Plat dak isolatie

Wie een beetje handig is en ervoor kiest om zijn materiaal via Isolatienoord in te kopen, kan voor naar verhouding vrij weinig geld het platte dak isoleren. Het isoleren van uw dak zal zichzelf op de lange termijn altijd terugbetalen. Isolatiemateriaal bestellen in onze webshop is een relatief kleine investering dat zich echter wel snel weer terugbetaald dankzij uw dalende energierekening.

Wanneer uw dak nog in perfecte staat is en u het dak niet wilt/hoeft te vervangen, dan kunt u beter voor dakisolatie van binnenuit kiezen. Omgekeerde dak isolatie is aan te raden wanneer u het dak toch van buitenaf wilt isoleren, maar het dak niet helemaal wilt vervangen. Indien u nog twijfelt welke vorm en dikte van plat dak isolatie in uw geval het meest geschikt is, neemt u dan gerust contact met ons op.

 • Plat dak van buitenaf isoleren

  Van buitenaf isoleren is de beste oplossing als u uw platte dak wilt isoleren.

  Bij het isoleren van buitenaf, ook wel warm dak isolatie genoemd, brengt u de isolerende laag aan de buitenkant aan. Het isolatiemateriaal wordt direct op de dragende constructie geplaatst, waarna alles wordt afgesloten met een afdekking of waterkerende laag. Warm dak isolatie komt vooral voor in de nieuwbouw. Bij een bestaand plat dat is het ook mogelijk, maar dan moet het hele dak vervangen worden.

  Welke isolatie voor warm dak?

  Warm dak isolatie wordt veelvuldig gedaan met PIR isolatie of EPS isolatie. U kunt bij ons terecht voor PIR platen tweezijdig aluminium, PIR afschot platen en EPS platen. Alle isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en verschillende isolatiewaardes. Gebruik een dampremmende folie om uw isolatiemateriaal en dakbeschot te beschermen tegen vocht. Met dakschroeven en isolatielijm kunt u de isolatieplaten vastmaken op het dakbeschot. Pur naden en kieren af met een flexibele purschuim en plak de platen onderling af met een aluminium tape.

   

 • Plat dak van binnenuit isoleren

  Van binnenuit isoleren noemen we ook wel koud dak isolatie. Deze manier van isoleren wordt vooral bij bestaande platte daken toegepast. Bij de koud dak isolatiemethode wordt uw dak geïsoleerd door isolatiemateriaal aan de binnenzijde, onder de dakbedekking en dakbeschot tussen de dragende constructie, aan te brengen.

  Materiaal koud dak isolatie

  Koud dak isolatie wordt vooral gedaan met steenwol of glaswol. Wij leveren steenwol en glaswol in zowel platen als rollen. Omdat minerale wolsoorten een lagere isolatiewaarde hebben, heeft u een dikkere laag nodig. Het is uiterst raadzaam een klimaatfolie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal te gebruiken. Deze folie is ter bescherming van uw dakconstructie, zeker als deze van hout is. Bij de koud dak isolatie kan vocht namelijk moeilijk wegkomen en heeft dan de neiging in uw dak te trekken. De folie houdt zorgt ervoor dat vocht aan de binnenzijde kan wegkomen.

 • Komt u er niet uit?

Wat kost een nieuw plat dak met isolatie?

Welke vorm van plat dak isolatie u het best kunt kiezen, hangt van het type woning en uw eigen wensen af. Is uw plat dak aan vervanging toe? Dan kan het een goede keuze zijn om uw plat dak ook direct van buitenaf te isoleren. Wanneer uw plat dak nog in perfecte staat is en u het plat dak niet wilt/hoeft te vervangen, dan kunt u beter voor plat dak isolatie van binnenuit kiezen. Omgekeerde plat dak isolatie is aan te raden wanneer u het plat dak toch van buitenaf wilt isoleren, maar het plat dak niet helemaal wilt vervangen. De kosten van plat dak isolatie zijn niet eenduidig weer te geven. Er zijn verschillende geschikte isolatiematerialen die elk weer leverbaar zijn in diverse diktes en afmetingen en dus ook allemaal anders geprijsd zijn. Toch proberen we u een globale inschatting te geven van de gemiddelde kosten van plat dak isolatie. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikte materiaal. Alle prijzen incl btw zijn berekend voor een afname van 50m², de gemiddelde oppervlakte van een plat dak. (bijgewerkt op een prijsweergave van 01-01-2022)

✔️ PIR (buitenzijde plat dak) €415,35 – €1615,50
✔️ EPS (buitenzijde plat dak) €277,45 – €787,50
✔️ XPS (omgekeerd plat dak) €194,50 – €1230,50
✔️ Steenwol (binnenzijde plat dak) €173,15 – €621,69
✔️ Glaswol (binnenzijde plat dak) €186,90 – €670,21

Wat kost plat dak isolatie per m2?

