Spouwankers worden gebruikt in spouwmuren. Ze zijn bedoeld om binnenmuur, isolatielaag en buitenmuur met elkaar te verbinden. De spouwankers bij Isolatienoord worden geleverd met kunststof pluggen. Zo kunnen bijvoorbeeld PIR spouwplaten makkelijk bevestigd worden tegen de muur. De spouwplaten worden eerst met de plug aan de muur bevestigd, waarna de spouwankers in de pluggen worden geplaatst. De spouwankers worden vervolgens via de metselvoeg van de buitenmuur verbonden aan de binnenmuur. Spouwankers zorgen voor een stevige, stabiele verankering en houden bovendien de isolatie goed op z’n plaats.

Spouwankers

Spouwankers dienen als verankering tussen binnen- en buitenmuur met daartussen een laag isolatiemateriaal. Een spouwanker is eigenlijk niets anders dan een dunne, lange pen die gemaakt is van verzinkt staal of van rvs. We leveren kunststof pluggen bij de spouwankers. Deze pluggen worden als eerst in de isolatieplaten en de muur geplaatst (na voorboren), waarna de spouwankers hierin gestoken worden. De plug expandeert en zet zichzelf en het spouwanker zo vast in zowel de isolatieplaat als de muur. Het uitstekende deel van het spouwanker wordt vervolgens aan de buitenmuur bevestigd via de metselvoegen.

Spouwankers en benodigdheden

Wanneer spouwankers gebruiken?

Spouwankers worden gebruikt tijdens renovatiewerkzaamheden of tijdens nieuwbouwprojecten. Ze worden toegepast op het moment dat de spouw en buitenmuur gerealiseerd worden. De isolatieplaten worden door middel van de bij de spouwankers geleverde pluggen tegen de binnenmuur vastgezet, waarna de spouwankers in deze plug worden geplaatst. Nu kan de buitenmuur gemetseld worden. De uitstekende spouwankers worden in de natte specie gelegd en vormen zo de verbindende factor tussen de binnenmuur en buitenmuur. Spouwankers zijn dus te vinden in de spouwmuur

Hoe spouwankers gebruiken?

Eerst worden gaten voorgeboord in zowel muur als in de spouwplaat. Daarna wordt de PIR spouwplaat met alleen de plug bevestigd tegen de binnenmuur. De spouwankers plaatst u later in de pluggen, zodat er vrij gewerkt kan worden zonder uitstekende onderdelen. Wanneer de buitenmuur wordt gemetseld, worden de spouwankers in de pluggen geplaatst met behulp van een inslagpijp. Tijdens het metselen van de buitenmuur worden de spouwankers in de natte voegen gelegd, zodat de gehele muurconstructie aan elkaar wordt bevestigd.

Waarom spouwankers gebruiken?

Spouwankers worden gebruikt om de binnenmuur te verankeren aan de buitenmuur. De gehele muur wordt op deze manier sterker. Dit is nodig, omdat de buitenmuur aan veel meer temperatuurschommelingen en weersinvloeden blootgesteld wordt. Hierdoor ‘werkt’ de buitenmuur veel meer dan de binnenmuur. Door het stevig verankeren van de binnenmuur aan de buitenmuur kan de gehele muurconstructie dit werken van de buitenmuur veel beter opvangen zonder dat er schade aan de muurconstructie of het isolatiemateriaal kan ontstaan.

Renovatie spouwankers

Wanneer tijdens een renovatie nieuwe (spouw)muren worden gecreëerd, kunnen het binnen- en het buitenblad met spouwankers aan elkaar verankerd worden. Voor renovatie projecten worden meestal verzinkte spouwankers gebruikt. Gaat u nieuw bouwen volgens het bouwbesluit, dan dienen rvs spouwankers te worden gebruikt.

Inslag spouwankers

Spouwankers moeten in de pluggen worden geslagen. Dit kunt u op een correcte en gecontroleerde manier doen met behulp van een inslagpijp. De inslagpijp die u in onze webshop vindt is geschikt om te gebruiken met al onze spouwankers, mits u een maximale luchtspouw aanhoudt van maximaal 70mm. De inslagpijp dient als een soort verlengstuk om de spouwankers te plaatsen. Gebruik een hamer om de spouwankers daadwerkelijk in de pluggen te slaan.

Hoeveel spouwankers per m2?

Volgens de Europese voorschriften voor metselwerken, de zogeheten Eurocode 6, moeten er per m2 minimaal twee spouwankers geplaatst worden, maar normaliter worden er vaak drie a vier spouwankers per m2 gebruikt. Door vier spouwankers per m2 toe te passen bent u er zeker van dat de verankering stevig genoeg is, zeker wanneer de draagkracht en de belasting van de muur hoger ligt.