EPS

EPS wordt ook wel Tempex of piepschuim genoemd. Het is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen. EPS isolatie wordt gemaakt van korrels polystyreen die samengeperst worden tot EPS platen en EPS parels. EPS platen zijn te gebruiken voor betonvloer isolatie, maar het is ook voor andere toepassingen geschikt, zoals platdak isolatie en muurisolatie. Daarnaast zijn EPS parels de oplossing voor bodemisolatie van kruipruimtes.

Bekijk hieronder ons assortiment.

EPS isolatie

Wat is EPS?

Zoals gezegd is EPS een isolatiemateriaal. EPS is in feite niks anders dan korrels polystyreen die samengeperst worden tot platen, parels of chips. Dankzij de toevoeging van een blaasmiddel expanderen de korrels. Vervolgens worden de korrels EPS met behulp van hete stoom op temperatuur gebracht. Op die manier zet het geheel uit en blijft het aan elkaar vastkleven. Is de EPS daarna afgekoeld, dan vormt het een blok of een plaat. Opvallend aan EPS is dat het isolatiemateriaal slechts uit 2% grondstof bestaat; de overige 98% is stilstaande lucht. Maar juist dit verschijnsel, die 98% stilstaande lucht, zorgt voor de isolatiewaarde van de EPS.

EPS isolatie

EPS isolatie is een zeer licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel. EPS is redelijk drukvast en goed beloopbaar. De druksterkte herkent u aan de cijfertoevoeging. Dus EPS 100 heeft een kPa (drukvastheid) van 100. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de drukvastheid van de EPS is. Onze EPS platen en parels wijken qua kleur af van de bekendere witte tempex of piepschuim isolatie. Deze nieuwe generatie EPS isolatie is grijs door de toevoeging van grafiet poeder. Dankzij dit poeder is een hogere isolatiewaarde haalbaar ten opzichte van de witte EPS. Zo kan er met een dunnere plaat of laag een hogere Rd-waarde gerealiseerd worden. 

Komt u er niet uit?

Kan ik een vloer isoleren met EPS?

EPS wordt vaak gekozen als vloerisolatie. Omdat EPS schimmelwerend is en vrij van rot blijft, is het een ideaal materiaal onder uw betonvloer. Een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk het makkelijkst met EPS te isoleren. De EPS platen worden op een laag van dampremmende folie direct op de zandgrond gelegd, waarna de het beton over de EPS gestort kan worden. Soms kiest men er voor om (ook) isolatiemateriaal op de betonvloer te plaatsen. In dat geval worden EPS platen op de gestorte betonvloer gelegd, waarna de afwerkings- of cementdekvloer volgt. Een andere manier om uw betonvloer met EPS te isoleren is via de kruipruimte. Is de kruipruimte goed begaanbaar, dan zijn de EPS platen makkelijk tegen de onderkant van de vloer, dus tegen het plafond van de kruipruimte, te bevestigen. De EPS platen worden tegen het beton verlijmd met PU-lijm. Is de kruipruimte wel begaanbaar, maar zijn EPS platen eigenlijk te dik om de krappe kruipruimte mee te isoleren, dan kunt u isolatie met PIR platen overwegen. PIR platen zijn veel dunner, maar kennen wel hogere isolatiewaardes.

Let op: EPS gebruikt u alleen bij de isolatie van een betonvloer. Wilt u uw houten vloer isoleren, dan kunt u beter kiezen voor ademende materialen zoals steenwol of glaswol.

Kan ik een platdak isoleren met EPS isolatie?

Plat dak isolatie van buitenaf kan heel goed met EPS platen gerealiseerd worden. Zorg er hierbij voor dat de platen netjes aansluiten en dat u alle naden lucht- en dampdicht met tape en/of purschuim afsluit. Omdat EPS niet volledig waterdicht is, plaatst u onder de EPS platen een dampremmende folie, zodat vocht uit de woning niet het EPS isolatiemateriaal in kan trekken. Om de EPS optimaal te beschermen, kan er op de bovenlaag ook een vochtwerende folielaag aangebracht worden. Tot slot kan dan de dakbedekking daar weer overheen. 

Kan ik de kruipruimte isoleren met EPS?

Zoals al eerder gezegd, kan de kruipruimte met EPS geïsoleerd worden tegen het plafond van de kruipruimte, dus de onderkant van de vloer. Maar als de kruipruimte helemaal niet of slechts erg beperkt toegankelijk is, kunt u de bodem, oftewel de vloer, van de kruipruimte isoleren. Dit doet u het makkelijkst met EPS parels, ook wel EPS korrels genoemd, of met de isolatiechips van Drowa. Beide materialen brengt u eenvoudig in een laag aan op de bodem van de kruipruimte.

Wat is de druksterkte van EPS platen?

