Geluidsisolatie muur

Uw muur voorzien van geluidsisolatie? In ons assortiment vindt u een tal van producten die geschikt zijn voor het isoleren tegen geluid. Veel geluidsoverlast wordt veroorzaakt door geluid wat zich via de muur verplaatst. Dit zijn meestal contactgeluiden zoals voetstappen, verschuivende stoelen of een draaiende wasmachine. Hieronder vindt u meer informatie over geluidsisolatie van de muren.

Geluidsisolatie muur

Wat is de beste geluidsisolatie voor muren?

Geluidshinder kan het woongenot flink verstoren. Het kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het overlast gevende geluid van buiten komen. Denk bijvoorbeeld aan druk verkeer of industriële geluiden. Vooral oudere woningen die niet voorzien zijn van een spouwmuur en waar het bovendien vaak ontbreekt aan zowel thermische als geluidsisolatie, hebben vaak last van geluidsoverlast van buitenaf.
De geluidshinder kan ook komen van buren. Dit type overlast zien we vaak bij oudere twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeshuizen en voornamelijk bij appartementen en flats. Bij die laatste twee is er immers meestal óók nog sprake van boven- en/of onderburen. Behalve voetstappen of (harde) muziek kunnen soms zelfs stemgeluiden afkomstig van de buren hoorbaar zijn. Natuurlijk geeft dit in veel gevallen overlast. Het is uiterst nuttig om in deze gevallen geluidsisolatie in de muren toe te passen. Dit kan door het maken van geluidsisolerende voorzetwanden
Tot slot kunnen de hinderlijke geluiden ook uit de eigen woning zelf komen. Misschien is de televisie in andere vertrekken te horen, dringt er teveel geluid door tot in de studeerkamer of bespeelt een huisgenoot een muziekinstrument dat door het hele huis is te horen. Ook dan is geluidsisolatie in de muur aan te raden, maar dan door scheidingswanden te plaatsen die geluidsisolerend werken.
Al deze geluiden zijn onder te verdelen in twee soorten, namelijk luchtgeluid en contactgeluid.

Komt u er niet uit?

Wat is luchtgeluid?

Dit zijn alle geluiden die overgebracht worden via de lucht. Voorbeelden hiervan zijn stemgeluiden en muziek. Dit type geluid kan zich gemakkelijk voortbewegen door kleine kiertjes, maar kunnen ook muren in trilling brengen. Om geluidsoverlast dat veroorzaakt wordt door luchtgeluid tegen te gaan, wordt geluidsisolatie toegepast met isolatiematerialen die geluiden absorberen. 

Wat is contactgeluid?

Onder contactgeluid vallen alle geluiden die tot stand komen door direct contact met het oppervlak. Denk aan voetstappen, verschuivende meubels, een draaiende wasmachine of vaatwasser. Maar ook een voorbij razende vrachtwagen. Overlast gevend contactgeluid ontstaat namelijk door de trilling van constructiedelen. Als voorbeeld: de voorbij razende vrachtwagen is hoorbaar, omdat de muren daardoor in trilling worden gebracht. Het geluid kan zich zo in de woning verspreiden.
Contactgeluid is moeilijker tegen te houden dan luchtgeluid. Dat komt omdat het geluid zich verder verspreid door alle constructiedelen én objecten die met elkaar in contact staan. Neem bijvoorbeeld voetstappen van bovenburen die hoorbaar zijn bij de onderburen. Het geluid verspreidt zich vanzelfsprekend via de vloer, maar ook met de muren die in verbinding staan met de vloer. Door de massa van de muur te verhogen, dus door de muur zwaarder te maken, kunnen trillingen minder goed worden door gegeven, en kan hinderlijk geluid dus sterk of zelfs helemaal gereduceerd worden.
In het geval van overlast door contactgeluid is het zinvol om naast de muren ook het plafond te isoleren, en/of bij de bovenburen een zwevende dekvloer te realiseren.

Geluidsisolatie toepassen in de muur werkt het allerbeste met zachte isolatiematerialen. Het aangewezen materiaal voor geluidsisolatie is steenwol. Dankzij de open structuur van steenwol is het materiaal in staat geluid erg goed te absorberen en daarmee geluid te isoleren. Naast steenwol is ook glaswol een uitstekende keuze voor geluidsisolatie in de muur. Over het algemeen is steenwol van Rockwool de betere van de twee als het op geluidsisolatie aan komt, maar vooral het merk Knauf insulation heeft verschillende producten van glaswol die heel specifiek geluid isoleren.

Andere zachte isolatiematerialen die heel geschikt zijn voor geluidsisolatie van de muur zijn houtvezel en katoen isolatie. Katoen isolatie van Métisse heeft, net als Knauf insulation, speciale oplossingen voor geluidsisolatie. De akoestische platen van Métisse zijn, zoals de naam eigenlijk al verraadt, bedoeld voor geluids- en /of akoestische isolatie. Met een Aw-waarde van 0,50 of zelfs 0,95 is een geweldige winst te behalen wat betreft geluidshinder.
Wilt u behalve geluidsisolatie ook thermische isolatie toepassen in de muren, dan is steenwol of glaswol een beter alternatief.

Hoe een muur isoleren tegen geluid?

Bestaande muren zijn heel goed te isoleren tegen geluid. Dit gebeurt van binnen, dus aan de binnenkant van de woning. Geluidsisolatie aan buitenmuren doet u door het plaatsen van een voorzetwand. Scheidingsmuren/wanden kunt u tegen geluid isoleren door een geluidsisolerende scheidingswand te maken. 
In beide gevallen komt het er op neer dat er een frame van bijvoorbeeld hout of metaal wordt gemaakt die wordt gevuld met isolatiemateriaal om daarna af te werken met gipsplaten of fermacell gipsvezelplaten. Verderop leggen we uit hoe een geluidsisolerende voorzetwand of scheidingswand kan worden gerealiseerd.

Waar kunnen geluidslekken zich voordoen?

Thermische isolatie kan te maken krijgen met koudebruggen. Eenzelfde soort fenomeen kan zich voor doen bij geluidsisolatie. In dat geval spreken we van geluidslekken. Deze geluidslekken zijn gaten, kieren en spleten waar nog lucht, en dus geluid, door heen kan komen. Geluidslekken kunnen heel klein zijn, maar ook grote, voor de hand liggende openingen, zoals openstaande deuren en ramen. Deze geluidslekken zijn uiteraard heel makkelijk te verhelpen door de ramen en deuren te sluiten.
Daarnaast kunnen ventilatieroosters en -kanalen zorgen voor geluidslekken. Hier ontkom je helaas bijna niet aan. In nieuwe gebouwen wordt meestal een ventilatiesysteem D gebruikt, een systeem dat geheel mechanisch is en dus geen verse lucht via bijvoorbeeld roosters in ramen aanvoert. Als dit geen optie is, kan er in geval van zware geluidsoverlast gekeken worden naar de mogelijkheid van een akoestisch buitenluchtrooster.
Geluidslekken doen zich verder voor bij kieren en spleten onder deuren en bij ramen. Hier willen tochtstrips nog wel eens helpen tegen geluidslekken. Ook ontbrekende of slechte voegen in de buitenmuur kunnen, hoe klein ook, geluidslekken zijn.
En net als koudebruggen komen geluidslekken makkelijk voor bij de overgangen tussen wanden/muren en vloeren en wanden/muren en plafond/dak.
Hoewel ze vaak worden vergeten, kunnen de plekken waar leidingen uit de muur of vloer komen ook geluidslekken zijn. Door hier PUR schuim te gebruiken, kan een geluidslek opgeheven worden.

Wat kost geluidsisolatie muur?

Prijzen voor 50 vierkante meter isolatiemaal wat geschikt is voor geluidsisolatie muur.

✔️ Steenwol €185,50   -  €736,50 ✔️ Houtvezel €334,50  -  €937,00
✔️ Glaswol €130,50   -  €807,50 ✔️ Gipsvezelplaten €503,50  -  €604,50
✔️ Katoen €273,00   -  €1247,50    
Geluidsisolatie scheidingswand

Geluidsisolerende voorzetwand

Een voorzetwand wordt gemaakt van een houten frame. Dit wordt voor de muur gezet die voorzien moet worden van geluidsisolatie. Belangrijk daarbij is dat het frame GEEN direct contact heeft met de muur. Is dat contact er wel, dan kan geluid nog steeds via het houten frame worden doorgegeven. Als het frame staat, kan er isolatiemateriaal, bijvoorbeeld steenwol platen of katoen isolatie, geplaatst worden in het frame. Het isolatiemateriaal zit niet alleen ín het frame, maar vooral ook tussen de muur en het frame. Nadat de geluidsisolatie voor de muur is geplaatst kan er worden afgewerkt met gipsplaten.

Geluidsisolerende scheidingswand

Het makkelijkst is natuurlijk als een scheidingswand direct opgebouwd kan worden. Dus zonder een al aanwezige scheidingsmuur. Maak in dat geval een dubbelwandige constructie waartussen isolatiemateriaal geplaatst wordt. Dit kan onder meer met een houten constructie of met metal stud profielen. In deze constructie plaatst u vervolgens het isolatiemateriaal, waarna u met gipsplaten of met gipsvezelplaten van Fermacell het geheel afwerkt. Een al bestaande tussenmuur kan ook tegen geluid geïsoleerd worden. Deze manier van isoleren gaat net als het creëren van een geluidsisolerende voorzetwand, zoals hierboven benoemd is.

Komt u er niet uit?

0 Veelgestelde vragen over geluidsisolatie muur

Geluidshinder kan het woongenot flink verstoren. Het kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het overlast gevende geluid van buiten komen. Denk bijvoorbeeld aan druk verkeer of industriële geluiden. Vooral oudere woningen die niet voorzien zijn van een spouwmuur en waar het bovendien vaak ontbreekt aan zowel thermische als geluidsisolatie, hebben vaak last van geluidsoverlast van buitenaf.
De geluidshinder kan ook komen van buren. Dit type overlast zien we vaak bij oudere twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeshuizen en voornamelijk bij appartementen en flats. Bij die laatste twee is er immers meestal óók nog sprake van boven- en/of onderburen. Behalve voetstappen of (harde) muziek kunnen soms zelfs stemgeluiden afkomstig van de buren hoorbaar zijn. Natuurlijk geeft dit in veel gevallen overlast. Het is uiterst nuttig om in deze gevallen geluidsisolatie in de muren toe te passen. Dit kan door het maken van geluidsisolerende voorzetwanden
Tot slot kunnen de hinderlijke geluiden ook uit de eigen woning zelf komen. Misschien is de televisie in andere vertrekken te horen, dringt er teveel geluid door tot in de studeerkamer of bespeelt een huisgenoot een muziekinstrument dat door het hele huis is te horen. Ook dan is geluidsisolatie in de muur aan te raden, maar dan door scheidingswanden te plaatsen die geluidsisolerend werken.
Al deze geluiden zijn onder te verdelen in twee soorten, namelijk luchtgeluid en contactgeluid.

Bestaande muren zijn heel goed te isoleren tegen geluid. Dit gebeurt van binnen, dus aan de binnenkant van de woning. Geluidsisolatie aan buitenmuren doet u door het plaatsen van een voorzetwand. Scheidingsmuren/wanden kunt u tegen geluid isoleren door een geluidsisolerende scheidingswand te maken. 
In beide gevallen komt het er op neer dat er een frame van bijvoorbeeld hout of metaal wordt gemaakt die wordt gevuld met isolatiemateriaal om daarna af te werken met gipsplaten of fermacell gipsvezelplaten. Verderop leggen we uit hoe een geluidsisolerende voorzetwand of scheidingswand kan worden gerealiseerd.

Prijzen voor 50 vierkante meter isolatiemaal wat geschikt is voor geluidsisolatie muur.

✔️ Steenwol €185,50   -  €736,50 ✔️ Houtvezel €334,50  -  €937,00
✔️ Glaswol €130,50   -  €807,50 ✔️ Gipsvezelplaten €503,50  -  €604,50
✔️ Katoen €273,00   -  €1247,50

Dit zijn alle geluiden die overgebracht worden via de lucht. Voorbeelden hiervan zijn stemgeluiden en muziek. Dit type geluid kan zich gemakkelijk voortbewegen door kleine kiertjes, maar kunnen ook muren in trilling brengen. Om geluidsoverlast dat veroorzaakt wordt door luchtgeluid tegen te gaan, wordt geluidsisolatie toegepast met isolatiematerialen die geluiden absorberen. 

Onder contactgeluid vallen alle geluiden die tot stand komen door direct contact met het oppervlak. Denk aan voetstappen, verschuivende meubels, een draaiende wasmachine of vaatwasser. Maar ook een voorbij razende vrachtwagen. Overlast gevend contactgeluid ontstaat namelijk door de trilling van constructiedelen. Als voorbeeld: de voorbij razende vrachtwagen is hoorbaar, omdat de muren daardoor in trilling worden gebracht. Het geluid kan zich zo in de woning verspreiden.
Contactgeluid is moeilijker tegen te houden dan luchtgeluid. Dat komt omdat het geluid zich verder verspreid door alle constructiedelen én objecten die met elkaar in contact staan. Neem bijvoorbeeld voetstappen van bovenburen die hoorbaar zijn bij de onderburen. Het geluid verspreidt zich vanzelfsprekend via de vloer, maar ook met de muren die in verbinding staan met de vloer. Door de massa van de muur te verhogen, dus door de muur zwaarder te maken, kunnen trillingen minder goed worden door gegeven, en kan hinderlijk geluid dus sterk of zelfs helemaal gereduceerd worden.
In het geval van overlast door contactgeluid is het zinvol om naast de muren ook het plafond te isoleren, en/of bij de bovenburen een zwevende dekvloer te realiseren.

Geluidsisolatie toepassen in de muur werkt het allerbeste met zachte isolatiematerialen. Het aangewezen materiaal voor geluidsisolatie is steenwol. Dankzij de open structuur van steenwol is het materiaal in staat geluid erg goed te absorberen en daarmee geluid te isoleren. Naast steenwol is ook glaswol een uitstekende keuze voor geluidsisolatie in de muur. Over het algemeen is steenwol van Rockwool de betere van de twee als het op geluidsisolatie aan komt, maar vooral het merk Knauf insulation heeft verschillende producten van glaswol die heel specifiek geluid isoleren.

Andere zachte isolatiematerialen die heel geschikt zijn voor geluidsisolatie van de muur zijn houtvezel en katoen isolatie. Katoen isolatie van Métisse heeft, net als Knauf insulation, speciale oplossingen voor geluidsisolatie. De akoestische platen van Métisse zijn, zoals de naam eigenlijk al verraadt, bedoeld voor geluids- en /of akoestische isolatie. Met een Aw-waarde van 0,50 of zelfs 0,95 is een geweldige winst te behalen wat betreft geluidshinder.
Wilt u behalve geluidsisolatie ook thermische isolatie toepassen in de muren, dan is steenwol of glaswol een beter alternatief.

Heeft u vragen over geluidsisolatie muur?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over geluidsisolatie voor de muur. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren tegen geluid van uw muur.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten