EPS isolatie

EPS wordt ook wel Tempex of piepschuim isolatie genoemd. Het is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen. EPS isolatie wordt gemaakt van korrels polystyreen die samengeperst worden tot EPS platen en EPS parels. EPS platen zijn te gebruiken voor betonvloer isolatie, maar het is ook voor andere toepassingen geschikt, zoals platdak isolatie en muurisolatie. Daarnaast zijn EPS parels de oplossing voor bodemisolatie van kruipruimtes.

Bekijk hieronder ons assortiment.

Klantenservice

“Heeft u vragen? Ons team helpt u verder!”

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wat is EPS isolatie?

Zoals gezegd is EPS een isolatiemateriaal. EPS isolatie is in feite niks anders dan korrels polystyreen die samengeperst worden tot platen, parels of chips. Dankzij de toevoeging van een blaasmiddel expanderen de korrels. Vervolgens worden de korrels EPS met behulp van hete stoom op temperatuur gebracht. Op die manier zet het geheel uit en blijft het aan elkaar vastkleven. Is de EPS daarna afgekoeld, dan vormt het een blok of een plaat. Opvallend aan EPS is dat het isolatiemateriaal slechts uit 2% grondstof bestaat; de overige 98% is stilstaande lucht. Maar juist dit verschijnsel, die 98% stilstaande lucht, zorgt voor de isolatiewaarde van de EPS isolatie.

Waar is EPS isolatie geschikt voor?

EPS is geschikt voor verschillende toepassingen:

Vloerisolatie: Heeft u een betonvloer met daaronder een begaanbare kruipruimte? Dan zijn EPS platen een goede keuze! U kiest isolatieplaten van EPS om een hoge isolatiewaarde te behalen. Met behulp van lijm plaatst u de platen direct tegen de onderkant van uw betonvloer. EPS isolatieplaten kunt u ook toepassen onder een nieuw te storten betonvloer.

Plat dak isolatie: Platen van EPS zijn vochtbestendig, rot en schimmelvrij en hebben een optimale druksterkte. Hierdoor is EPS uitermate geschikt voor het isoleren van platte daken van buitenaf.

Kruipruimte isolatie: U vindt niet alleen EPS platen in ons assortiment. Ook EPS parels behoren hiertoe. Parels van EPS worden gebruikt om de bodem van kruipruimte te isoleren.

Spouwmuurisolatie: Parels van EPS  worden ook veel gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Dit wordt door middel van een gat in de muur ingespoten.

Bouwvakker plaatst EPS isolatie op de grond voor betonvloer isolatieBouwvakker plaatst EPS isolatie op de grond voor betonvloer isolatie
EPS parels voor de kruipruimteEPS parels voor de kruipruimte

Wat zijn de eigenschappen van Tempex platen?

Tempex is een zeer licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel. Tempex is redelijk drukvast en goed beloopbaar. De druksterkte herkent u aan de cijfertoevoeging. Dus EPS 100 heeft een kPa (drukvastheid) van 100. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de drukvastheid van de EPS is. Onze Tempex platen en parels wijken qua kleur af van de bekendere witte tempex of piepschuim isolatie. Deze nieuwe generatie Tempex isolatie is grijs door de toevoeging van grafiet poeder. Dankzij dit poeder is een hogere isolatiewaarde haalbaar ten opzichte van de witte EPS. Zo kan er met een dunnere plaat of laag een hogere Rd-waarde gerealiseerd worden. Dit kan vooral handig zijn wanneer de ruimte beperkt is om te isoleren.

Wat is de isolatiewaarde van EPS?

De isolatiewaarde, ook wel RD-waarde genoemd van EPS is redelijk goed te noemen. Isolatiewaarde is warmteweerstand en geeft het isolerend vermogen van een isolatieplaat aan. Hoe hoger het getal, hoe beter het isoleert. U vindt in ons assortiment EPS met een lambdawaarde variërend van 0,031 (grijze EPS) tot 0,036 W/mK (witte EPS). De lambdawaarde is het getal dat aangeeft hoe goed een isolatieplaat warmte geleidt. Hoe lager de waarde, hoe hoger de isolatiewaarde is. Bijvoorbeeld: Een grijze EPS plaat van 10cm dik heeft een lambda van 0,031 en bereikt een isolatiewaarde van 3,13. De witte EPS plaat daarintegen heeft een lambda van 0,036 en bereikt een isolatiewaarde 2,75. Als we deze EPS platen met elkaar vergelijken, dan bereikt de grijze plaat een betere isolatiewaarde dan de witte plaat. Gaat u bijvoorbeeld vloerisolatie aanbrengen en de ruimte is daarvoor beperkt, dan zou u beter voor de duurdere grijze plaat kunnen kiezen. Is er genoeg ruimte, dan kunt ook kiezen voor de goedkopere witte EPS plaat. Dit betekent dat de isolatiewaarde afhankelijk is van de lambdawaarde, maar ook de dikte van een isolatiemateriaal. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde.

Wat is de druksterkte van EPS?

EPS platen (of ‘tempex platen’) kunnen standaard geleverd worden met een druksterkte van 60, 100, 150 of 200 kPa. De druksterkte wordt weergegeven in kPa en laat zien hoeveel kilo druk per vierkante meter EPS kan dragen voordat het meer dan 10% vervormd. De druksterkte van een plaat wordt altijd door het getal wat achter EPS staat aangegeven. Bijvoorbeeld EPS 150 heeft een druksterkte van 15.000 kilo per vierkante meter, een EPS 100 plaat een druksterkte van 10.000 kilo per vierkante meter. Om een platdak, muur of een vloer te isoleren is de EPS 100 de meest gebruikte/verkochte plaat, welke u dan ook vindt in ons ruime assortiment.

EPSEPS

Kan ik een vloer isoleren met EPS?

EPS wordt vaak gekozen als vloerisolatie. Omdat EPS schimmelwerend is en vrij van rot blijft, is het een ideaal materiaal onder uw betonvloer. Een nieuw te storten betonvloer is natuurlijk het makkelijkst met EPS te isoleren. De platen van EPS worden op een laag van dampremmende folie direct op de zandgrond gelegd, waarna de het beton over de EPS gestort kan worden. Soms kiest men er voor om (ook) isolatiemateriaal op de betonvloer te plaatsen. In dat geval worden EPS platen op de gestorte betonvloer gelegd, waarna de afwerkings- of cementdekvloer volgt. Een andere manier om uw betonvloer met EPS te isoleren is via de kruipruimte. Is de kruipruimte goed begaanbaar, dan is EPS makkelijk tegen de onderkant van de vloer, dus tegen het plafond van de kruipruimte, te bevestigen. De EPS platen worden tegen het beton verlijmd met PU-lijm. Is de kruipruimte wel begaanbaar, maar is EPS eigenlijk te dik om de krappe kruipruimte mee te isoleren, dan kunt u isolatie met PIR platen overwegen. PIR platen zijn veel dunner, maar kennen wel hogere isolatiewaardes.

Let op: EPS gebruikt u alleen bij de isolatie van een betonvloer. Wilt u uw houten vloer isoleren, dan kunt u beter kiezen voor ademende materialen zoals steenwol of glaswol.

Kan ik een platdak isoleren met Tempex platen?

Plat dak isolatie van buitenaf kan heel goed met Tempex gerealiseerd worden. Zorg er hierbij voor dat de platen netjes aansluiten en dat u alle naden lucht- en dampdicht met tape en/of purschuim afsluit. Omdat een Tempex plaat niet volledig waterdicht is, plaatst u onder de Tempex platen een dampremmende folie, zodat vocht uit de woning niet het Tempex isolatiemateriaal in kan trekken. Om de Tempex plaat optimaal te beschermen, kan er op de bovenlaag ook een vochtwerende folielaag aangebracht worden. Tot slot kan dan de dakbedekking, zoals een bitumen daar weer overheen. 

Kan ik de kruipruimte isoleren met EPS?

