Hellend dak isolatie

Een niet geïsoleerd hellend dak kan uw energierekening onnodig opschroeven. Warmte stijgt immers. Daardoor gaat de meeste warmte via het dak verloren. Daarnaast is het onder een niet geïsoleerd dak in de zomer vaak beklemmend warm en in de winter ijzig koud. Zeker wanneer u een slaapkamer of andere leefruimte onder uw hellende dak gesitueerd hebt, gaat dit absoluut ten koste van uw woongemak. Isoleren levert dan behalve een flinke kostenbesparing ook een hoop wooncomfort op.

 • Schuin dak van binnenuit isoleren

  De meest voorkomende manier voor hellend dak isolatie is isoleren van binnenuit. Het isolatiemateriaal wordt tussen de balken tegen het dakbeschot aangebracht. Welk isolatiemateriaal dient u hier voor te gebruiken? Voor het antwoord op deze vraag is het noodzakelijk om te weten hoe de dakconstructie is opgebouwd. Is het dak voorzien van houten (ventilerend) dakbeschot met dakpannen? Dan kunt u kiezen uit verschillende materialen zoals; steenwol, glaswol, katoenisolatie, houtvezelisolatie of PIR isolatie.

  Steenwol of glaswol?

  Een hellend dak kunt u van binnen met verschillende materialen isoleren. Meestal wordt er gekozen voor een minerale wolsoort, zoals steenwol en glaswol. Deze soorten zijn op rol en als platen verkrijgbaar. Nadeel van steenwol is dat deze irriterend kan zijn en jeuk kan veroorzaken. Werk daarom voorzichtig en liefst met handschoenen en mond/neuskapje. Steenwol en glaswol is gemakkelijk op maat te maken, gebruik daarvoor een geschikt isolatiemes

  PIR isolatie

  Een nadeel van steenwol en glaswol kan zijn dat je soms een dikke isolatielaag nodig hebt om de benodigde isolatiewaarde te halen. PIR platen halen een hogere isolatiewaarde, dus je isolatielaag blijft veel slanker.

 • Schuin dak van buitenaf isoleren

  Een schuin dak isoleren van buitenaf is tijdrovender en duurder dan isoleren van binnenuit. Nadat de dakpannen verwijderd zijn, worden isolatieplaten aangebracht. Deze moeten worden geplaatst op een bestaand dakbeschot. Zonder bestaand dakbeschot kunt u uw schuine dak isoleren met zelfdragende dakplaten.

  Wat is de beste isolatie voor schuin dak?

  PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren. Omdat u de buitenzijde van het dak helemaal voorziet van isolatie, wordt de kans op koudebruggen vermeden. Daarnaast biedt het isoleren met PIR vele voordelen. Het materiaal is licht van gewicht en eenvoudig aan te brengen. PIR is aan 2-zijden voorzien van een aluminium cachering wat zorgt voor een lucht- en dampdichte laag. Daarnaast bereikt het een extreem hoge isolatiewaarde door dun te isoleren.

  De beste en snelste manier om uw schuin dak te voorzien van isolatie is gebruik te maken van PIR renovatieplaten. Deze platen worden in ons eigen werkplaats voorzien van drie tengels, waarvan één verspringend. Dit zorgt voor een goede overlapping van de platen onderling. Vervolgens worden de panlatten op tengels bevestigt, waarna het dak kan worden dicht gemaakt met dakpannen.

 • Komt u er niet uit?

Wat kost schuin dak isolatie? (buitenzijde)

Wat kost isolatie voor een hellend dak aan de buitenzijde? Om dit voor u goed in kaart te brengen gaan we uit van een minimale isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W of hoger. Dit is de minimale waarde om in aanmerking te komen voor subsidie van dakisolatie. Welke isolatiematerialen zijn hiervoor nodig om deze isolatiewaarde te behalen? Het beste en meest gebruikt isolatiemateriaal hiervoor is PIR isolatie of PIR renovatieplaten. Dit relatief dunne materiaal heeft als eigenschap dat er een extreem hoge isolatiewaarde mee wordt bereikt. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde prijzen per meest gebruikte isolatiemateriaal dat in aanmerking voor subsidie. Alle prijzen zijn berekend per m² incl btw. (Bijgewerkt op een prijsweergave van 18-02-2022)

 

PIR of renovatieplaten RD-waarde Prijs per m²
✔️ 8cm 3,60 €19,83 - €27,33
✔️ 9cm 4,05 €21,66 - €28,24
✔️ 10cm 4,50 €23,58 - €29,15
✔️ 12cm 5,45 €28,30 - €33,91
✔️ 14cm 6,35 €32,31 - €37,59

Wat kost isolatie schuin dak? (binnenzijde)

Wat kost hellend dak isolatie voor de binnenzijde? Hiervoor gelden exact dezelfde regels als voor isoleren van buitenaf. Om in aanmerking te komen voor de subsidie van dakisolatie moet er minimale isolatiewaarde, of RD-waarde van 3,5 worden bereikt. Om een schuin dak van binnenuit te isoleren is de keuze voor isolatiemateriaal vrij breed. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor glaswol of steenwol. Deze materialen zijn relatief goedkoop en makkelijk te verwerken. Kiest u voor een natuurlijke isolatie zoals houtvezel- of katoen isolatie? Houdt dan rekening dat de aanschaf prijs wat hoger ligt dan de traditionele wollen. Het gebruik van PIR isolatie is ook een mogelijkheid. Met PIR kunt u slank isoleren en een hoge isolatiewaarde bereiken. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde prijzen per meest gebruikte isolatiemateriaal dat in aanmerking voor subsidie. Alle prijzen zijn berekend per m² incl btw. (Bijgewerkt op een prijsweergave van 18-02-2022)

 

Isolatiemateriaal RD-waarde Prijs per m²
✔️ PIR isolatie 8cm 3,60 vanaf €19,83
✔️ Houtvezel isolatie 14cm 3,80 vanaf €17,68
✔️ Katoen isolatie 14,5cm 3,70 vanaf €16,49
✔️ Glaswol isolatie 14cm 3,75 vanaf €4,66
✔️ Steenwol isolatie 14cm 3,75 vanaf €8,02
Hellend dak isolatie

 

Schuin dak isoleren: Folies & accessoires

Welke folies worden gebruikt voor schuin dak isolatie? Gaat u isoleren met steenwol of glaswol, dan is het van groot belang om de juiste folies en accessoires te kiezen. 

Dampremmende folie: Een dampremmende folie wordt geplaatst aan binnenzijde (warme kant) van het schuine dak. Het voorkomt dat vocht van binnenuit in de constructie en isolatie kan trekken. Een dampremmende folie heeft een waterkerende werking en wordt aangebracht tussen het isolatiemateriaal en de gipsplaten.

Dampopen folies: Een dampopen folie wordt geplaatst aan de buitenzijde (koude kant) van het schuine dak. Het zorgt ervoor dat vocht wat zich in constructie bevindt naar buiten wordt afgevoerd. Daarnaast wordt het vocht wat van buiten naar binnen wil tegengehouden. Een dampopen folie wordt aangebracht tussen het dakbeschot en de dakpannen.

Het aanbrengen van een dampremmende- of dampopen folie is geen lastige klus. Belangrijk is wel dat de folie op de juiste manier wordt geplaatst. Gebruik een nietmachine om de folie te bevestigen op de constructie. Vervolgens kunt u de naden en overlappen afdichten met een speciale isolatietape.

 

Komt u er niet uit?

Heeft u vragen over hellend dak isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over dakisolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw hellende dak.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten