Randisolatie

Randisolatie kan een essentieel onderdeel zijn van de isolatie van een woning of gebouw. Het kan van verschillende materialen zijn gemaakt en meerdere functies hebben. Zo kan randisolatie met name bedoeld zijn om koudebruggen te voorkomen, en dus dienen als thermische isolatie, of juist om geluid tegen te houden. Maar het is ook van groot belang bij de aanleg van vloerverwarming

Klantenservice

“Heeft u vragen? Ons team helpt u verder!”

Neem vrijblijvend contact met ons op
Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
randisolatie vloerverwarming randisolatie vloerverwarming

Randisolatie vloerverwarming

Eén van de meest bekende toepassingen van Randisolatie is bij de aanleg van vloerverwarming. Omdat vloerverwarming de vloer warmer maakt, kan deze uitzetten. Dit geldt voor de cementdekvloer en eventueel ook voor de afwerkvloer. Wanneer de vloer weer afkoelt, krimpt het geheel weer. Door dit uitzetten en krimpen kunnen er makkelijk scheuren ontstaan in de vloer. Wanneer Randisolatie wordt aangebracht is de vloer vrij van de muren. Zo kan de vloer zonder problemen uitzetten en worden scheuren en barsten voorkomen. Randisolatie kan bovendien ook gebruikt worden om een dilatatievoeg te creëren.

Wat is randisolatie?

Randisolatie is isolatiemateriaal dat gebruikt wordt rondom de randen van een vloer, muur of dak, maar wordt het vaakst gebruikt bij (nieuw te storten) vloeren. Zo blijft de vloer vrij van muren en wanden. Het wordt als thermische isolatie gebruikt, vaak vooral om koudebruggen te voorkomen, of als geluidsisolatie om geluidsbruggen of geluidslekken uit de weg te gaan. Maar het meest bekend is randisolatie in combinatie met vloerverwarming. 

Randisolatie kan op rol worden aangeschaft, maar er is ook randisolatie verkrijgbaar als stroken. Randisolatie is ook wel bekend onder de benamingen foamband, randstroken of kantstroken.

Randisolatie materiaal

Randisolatie kan van meerdere materiaalsoorten zijn gemaakt. De randisolatie op rol is gemaakt van polyethyleenschuim, oftewel PE-schuim. Dit is een materiaal dat dankzij de flexibiliteit het uitzetten en krimpen van een vloer kan opvangen. Daarnaast werkt het thermisch isolerend en voorkomt daarmee koudebruggen. Randisolatie van PE-schuim is ook in staat om contactgeluid te voorkomen of verminderen, en heeft dus tevens een geluidsisolerende werking.
Er bestaan daarnaast ook randstroken gemaakt van steenwol, bijvoorbeeld de randisolatie stroken van Fermacell vloerelementen. Deze hebben een andere functie dan de randisolatie op rol.

Randisolatie langs de muur Randisolatie langs de muur

Randisolatie op rol

De randisolatie op rol is bedoeld om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het wordt al aangebracht voor de (cement)dekvloer wordt gestort. De randisolatie vormt eigenlijk een barrière tussen de vloer en de muur; deze twee constructiedelen raken elkaar niet. Dit is juist zo belangrijk bij vloerverwarming. Zo kan de vloer probleemloos uitzetten en krimpen zonder scheurvorming. Deze randisolatie heeft een thermisch isolerende werking: het kan warmte isoleren. Daarmee worden koudebruggen vermeden. randisolatie op rol, gemaakt van PE-schuim, voorkomt daarnaast ook geluidsbruggen, waardoor met name contactgeluid vermindert of zelfs helemaal voorkomen wordt.  
Op een rol randisolatie zit 50 strekkende meter met een dikte van 5mm. randisolatie op rol is 100mm of 150mm breed.

Randisolatie Fermacell

Er bestaat ook een ander type randisolatie. Dit zijn de Fermacell randstroken, gemaakt van steenwol. Dit type randisolatie wordt niet in combinatie met vloerverwarming gebruikt. Het heeft een ander doel. Fermacell randisolatie worden toegepast langs de randen van de vloer, tegen de muur. 
De randisolatie op rol wordt gebruikt met als hoofddoel de vloer en deze te laten krimpen en uitzetten zonder gevolgen. De randisolatie van Fermacell wordt gebruik met als hoofddoel de wanden, meer specifiek het voorkomen van geluidsoverdracht via deze wanden. fermacell randstroken dienen dus voornamelijk als geluidsisolatie. U heeft ze nodig bij het maken van een zwevende vloer van Fermacell vloerelementen of voordat u Fermacell egalisatiekorrels gaat gebruiken. 
Omdat deze randisolatie van steenwol is gemaakt, heeft het goede geluidsisolerende eigenschappen en een zeer hoge brandwerendheid.

Randisolatie plaatsen

In geval van randisolatie op rol plaatst u deze voor het storten van de cementdekvloer. U plaatst de randisolatie strak tegen de onderkant van de muur. Zorg ervoor dat er geen cement tussen de randisolatie en de muur kan komen. Dit kan namelijk de werking van de isolatie verminderen.

Randisolatie van Fermacell kunt u strak tegen de muren plaatsen, op de bestaande vloer. Daarna kunnen vloerelementen worden gelegd of egalisatiekorrels worden gebruikt.

Fermacell randstroken  plaatsen Fermacell randstroken  plaatsen

Wanneer randisolatie aanbrengen?

Als u vloerverwarming gaat aanleggen, is het belangrijk randisolatie aan te brengen vóórdat de cementdekvloer wordt gestort. U gebruikt in dit geval randisolatie op rol.

Heeft u last van geluidsoverlast, dan kan het een slim idee zijn vloerisolatie toe te passen en een zwevende vloer te realiseren zodat geluid niet meer via de muren getransporteerd kan worden. Breng in dit geval Fermacell randisolatie aan tegen de binnenmuur voordat u de vloerelementen plaatst. 

Randisolatie vloer Randisolatie vloer

 randisolatie betonvloer

Het laat zich niet moeilijk raden waarom randisolatie zo veelvuldig wordt toegepast bij betonvloeren. Een betonvloer zet immers uit wanneer deze warmer wordt, om weer te krimpen wanneer de temperatuur weer daalt. Als de betonvloer strak tegen de muren zou zijn gestort, kan de vloer gaan scheuren of barsten als gevolg van het uitzetten en krimpen. Wanneer er randisolatie is toegepast tussen de vloer en de muur, kan de vloer vrij bewegen. De randisolatie is dusdanig flexibel dat deze het uitzetten probleemloos kan opvangen. Zo wordt het scheuren of barsten van de betonvloer voorkomen. Randisolatie is daarom ook een goede aanvulling van vloerisolatie.

Randisolatie voordelen

Eigenlijk zijn vrijwel alle voordelen van randisolatie zojuist al ter sprake gekomen. Maar we zetten nog graag alle voordelen van randisolatie op een rij:

Randisolatie voorkomt scheuren in betonvloer: Dankzij het gebruik van randisolatie op rol, worden scheuren in de betonvloer als gevolg van het uitzetten en krimpen voorkomen.

Randisolatie voorkomt geluidsbruggen: Diezelfde rand van onafgebroken randisolatie zorgt er tevens voor dat contactgeluid zich niet verder kan voortbewegen de ruimte in.

Randisolatie zorgt voor energiebesparing: Randisolatie helpt warmteverlies te voorkomen en draagt bij aan de totale isolatie van een woning of gebouw. Dit zorgt voor een daling in het energieverbruik en dus de energielasten.

Randisolatie zorgt voor hoger wooncomfort: Dankzij randisolatie wordt de temperatuur gelijkmatige verdeeld en blijft de temperatuur ook stabieler. Dit zorgt voor een verbeterd leefklimaat en een hoger wooncomfort.

Randisolatie voorkomt condensatie: Randisolatie voorkomt de vorming van condensatie aan de randen van de vloer en/of wanden. Dankzij de afwezigheid van condensatie, ontstaan er ook geen vocht- of schimmelproblemen.

Randisolatie voorkomt geluidsoverlast: Dankzij Fermacell randisolatie kan geluidsoverlast worden verminderd of zelfs voorkomen.

0 Veelgestelde vragen over Randisolatie

Randisolatie is isolatiemateriaal dat gebruikt wordt rondom de randen van een vloer, muur of dak, maar wordt het vaakst gebruikt bij (nieuw te storten) vloeren. Zo blijft de vloer vrij van muren en wanden. Het wordt als thermische isolatie gebruikt, vaak vooral om koudebruggen te voorkomen, of als geluidsisolatie om geluidsbruggen of geluidslekken uit de weg te gaan. Maar het meest bekend is randisolatie in combinatie met vloerverwarming. Randisolatie kan op rol worden aangeschaft, maar er is ook randisolatie verkrijgbaar als stroken. Randisolatie is ook wel bekend onder de benamingen foamband, randstroken of kantstroken.
In geval van randisolatie op rol plaatst u deze voor het storten van de cementdekvloer. U plaatst de randisolatie strak tegen de onderkant van de muur. Zorg ervoor dat er geen cement tussen de randisolatie en de muur kan komen. Dit kan namelijk de werking van de isolatie verminderen. Randisolatie van Fermacell kunt u strak tegen de muren plaatsen, op de bestaande vloer. Daarna kunnen vloerelementen worden gelegd of egalisatiekorrels worden gebruikt
Eigenlijk zijn vrijwel alle voordelen van randisolatie zojuist al ter sprake gekomen. Maar we zetten nog graag alle voordelen van randisolatie op een rij: Randisolatie voorkomt scheuren in betonvloer, Randisolatie voorkomt geluidsbruggen, Randisolatie zorgt voor energiebesparing, Randisolatie zorgt voor hoger wooncomfort, Randisolatie voorkomt condensatie, Randisolatie voorkomt geluidsoverlast.
Als u vloerverwarming gaat aanleggen, is het belangrijk randisolatie aan te brengen vóórdat de cementdekvloer wordt gestort. U gebruikt in dit geval randisolatie op rol. Heeft u last van geluidsoverlast, dan kan het een slim idee zijn vloerisolatie toe te passen en een zwevende vloer te realiseren zodat geluid niet meer via de muren getransporteerd kan worden. Breng in dit geval Fermacell randisolatie aan tegen de binnenmuur voordat u de vloerelementen plaatst.