Klimaatfolie of dampremmende folie
Wanneer u gaat isoleren, is het vaak nodig om ook een folie toe te passen. Maar wanneer wordt er nu gekozen voor een dampremmende folie en wanneer is er precies een klimaatfolie nodig?
Klimaatfolie of dampremmende folie nodig?
Welke folie ook nodig is, één ding is zeker: de folie wordt gebruikt om vocht bij het isolatiemateriaal en de constructie weg te houden. Hoe de folie dit doet, kan verschillen. Een dampopen of dampdoorlatende folie geeft eventueel aanwezig vocht in de constructie de kans om weg te ventileren naar buiten toe. Een dampdichte of dampremmende folie zorgt er juist voor dat er geen vocht in de constructie en in het isolatiemateriaal kan trekken.
Een klimaatfolie is echter in staat om zich zowel als een dampremmende als een dampopen folie te gedragen. Het heeft dus een tweevoudige werking. Een klimaatfolie is eigenlijk een slimme folie dat zich aanpast aan de vochtigheid van de omgeving. Een klimaatfolie werkt dus zelfregulerend. Maar wanneer wordt nu welke folie toegepast?
Dampremmende en dampdichte folies
Wanneer dampremmende folie gebruiken?
Een dampremmende folie wordt gebruikt tijdens het isoleren. Deze folie zorgt ervoor dat leefvocht niet in een geïsoleerde constructie kan trekken, denk bijvoorbeeld aan een voorzetwand of een van binnen geïsoleerd dak. Leefvocht is een verzamelnaam voor de condens die in huis ontstaat tijdens bijvoorbeeld douchen, koken en was drogen.
De dampremmende folie wordt aan de warme kant, oftewel de woonzijde, van het isolatiemateriaal toegepast. Dat wil zeggen dat deze pas geplaatst wordt nadat het isolatiemateriaal is aangebracht.
Wanneer klimaatfolie gebruiken?
Zoals we eerder al vaststelden is een klimaatfolie een slimme folie met een dubbele werking. Grofweg komt het er op neer dat een klimaatfolie met name in de koudere maanden als een dampremmende folie werkt en in de warmere perioden als een dampopen folie.
In de winter is de lucht buiten namelijk kouder dan de lucht in huis. In warme lucht zit meer waterdamp dan in koude lucht. Er ontstaat dan een dampdruk naar buiten. Dat wil zeggen dat de damp in de warme binnenlucht constant tegen de muren en het dak worden geduwd, richting de koudere lucht. Wanneer er geen dampremmende laag is aangebracht, kan deze waterdamp dus ongehinderd de constructie en het isolatiemateriaal in trekken. Een dampremmende folie zal zich altijd als dampremmer gedragen. Is er een klimaatfolie gebruikt, dan zal deze zich in dit geval als dampremmende folie gedragen.
In de zomer is de lucht zowel binnens- als buitenshuis warm en erg vochtig, hoewel de buitenlucht altijd nog vochtiger is dan de lucht binnen. Er ontstaat dan een dampdruk van buiten naar binnen toe. Is er een klimaatfolie toegepast in de constructie, dan zal deze folie nu een dampopen werking hebben. Vocht dat in de constructie is getrokken, kan nu wegkomen en niet achterblijven in het isolatiemateriaal en de constructie.
Een klimaatfolie wordt toegepast wanneer de constructie aan de buitenzijde dampdicht is. Daarom wordt deze folie vaak gebruikt bij de isolatie van het platte dak aan de binnenkant. Een plat dak is aan de buitenzijde normaalgesproken altijd dampdicht. Als het platte dak dan van binnen wordt geïsoleerd, moet eventueel vocht wel weg kunnen trekken. Daarom moet er altijd met een klimaatfolie gewerkt worden. Deze wordt geplaatst nadat het isolatiemateriaal, bij een plat dak aan de binnenzijde altijd een ademend materiaal zoals steenwol of glaswol, is aangebracht. Vocht kan nu altijd naar binnen toe ventileren en zal zich niet gaan ophopen in het platte dak of in de isolatielaag.
Klimaatfolie wordt ook gebruikt bij de isolatie van dampdichte muren en schuine daken. Ook dan moet vocht weg kunnen komen. In dit geval dus door een klimaatfolie toe te passen. Daarnaast wordt een klimaatfolie ook toegepast tijdens isolatieklussen wanneer men een gezonde(re) vochthuishouding nastreeft in huis.
Net als een dampremmende folie wordt een klimaatfolie aan de warme zijde van het isolatiemateriaal geplaatst.
Klimaatfolies
Verschil klimaatfolie en dampremmende folie
Zoals in dit artikel viel te lezen zijn een klimaatfolie en dampremmende folie niet hetzelfde en verschillen ze wezenlijk van elkaar.
Een dampremmende folie zal altijd dezelfde werking hebben, namelijk dampremmend. Het verhindert zo veel als mogelijk dat vocht in een constructie kan trekken.
Een klimaatfolie daarentegen kan op twee verschillende manier werken: als dampremmende folie en als dampopen folie. De folie zal zich aanpassen aan de hoeveelheid vocht in de lucht.
Toch hebben beide folies ook een overeenkomst. Zo horen ze beide aan de warme zijde van het isolatiemateriaal geplaatst te worden. Over het algemeen is dit altijd de woonzijde.
Een klimaatfolie of een dampremmende folie toepassen?
Zojuist heeft u kunnen lezen in welke gevallen een klimaatfolie dient te worden gebruikt. Wilt u isoleren en is de desbetreffende constructie niet dampdicht? Dan volstaat een dampremmende folie. Gaat het echter wel om een dampdichte constructie of een constructie met een al aanwezige dampremmende laag, dan moet een klimaatfolie worden gebruikt. Ook als niet achterhaald kan worden of de constructie al een dampremmende of dampdichte laag heeft, kan beter gekozen worden voor een klimaatfolie.
Heeft u problemen met het op peil houden van het vochtgehalte in huis? Ook dan kunt u beter een klimaatfolie toepassen in plaats van een dampremmende folie.