“Heeft u vragen? Ons team helpt u verder!”
Katoen isolatie
Katoen isolatie is een gerecycled, duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat voor zowel thermische- als geluidsisolatie zeer geschikt is. De katoen isolatie van Métisse en Pavatextil is een 100% natuurlijk en volledig circulair isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Katoen isolatie werkt vochtregulerend en draagt bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat.
Bekijk hieronder ons assortiment
Wat is katoen isolatie?
De katoen isolatie van Métisse en van Pavatextil wordt gemaakt van oude, niet herbruikbare katoenen kleding. Deze kledingstukken worden verscheurd en verwerkt tot kleine vezels, waarna deze vezels worden gewassen en behandeld met een natuurlijk brand- en schimmelwerend product. Tot slot wordt er een bindmiddel aan toegevoegd waarna alles tot 100 graden wordt verhit. Hierdoor smelt het geheel samen tot een flexibele, maar vormvaste lap katoen isolatie die vervolgens verwerkt wordt tot katoen isolatieplaten, katoen akoestische platen en tot katoen isolatie rollen. Katoen bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels en beschikt over uitmuntende natuurlijke eigenschapen. Het materiaal is zowel thermisch- als geluidsisolerend, werkt vochtregulerend en heeft een optimale warmteopslagcapaciteit.
Is katoen een goede thermische isolatie?
Katoen isolatie is uitermate geschikt om tegen warmte en kou te isoleren. Het isolatiemateriaal bereikt in vergelijking met steenwol of glaswol ongeveer dezelfde isolatiewaarde (Rd-waarde). Hieruit kunnen we concluderen dat het een uitstekende thermische isolatie is. Katoenisolatie houdt in de winter de woning behaaglijk warm en in de zomer aangenaam koel.
Het grote voordeel van katoen isolatie is echter dat het beschikt over een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit betekent dat het isolatiemateriaal bij hoge temperaturen de warmte op kan slaan. Hoe meer warmte er wordt opgeslagen, hoe langer het duurt voordat de warmte door het materiaal heen kan dringen. Dit zorgt ervoor geïsoleerde ruimte met katoenisolatie langer koel blijft in de zomer. In vergelijking met traditionele isolatiematerialen kan dit al snel 6 tot 7 graden verschil in temperatuur opleveren.
Wist u dat er om één spijkerbroek te produceren maar liefst 7000 liter water nodig is? Dit is erg belastend voor het milieu. Door de jeans te recyclen, krijgen ze een tweede leven in de vorm van isolatiemateriaal.
Is katoen isolatie geschikt als geluidsisolatie?
Naast de uitstekende thermische isolatie is katoen isolatie ook zeer goed als geluidsisolatie te gebruiken. Door de vorm en structuur van de katoenvezels is katoen isolatie heel goed in staat om lucht- en contactgeluid te dempen om het vervolgens te absorberen. Dit grote voordeel is te danken door de hoge dichtheid van 45kg/m³. Bij steen- en glaswol ligt de dichtheid veel lager, namelijk tussen de 25 en 35 kg/m³. Hoe hoger de dichtheid, des te beter het geluid absorbeert. Dankzij deze hoge dichtheid is katoenisolatie zeer goed te gebruiken als geluidsisolatie voor hellende- en platte daken, plafonds, voorzet- en scheidingswanden en vloeren.
Voor geluidsisolatie produceert het bedrijf Metisse speciale geluidsisolatie platen, namelijk de katoen akoestische platen. Deze vindt u in onze webshop en zijn verkrijgbaar in 20 en 45 milimeter dikte. Met deze platen wordt een AW-waarde (aangeven geluidabsorptiecoëfficiënt) bereikt van 0,95.
Voor welke toepassingen is katoenisolatie geschikt?
Katoen isolatie is een biobased isolatiemateriaal wat zowel geschikt is voor geluidsisolatie- als thermische isolatie. U kunt met katoen isolatie het schuine dak, platte dak zolder, plafond, voorzet- en scheidingswand en de houten vloer isoleren. Het materiaal is uiterst flexibel, jeukvrij en eenvoudig aan te brengen tussen de balken, gordingen of staanders van hout of metal stud. Voor al deze toepassingen vindt u in ons assortiment katoen isolatieplaten en rollen in verschillende diktes en afmetingen. Kiest u voor thermische isolatie, dan heeft u de keuze uit katoen isolatieplaten. Wilt u isoleren tegen geluid, kies dan voor de katoen akoestische platen.
Wat is Rd-waarde van katoen isolatie?
De Rd-waarde (isolatiewaarde) van Katoen isolatieis redelijk goed te noemen en is ongeveer vergelijkbaar met steenwol of glaswol. De Rd-waarde is een isolatiewaarde die toegekend wordt aan elk soort isolatiemateriaal. Het geeft de warmteweerstand oftewel de thermische weerstand van een materiaal aan. Rd staat daarin voor Resistance Declared wat aangegeven warmteweerstand betekent. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W. In het volgende overzicht vindt u de isolatiewaarde per dikte van katoen isolatie.
Dikte materiaal | Rd-waarde | Dikte materiaal | Rd-waarde |
✅ 45mm | 1,15 m²K/W | ✅ 145mm | 3,70 m²K/W |
✅ 60mm | 1,50 m²K/W | ✅ 160mm | 4,10 m²K/W |
✅ 80mm | 2,05 m²K/W | ✅ 180mm | 4,60 m²K/W |
✅ 100mm | 2,55 m²K/W | ✅ 200mm | 5,10 m²K/W |
✅ 120mm | 3,05 m²K/W |
Heb ik folie nodig bij katoen isolatie?
Dankzij het vochtregulerende vermogen is bij katoen isolatie in veel gevallen geen dampremmende folie of klimaatfolie nodig. Maar let er dan wel op dat de buitenschil, dus de koude kant, vocht door kan laten naar buiten. De buitenschil dient dus dampopen te zijn. Het is daarom ook van belang dat de dampremming aan de warme kant, dus aan de binnenkant, groter moet zijn dan aan de koude kant. Opgeslagen vocht kan hierdoor naar buiten worden afgevoerd om daarna te verdampen. Dit houdt zowel het isolatiemateriaal als de constructie in goede conditie en zorgt er bovendien voor dat vocht niet naar binnen trekt. Zo worden vochtproblemen voorkomen. Om dezelfde reden is bij het isoleren met katoen aan de binnenkant van hellende daken belangrijk om de constructie goed te controleren. Check of de buitenschil, in dit geval het dakbeschot, kan ademen en dus dampopen is, zodat vocht naar buiten toe kan. Is dit niet het geval en wordt er toch met katoen geïsoleerd, dan raden wij u aan om toch een klimaatfolie te gebruiken. Deze folie werkt zowel dampremmend als damp-open en zorgt ervoor dat overtollig vocht of condens niet de isolatie en constructie aantast.
Is katoenisolatie brandveilig?
Katoen isolatie is een brandveilig isolatiemateriaal. Het valt onder klasse B, S1, D0 van de Euro-brandklassen. Deze brandklassen lopen van A tot F, met A als zeer brandveilig en F als brandbaar. De katoenvezels worden in de fabriek geïmpregneerd met minerale zouten om het isolatiemateriaal brandvertragend te maken. Bij brand komen er geen druppels af en komt er weinig rook vrij. Deze behandeling voorkomt ook schimmelvorming en weert ongedierte af.
Is katoenisolatie vochtwerend?
Katoen isolatie kan niet tegen vocht, en dus niet geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes. Hieronder vallen spouwmuren maar ook binnenmuren als er sprake is van een vochtig binnenklimaat. Daarnaast beschikt katoenisolatie wel over goede vochtregulerende eigenschappen en leent zich goed voor damp-open constructies. Omdat katoenisolatie van natuurlijke materialen wordt gemaakt, kan het water opnemen en geleidelijk ook weer afstoten.
Is katoenisolatie irriterend?
Katoen isolatie is een natuurlijk, mileuvriendelijk isolatiemateriaal. bij het aanbrengen van dit type biobased isolatie heeft u geen mondmasker of beschermende kleding nodig ( dit in tegenstelling tot bv. steenwol). Katoenisolatie zorgt namelijk niet voor irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen. Daarnaast komen er tijdens de verwerking van het materiaal weinig stoffen vrij, die bovendien niet schadelijk zijn. Katoenisolatie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een gezonde leefomgeving.
Heeft u vragen over katoen isolatie?
Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over katoen. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over katoenisolatie.
Neem vrijblijvend contact met ons opHeeft u vragen over katoen isolatie?
Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over katoen isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren met katoen.
Neem vrijblijvend contact met ons op