Zoals gezegd staan in bovenstaande tabel de prijzen voor 50m² plat dak isolatie. Maar waar komt de vierkante meter prijs dan op neer? Hieronder vermelden we van deze isolatiematerialen de gemiddelde minimum en maximum prijzen incl btw per m²:

✔️ PIR (afschot platen buiten beschouwing gelaten) €8,30 – €32,31
✔️ EPS €5,54 – €15,74
✔️ XPS €3,89 – €24,61
✔️ Steenwol €3,06 – €11,99
✔️ Glaswol €2,96 – €12,11
Omgekeerd dakisolatie

 

Omgekeerd dak isolatie

Isoleren van buiten zonder het hele dak te moeten vervangen kan ook. Dit doet u door de isolatie losliggend op uw bestaande dakbedekking van bijvoorbeeld bitumen, epdm enz. te plaatsen. De bestaande dakbedekking vormt de waterdichte afdeklaag. Om de losliggende isolatielaag goed op z’n plek te houden, wordt deze afgedicht met een ballastlaag, bestaande uit bijvoorbeeld grind, tegels of hout. Deze vorm van isoleren noemen we omgekeerd dak isolatie en is veel minder ingrijpend dan warm dak isolatie. U kiest dan ook voor deze vorm als u wél graag van buiten wilt isoleren, maar niet uw dak wilt vervangen of wanneer uw dak veelvuldig belopen wordt.

Materiaal omgekeerd dak isolatie

Deze vorm van isolatie moet goed bestand zijn tegen water en daarnaast een groot gewicht kunnen dragen. Er moet immers nog een ballastlaag gedragen worden. Er is eigenlijk maar één soort isolatiemateriaal echt geschikt voor deze isolatiemethode, namelijk de XPS plaat. XPS is een  lichtgewicht materiaal, maar toch hard genoeg om ballastbedekking te dragen en overheen te lopen.

 

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over plat dak isolatie

Zoals gezegd staan in bovenstaande tabel de prijzen voor 50m² plat dak isolatie. Maar waar komt de vierkante meter prijs dan op neer? Hieronder vermelden we van deze isolatiematerialen de gemiddelde minimum en maximum prijzen incl btw per m²:

✔️ PIR (afschot platen buiten beschouwing gelaten) €8,30 – €32,31
✔️ EPS €5,54 – €15,74
✔️ XPS €3,89 – €24,61
✔️ Steenwol €3,06 – €11,99
✔️ Glaswol €2,96 – €12,11

In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikte materiaal. Alle prijzen incl btw zijn berekend voor een afname van 50m², de gemiddelde oppervlakte van een plat dak. (bijgewerkt op een prijsweergave van 01-01-2022)

✔️ PIR (buitenzijde plat dak) €415,35 – €1615,50
✔️ EPS (buitenzijde plat dak) €277,45 – €787,50
✔️ XPS (omgekeerd plat dak) €194,50 – €1230,50
✔️ Steenwol (binnenzijde plat dak) €173,15 – €621,69
✔️ Glaswol (binnenzijde plat dak) €186,90 – €670,21

Warm dak isolatie wordt veelvuldig gedaan met PIR isolatie of EPS isolatie. U kunt bij ons terecht voor PIR platen tweezijdig aluminiumPIR afschot platen en EPS platen. Alle isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en verschillende isolatiewaardes. Gebruik een dampremmende folie om uw isolatiemateriaal en dakbeschot te beschermen tegen vocht. Met dakschroeven en isolatielijm kunt u de isolatieplaten vastmaken op het dakbeschot. Pur naden en kieren af met een flexibele purschuim en plak de platen onderling af met een aluminium tape.

Heeft u vragen over plat dak isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over plat dak isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw platdak.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten