Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest toegepaste manier van muurisolatie. Deze vorm van isolatie is relatief goedkoop en zeer effectief. Uw woning wordt energiezuiniger en het binnenklimaat verbetert vaak sterk. 
Spouwmuurisolatie kan op verschillende manieren en met diverse materialen worden uitgevoerd.

 

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie betekent dat u de spouw, dus de ruimte tussen binnen- en buitenmuur, opvult met isolatiemateriaal om zo in de winter de warmte binnenshuis te houden en in de zomer de warmte zo lang mogelijk uit uw woning te weren. Daarnaast wordt voorkomen dat vocht makkelijk uw woning binnen kan komen, zodat vocht- en schimmelproblemen worden voorkomen.
Woningen gebouwd na 1920 zijn meestal voorzien van een spouwmuur en ongeveer vanaf 1970 werden nieuwe huizen met spouwmuurisolatie opgeleverd.

Spouwmuurisolatie soorten

U kunt spouwmuurisolatie met verschillende isolatiematerialen realiseren. Spouwmuurisolatie toepassen tijdens de nieuwbouw is uiteraard het makkelijkst te verwezenlijken. Hiervoor gebruikt u isolatieplaten.
In een bestaande muur wordt spouwmuurisolatie ingespoten. Er worden dan gaten geboord in de buitenmuur waarna isolatiemateriaal, zoals glaswol vlokken, EPS parels of PUR schuim in de spouw worden geblazen. Voor deze laatste manier van isoleren kunt u bij ons niet terecht. Wilt u echter een nieuwe spouwmuur van isolatie voorzien, dan kunt u in ons assortiment meerdere isolatieplaten speciaal bedoeld voor spouwmuurisolatie vinden.

Spouwmuurisolatie platen

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw wordt tegenwoordig vaak gedaan met PIR isolatie. Met PIR spouwplaten kunt u de spouw eenvoudig en snel isoleren. Bovendien heeft u niet al te dikke platen nodig om een hoge isolatiewaarde te halen in uw spouwmuren. Een nadeel van PIR isolatie is dat het niet per se het goedkoopste isolatiemateriaal is. Goede en goedkopere alternatieven zijn dan glaswol spouwplaten. Deze platen hebben een lagere Rd-waarde dan PIR, maar als er voldoende ruimte in de spouw is, kunt u met dikkere platen of door dubbellaags te werken aan een zeer hoge Rd-waarde komen. Naast glaswol spouwplaten wordt er in mindere mate ook gewerkt met steenwol spouwplaten. Steenwol platen zijn in prestatie vergelijkbaar met glaswolplaten.

Spouwmuurisolatie kosten

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw wordt met name uitgevoerd met PIR, glaswol of steenwol. De speciale spouwplaten die wij aanbieden zijn vaak anders geprijsd. Hieronder geven we weer wat de kosten van spouwmuurisolatie zijn per 100 m², de gemiddelde geveloppervlakte van een 2-onder-1 kap woning en wat de kosten per vierkante meter zijn.

Wat kost spouwmuurisolatie?

In onderstaande tabel ziet u een prijsweergave van de gemiddelde kosten voor 100 m² spouwmuurisolatie platen zoals in onze webshop beschikbaar. (bijgewerkt tot 10-05-2021)

PIR spouwplaten

€1021,65 – €2403,31

Glaswol spouwplaten

€1012,50 (Op dit moment alleen glaswol spouwplaat 12 cm beschikbaar)

Steenwol spouwplaten

Momenteel niet beschikbaar

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

In het volgende overzicht staan de gemiddelde prijzen van spouwmuurisolatie platen per vierkante meter. Let op de staffelkortingen die wij hanteren. Hierdoor wordt de vierkante meter prijs goedkoper naarmate u meer isolatieplaten bestelt.

PIR spouwplaten

€9,57 – €30,28

Glaswol spouwplaten

€10,00 (Op dit moment alleen glaswol spouwplaat 12 cm beschikbaar)

Steenwol spouwplaten

Momenteel niet beschikbaar