EPS platen (of ‘tempex platen’) kunnen standaard geleverd worden met een druksterkte van 60, 100, 150 of 200 kPa. De druksterkte wordt weergegeven in kPa en laat zien hoeveel kilo druk per vierkante meter EPS kan dragen voordat het meer dan 10% vervormd. De druksterkte van een plaat wordt altijd door het getal wat achter EPS staat aangegeven. Bijvoorbeeld EPS 150 heeft een druksterkte van 15.000 kilo per vierkante meter, een EPS 100 plaat een druksterkte van 10.000 kilo per vierkante meter. Om een platdak, muur of een vloer te isoleren is de EPS 100 de meest gebruikte/verkochte plaat, welke u dan ook vindt in ons ruime assortiment.

Wat is de isolatiewaarde van EPS?

De isolatiewaarde, ook wel RD-waarde genoemd van EPS is redelijk goed te noemen. Isolatiewaarde is warmteweerstand en geeft het isolerend vermogen van een isolatieplaat aan. Hoe hoger het getal, hoe beter het isoleert. U vindt in ons assortiment EPS met een lambdawaarde variërend van 0,031 (grijze EPS) tot 0,036 W/mK (witte EPS). De lambdawaarde is het getal dat aangeeft hoe goed een isolatieplaat warmte geleidt. Hoe lager de waarde, hoe hoger de isolatiewaarde is. Bijvoorbeeld: Een grijze EPS plaat van 10cm dik heeft een lambda van 0,031 en bereikt een isolatiewaarde van 3,13. De witte EPS plaat daarintegen heeft een lambda van 0,036 en bereikt een isolatiewaarde 2,75. Als we deze EPS platen met elkaar vergelijken, dan bereikt de grijze plaat een betere isolatiewaarde dan de witte plaat. Gaat u bijvoorbeeld vloerisolatie aanbrengen en de ruimte is daarvoor beperkt, dan zou u beter voor de duurdere grijze plaat kunnen kiezen. Is er genoeg ruimte, dan kunt ook kiezen voor de goedkopere witte EPS plaat. Dit betekent dat de isolatiewaarde afhankelijk is van de lambdawaarde, maar ook de dikte van een isolatiemateriaal. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde.

Wat zijn de voordelen van EPS isolatie?

✔️ Relatief goedkoop ✔️ Licht van gewicht
✔️ Vochtongevoelig ✔️ Makkelijk te verwerken
✔️ Hoge druksterkte ✔️ Goede isolatiewaarde
Kruipruimte isoleren met EPS parels

EPS parels

EPS is tevens verkrijgbaar als parels, ook wel EPS korrels genoemd. Met EPS parels zijn koude, vochtige en moeilijk begaanbare kruipruimte makkelijk te isoleren. Dankzij de EPS parels zijn vocht- en schimmelproblemen op te lossen of te voorkomen. Net als aan de EPS platen is aan de EPS parels grafietpoeder toegevoegd, zodat een uitstekende isolatiewaarde behaald wordt. De parels van EPS koopt u in zakken van 333 liter. Hiermee is tussen de 1,5 en 2 vierkante meter te isoleren met een laagdikte van tussen de 15 en 20 centimeter. Bij een laagdikte van 20cm bereikt u ongveer een RD-waarde van 3,00.

EPS platen

EPS isolatie is onder andere verkrijgbaar als plaat. EPS platen zijn de meest gebruikte isolatieplaten om een nieuw te storten betonvloer te isoleren. Een bestaande betonvloer kan ook met EPS platen worden geïsoleerd, de EPS wordt dan tegen de onderkant van de vloer geplaatst, dus in de kruipruimte. Daarnaast worden EPS platen veelvuldig toegepast bij plat dak isolatie. Wij verkopen grijze en witte EPS platen uit ons assortiment, waarvan de grijze plaat betere een isolatiewaarde bereikt dan de witte plaat. EPS platen zijn bij ons verkrijgbaar in afmetingen van 200x120cm en 100x50cm, en diktes van 4cm tot en met 14cm.

Drowa isolatiechips

Drowa isolatiechips worden ook gemaakt van polystyreen. Deze chips worden gebruikt voor kruipruimte isolatie, ook wel bodemisolatie genoemd. Drowa chips hebben de vorm van het getal 8. Hierdoor vallen ze goed in elkaar en bovendien kan vocht zo sneller door het materiaal heen naar de bodem condenseren. Drowa chips zijn waterbestendig. Ze voorkomen optrekkend vocht en beschermen zo tegen schimmel en ongedierte. Daarnaast kunnen Drowa chips zorgen voor een vloer die wel tot 4 graden warmer is. Dit resulteert uiteraard in een verlaging van energiekosten. En groot pluspunt van Drowa isolatiechips is dat ze zorgen voor een beter energielabel, omdat inspecteurs deze manier van isoleren mogen meenemen in de toekenning van het energielabel. 

Komt u er niet uit?

Heeft u vragen over EPS?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over EPS isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren met EPS.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten