Plat dak isolatie

Uw plat dak isoleren

Wie een beetje handig is en ervoor kiest om zijn materiaal via Isolatienoord in te kopen, kan voor naar verhouding vrij weinig geld het platte dak isoleren. Het isoleren van uw dak zal zichzelf op de lange termijn altijd terugbetalen. Isolatiemateriaal bestellen in onze webshop is een relatief kleine investering dat zich echter wel snel weer terugbetaald dankzij uw dalende energierekening.

Welke vorm van plat dak isolatie kiest u?

Welke vorm van plat dak isolatie u het best kunt kiezen, hangt van het type woning en uw eigen wensen af. Is uw dak aan vervanging toe? Dan kan het een goede keuze zijn om uw dak ook direct van buitenaf te isoleren.

Wanneer uw dak nog in perfecte staat is en u het dak niet wilt/hoeft te vervangen, dan kunt u beter voor dakisolatie van binnenuit kiezen. Omgekeerde dak isolatie is aan te raden wanneer u het dak toch van buitenaf wilt isoleren, maar het dak niet helemaal wilt vervangen. Indien u nog twijfelt welke vorm en dikte van plat dak isolatie in uw geval het meest geschikt is, neemt u dan gerust contact met ons op.

Plat dak van buitenaf isoleren

Van buitenaf isoleren is de beste oplossing als u uw platte dak wilt isoleren.

Bij het isoleren van buitenaf, ook wel warm dak isolatie genoemd, brengt u de isolerende laag aan de buitenkant aan. Het isolatiemateriaal wordt direct op de dragende constructie geplaatst, waarna alles wordt afgesloten met een afdekking of waterkerende laag. Warm dak isolatie wordt vooral toegepast in de nieuwbouw. Bij een bestaand plat dat is het ook mogelijk, maar dan moet het hele dak vervangen worden.

Materiaal warm dak isolatie

Warm dak isolatie wordt veelvuldig gedaan met PIR of EPS. U kunt bij ons terecht voor PIR platen met tweezijdig aluminium cachering, afschot PIR platen en EPS platen. Alle isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en verschillende isolatiewaardes. Gebruik een dampfolie om uw isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht.

Voordelen warm dak isolatie

 • Bestand tegen alle weersomstandigheden;
 • Minder kans op scheuren in de dakvloer;
 • Dankzij het van buitenaf isoleren vormt het dak een warmtebuffer;
 • ’s Zomers lekker koel binnen, ‘s winters lekker warm;
 • Energiebesparing, want veel minder warmteverlies;
 • Waardevermeerdering van de woning.

Plat dak van binnenuit isoleren

Het isoleren van binnenuit noemen we ook wel koud dak isolatie. Deze manier wordt vooral bij bestaande platte daken toegepast. Bij koud dak isolatiemethode wordt uw dak geïsoleerd door isolatiemateriaal aan de binnenzijde, onder de dakbedekking en tussen de dragende constructie, aan te brengen.

Materiaal koud dak isolatie

Koud dak isolatie wordt vooral gedaan met steenwol of glaswol. Wij leveren steenwol en glaswol in zowel platen als rollen. Omdat minerale wolsoorten een lagere isolatiewaarde hebben, heeft u een dikkere laag nodig. Het is uiterst raadzaam een dampremmende folie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal te gebruiken. Deze folie is ter bescherming van uw dakconstructie, zeker als deze van hout is. Bij koud dak isolatie kan vocht namelijk moeilijk wegkomen en heeft dan de neiging in uw dak te trekken. De folie houdt dit tegen.

Voordelen koud dak isolatie

 • Voordelig;
 • Snel te realiseren;
 • Brandveilig;
 • Energiebesparing, want minder warmteverlies;
 • Geluidsisolerend;
 • Schimmelvrij;
 • Glaswol is relatief milieuvriendelijk.

Omgekeerd dak isolatie

Isoleren van buitenaf zonder het hele dak te moeten vervangen kan ook. Dit doet u door de isolatie losliggend op uw bestaande dakbedekking van bijvoorbeeld bitumen, epdm etc. te plaatsen. De bestaande dakbedekking vormt de waterdichte afdeklaag. Om de losliggende isolatielaag goed op z’n plek te houden, wordt deze afgedicht met een ballastlaag, bestaande uit bijvoorbeeld grind, tegels of hout. Deze vorm van isoleren noemen we omgekeerd dak isolatie en is veel minder ingrijpend dan warm dak isolatie. U kiest dan ook voor deze vorm als u wél graag van buiten wilt isoleren, maar niet uw dak wilt vervangen of wanneer uw dak veelvuldig belopen wordt.

Materiaal omgekeerd dak isolatie

Deze vorm van isolatie moet goed bestand zijn tegen water en daarnaast een groot gewicht kunnen dragen. Er moet immers nog een ballastlaag gedragen worden. Er is eigenlijk maar één soort isolatiemateriaal echt geschikt voor deze isolatiemethode, namelijk de XPS plaat. XPS is een lichtgewicht materiaal, maar toch hard genoeg om ballastbedekking te dragen en overheen te lopen.

Voordelen omgekeerd dak isolatie

 • Geen dak vervangen;
 • Hoge isolatiewaarde;
 • Energiebesparing, want minder warmteverlies;
 • Lichtgewicht;
 • Vochtwerend;
 • Erg drukvast, geschikt voor zware belasting.

Al het benodigde materiaal voor plat dak isolatie

Ongeacht welke vorm van plat dak isolatie u kiest, vindt u al het benodigde materiaal in de webshop van Isolatienoord. Wij zijn ooit begonnen als klein bedrijfje dat zich vooral bezighield met het verkopen van minerale wol soorten. Maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de grootste isolatiewinkels van Nederland.

Dankzij onze scherpe tarieven zijn we binnen een korte tijd enorm uitgebreid. Met de tijd hebben we ons aanbod meer en meer verbreed, waardoor u tegenwoordig voor vrijwel al het isolatiemateriaal bij ons terechtkunt. Bij ons kunt u, behalve materiaal voor plat dak isolatie, ook materiaal bestellen om hellende daken, muren, kruipruimtes en vloeren mee te isoleren.

Maakt u gebruik van onze kennisbank

Wilt u meer informatie over het isoleren van uw platte dak? Dan kunt u in onze kennisbank vrijwel alle informatie vinden die u nodig heeft. Hier vindt u informatie over de verschillende materiaalsoorten, manieren van isoleren en isolatiewaardes.

Zijn er vragen waar u het antwoord niet op kunt vinden? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Onze service

Bij Isolatienoord staan we bekend om onze Friese nuchterheid. Wij hechten veel waarde aan een duurzame, eerlijke en veilige werkwijze. Om deze reden werken wij uitsluitend samen met betrouwbare en gerenommeerde bedrijven. Dat merkt u terug aan de kwaliteit van onze producten. Behalve dat u bij ons een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding kunt verwachten, staat ook service bij ons hoog in het vaandel.

Wij vinden het belangrijk dat u precies weet welk isolatiemateriaal u nodig heeft en hoe u de woning het best kunt isoleren. Op ons platform vindt u al veel informatie, maar wij zijn ook altijd bereid om u aanvullend advies te geven.

Dat we bij Isolatienoord veel waarde aan service hechten, merkt u onder terug aan het feit dat wij gemiddeld met een 9,3 beoordeeld worden. Wij leveren isolatiemateriaal voor uw platte dak door heel Nederland, met een levertijd van slechts 1 tot 3 werkdagen.