Zoals al eerder gezegd, kan de kruipruimte met EPS geïsoleerd worden tegen het plafond van de kruipruimte, dus de onderkant van de vloer. Maar als de kruipruimte helemaal niet of slechts erg beperkt toegankelijk is, kunt u de bodem, oftewel de vloer, van de kruipruimte isoleren. Dit doet u het makkelijkst met EPS parels, ook wel EPS korrels genoemd. Dit kunt u eenvoudig in een laag aanbrengen op de bodem van de kruipruimte.

Is EPS brandbaar?

EPS is brandbaar en valt onder brandklasse C. Dit betekent dat EPS automatisch gaat ontbranden bij een temperatuur van de 800 graden.

Sommige soorten EPS bevatten een vlamvertragend additief die weinig brandgevaar vormen, indien volgens de normen geïnstalleerd. EPS zal gaan branden wanneer het met een vlam in contact komt, maar dooft weer wanneer de vuurbron wordt verwijderd. De EPS-SE is een voorbeeld variant. De term SE staat voor ‘schwer entflammbar’ en is een door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) erkent als brandvertrager.

Is EPS drukvast?

EPS (of ‘tempex’) kunnen standaard geleverd worden met een druksterkte van 60, 100, 150 of 200 kPa. De druksterkte wordt weergegeven in kPa en laat zien hoeveel kilo druk per vierkante meter EPS kan dragen voordat het meer dan 10% vervormd. De druksterkte van een plaat wordt altijd door het getal wat achter EPS staat aangegeven. Bijvoorbeeld EPS 150 heeft een druksterkte van 15.000 kilo per vierkante meter, een EPS 100 plaat een druksterkte van 10.000 kilo per vierkante meter. Om een platdak, muur of een vloer te isoleren is de EPS 100 de meest gebruikte/verkochte plaat, welke u dan ook vindt in ons ruime assortiment.

Zijn Tempex platen waterbestendig?

Wanneer Tempex platen in contact met water komen is het zeker waterbestendig. Tempex neemt namelijk geen vocht op. Maar bij langdurige blootstelling aan water en druk van buitenaf gaat Tempex het water absorberen. Tempex is een schuim wat bestaat uit gesloten cellen gevuld met lucht. De ruimte tussen de cellen vormen een netwerk van kanalen en zijn niet volledig luchtdicht en waterdicht. Hierdoor kan Tempex bij langdurige blootstelling onder druk van water en vocht, het vocht wel naar binnen dringen. Tempex is daarnaast wel goed bestand tegen rot en schimmel. Bent u op zoek naar isolatieplaten die wel bestand zijn tegen vocht? Kies dan voor XPS platen.

 

Wat zijn de voordelen van EPS?

EPS is geschikt voor veel toepassingen. Maar wat zijn de voordelen van dit isolatiemateriaal? Wij zetten dit voor u op een rijtje.

✔️ EPS is vochtongevoelig en rot niet  ✔️ EPS is licht van gewicht en laat zicn eenvoudig verwerken ✔️ EPS heeft een goede, blijvende isolatiewaarde
✔️ EPS heeft een lange levensduur van meer dan 75 jaar  ✔️ EPS is zeer vormvast onder lichte belasting ✔️ EPS is recyclebaar met behoud van kwaliteit

 

Ondanks de vele voordelen, kent EPS ook enkele nadelen: EPS gemaakt in plaatvorm is minder flexibel. Door het gebruik van aardolie, kunststof en andere chemische producten is EPS niet volledig milieubewust. EPS heeft brandklasse C, wat betekent dat het gaat ontbranden bij een temperatuur van 800 graden.

0 Veelgestelde vragen over EPS

Zoals gezegd is EPS een isolatiemateriaal. EPS is in feite niks anders dan korrels polystyreen die samengeperst worden tot platen, parels of chips. Dankzij de toevoeging van een blaasmiddel expanderen de korrels. Vervolgens worden de korrels EPS met behulp van hete stoom op temperatuur gebracht. Op die manier zet het geheel uit en blijft het aan elkaar vastkleven. Is de EPS daarna afgekoeld, dan vormt het een blok of een plaat. Opvallend aan EPS is dat het isolatiemateriaal slechts uit 2% grondstof bestaat; de overige 98% is stilstaande lucht. Maar juist dit verschijnsel, die 98% stilstaande lucht, zorgt voor de isolatiewaarde van de EPS.

U kunt EPS voor verschillende toepassingen gebruiken:

Vloerisolatie: Heeft u een betonvloer met daaronder een begaanbare kruipruimte? Dan is EPS een goede keuze! U kiest isolatieplaten van EPS om een hoge isolatiewaarde te behalen. Met behulp van lijm plaatst u de platen direct tegen de onderkant van uw betonvloer. EPS kunt u ook toepassen onder een nieuw te storten betonvloer.

Plat dak isolatie: Platen van EPS zijn vochtbestendig, rot en schimmelvrij en hebben een optimale druksterkte. Hierdoor is EPS uitermate geschikt voor het isoleren van platte daken van buitenaf.

Kruipruimte isolatie: U vindt niet alleen isolatieplaten van EPS in ons assortiment. Ook EPS parels behoren hiertoe. Parels van EPS worden gebruikt om de bodem van kruipruimte te isoleren.

Spouwmuurisolatie: Parels van EPS  worden ook veel gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Dit wordt door middel van een gat in de muur ingespoten.

EPS is een zeer licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel. EPS is redelijk drukvast en goed beloopbaar. De druksterkte herkent u aan de cijfertoevoeging. Dus EPS 100 heeft een kPa (drukvastheid) van 100. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de drukvastheid van de EPS is. Onze EPS platen en parels wijken qua kleur af van de bekendere witte tempex of piepschuim isolatie. Deze nieuwe generatie EPS isolatie is grijs door de toevoeging van grafiet poeder. Dankzij dit poeder is een hogere isolatiewaarde haalbaar ten opzichte van de witte EPS. Zo kan er met een dunnere plaat of laag een hogere Rd-waarde gerealiseerd worden. Dit kan vooral handig zijn wanneer de ruimte beperkt is om te isoleren.

 

De isolatiewaarde, ook wel RD-waarde genoemd van EPS is redelijk goed te noemen. Isolatiewaarde is warmteweerstand en geeft het isolerend vermogen van een isolatieplaat aan. Hoe hoger het getal, hoe beter het isoleert. U vindt in ons assortiment EPS met een lambdawaarde variërend van 0,031 (grijze EPS) tot 0,036 W/mK (witte EPS). De lambdawaarde is het getal dat aangeeft hoe goed een isolatieplaat warmte geleidt. Hoe lager de waarde, hoe hoger de isolatiewaarde is. Bijvoorbeeld: Een grijze EPS plaat van 10cm dik heeft een lambda van 0,031 en bereikt een isolatiewaarde van 3,13. De witte EPS plaat daarintegen heeft een lambda van 0,036 en bereikt een isolatiewaarde 2,75. Als we deze EPS platen met elkaar vergelijken, dan bereikt de grijze plaat een betere isolatiewaarde dan de witte plaat. Gaat u bijvoorbeeld vloerisolatie aanbrengen en de ruimte is daarvoor beperkt, dan zou u beter voor de duurdere grijze plaat kunnen kiezen. Is er genoeg ruimte, dan kunt ook kiezen voor de goedkopere witte EPS plaat. Dit betekent dat de isolatiewaarde afhankelijk is van de lambdawaarde, maar ook de dikte van een isolatiemateriaal. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde.

EPS is brandbaar en valt onder brandklasse C. Dit betekent dat EPS automatisch gaat ontbranden bij een temperatuur van de 800 graden.

Sommige soorten EPS bevatten een vlamvertragend additief die weinig brandgevaar vormen, indien volgens de normen geïnstalleerd. EPS zal gaan branden wanneer het met een vlam in contact komt, maar dooft weer wanneer de vuurbron wordt verwijderd. De EPS-SE is een voorbeeld variant. De term SE staat voor ‘schwer entflammbar’ en is een door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) erkent als brandvertrager.

Een greep uit ons assortiment van EPS

Heeft u vragen over EPS?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over EPS. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren met EPS.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten