EPS

EPS is een relatief goedkoop isolatiemateriaal, wat ook wel onder de namen tempex en piepschuim bekend staat. EPS isolatiemateriaal wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo is EPS geschikt voor de isolatie van betonvloeren en voor plat dakisolatie. Met de EPS parels kunt u bodemisolatie of kruipruimte isolatie realiseren. 

 

Isoleren met EPS

EPS is een isolatiemateriaal dat als plaat vaak wordt gebruikt bij de isolatie van betonvloeren en bij plat dakisolatie. Ook kruipruimtes kunnen prima met EPS geïsoleerd worden.

EPS isolatie

EPS isolatie is een zeer licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel. EPS is redelijk drukvast en goed beloopbaar. De druksterkte herkent u aan de cijfertoevoeging. Dus EPS 100 heeft een kPa (drukvastheid) van 100. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de drukvastheid van de EPS is. 
Onze EPS wijkt qua kleur af van de bekendere witte tempex of piepschuim isolatie. Deze nieuwe generatie EPS isolatie is grijs door de toevoeging van grafiet poeder. Dankzij dit poeder is een hogere isolatiewaarde haalbaar ten opzichte van de witte EPS. Zo kan er met een dunnere plaat of laag een hogere Rd-waarde gerealiseerd worden.

Betekenis EPS 

EPS is de afkorting voor geëxpandeerd polystyreen. Dit is een waterafstotende kunststof, en die wanneer het geëxpandeerd (EPS) of geëxtrudeerd (XPS) is, gebruikt wordt als isolatiematerialen, waarvan EPS de bekendste is. 

Wat is EPS?

Zoals gezegd is EPS een isolatiemateriaal. EPS is in feite niks anders dan korrels polystyreen die samengeperst worden tot platen of parels. Dankzij de toevoeging van een blaasmiddel expanderen de korrels. Vervolgens worden de korrels EPS met behulp van hete stoom op temperatuur gebracht. Op die manier zet het geheel uit en blijft het aan elkaar vastkleven. Is de EPS daarna afgekoeld, dan vormt het een blok of een plaat. Opvallend aan EPS is dat het isolatiemateriaal slechts uit 2% grondstof bestaat; de overige 98% is stilstaande lucht. Maar juist dit verschijnsel, die 98% stilstaande lucht, zorgt voor de isolatiewaarde van de EPS.

EPS platen

EPS isolatie is onder andere verkrijgbaar als plaat. EPS platen zijn de meest gebruikte isolatieplaten om een nieuw te storten betonvloer te isoleren. Een bestaande betonvloer kan ook met EPS platen worden geïsoleerd, de EPS wordt dan tegen de onderkant van de vloer geplaatst, dus in de kruipruimte. Daarnaast worden EPS platen veelvuldig toegepast bij plat dakisolatie.

EPS parels 

EPS is tevens verkrijgbaar als parels, ook wel EPS korrels genoemd. Met EPS parels zijn koude, vochtige en moeilijk begaanbare kruipruimte makkelijk te isoleren. Dankzij de EPS parels zijn vocht- en schimmelproblemen op te lossen of te voorkomen. Net als aan de EPS platen is aan de EPS parels grafietpoeder toegevoegd, zodat een uitstekende isolatiewaarde behaald wordt. De parels van EPS koopt u in zakken van 333 liter. Hiermee is tussen de 1,5 en 2 vierkante meter te isoleren met een laagdikte van tussen de 15 en 20 centimeter.

Vloerisolatie met EPS 

EPS wordt vaak gekozen als vloerisolatie. Omdat EPS schimmelwerend is en vrij van rot blijft, is het een ideaal materiaal onder uw betonvloer.
Een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk het makkelijkst met EPS te isoleren. De EPS platen worden op een laag van dampremmende folie direct op de zandgrond gelegd, waarna de vloer over de EPS gestort kan worden. Soms kiest men er voor om (ook) isolatiemateriaal op de betonvloer te plaatsen. In dat geval worden EPS platen op de gestorte betonvloer gelegd, waarna de afwerkings- of cementdekvloer volgt.
Een andere manier om uw betonvloer met EPS te isoleren is via de kruipruimte. Is de kruipruimte goed begaanbaar, dan zijn de EPS platen makkelijk tegen de onderkant van de vloer, dus tegen het plafond van de kruipruimte, te bevestigen. De EPS platen worden tegen het beton verlijmd met PU-lijm.
Is de kruipruimte wel begaanbaar, maar zijn EPS platen eigenlijk te dik om de krappe kruipruimte mee te isoleren, dan kunt u isolatie met PIR platen overwegen. PIR platen zijn veel dunner, maar kennen wel hogere isolatiewaardes.

Let op: EPS gebruikt u alleen bij de isolatie van een betonvloer. Wilt u uw houten vloer isoleren, dan kunt u beter kiezen voor ademende materialen zoals steenwol of glaswol.

Plat dakisolatie met EPS 

Plat dakisolatie van buitenaf kan heel goed met EPS platen gerealiseerd worden. Zorg er hierbij voor dat de platen netjes aansluiten en dat u alle naden lucht- en dampdicht met tape en/of purschuim afsluit. Omdat EPS een dampopen materiaal is, plaatst u onder de EPS platen een dampremmende folie, zodat vocht uit de woning niet het EPS isolatiemateriaal in kan trekken. Om de EPS optimaal te beschermen, kan er op de bovenlaag ook een vochtwerende folielaag aangebracht worden. Tot slot kan dan de dakbedekking daar weer overheen.  

Kruipruimte isoleren met EPS 

Zoals al eerder gezegd, kan de kruipruimte met EPS geïsoleerd worden tegen het plafond van de kruipruimte, dus de onderkant van de vloer. Maar als de kruipruimte helemaal niet of slechts erg beperkt toegankelijk is, kunt u de bodem, oftewel de vloer, van de kruipruimte isoleren. Dit doet u het makkelijkst met de EPS parels, ook wel EPS korrels genoemd.

Voordelen van EPS kopen 

EPS is relatief goedkoop;
EPS is ongevoelig voor vocht, schimmels en rot;
Eps is erg licht en daardoor makkelijk verwerkbaar;
Eps is redelijk goed beloopbaar.

Nadelen van EPS kopen

EPS is dikker dan PIR, dus bij ruimtegebrek is PIR misschien een betere optie;
EPS is minder druksterk dan XPS, dus bij zwaar belopen daken en/of vloeren kan XPS de voorkeur hebben;
EPS is geen flexibel materiaal. Ten opzichte van steenwol of glaswol is EPS niet makkelijk in een vorm te drukken en naden zijn niet makkelijk met restjes materiaal op te vullen. Hiervoor zal tape en/of purschuim gebruikt moeten worden.