Muurisolatie

Muurisolatie is een goede keuze als u er graag behaaglijk bij wilt zitten. Binnen is het lekker warm, de kou houdt u buiten de deur. Daarnaast wordt omgevingsgeluid afgeremd en, niet geheel onbelangrijk, uw energierekening daalt.

Bovendien voorkomt muurisolatie dat het binnenshuis te vochtig wordt. Dat is weer beter voor uw gezondheid. Een te vochtig huis loopt daarnaast een groot risico op het ontstaan van schimmels. Door uw muren te isoleren, voorkomt u problemen door een vochtig huis. Muurisolatie kan op meerdere manieren en met verschillende producten gerealiseerd worden. Zo kunt u spouwmuurisolatie toepassen, maar bij het ontbreken van een spouw kan ook de buitenmuur geïsoleerd worden. Muurisolatie kan ook aan de binnenkant van uw huis gedaan worden, dit noemen we voorzetwandisolatie. Ten slotte kunt u ook scheidingswanden isoleren.

 • Scheidingswand isoleren

  Scheidingswanden of tussenwanden zijn binnenmuren die als doel hebben om twee ruimtes van elkaar te scheiden. Bij de isolatie van een scheidingswand wordt het raamwerk tussen de twee ruimtes meestal voorzien van een geluidsisolatie zodat geluidsoverdracht van de ene naar de andere ruimte zoveel mogelijk wordt voorkomen. Geluidsisolatie wordt gedaan met open materialen zoals, glaswol, steenwol, katoen- en houtvezel isolatie. Dit biedt naast geluidsisolatie ook een zeer goede thermische isolatie. In ons glaswol assortiment vindt u onder andere Knauf insulation en Ursa. Deze merken hebben verschillende soorten en maten glaswol die zich uitstekend lenen voor scheidingswand isolatie. Van het merk Rockwool vindt u bij ons steenwolplaten in verschillende diktes die zeer geschikt zijn voor scheidingswanden. Daarnaast kiezen klanten steeds vaker voor ecologische isolatie zoals katoen- of houtvezel isolatie. Het voordeel van ecologische isolatie is dat het zeer milieuvriendelijk, duurzaam is en bovendien voor een gezond aangenaam leefklimaat zorgt. Katoen isolatie van het merk Métisse zijn zowel in rollen als platen beschikbaar. Houtvezel isolatie van Steico is alleen verkrijgbaar in de vorm van platen.

 • Spouwmuur isoleren

  Spouwmuurisolatie is de meest gekozen manier van muurisolatie. Hierbij wordt de ruimte in uw spouw, dus de ruimte tussen binnen- en buitenmuur, opgevuld met isolatiemateriaal. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen ruimte verloren gaat bij het isoleren zoals dat bij het isoleren aan de binnenzijde van een muur wel het geval is. Daarnaast hoeft u met het isoleren van de spouw geen rekening te houden met kabels en leidingen die in de weg kunnen zitten. Bij nieuwbouw wordt voor spouwmuurisolatie veelvuldig gebruikt gemaakt van de zeer sterk isolerende, maar dunne PIR spouwplaten. Tevens zijn er speciale spouwplaten van glaswol en steenwol verkrijgbaar. De glaswol spouwplaten van Ursa zijn speciaal ontworpen voor het isoleren van spouwmuren. Deze glaswolplaten zijn aan één zijde bekleed met een waterafstotende zwarte glasvlieslaag of een aluminium laag. De steenwolplaten van Knauf Rock4all kunnen naast het isoleren van spouwmuren ook worden gebruikt voor verschillende andere toepassingen. Het nadeel van glaswol en steenwol is dat u een dikkere laag moet aanbrengen dan wanneer u met PIR spouwplaten gaat isoleren. Voor de bevestiging van deze isolatiematerialen kunt u gebruik maken spouwankers.

 • Buitenmuur langs binnen isoleren

  Een buitenmuur kan op verschillende manier geïsoleerd worden. Wanneer u geen spouwmuur heeft, kunt u ervoor kiezen de buitenmuur van binnen te isoleren. U isoleert dan de muren aan de binnenkant van uw huis met een voorzetwand. Dit betekent dat u een regelwerk voor uw muur maakt die u daarna opvult met steenwol, glaswol of PIR, waarna u de wand afwerkt met plaatmateriaal zoals OSB, underlayment, gipsplaten of gipsvezelplaten. Om het u zelf makkelijk te maken kunt u ook kant-en-klare isolatieplaten bestellen zoals onder andere PIR+Gips, PIR+OSB, PIR + Underlayment of PIR + Fermacell. Hiermee kunt u isoleren en afwerken in één handeling. Een voorzetwand zal wel uw binnenruimte verkleinen, al is dit ruimteverlies maar heel gering met slechts een aantal centimeters. Een buitenmuur kan ook aan de buitenkant worden geïsoleerd. Hierbij wordt isolatiemateriaal zoals PIR, XPS of EPS platen tegen uw bestaande gevel geplaatst waarna er nieuwe gevelbekleding wordt aangebracht. Deze manier van muurisolatie is wel de meest dure en arbeidsintensieve optie.

 • Badkamer isoleren

  Een badkamer is een vochtige ruimte. De kans op condens en schimmelvorming is dus aanzienlijk. Daarnaast kan het tijdens de koudere maanden veel moeite kosten om warmte in de badkamer te houden. Om uw badkamer te voorzien van de beste isolatiematerialen raden wij u XPS badkamer bouwplaten aan. XPS bouwplaten kunnen zowel tegen de muur als op de vloer worden gelijmd. De kern van de plaat bestaat geëxtrudeerd polystyreen hardschuim met aan beide zijden een gemodificeerd polymeer cementmortel bekleding. Op deze bekleding kunt u lijm, cement of mortel aanbrengen om bijvoorbeeld tegels of marmer te plakken. Of om uw muur netjes af te stucen. Een andere optie, maar zeker niet minder, zijn onze eigen verlijmde vochtwerende PIR+Gips platen. Deze materialen zorgen voor een gezonde en warme leefomgeving van uw badkamer.

 • Komt u er niet uit?

Wat kost muurisolatie?

Voor muurisolatie wordt voornamelijk PIR, PIR maatwerk, steenwol en glaswol gebruikt. Deze isolatiematerialen hebben alle drie een ander kostenplaatje, maar ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat de kosten van isolatiemateriaal voor muurisolatie precies zijn, is natuurlijk niet exact te zeggen. De precieze prijs hangt onder meer af van de dikte en afmeting van het gekozen isolatiemateriaal. Daarom laten we u zien wat een muuroppervlakte van 50m² gemiddeld minimaal en maximaal kan kosten bij gebruik van PIR, PIR maatwerk, steenwol of glaswol.
- bijgewerkt op en prijsweergave van 21-06-2021


✔️ PIR platen €476,50   – €1833,50
✔️ Steenwol €177,00   – €971,00
✔️ Glaswol €117,00   – €763,50
✔️ PIR + Gips €814,50   – €2312,00
✔️ PIR + Fermacell €1043,00 – €2402,00
✔️ PIR + OSB €1249,15 – €2497,25
✔️ PIR + Underlayment €1651,50 – €3089,50

 

Wat zijn de voordelen van muurisolatie?

Wanneer u in muurisolatie gaat investeren kan dat voor uw woning veel voordelen opleveren. Na het aanbrengen van muurisolatie gaat er ongeveer 20% minder energie verloren door de muren. De energierekening valt lager uit omdat de verwarming minder hard hoeft te werken om de woning van een constante temperatuur te voorzien. Dit is zowel voor de portemonee gunstig als voor het milieu.

Met een goede muurisolatie houdt u de woning in de winter aangenaam warm en in de zomer lekker koel. Daarnaast zorgt een goede muurisolatie voor minder vocht- en schimmel problemen en zorgt het voor een gezond leefklimaat.

Wat kost muurisolatie per m²?

De prijs per m² voor isolatiemateriaal dat geschikt is voor muurisolatie vatten we u samen in onderstaand overzicht:

✔️ PIR platen €9,53   – €36,67
✔️ Steenwol €3,54   – €19,42
✔️ Glaswol €2,34   – €15,27
✔️ PIR + Gips €16,29 – €46,24
✔️ PIR + Fermacell €20,86 – €48,04
✔️ PIR + OSB €24,98 – €49,95
✔️ PIR + Underlayment €33,03 – €61,79

 

Welke Rd-waarde voor muurisolatie?

Om in aanmerking te komen voor subsidie, dient u minimale Rd-waardes te halen na isolatie. Voor muurisolatie, in de subsidieregeling gevelisolatie genoemd, geldt een minimale Rd-waarde van 3,5. Het gebruikte isolatiemateriaal moet dus minimaal deze Rd-waarde hebben. Een Rd-waarde van 3,5 is al redelijk goed, maar wilt u echt optimaal isoleren dan is een minimale Rd-waarde van 4 aan te raden.

Let er bij uw isolatiewerkzaamheden ook op dat u voldoet aan de eisen uit het bouwbesluit. Het bouwbesluit hanteert minimale Rc-waardes waaraan uw constructie na het isoleren aan moet voldoen. Bij nieuwbouwprojecten en verbouwingen geldt een minimale Rc-waarde van 4,5 voor buitenmuren.

U vindt in ons assortiment een ruime keuze aan isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van de muur. Heeft u weinig ruimte of wilt u zo weinig mogelijk ruimte inleveren, kies dan voor PIR isolatie of PIR maatwerk. Is er voldoende ruimte aanwezig, dan kunt u ook kiezen voor een goedkoper alternatief zoals steenwol of glaswol isolatie. Daarnaast leveren we ook de bijbehorende bevestigingsmaterialen die u nodig heeft voor muurisolatie.

 

muur met isoleren met PIR platen

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Welk isolatiemateriaal u het best kunt gebruiken om een muur te voorzien van isolatie is vooral afhankelijk van het doel van de isolatie toepassing:

Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, zorgt voor een constante temperatuur in uw woning. In de winter blijft de woning warm en in de zomer koel. Thermisch isoleren gebeurt het meest met harde kunststof isolatiematerialen, zoals PIR isolatie of met PIR maatwerk. PIR platen kunt u zowel voor de spouw- als voorzetwandisolatie gebruiken. PIR maatwerk daarintegen is alleen geschikt als voorzetwandisolatie.

Geluidsisolatie zorgt ervoor dat geluid binnen of juist buiten wordt gehouden. Geluid van buiten, zoals passerende auto's, burengeluid of vliegverkeer. Geluid van binnen, zoals muziek, voetstappen of een wasmachine kunnen zorgen voor storende geluiden. Geluidsisolerende materialen zoals steenwol, glaswol, houtvezel- of katoenisolatie zijn perfect voor het isoleren van voorzetwanden en scheidingswanden. Storende geluiden verdwijnen of verminderen en het isolatiemateriaal biedt daarnaast ook nog een goede isolatiewaarde.

 

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over muurisolatie

Voor muurisolatie wordt voornamelijk PIR, PIR maatwerk, steenwol en glaswol gebruikt. Deze isolatiematerialen hebben alle drie een ander kostenplaatje, maar ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat de kosten van isolatiemateriaal voor muurisolatie precies zijn, is natuurlijk niet exact te zeggen. De precieze prijs hangt onder meer af van de dikte en afmeting van het gekozen isolatiemateriaal.

Om in aanmerking te komen voor subsidie, dient u minimale Rd-waardes te halen na isolatie. Voor muurisolatie, in de subsidieregeling gevelisolatie genoemd, geldt een minimale Rd-waarde van 3,5. Het gebruikte isolatiemateriaal moet dus minimaal deze Rd-waarde hebben. Een Rd-waarde van 3,5 is al redelijk goed, maar wilt u echt optimaal isoleren dan is een minimale Rd-waarde van 4 aan te raden.

Wanneer u in muurisolatie gaat investeren kan dat voor uw woning veel voordelen opleveren. Na het aanbrengen van muurisolatie gaat er ongeveer 20% minder energie verloren door de muren. De energierekening valt lager uit omdat de verwarming minder hard hoeft te werken om de woning van een constante temperatuur te voorzien. Dit is zowel voor de portemonee gunstig als voor het milieu.

Heeft u vragen over muurisolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over muurisolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw muur en/of wand.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten