Elk materiaal heeft een bepaalde druksterkte. Deze druksterkte is met name van belang bij materialen die gewicht moeten dragen. Denk dan aan bijvoorbeeld beton, maar zeker ook aan isolatiematerialen.

Druksterkte

De druksterkte wordt uitgedrukt in kPa, afkorting voor kiloPascal. Simpel gezegd geeft de druksterkte hoeveel kilo druk per m2 het materiaal aankan voordat er een vervorming van meer dan 10% ontstaat.
De formule om de druksterkte te berekenen is als volgt: 1kPa = 1kN/m2 = 100kg/m2.
Volgens de NEN-EN 826 norm kan bij de berekening van de druksterkte een onderscheid gemaakt worden tussen belasting korte duur en belasting lange duur. Bij belasting korte duur wordt gekeken hoeveel kPa een materiaal kan hebben voordat er vervorming van 2% en 5% optreedt. Bij belasting lange duur mag de maximale vervorming 10% zijn.

Druksterkte isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal met hoge druksterkte is vooral XPS. Daarnaast hebben ook EPS platen een hogere druksterkte dan gemiddeld. Deze beide materialen worden dan ook veel toegepast bij isoleren van constructies die een hoge belasting hebben. Denk vooral aan vloerisolatie en dakisolatie.
De druksterkte van XPS en EPS platen worden bij ons altijd gemeld bij de producten. Ze staan vaak ook in de productnaam. Zo hebben de EPS 100 platen een druksterkte van 100 kPa. Dat wil dus zeggen dat deze platen een druk aan kunnen van 10.000kg/m2 (of 1kg/cm2) voordat ze maximaal 10% vervormen. In de praktijk betekent dit niet zozeer het gewicht van de 10.000 kilo zelf maar wel de druk die deze massa uitvoert op het materiaal door middel van de zwaartekracht.
Deze XPS platen van 14 cm dikte hebben zelfs een kPa van 300. Ze kunnen dus een nog hogere belasting aan, namelijk 30.000 kilo per vierkante meter.

Waarom is druksterkte belangrijk?

Een hoge druksterkte van isolatiemateriaal kan belangrijk of zelfs vereist zijn. Druksterke isolatiematerialen kunnen meer druk (gewicht) aan dan normale, minder druksterke materialen.
Uiteraard zijn isolatiematerialen met een hoge druksterkte zeer wenselijk in industriële gebouwen, denk onder andere aan betonvloeren die zwaar materieel of zware machines moeten dragen, of garages. Maar ook bij het isoleren van onze woningen is de druksterkte een belangrijke factor. De vloer wordt natuurlijk belast met een afwerking, bijvoorbeeld beton en/of een cementdekvloer en vervolgens met hout, tegels of andere vloerbedekking. Daarna worden er meubels geplaatst, welke óók door de vloer worden gedragen. De vloerisolatie zal dus over voldoende druksterkte moeten beschikken om niet te bezwijken onder de druk en vervolgens te vervormen. En wat dacht u van plat dak isolatie? Zeker wanneer het platte dak als dakterras of groen dak gebruikt gaat worden, is een hoge druksterkte erg aan te raden. Ook wanneer na het isoleren een ballastlaag op de dakisolatie wordt geplaatst, is het uiterst belangrijk dat het isolatiemateriaal druksterk is. Het moet immers heel wat gewicht kunnen dragen.
Is de druksterkte te laag, dan kan dat nadelige gevolgen hebben. Het isolatiemateriaal kan (te veel) indeuken en/of vervormen als het te zwaar belast wordt, waardoor de isolatiewaarde daalt. Het materiaal kan zelfs kapot gaan, waardoor het geen lucht meer vast kan houden en daardoor geen warmte en kou meer kan tegenhouden.