer direct op zand gestort. Elke opbouw van de vloer vraagt weer een ander soort isolatiemateriaal wat geschikt is.

Een ongeïsoleerde betonvloer wat direct op zand gestort is, kan alleen vanaf de bovenkant worden geïsoleerd. Dit wordt meestal gedaan met isolatieplaten zoals, PIR platen, XPS platen, PIR + Spano of Fermacell vloerelementen. Een betonvloer met kruipruimte kunt u isoleren met PIR, XPS of EPS platen. Deze plaatst u met behulp van isolatielijm of schroeven vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de betonvloer aan.

Een houten vloer kan vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd met steenwol, glaswol of ecologische isolatie. Zorg hierbij wel dat u een damp-open folie toepast om vochtproblemen te voorkomen. Is de kruipruimte moeilijk toegankelijk, dan kunt u ook vanaf de bovenkant isoleren met PIR, XPS, PIR + Spano of Fermacell vloerelementen. Een andere optie voor een moelijk toegankelijke kruipruimte bij zowel beton- als houten vloeren, is isoleren met HR++ parels of isolatiechips. Deze verspreidt u over de bodem van kruipruimte. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd.

Het is logisch dat er op de vraag ‘Wat kost vloerisolatie?’ geen panklaar antwoord mogelijk is. De kosten van vloerisolatie hebben te maken met de materiaalkeuze en de dikte en Rd-waarde van dit materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang. Om toch een inzicht te geven hebben we voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor vloerisolatie op een rijtje gezet wat de minimale en maximale prijzen zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afname van 120m², de gemiddelde vloeroppervlakte van een Nederlandse woning. Let wel: dit zijn de prijzen van materialen zoals beschikbaar op moment van schrijven (04-04-’22).

✔️ Steenwol

€424,80   – €1626,00

✔️ Glaswol

€386,40   – €1454,40

✔️ EPS platen

€664,80   – €1888,80

✔️ XPS platen

€466,80   – €2953,20

✔️ PIR platen

€996,00   – €3877,20

✔️ PIR + Spano

€2866,80 – €5082,00

✔️ Vloerelementen

€2652,00 – €4490,40

De beste vloerisolatie is afhankelijk van hoe uw vloer is opgebouwd. Heeft u een betonvloer met een toegankelijke kruipruimte. Dan is isoleren vanuit de kruipruimte tegen de betonvloer de beste optie. Dit kunt u realiseren met PIR, XPS of EPS platen. De beste vloerisolatie voor deze toepassing is PIR isolatie. Hiermee bereikt u de hoogste isolatiewaarde. Voor een oplossing tegen vocht is XPS en EPS beter. Is de kruipruimte minder of helemaal niet toegankelijk. Dan kunt u een betonvloer ook van bovenaf isoleren. Een nadeel van deze toepassing is dat uw vloer hoger komt te liggen. Hierdoor kan het voorkomen dat binnendeuren afgeschaafd moeten worden. PIR platen of PIR + Spano vloerplaten zijn hier de beste oplossing voor. Met PIR kunt u dun isoleren en toch een optimale isolatiewaarde bereiken. Wordt de vloer zwaar belast, dan is XPS de beste oplossing. 

Heeft u een houten vloer met een toegankelijke kruipruimte. Dan is isoleren vanuit de kruipruimte tussen de balken de makkelijkste optie. Het beste isolatiemateriaal wat wij hiervoor adviseren is steenwol, glaswol, katoen- of houtvezel isolatie. Omdat deze materialen voorzien zijn van een open structuur, kan de houten vloer blijven ademen. Hierdoor houdt u de vloer in optimale conditie en krijgen schimmel en rot geen kans. Een nadeel is dat u met deze isolatiematerialen een dikke laag moet aanbrengen om een hoge isolatiewaarde te behalen. U kunt een houten vloer net als een betonvloer ook van bovenaf isoleren. PIR isolatie is hievoor de beste vloerisolatie.

In de bovenstaande tabel is goed te zien wat vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning. In onderstaande tabel geven we weer wat deze isolatiematerialen voor vloerisolatie per vierkante meter kosten. De goedkopere prijzen gelden in de regel voor de dunnere platen isolatiemateriaal; de dikkere platen met een hogere isolatiewaarde zijn duurder. Let er ook op dat de prijzen uit voorgaande tabel niet zomaar door 120 gedeeld kunnen worden. Wij werken met staffelkortingen, de vierkante meter prijs wordt bij een grotere afname daarom lager.

✔️ Steenwol

€3,54   – €13,55

✔️ Glaswol

€3,22   – €12,12

✔️ EPS platen

€5,54   – €15,74

✔️ XPS platen

€3,89   – €24,61

✔️ PIR platen

€8,30   – €32,31

✔️ PIR + Spano

€23,89 – €42,35

✔️ Vloerelementen

€22,10 – €37,42

Heeft uw vragen over vloerisolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over vloerisolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw vloer.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten