Muurisolatie

Muurisolatie is een goede keuze als u er graag behaaglijk bij wilt zitten. Binnen is het lekker warm, de kou houdt u buiten de deur. Daarnaast wordt omgevingsgeluid afgeremd en, niet geheel onbelangrijk, uw energierekening daalt.

Bovendien voorkomt het muurisolatie dat het binnenshuis te vochtig wordt. Dat is weer beter voor uw gezondheid, zeker als u bijvoorbeeld last heeft van astma. Tevens loopt u het risico dat er schimmels ontstaan als de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt. Muurisolatie kan op meerdere manieren en met verschillende producten gerealiseerd worden. Zo kunt u spouwmuurisolatie toepassen, maar bij het ontbreken van een spouw kan ook de buitenmuur geïsoleerd worden. Muurisolatie kan ook aan de binnenkant van uw huis gedaan worden, dit noemen we voorzetwandisolatie. Ten slotte kunt u ook scheidingswanden isoleren.

Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

 • Tussenwand isoleren

  Tussenwanden of scheidingswanden zijn binnenmuren die als doel hebben om twee ruimtes van elkaar te scheiden. Bij de isolatie van een scheidingswand wordt het raamwerk tussen de twee ruimtes meestal voorzien van een akoestische isolatie, zodat geluidsoverdracht van de ene naar de andere ruimte zoveel mogelijk wordt voorkomen. Akoestische isolatie wordt gedaan met open materialen zoals, glaswol of steenwol. Naast warmtewinst biedt dit ook geluidsisolerende voordelen.Zeker steenwol is een zeer sterk geluidsisolerend materiaal.
  Net als bij voorzetwanden werkt u een scheidingswand af met plaatmateriaal.

 • Spouwmuurisolatie

  Spouwmuurisolatie is de meest gekozen manier van muurisolatie. Hierbij wordt de ruimte in uw spouw, dus de ruimte tussen binnen- en buitenmuur, opgevuld met isolatiemateriaal. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen ruimte verloren gaat bij het isoleren zoals dat bij het isoleren aan de binnenzijde van een muur wel het geval is. Daarnaast hoeft u met het isoleren van de spouw geen rekening te houden met kabels en leidingen die in de weg kunnen zitten.
  Bij nieuwbouw wordt voor spouwmuurisolatie veelvuldig gebruikt gemaakt van de zeer sterk isolerende, maar dunne PIR spouwplaten. Tevens zijn er speciale spouwplaten van glaswol verkrijgbaar. In mindere mate wordt de spouwmuur ook wel geïsoleerd met steenwolplaten.

 • Binnenmuur isoleren

  Een binnenmuur kan op verschillende manier geïsoleerd worden. Wanneer u geen spouwmuur heeft, kunt u ervoor kiezen de buitenmuur van binnen te isoleren. U isoleert dan de muren aan de binnenkant van uw huis met een voorzetwand. Dit betekent dat u een regelwerk voor uw muur maakt die u daarna opvult met steenwol, glaswol of PIR, waarna u de wand afwerkt met plaatmateriaal zoals underlayment en/of gipsplaten. Om het u zelf makkelijk te maken kunt u ook kant-en-klare isolatieplaten bestellen zoals onder andere PIR+Gips of PIR+OSB. Hiermee kunt u isoleren en afwerken in één handeling.
  Een voorzetwand zal wel uw binnenruimte verkleinen, al is dit ruimteverlies maar heel gering met slechts een paar centimeter.


  Buitenmuur isoleren

  Bij ontbreken van een spouwmuur kan een buitenmuur ook aan de buitenkant worden geïsoleerd. Hierbij wordt isolatiemateriaal zoals PIR of XPS platen tegen uw bestaande gevel geplaatst waarna er nieuwe gevelbekleding wordt aangebracht. Deze manier van muurisolatie is wel de meest dure en arbeidsintensieve optie.

 • Badkamer isoleren

  Een badkamer is een vochtige ruimte. De kans op condens en schimmelvorming is dus aanzienlijk. Daarnaast kan het tijdens de koudere maanden veel moeite kosten om warmte in de badkamer binnen te houden. Om uw badkamer te voorzien van de beste isolatiematerialen raden wij u XPS badkamer bouwplaten aan. Deze platen nemen geen water op. Een andere optie, maar zeker niet minder zijn onze eigen verlijmde vochtwerende PIR+Gips platen. Deze materialen zorgen voor een gezonde en warme leefomgeving van uw badkamer.

 • Komt u er niet uit?

Muurisolatie kosten

Voor muurisolatie wordt voornamelijk PIR, steenwol en glaswol gebruikt. Deze isolatiematerialen hebben alle drie een ander kostenplaatje, maar ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat de kosten van isolatiemateriaal voor muurisolatie precies zijn, is natuurlijk niet exact te zeggen. De precieze prijs hangt onder meer af van de dikte en afmeting van het gekozen isolatiemateriaal. Daarom laten we u zien wat een muuroppervlakte van 100m² gemiddeld minimaal en maximaal kan kosten bij gebruik van PIR, steenwol of glaswol.
(bijgewerkt op en prijsweergave van 22-04-202


PIR €861,80 – €2893,98
Steenwol €272,80 – €907,50
Glaswol €328,79 – €1287,60

Wat kost muurisolatie per m2?

De prijs per m² voor isolatiemateriaal dat geschikt is voor muurisolatie vatten we u samen in onderstaand overzicht:


PIR €8,13 – €33,05
Steenwol €2,48 – €10,59
Glaswol €2,60 – €12,76

Spouwmuurisolatie kosten

Hoewel ook een spouwmuur geïsoleerd wordt met voornamelijk PIR, steenwol en glaswol, gebruiken we hiervoor wel speciale spouwplaten. Daaraan kleeft uiteraard een ander kostenplaatje. Hieronder geven we weer wat de gemiddelde minimum en maximum prijs voor 100m². -
bijgewerkt op en prijsweergave van 22-04-2021 -


PIR spouwplaten € 1021,65 – €2403,31
Steenwol spouwplaten Momenteel niet beschikbaar
Glaswol spouwplaten €1012,50 (één variant verkrijgbaar)

Welke Rd-waarde voor muurisolatie?

Om in aanmerking te komen voor subsidie, dient u minimale Rd-waardes te halen na isolatie. Voor muurisolatie, in de subsidieregeling gevelisolatie genoemd, geldt een minimale Rd-waarde van 3,5. Het gebruikte isolatiemateriaal moet dus minimaal deze Rd-waarde hebben. Een Rd-waarde van 3,5 is al redelijk goed, maar wilt u echt optimaal isoleren dan is een minimale Rd-waarde van 4 aan te raden.

Let er bij uw isolatiewerkzaamheden ook op dat u voldoet aan de eisen uit het bouwbesluit. Het bouwbesluit hanteert minimale Rc-waardes waaraan uw constructie na het isoleren aan moet voldoen. Bij nieuwbouwprojecten en verbouwingen geldt een minimale Rc-waarde van 4,5 voor buitenmuren.

Komt u er niet uit?

Heeft u vragen over muurisolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over muurisolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw muur en/of wand.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten