Geluidsisolatie vloer

Overlastgevende geluiden binnenshuis zijn vaak geluiden die van bovenaf of juist van onderaf komen. Met name contactgeluid is vaak de boosdoener. Denk aan voetstappen of stemgeluiden die duidelijk hoorbaar zijn. Door geluidsisolatie in de vloer toe te passen, kunt u veel hinderlijke geluiden tegen gaan. Geluidsisolatie in de vloer is te realiseren in zowel betonnen als houten vloeren. Wilt u weten of er voor geluidsisolatie in uw vloer folie nodig is, neem dan contact op met ons. Het gebruik van folies kan per situatie verschillend zijn. 

Geluidsisolatie vloer

Wat is de beste geluidsisolatie voor een vloer?

De beste geluidsisolatie is vaak zacht materiaal. Zacht materiaal is namelijk veel beter in staat om geluid te absorberen dan hard materiaal. Maar de vloer moet daarna wel afgewerkt worden, zodat deze belopen kan worden. Dit doet u met een vloerafwerking, die óók nog eens geluidsisolerend werkt, zoals Fermacell vloerelementen. Of gebruik Fermacell vloerelementen die reeds voorzien zijn van een steenwol of vilt laag, zodat geluid, ook contactgeluid, zo goed mogelijk wordt tegengehouden.

Een andere optie voor geluidsisolatie is PIR + Spano vloerplaten toe te passen. Deze platen worden door ons verlijmd en zijn zeer geschikt voor houten- en betonnen vloeren. Geluiden welke afkomstig zijn van onderliggende ruimtes worden op deze manier geweert. Maar ook in de ruimte zelf vermindert het contactgeluid door bijvoorbeeld voetstappen, schuivende meubels enzovoort. Daarnaast beschikken PIR + Spano vloerplaten over een zeer hoge isolatiewaarde en zijn daardoor ook zeer geschikt als thermische isolatie.

 

Komt u er niet uit?

Hoe een vloer isoleren tegen geluid?

Een vloer isoleren tegen geluid doet u meestal om hinderlijk lucht- of contactgeluid dat tussen twee verdiepingen kan plaatsvinden tegen te gaan. Een vloer kan van hout of van beton zijn. Hoewel een massa beton heel goed lucht- en contactgeluid tegenhoudt, is een betonnen verdiepingsvloer vaak van holle betonplaten. Dat is ook logisch, want een holle betonplaat is natuurlijk veel lichter dan een massief blok beton, en dat is bij een verdiepingsvloer uiteraard wel belangrijk. Helaas laat hol beton wél veel geluid door. Net als een houten balkenconstructie waaruit een vloer kan zijn opgebouwd. Zo’n houten constructie werkt eigenlijk als een klankkast; het versterkt geluid juist.
Gelukkig kan er wel wat aan gedaan worden. Bij zowel een betonnen als houten vloer kan geluidsisolatie worden toegepast middels een zwevende dekvloer. Met PIR + Spano vloerplaten of Fermacell vloerelementen is dat heel makkelijk realiseerbaar. De platen worden los van de bestaande vloer én los van de wanden gelegd. Daar komt ook de benaming ‘zwevende dekvloer’ vandaan. Raakt de nieuwe dekvloer de oude vloer en bestaande wanden wél, dan kan geluid nog steeds worden doorgegeven. Met randisolatie van Fermacell maakt u de geluidsisolatie van de vloer compleet. Deze randisolatie zorgt u er voor dat de platen vrij van de wanden zijn. Fermacell randisolatie bestaat uit stroken steenwol. De randisolatie zelf werkt dus ook nog eens extra geluidsisolerend.

Welke geluidsisolatie vloer?

Geluidsisolatie voor een vloer bestaat uit zachte materialen, zoals steenwol, glaswol, houtvezel of katoen isolatieOok vilt wordt gebruikt als geluidsisolatie. Dit ziet u ook terug bij de vloerelementen van Fermacell met vilt. Deze vloerplaten hebben een vilt laag met daar bovenop een dubbele laag Fermacell gipsvezelplaten, voor een optimale geluidsreductie. Daarnaast vindt u in ons assortiment ook Fermacell met steenwol. Deze vloerplaten zijn voorzien van een steenwol laag. Deze variant is in prijs goedkoper, maar voor geluidsisolatie even goed te gebruiken. Een andere mogelijkheid zijn de door ons verlijmde PIR + Spano vloerplaten. Deze platen zijn voorzien van een tand en groef verbinding waardoor de platen makkelijk in elkaar sluiten. Na het plaatsen kunt u op deze platen direct een parket, laminaat of vloerbedekking aanbrengen.

Wat kost geluidsisolatie vloer?

Wat geluidsisolatie voor de vloer kost is helemaal afhankelijk van de grootte van de vloer en de materiaalkeuze. Kijken we naar alleen de materialen die gebruikt kunnen worden in de vloer als geluidsisolatie, dan gelden onderstaande minimum en maximum prijzen voor 50m2 (24-11-2022):

Prijzen voor 50 vierkante meter geluidsisolatie.

✔️ Steenwol isolatie

€185,50      – €1092,00 

✔️ Glaswol isolatie

€130,50      – €807,50

✔️ Katoen isolatie

€278,00      – €1247,00

✔️ Houtvezel isolatie

€348,50      – €1192,50 

✔️ Fermacell vloerelementen

€1105,00    – €1502,50

✔️ PIR + Spano vloerplaten

€1672,50   – €2741,00

Geluidsisolatie betonnen vloer

De beste geluidsisolatie voor een betonnen vloer is een zwevende dekvloer. Luchtgeluid, maar met name ook contactgeluid, wordt op deze manier het best geïsoleerd. Om geluidsisolatie van een betonnen vloer zo goed mogelijk te laten slagen, is het belangrijk dat er geen contact is tussen de dekvloer en de ondervloer. Met andere woorden: de vloerplaten van de nieuwe vloer mogen de oude vloer niet raken. Dit is belangrijk, want zo kunnen de trillingen (die wij als geluid horen) zich niet via de dekvloer alsnog verder verspreiden. Door de geluid veroorzakende trillingen te onderbreken met geluidsisolatie in de vloer kan de verspreiding van geluid gereduceerd of zelfs gestopt worden.

Geluidsisolatie houten vloer

Geluidsisolatie houten vloer

Een houten vloer kan tussen de balken worden geïsoleerd tegen geluid. Haal de dekvloer weg en vul daarna de openingen op met bijvoorbeeld steenwol. Na het plaatsen van de geluidsisolatie kan de vloer weer afgewerkt worden met Fermacell vloerelementen of een ander plaatmateriaal. De Fermacell platen hebben een dubbele laag gipsvezel, waardoor ze beter in staat zijn om geluid te isoleren.
Als alternatief kunt u ook de speciale akoestische platen van Métisse katoen isolatie gebruiken. Deze platen zijn gemaakt van katoen en kunnen tot wel 95% van het geluid tegenhouden. Net als steenwolplaten zijn deze katoen isolatieplaten eenvoudig tussen de balken van een houten vloer te plaatsen.

Als u bij geluidsisolatie van een houten vloer meer wilt focussen op het isoleren van contactgeluid, dan is het handiger om als geluidsisolatie een zwevende dekvloer te leggen. In dat geval plaatst u een nieuwe dekvloer die niet in direct contact is met de oude vloer. De zachte geluidsisolerende materialen geven de trilling die het geluid maakt niet of zeer slecht door, waardoor contactgeluid sterk verminderd of zelfs helemaal niet meer hoorbaar is. Zo’n zwevende dekvloer creëert u eenvoudig met Fermacell vloerelementen met steenwol of vloerelementen met vilt. Gebruik Fermacell randisolatie om ook contact tussen de nieuwe dekvloer en de wanden te voorkomen.

 

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over geluidsisolatie vloer

De beste geluidsisolatie is vaak zacht materiaal. Zacht materiaal is namelijk veel beter in staat om geluid te absorberen dan hard materiaal. Maar de vloer moet daarna wel afgewerkt worden, zodat deze belopen kan worden. Dit doet u met een vloerafwerking, die óók nog eens geluidsisolerend werkt, zoals Fermacell vloerelementen. Of gebruik Fermacell vloerelementen die reeds voorzien zijn van een steenwol of vilt laag, zodat geluid, ook contactgeluid, zo goed mogelijk wordt tegengehouden.

Een andere optie voor geluidsisolatie is PIR + Spano vloerplaten toe te passen. Deze platen worden door ons verlijmd en zijn zeer geschikt voor houten- en betonnen vloeren. Geluiden welke afkomstig zijn van onderliggende ruimtes worden op deze manier geweert. Maar ook in de ruimte zelf vermindert het contactgeluid door bijvoorbeeld voetstappen, schuivende meubels enzovoort. Daarnaast beschikken PIR + Spano vloerplaten over een zeer hoge isolatiewaarde en zijn daardoor ook zeer geschikt als thermische isolatie.

Geluidsisolatie voor een vloer bestaat uit zachte materialen, zoals steenwolglaswol, houtvezel of katoen isolatieOok vilt wordt gebruikt als geluidsisolatie. Dit ziet u ook terug bij de vloerelementen van Fermacell met vilt. Deze vloerplaten hebben een vilt laag met daar bovenop een dubbele laag Fermacell gipsvezelplaten, voor een optimale geluidsreductie. Daarnaast vindt u in ons assortiment ook Fermacell met steenwol. Deze vloerplaten zijn voorzien van een steenwol laag. Deze variant is in prijs goedkoper, maar voor geluidsisolatie even goed te gebruiken. Een andere mogelijkheid zijn de door ons verlijmde PIR + Spano vloerplaten. Deze platen zijn voorzien van een tand en groef verbinding waardoor de platen makkelijk in elkaar sluiten. Na het plaatsen kunt u op deze platen direct een parket, laminaat of vloerbedekking aanbrengen.

Wat geluidsisolatie voor de vloer kost is helemaal afhankelijk van de grootte van de vloer en de materiaalkeuze. Kijken we naar alleen de materialen die gebruikt kunnen worden in de vloer als geluidsisolatie, dan gelden onderstaande minimum en maximum prijzen voor 50m2 (24-11-2022):

Prijzen voor 50 vierkante meter geluidsisolatie.

✔️ Steenwol isolatie

€185,50      – €1092,00 

✔️ Glaswol isolatie

€130,50      – €807,50

✔️ Katoen isolatie

€278,00      – €1247,00

✔️ Houtvezel isolatie

€348,50      – €1192,50 

✔️ Fermacell vloerelementen

€1105,00    – €1502,50

✔️ PIR + Spano vloerplaten

€1672,50   – €2741,00

Een vloer isoleren tegen geluid doet u meestal om hinderlijk lucht- of contactgeluid dat tussen twee verdiepingen kan plaatsvinden tegen te gaan. Een vloer kan van hout of van beton zijn. Hoewel een massa beton heel goed lucht- en contactgeluid tegenhoudt, is een betonnen verdiepingsvloer vaak van holle betonplaten. Dat is ook logisch, want een holle betonplaat is natuurlijk veel lichter dan een massief blok beton, en dat is bij een verdiepingsvloer uiteraard wel belangrijk. Helaas laat hol beton wél veel geluid door. Net als een houten balkenconstructie waaruit een vloer kan zijn opgebouwd. Zo’n houten constructie werkt eigenlijk als een klankkast; het versterkt geluid juist.
Gelukkig kan er wel wat aan gedaan worden. Bij zowel een betonnen als houten vloer kan geluidsisolatie worden toegepast middels een zwevende dekvloer. Met PIR + Spano vloerplaten of Fermacell vloerelementen is dat heel makkelijk realiseerbaar. De platen worden los van de bestaande vloer én los van de wanden gelegd. Daar komt ook de benaming ‘zwevende dekvloer’ vandaan. Raakt de nieuwe dekvloer de oude vloer en bestaande wanden wél, dan kan geluid nog steeds worden doorgegeven. Met randisolatie van Fermacell maakt u de geluidsisolatie van de vloer compleet. Deze randisolatie zorgt u er voor dat de platen vrij van de wanden zijn. Fermacell randisolatie bestaat uit stroken steenwol. De randisolatie zelf werkt dus ook nog eens extra geluidsisolerend.

Heeft u vragen over geluidsisolatie vloer?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over geluidsisolatie voor de vloer. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren tegen geluid van uw vloer.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten