Als u uw huis of bedrijfspand wilt isoleren is het handig te weten hoe goed het materiaal van uw keuze isoleert. Zo kan er gekeken worden naar de lambda waarde, welke ook altijd gebruikt wordt om de Rd-waarde van een materiaal te bereken. Deze Rd-waarde is de meest voorkomende isolatiewaarde welke ook het meest zegt over het isolerende vermogen van isolatiemateriaal. Maar wat betekent die Rd-waarde dan precies?

Rd-waarde

De Rd-waarde is een isolatiewaarde die toegekend wordt aan elk soort isolatiemateriaal. Het geeft de warmteweerstand oftewel de thermische weerstand van een materiaal aan. Rd staat daarin voor Resistance Declared wat aangegeven warmteweerstand betekent. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W. De warmteweerstand hangt samen met de warmtegeleiding, die aangegeven wordt met de lambda waarde. Hoe beter de warmtegeleiding, hoe minder de warmteweerstand, en dus hoe slechter het isolerende vermogen. Is de warmtegeleiding slecht, dan is de warmteweerstand juist hoog, net zoals de isolatiecapaciteit. Lucht, gassen en kunststoffen zijn slechte warmtegeleiders en hebben daarom een hoge warmteweerstand. Deze stoffen worden dan ook veelvuldig gebruikt bij de productie van isolatiematerialen; ze isoleren namelijk het best.

Rd-waarde berekenen

Om de Rd-waarde, de warmteweerstand dus, te berekenen hebben we twee waardes nodig. Ten eerste de mate van warmtegeleiding van een materiaal. Deze wordt uitgedrukt in de lambda waarde. En als tweede moeten we weten wat de materiaaldikte is in meters. De formule wordt dan als volgt: Rd-waarde = materiaaldikte in meter : lambda waarde.

Voorbeeld Rd-waarde berekenen

Stel dat u een PIR plaat heeft van 10 centimeter dik. Deze PIR plaat heeft een lambda waarde van 0,020. Dan wordt de som 0,10 : 0,020 = 5,0. De Rd-waarde is dan 5,0. In vrijwel alle gevallen hoeft u echter nooit zelf de Rd-waarde te berekenen. De fabrikant heeft dit al voor u gedaan. U vindt de Rd-waarde op onze website bij de producten terug of op de verpakking van het isolatiemateriaal.

Hoge of lage Rd-waarde

In tegenstelling tot lambda waarde, waar een lage waarde staat voor goede isolatie, is dat bij de Rd-waarde juist andersom. Een hoge Rd-waarde betekent een hoge isolatiewaarde. Dus een hogere Rd-waarde zorgt in de winter voor een warmer huis en maakt in de zomer juist koeler, omdat de warmte langer buiten de deur wordt gehouden.

Verschil met lambda waarde

Zoals hierboven al uitgelegd zijn de Rd-waarde en lambda waarde niet hetzelfde. Wel hebben ze met elkaar te maken; we hebben de lambda waarde immers nodig om tot de Rd-waarde te komen. Ook zeggen de waardes niet hetzelfde. De lambda waarde geeft aan hoe de warmtegeleiding van een materiaal is bij één meter dikte. De Rd-waarde berekent de isolatiewaarde van de totale dikte van het isolatiemateriaal of de isolatielaag. Want ook als er bijvoorbeeld meerdere lagen isolatie gebruikt worden of als men na-isoleert, wordt de isolatielaag dikker, en stijgt dus de Rd-waarde. De lambda waarde daarentegen is dus altijd de isolatiewaarde bij slechts één meter dikte en verandert dus niet bij variërende diktes.

Rd-waarde en Rc-waarde

Tot slot kennen we nog de Rc-waarde. Dit is de warmteweerstand van een constructiedeel. Hiermee wordt de isolatiewaarde van constructies als vloeren, daken of muren aangeduid. Waar de Rd-waarde slechts betrekking heeft op de isolatielaag, wordt met de Rc-waarde dus de hele constructie waarin de isolatie is verwerkt bedoeld.