“Heeft u vragen? Ons team helpt u verder!”
Cellulose isolatie
Cellulose isolatie is een type isolatiemateriaal dat u kunt gebruiken om uw woning milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Het is gemaakt van gerecycled papier en karton, dat wordt vermalen tot kleine vezels en vervolgens behandeld om het brandwerend en bestand tegen schimmels te maken.
Wat is cellulose isolatie?
Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal dat voornamelijk wordt gemaakt van gerecycled papier, zoals kranten. Een andere naam voor cellulose isolatie is dan ook wel papiervlok isolatie. Cellulose is voornamelijk bekend als inblaas isolatie. Maar tegenwoordig zijn er ook isolatieplaten gemaakt van cellulose te verkrijgen.
Deze cellulose isolatie platen kunnen toegepast worden als dakisolatie, vloerisolatie en wandisolatie. Cellulose is een duurzaam isolatiemateriaal. Bovendien is het een milieuvriendelijk isolatiemateriaal omdat het van gerecycled papier gemaakt wordt en er tijdens het productieproces maar weinig energie nodig is.
Cellulose platen
Zoals eerder gezegd is cellulose isolatie vooral bekend als inblaas of inspuit isolatie. Maar inmiddels is cellulose ook beschikbaar als isolatie platen. Ze dienen als geluidsisolatie, als thermische isolatie of ze dienen beide doeleinden. Cellulose platen zijn veerkrachtige platen die breed toegepast kunnen worden. Zo zijn cellulose platen te gebruiken tijdens nieuwbouw, verbouw en renovaties. De platen zijn aan te brengen in, onder of op vloeren, in of voor wanden, plafonds of tegen het dakbeschot. Cellulose platen zijn dampopen en behoren tot de biobased isolatiematerialen. De platen zijn milieuvriendelijk te produceren en ook het eindproduct, de platen zelf, zijn milieuvriendelijk.
In onze webshop vindt u cellulose platen van het Nederlandse merk Cyclin.
Cellulose isolatie voordelen
Cellulose isolatie kent meerdere voordelen. Allereerst zorgt isoleren met cellulose voor een gezond leefklimaat en een hoger wooncomfort. Het huis wordt immers warmer in de winter en is koeler in de zomer. De temperatuur is veel constanter. Dit zorgt daarnaast uiteraard ook voor een verlaging in energiekosten. Omdat de warmte in de winter beter wordt vastgehouden, hoeft er minder gestookt te worden. In de zomer zal het huis langer koel blijven, waardoor een airco of ventilator minder snel zal worden gebruikt om te koelen.
Een ander (groot) voordeel van cellulose is de goede geluidsisolatie. Cellulose isolatie is daarom in te zetten als warmte isolatie, maar ook als geluidsisolatie.
Daarnaast werkt cellulose isolatie vochtregulerend. Cellulose kan wel tot 30% van het eigen gewicht opnemen aan vocht. Dit vocht wordt opgenomen wanneer het vochtgehalte in de ruimte erg hoog is. Daalt het vochtgehalte weer, dan laten de cellulose vezels het vocht weer los. Zo worden erg grote wisselingen in luchtvochtigheid voorkomen.
Cellulose isolatieplaten zijn schimmelresistent dankzij een schimmelwerende behandeling van de platen.
Overigens geeft cellulose isolatie, net als Isovlas, geen irritatie aan de huid, slijmvliezen en luchtwegen. Enkele andere voordelen van cellulose isolatie zijn dat de platen lichtgewicht en handzaam zijn en bovendien eenvoudig te bevestigen zijn.
Cellulose isolatie nadelen
Hoewel cellulose isolatie vochtregulerend is, wil dat niet zeggen dat het ook te gebruiken is in zeer vochtige ruimtes. Als cellulose namelijk (veel) water opneemt, verliest het de brand- en schimmelwerende werking. Dit is dan ook één van de redenen dat cellulose altijd droog opgeslagen dient te worden, en niet onafgedekt buiten kan staan.
Een ander nadeel van cellulose isolatie is de Lambda waarde, oftewel de thermische isolatiewaarde. Er zijn isolatiematerialen die veel hogere isolatiewaardes halen. Maar in tegenstelling tot cellulose isolatie zijn dit geen biobased en niet de meest milieuvriendelijke materialen. Denk aan PIR, EPS en XPS isolatie. De Lambda waarde van cellulose is te vergelijken met andere biobased isolatiematerialen en met glaswol en steenwol. De isolatiewaarde is dan ook nog steeds zeer goed te noemen. Er zijn alleen wél betere materialen op de markt als het alleen gaat om de isolatiewaarde.
Omdat cellulose isolatie behandeld wordt met brandvertragende middelen heeft het dan ook een brandvertragende werking. Dat wil echter niet zeggen dat het materiaal niet brandbaar is. Cellulose valt namelijk in de brandklasse E (bij 40 mm dikte) of brandklasse B (bij een dikte van 100mm). Er zijn materialen die brandveiliger zijn, zoals steenwol of glaswol.
Cyclin Cellulose isolatie
Bij Isolatienoord bieden wij de cellulose isolatie platen van het merk Cyclin aan. De cellulose platen van Cyclin zijn een zeer duurzaam product. De platen worden geproduceerd in Venlo. Voor de productie van de cellulose platen gebruikt Cyclin zoveel als mogelijk regionale reststromen en grondstoffen uit de Benelux. En omdat de platen in Nederland worden gemaakt, hoeven ze niet eerst een lange reis af te leggen voor ze in de winkels liggen. Dit draagt nog een extra steentje aan duurzaamheid bij.
Cyclin cellulose isolatie platen zijn verkrijgbaar in diktes van 20 tot en met 80mm. Elke plaat heeft een afmeting van 1200 x 600mm.
Cyclin richt zich met name op geluidsisolatie en akoestische toepassingen. Maar hoewel de Cyclin cellulose platen vooral toegespitst zijn op geluidsisolatie, leveren ze uiteraard ook een thermische isolatie. In onze webshop kunt u de Rd-waarde zien bij elke gewenste diktemaat Cyclin.
Cyclin cellulose bevat geen chemische stoffen en is ook formaldehyde-vrij. Bovendien is Cyclin eenvoudig te verwerken. Hierbij zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, omdat Cyclin cellulose isolatie niet irriteert.
Door te isoleren met Cyclin cellulose creëert u een woning of pand waarin het leefklimaat sterk verbetert. Het biedt goede eigenschappen wat betreft geluidsabsorptie, geluidsisolatie en thermische isolatie. Daarnaast zorgt de vochtregulatie van Cyclin voor een optimale vochtigheid binnenshuis.
Heeft u vragen over cellulose isolatie?
Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over cellulose. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over cellulose isolatie.
Neem vrijblijvend contact met ons op