Dakisolatie

U wilt uw dak isoleren. Heel begrijpelijk, want dakisolatie verhoogt uw wooncomfort en verlaagt juist uw energierekening. Dakisolatie kan op verschillende manieren en ook met diverse materialen worden uitgevoerd. Wat voor u geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Heeft u bijvoorbeeld een plat dak of wilt u juist uw hellende dak isoleren? Zoekt u PIR isolatie of misschien steenwol? Heeft u bevestigingsmateriaal, zoals dakschroeven of purschuim nodig? Op onze website kunt u alle benodigde informatie vinden. Komt u er niet uit?

Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

 • Dakisolatie plat dak

  Een plat dak kan van buiten of van binnen worden geïsoleerd, en eventueel ook bovenop de bestaande dakbedekking. De voorkeur gaat naar isoleren van buitenaf, ook wel warm dakisolatie genoemd. Bij deze methode komt de isolerende laag aan de buitenkant van uw platte dak, dus op de dragende constructie. Voor deze vorm van dakisolatie kiest u een kunststof isolatiemateriaal zoals PIR of EPS isolatieplaten.
  Isoleren op de bestaande dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of epdm) is ook mogelijk. De dakbedekking functioneert dan als waterdichte afdeklaag. Deze manier van isoleren noemen we de omgekeerd dakisolatie. Hier raden wij XPS isolatieplaten voor aan.
  Een plat dak isoleren van binnenuit kennen we ook onder de noemer koud dak isolatiemethode. In dit geval gebruikt u best een minerale wolsoort zoals steenwol of glaswol als isolerende laag. Deze wordt aan de binnenzijde van het dak geplaatst. Let er dan wel op dat u de juiste folies gebruikt bij deze isolatie toepassing, zodat u vochtproblemen worden voorkomen.

 • Dakisolatie hellend dak

  Hellend dakisolatie kunt u net als plat dak isolatie van buiten of van binnen doen. Bij het isoleren van buitenaf gebruikt u PIR platen of PIR renovatieplaten. Is de dakhelling kleiner dan 25 graden, dan is het noodzakelijk om eerst een waterkerende dampopen folie te plaatsen.
  Een hellend dak wordt echter meestal van binnenuit geïsoleerd, vaak met steenwol en glaswol. Daarnaast worden de nieuwere isolatiematerialen ook steeds vaker gebruikt bij het isoleren van een hellend dak aan de binnenkant. Denkt u dan aan katoenisolatie of aan houtvezelplaten.
  Het gebruik van een dampremmende folie wordt ten zeerste aangeraden. Zo weet u zeker dat condensvorming verleden tijd is en vocht niet in aanraking komt met uw isolatiemateriaal of dakconstructie. Om na het isoleren alles mooi en strak af te werken raden wij u het gebruik van onze gipsplaten aan.

 • Komt u er niet uit?

Wat kost dakisolatie?

De kosten van dakisolatie zijn niet eenduidig weer te geven. Er zijn immers verschillende geschikte isolatiematerialen die elk weer leverbaar zijn in verschillende diktes en afmetingen en dus ook allemaal anders geprijsd zijn. Bovendien betaalt u een lagere prijs per vierkante meter wanneer u meer besteld. En daarbij schommelen de prijzen van voornamelijk de kunststof isolatiematerialen tegenwoordig nogal. Toch proberen we u een globale inschatting te geven van de gemiddelde kosten van dakisolatie. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde minimum en maximumprijzen per meest gebruikte materiaal dat nu beschikbaar is in onze webshop. Alle prijzen zijn berekend voor een afname van 50m², de gemiddelde oppervlakte van een dak. (bijgewerkt op en prijsweergave van 22-04-2021)

PIR (afschot platen buiten beschouwing gelaten) €468,30 – €1457,70
EPS €359,52 – €683,76
XPS €225,79 – €940,01
Steenwol €136,40 – €467,50
Glaswol €197,10 – €651,20

Wat kost dakisolatie per m2?

Zoals gezegd staan in bovenstaande tabel de prijzen voor 50m² dakisolatie. Maar waar komt de vierkante meter prijs dan op neer? Hieronder vermelden we van deze isolatiermaterialen de gemiddelde minimum en maximum prijzen per m²:

PIR (afschot platen buiten beschouwing gelaten) €8,13 – €33,05
EPS €6,74 – €14,32
XPS €4,40 – €19,72
Steenwol €2,48 – €10,59
Glaswol €2,60 – €12,76

Subsidie dakisolatie

Voor het laten uitvoeren van dakisolatie is subsidie beschikbaar. Sinds begin 2021 is de oude subsidieregeling vervangen door de nieuwe regeling: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, oftewel ISDE. Deze subsidie is aan te vragen wanneer u één of meerdere isolatiemaatregelen neemt. Om recht te hebben op deze subsidie dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet u onder meer:

– de eigenaar en bewoner van de woning zijn;

– minimaal twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren;

– de subsidie binnen 12 maanden na het laten uitvoeren van de eerste maatregel aanvragen.

Zorg er ook voor dat de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door een erkend bedrijf om recht te hebben op de subsidie.
Het subsidiebedrag voor dakisolatie bedraagt €20,00 per m². Het dak mag minimaal 25 en maximaal 200 m² bedragen en na het isoleren moet een Rd-waarde van minimaal 3,5 gehaald worden. Voor alle voorwaarden kijkt u op rvo.nl.
Naast deze landelijke subsidie bestaan er ook provinciale en soms gemeentelijke subsidies voor onder andere dakisolatie. Zo kunnen Friese woningeigenaren 50% extra tegemoetkoming aanvragen wanneer zij hun woning laten isoleren. Meer informatie vindt u op fryslan.frl. Voor gemeentelijke subsidies informeert u best bij uw gemeente.

Komt u er niet uit?
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 286

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 286

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Heeft u vragen over dakisolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over dakisolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw hellend dak en/of platdak.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten