Vloerisolatie

Vloerisolatie staat bij veel mensen bovenaan het isolatie wensenlijstje. Niet heel gek, want op koude voeten zit niemand te wachten. Vloerisolatie is gelukkig geen ingrijpende klus, relatief goedkoop en in vrijwel alle gevallen goed mogelijk. Wat de beste vloerisolatie is, hangt af van de soort vloer. Gaat het om een houten of betonnen vloer? Belangrijk is ook of er wel of geen kruipruimte aanwezig is.

 

Komt u er niet uit, dan adviseren wij uw graag.

 • Vloerisolatie kruipruimte

  Vloerisolatie is het makkelijkst te realiseren wanneer zich een kruipruimte onder vloer bevindt. Zowel bij een houten als betonnen vloer kunt u dan aan de onderkant van de vloer, dus tegen het plafond van de kruipruimte, isoleren met isolatieplaten.Voor het isoleren van een houten vloer gebruikt u open isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol. Dankzij de ademende structuur van deze minerale wolsoorten voorkomt u vochtproblemen.

  Past u vloerisolatie toe bij een betonvloer met kruipruimte, kies dan harde kunststof isolatieplaten die u ook in dit geval tegen het plafond van de kruipruimte plaatst. Met PIR platen kunt u het dunst isoleren met de hoogste isolatiewaardes. Maar ook met platen van EPS of XPS kunt u goede resultaten halen. Deze isolatieplaten zijn goedkoper dan PIR, maar u zult wel een dikkere isolatielaag aan moeten brengen om tot dezelfde isolatiewaardes als PIR te komen.

 • Vloerisolatie zonder kruipruimte

  Uiteraard kan vloerisolatie ook toegepast worden bij vloeren zonder kruipruimte. Bij een vloer van hout kan er steeds een aantal planken worden weggehaald, waarna isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of houtvezelplaten in de open ruimte wordt geplaatst om daarna de planken weer terug te leggen. Ook kunt u ervoor kiezen om bovenop de bestaande vloer te isoleren met PIR platen die verlijmd zijn met plaatmateriaal, zoals onze PIR+Spano of PIR+Underlayment platen. Mocht de keuze hierop vallen, dan is een nieuwe vloerbedekking (laminaat, tegels, tapijt, etc.) hierna wel noodzakelijk.

  Vloerisolatie bij een betonvloer zonder kruipruimte plaatst u altijd op de bestaande vloer. PIR is hiervoor uitermate geschikt, maar wilt u goedkopere opties, dan geven steenwolplaten of platen van EPS en XPS ook zeer goede resultaten. Met PIR kunt u weliswaar het slankst isoleren; goedkoop is het niet. EPS en XPS zijn kostentechnisch aantrekkelijker. Daarnaast heeft XPS het grote voordeel erg drukvast te zijn; ideaal voor vloerisolatie dus.

  Houd bij vloerisolatie bovenop een al gelegde vloer wel rekening met een verhoging van de uiteindelijke vloer. Het is waarschijnlijk nodig drempels en deurposten aan te passen. Om dit een beetje te beperken, kan daarom interessant zijn om uw vloer zo slank mogelijk, en dus met PIR, te isoleren.

  De vloerisolatie voor een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk het makkelijkst te verwezenlijken. Op het zandbed wordt eerst PE folie gelegd waarna het isolatiemateriaal er bovenop geplaatst wordt. Meestal wordt gekozen voor platen van EPS, maar ook XPS is dankzij de hoge druksterkte een zeer goed materiaal voor dit type vloerisolatie. Daarnaast is ook PIR een uitstekende keuze, maar wel duurder dan EPS en XPS platen. Bovendien kan gekozen worden voor vloerisolatie tussen de betonlaag en de cementdekvloer. Dan wordt de vloerisolatie los op het beton gelegd.

 •  

  Vloerisolatie platen

  Vloerisolatie wordt vaak uitgevoerd met isolatieplaten. Isolatieplaten zijn licht van gewicht en daarom goed hanteerbaar en makkelijk te plaatsen. Wanneer ze als vloerisolatie worden toegepast tegen het plafond van de kruipruimte, hoeft u de platen meestal slechts te lijmen met een high tack kit of goede isolatielijm. Is het oppervlak te onregelmatig, maak dan gebruik van schotelpluggen of flexibeler isolatiemateriaal zoals minerale wol(platen). Soms is montage zelfs helemaal niet nodig en kunnen de platen los gelegd worden, bijvoorbeeld bij vloerisolatie van bovenaf.
  Voor vloerisolatie zijn onderstaande isolatieplaten geschikt:

  PIR platen (al dan niet verlijmd met plaatmateriaal als spano of underlayment)
  EPS platen
  XPS platen
  Steenwol platen
  Glaswol platen
  Houtvezel platen

 •  

  Drukvaste vloerisolatie

  Een veel gekozen materiaal voor vloerisolatie bij betonvloeren zijn XPS platen, zeker bij vloeren die zwaar belast worden, zoals een sporthal, bedrijfshal of professionele keuken. De voornaamste reden hiervoor is de sterke drukvastheid van XPS. De drukvastheid betekent dat het materiaal een zeer hoge druk aan kan zonder ineen of kapot gedrukt te worden. Dit is natuurlijk van belang wanneer het isolatiemateriaal zware apparatuur moet dragen of bereden wordt met zwaar materieel. Deze eigenschap is dan ook erg aantrekkelijk bij de toepassing van vloerisolatie.
  De druk vastheid wordt uitgedrukt in druksterkte (Kpa). De XPS platen in onze webshop zijn met 300 Kpa bijzonder druksterk te noemen. XPS is daarnaast ook zeer vochtongevoelig en daarom een perfecte plaat voor vloerisolatie.

Vloerisolatie kosten

Het is logisch dat er op de vraag ‘Wat kost vloerisolatie?’ geen panklaar antwoord mogelijk is. De kosten van vloerisolatie hebben te maken met de materiaalkeuze en de dikte en Rd-waarde van dit materiaal. Daarbij is ook de grootte van het te isoleren oppervlak van belang. Om toch een inzicht te geven hebben we voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor vloerisolatie op een rijtje gezet wat de minimale en maximale prijzen zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afname van 120m², de gemiddelde vloeroppervlakte van een Nederlandse woning. Let wel: dit zijn de prijzen van materialen zoals beschikbaar op moment van schrijven (04-05-’21).

Steenwol platen €300,08 – €1100,00
Glaswol platen €388,57 – €1060,46
EPS platen €808,50 – €1537,50
XPS platen €707,20 – €2428,80
PIR platen €1035,40 – €3476,94

Wat kost vloerisolatie per m2?

In de bovenstaande tabel is goed te zien wat vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning. In onderstaande tabel geven we weer wat deze isolatiematerialen voor vloerisolatie per vierkante meter kosten. De goedkopere prijzen gelden in de regel voor de dunnere platen isolatiemateriaal; de dikkere platen met een hogere isolatiewaarde zijn duurder. Let er ook op dat de prijzen uit voorgaande tabel niet zomaar door 120 gedeeld kunnen worden. Wij werken met staffelkortingen, de vierkante meterprijs wordt bij een grotere afname daarom lager.

Steenwol platen €2,48 – €10,59
Glaswol platen €2,60 – €12,76
EPS platen €6,74 – €14,32
XPS platen €4,40 – €19,72
PIR platen €8,13 – €33,05

Heeft uw vragen over vloerisolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over vloerisolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw vloer.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten