Bodemisolatie

Wanneer u bodemisolatie toepast, brengt u een laag isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte. Daarom wordt bodemisolatie ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Bodemisolatie wordt gedaan als er niet voldoende ruimte in de kruipruimte is om onder de bestaande vloer te isoleren om zo vloerisolatie toe te passen. Ook wanneer er vochtproblemen zijn in de kruipruimte, wordt juist vaak voor bodemisolatie gekozen. 

Ons assortiment

Bodemisolatie kruipruimte

Bodemisolatie wordt toegepast in de kruipruimte. Op de vloer, oftewel bodem, van de kruipruimte komt isolatiemateriaal te liggen. Deze laag isolatiemateriaal vormt een barriere tussen de koude bodem en het warmere huis, en voorkomt zo dat kou vanuit de kruipruimte omhoog kan trekken de woning in. Dit betekent dat u energie kunt besparen en dat uw vloer en daarmee uw woning warmer wordt. Daarnaast zorgt bodemisolatie in de kruipruimte er voor dat vochtproblemen worden voorkomen of opgeheven. De kruipruimte is de ruimte onder de woning. Heel vaak bestaat de bodem van de kruipruimte uit een laag zand. Het spreekt dan ook voor zich dat vocht zich hier gemakkelijk kan manifesteren. In natte en koude periodes staat er vaak een laag(je) water in veel kruipruimtes. Maar ook wanneer er zich geen water bevindt op de bodem van de kruipruimte, kan hier veel vocht zijn. Het vocht uit de kruipruimte kan zich in de rest van de woning verspreiden. Het trekt omhoog de vloer en muren in. Er worden vochtplekken zichtbaar en er ontstaan vochtproblemen. Als gevolg hiervan kunnen ook schimmels zich ontwikkelen en verspreiden waardoor u ook schimmelproblemen kunt ervaren. 

Een vochtige of zelfs natte kruipruimte zorgt voor een vochtig, koud en muffig huis. Een vochtig huis kan erg schadelijk voor de gezondheid zijn, zeker wanneer ook schimmels aanwezig zijn. Daarbij kan vocht in de kruipruimte óók schadelijk zijn voor de materialen waaruit uw huis is opgegtrokken; het kan namelijk voor houtrot en betonrot zorgen. Bovendien kunnen ook leidingen in de kruipruimte gaan roesten wanneer daar een teveel aan vocht is. 
Om dit alles te voorkomen, kan bodemisolatie de oplossing bieden. 

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie is het opvullen van de kruipruimte onder de vloer met isolatiemateriaal om te voorkomen dat vocht de vloer binnendringt en om warmte isolatie te bieden. Dit type isolatie is ideaal wanneer vloerisolatie niet mogelijk is, maar kan juist ook worden gebruikt in combinatie met vloerisolatie voor extra bescherming. Zo behaalt u maximale thermische isolatie en houdt u de hoeveelheid vocht in uw kruipruimte in toom. Met bodemisolatie bespaart u energie en houdt u warme voeten. De luchtvochtigheid blijft op peil, waardoor rot en schimmel geen kans krijgen.

Bodemisolatie met EPS parelsBodemisolatie met EPS parels
Energie besparen met isolatieEnergie besparen met isolatie

Subsidie bodemisolatie

Kiest u voor bodemisolatie, dan komt u ook in aanmerking voor subsidie. In de subsidieregeling voor 2023 is vastgesteld dat er per vierkante meter bodemisolatie €3,00 gesubsidieerd kan worden. Maar wordt er naast bodemisolatie nog een andere isolatiemaatregel toegepast of wordt er een warmtepomp of zonneboiler geïnstalleerd, dan verdubbelt dat bedrag en krijgt u dus per vierkante meter bodemisolatie €6,00. U dient dan wel minimaal 20 en maximaal 130 vierkante meter te isoleren met een minimale Rd-waarde van 3,5. 

Bodemisolatie parels

Bodemisolatie wordt eigenlijk altijd gerealiseerd met isolatie parels of isolatie chips. Parels worden gebruikt wanneer de kruipruimte vochtig is. Staat er vaak een laagje water op de bodem, dan kiest u liever voor isolatie chips. Bodemisolatie parels zijn kleine bolletjes van EPS. Deze parels laten zich gemakkelijk uitstrooien, en dankzij hun kleine, ronde vorm verspreiden ze zich gemakkelijk als een dicht tapijt op de bodem. Ook hoekjes en moeilijk bereikbare plekken worden makkelijk en goed opgevuld door deze parels. 
De bodemisolatie parels van EPS bestaan voor 98% uit stilstaande lucht. Dit zorgt voor een goede thermische isolatie: stilstaande lucht is namelijk één van de best isolerende systemen. Daarnaast zijn deze EPS parels van het merk DAWO grijs dankzij de toevoeging van grafiet. Dit verhoogt de isolatiewaarde (Rd-waarde) aanzienlijk. Zo isoleren ze wel 20% beter dan witte EPS parels. Bodemisolatie parels van EPS zijn vochtwerend en nemen geen vocht op. Ze zijn daarom zeer geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. 

EPS parelsEPS parels

Bodemisolatie chips

Wanneer de kruipte zodanig vochtig is, dat er soms een laagje water op de bodem ligt, dan kan best voor bodemisolatie chips gekozen worden. De bodemisolatie chips van Drowa zijn groter dan de parels. Ze hebben een 8-vorm. Wanneer u isolatiechips als bodemisolatie gebruikt, zorgt dat voor een warmere en drogere vloer. Dankzij bodemisolatie chips kan het water dat op de bodem van de kruipruimte ligt niet omhoog trekken. Het zal juist via de grond afgevoerd worden. Bodemisolatie Drowa chips zijn in staat te blijven drijven wanneer het een grote laag water in de kruipruimte staat. Ook zal het niet aan isolerende werking verliezen. De chips zijn zeer waterbestendig. 

Bodemisolatie: welke laagdikte?

Uiteraard geldt dat hoe dikker de laag bodemisolatie hoe beter de isolatiewaarde is. Maar natuurlijk wil iedereen wel graag weten wat nu minimaal nodig is aan laagdikte om effect te verkrijgen. 
Gebruikt u bodemisolatie parels, dan geldt het volgende: 
De bodemisolatie parels worden geleverd in zakken van 333 liter. Hiermee kan zo’n 1,5 tot 2 m2 bedekt worden wanneer een laagdikte van 15 tot 20 cm wordt aangehouden. Toch raden wij aan wel minimaal een laagdikte van 19 cm aan te houden. Gebleken is dat bij deze dikte een Rc-waarde van circa 3 behaald wordt. 

Gebruikt u bodemisolatie chips, dan heeft u over het algemeen een dikkere laag nodig om tot dezelfde thermische isolatiewaarde (Rd-waarde) te komen als bij gebruik van bodemisolatie parels. Drowa chips raadt aan dat een laagdikte van minimaal 50 cm is aanbevolen wanneer thermische isolatie het voornaamste doel is. Is het oplossen van vochtproblemen in de kruipruimte het belangrijkste voornemen, dan volstaat een laag van minimaal 30 cm. 

Voor zowel bodemisolatie parels als chips geldt dat wanneer de mogelijkheid er is en het gewenst is, de gehele kruipruimte opgevuld kan worden. 

Bodemisolatie: Rbf waarde

Naast de bekende termen als Rd-waarde, Rc-waarde en lambdawaarde komt er als het om bodemisolatie gaat ook nog een specifieke andere waarde om de hoek kijken. Dit is de Rbf-waarde. De Rbf-waarde staat voor Resistance basement floor en geeft de totale isolatiewaarde van de vloer of bodem aan, inclusief alles wat er op of onder zit. Bij bodemisolatie gaat het dan dus om de bodem inclusief het geplaatste isolatiemateriaal, zoals bodemisolatie parels of chips. Een minimale Rbf waarde van 3,3 is gewenst, maar in geval van vloerverwarming wordt een Rbf waarde van 5 geadviseerd. Bij gebruik van EPS parels creëert u met een laagdikte van 20 cm een Rbf waarde van 4,51. Om tot een Rbf waarde van minimaal 5 te komen, kiest u voor een minimale laagdikte van 22,5 cm. 

Om met isolatiechips een minimale Rbf waarde van 5 te halen, past u een laagdikte van minimaal 45 cm toe. Deze laagdikte levert een Rd-waarde van 6,6 en een Rbf waarde van 5,23. Over het algemeen geldt dat EPS parels vaak betere isolatiewaardes hebben: een lagere lambda waarde, en een hogere Rd-waarde en Rbf waarde dan isolatiechips. Toch kan met chips ook hele goede isolatiewaardes gehaald worden. Men gaat vaak van het volgende uit: is de kruipruimte lager dan 30 cm, dan wordt gekozen voor EPS parels. Is de kruipruimte hoger dan 30 cm, dan wordt meestal gebruik gemaakt van isolatiechips. 

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Bodemisolatie en vloerisolatie zijn niet hetzelfde. Bij vloerisolatie wordt tegen het plafond van de kruipruimte geïsoleerd of wordt er vanaf de bovenkant tussen of op de vloer geïsoleerd. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Vloerisolatie via de kruipruimte kan alleen worden gerealiseerd als de kruipruimte een minimale hoogte van 35, maar liefst 50 cm heeft. Wanneer de kruipruimte slecht begaanbaar en te laag is en isoleren tussen of op de vloer niet mogelijk is, wordt bodemisolatie toegepast als thermische isolatie. Doorgaans gaat men er vanuit dat vloerisolatie effectiever is dan bodemisolatie wanneer het op warmte isolatie aankomt. De vloer voelt warmer en de energiewinst is groter. Toch kan bodemisolatie zeker ook een flinke warmtewinst opleveren. Wanneer het goed toegepast wordt, kan bodemisolatie ook zeer effectief zijn. In geval van vochtproblemen die ontstaan in de kruipruimte is bodemisolatie altijd de gekozen optie. Het vochtprobleem moet bij de kern aangepakt worden, en dat is in de meeste gevallen toch echt de bodem van de kruipruimte.

Bodemisolatie kosten

De kosten van bodemisolatie zijn afhankelijk van de grootte van het te isoleren oppervlak en van de laagdikte. Daarnaast is ook het gekozen materiaal van belang: kiest u voor bodemisolatie parels of chips?
Om het toch wat overzichtelijker te maken hebben we twee overzichtjes gemaakt. We gaan steeds uit van 50 m2 kruipruimte dat voorzien moet worden van bodemisolatie. In het eerste overzichtje staan de kosten van bodemisolatie parels, in het tweede staan de kosten van bodemisolatie chips.

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw  >>>>

Bodemisolatie: luik kruipruimte ook isoleren

Als bodemisolatie is toegepast op de bodem van de kruipruimte, is het belangrijk om ook het luik van de kruipruimte te isoleren. Zo optimaliseert u de isolatie van uw woning. Wanneer het kruipluik ook wordt geïsoleerd, kan warmte uit uw woning niet via het luik ontsnappen. Let er op dat ook kieren goed zijn afgedicht.
Het kruipluik kan met isolatieplaten geïsoleerd worden. Gebruik hier bijvoorbeeld een EPS plaat, PIR plaat of XPS plaat voor. 

Een ongeïsoleerd kruipluik kan een koudebrug vormen doordat koude lucht via het kruipluik kan ontsnappen naar de bovenliggende ruimte. U kunt eventueel het oude kruipluik ook vervangen door een geïsoleerd kruipluik aan te schaffen. Hierdoor bent u verzekert dat de kou in de kruipruimte blijft en de warmte in de bovenliggende ruimte.

Laagdikte in cm Aantal benodigde zakken Kosten EPS parels 50m²
15cm  25 € 898,75
20cm 34    € 1.222,30
25cm 42    € 1.509,90
30cm 50       € 1.797,50   

 

Laagdikte in cm Aantal benodigde zakken Kosten isolatiechips 50m²
30cm 30 € 958,80
35cm 35    € 1.118,60
40cm 40     € 1.278,40 
45cm 45    € 1.438,20
50cm 50    € 1.598,00

0 Veelgestelde vragen over bodemisolatie

Bodemisolatie is het opvullen van de kruipruimte onder de vloer met isolatiemateriaal om te voorkomen dat vocht de vloer binnendringt en om warmte-isolatie te bieden. Dit type isolatie is ideaal wanneer vloerisolatie niet mogelijk is, maar kan ook worden gebruikt in combinatie met vloerisolatie voor extra bescherming. Met bodemisolatie bespaart u energie en houdt u warme voeten. De luchtvochtigheid blijft op peil, waardoor rot en schimmel geen kans krijgen.

Kiest u voor bodemisolatie, dan komt u ook in aanmerking voor subsidie. In de subsidieregeling voor 2023 is vastgesteld dat er per vierkante meter bodemisolatie €3,00 gesubsidieerd kan worden. Maar wordt er naast bodemisolatie nog een andere isolatiemaatregel toegepast of wordt er een warmtepomp of zonneboiler geïnstalleerd, dan verdubbelt dat bedrag en krijgt u dus per vierkante meter bodemisolatie €6,00. U dient dan wel minimaal 20 en maximaal 130 vierkante meter te isoleren met een minimale Rd-waarde van 3,5. 

Bodemisolatie en vloerisolatie zijn niet hetzelfde. Bij vloerisolatie wordt tegen het plafond van de kruipruimte geïsoleerd of wordt er vanaf de bovenkant tussen of op de vloer geïsoleerd. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Vloerisolatie via de kruipruimte kan alleen worden gerealiseerd als de kruipruimte een minimale hoogte van 35, maar liefst 50 cm heeft. Wanneer de kruipruimte slecht begaanbaar en te laag is en isoleren tussen of op de vloer niet mogelijk is, wordt bodemisolatie toegepast als thermische isolatie. Doorgaans gaat men er vanuit dat vloerisolatie effectiever is dan bodemisolatie wanneer het op warmte isolatie aankomt. De vloer voelt warmer en de energiewinst is groter. Toch kan bodemisolatie zeker ook een flinke warmtewinst opleveren. Wanneer het goed toegepast wordt, kan bodemisolatie ook zeer effectief zijn. In geval van vochtproblemen die ontstaan in de kruipruimte is bodemisolatie altijd de gekozen optie. Het vochtprobleem moet bij de kern aangepakt worden, en dat is in de meeste gevallen toch echt de bodem van de kruipruimte.

De kosten van bodemisolatie zijn afhankelijk van de grootte van het te isoleren oppervlak en van de laagdikte. Daarnaast is ook het gekozen materiaal van belang: kiest u voor bodemisolatie parels of chips?
Om het toch wat overzichtelijker te maken hebben we twee overzichtjes gemaakt. We gaan steeds uit van 50 m2 kruipruimte dat voorzien moet worden van bodemisolatie. In het eerste overzichtje staan de kosten van bodemisolatie parels, in het tweede staan de kosten van bodemisolatie chips.

Laagdikte in cm Aantal benodigde zakken Kosten EPS parels 50m²
15cm  25 € 898,75
20cm 34    € 1.222,30
25cm 42    € 1.509,90
30cm 50       € 1.797,50   

 

Laagdikte in cm Aantal benodigde zakken Kosten isolatiechips 50m²
30cm 30 € 958,80
35cm 35    € 1.118,60
40cm 40     € 1.278,40 
45cm 45    € 1.438,20
50cm 50    € 1.598,00