Wat zijn isolatiepluggen
Bij Isolatienoord vindt u isolatiepluggen in verschillende maten. Met isolatiepluggen zijn diverse isolatiematerialen zoals PIR platen, EPS platen en XPS platen te bevestigen aan harde ondergronden. U vindt bij ons isolatiepluggen met schotel en slagpin. Deze isolatiepluggen zorgen voor een goede drukverdeling. Zo kan tijdens het monteren schade aan het isolatiemateriaal voorkomen worden. Bovendien kunnen met het gebruik van kunststof isolatiepluggen koudebruggen voorkomen worden.
Isolatiepluggen, wat zijn dat?
Isolatiepluggen zijn pluggen die specifiek bedoeld zijn om isolatieplaten gemaakt van PIR, XPS, EPS, steenwol of glaswol te bevestigen aan harde ondergronden. Denk aan beton, bakstenen en cellenbeton. Omdat isolatiepluggen een langere schacht en een speciale vlakke kop hebben, wordt beschadigen of samendrukken van het isolatiemateriaal voorkomen. Bovendien zorgen isolatiepluggen, dankzij die vlakke kop, voor een windvaste bevestiging. Tot slot kunnen met gebruik van isolatiepluggen ook koudebruggen voorkomen worden.
Zo dragen isolatiepluggen bij aan een goede isolatie en aan de energie efficiëntie van een woning of pand.
Hoe werken isolatiepluggen?
Isolatiepluggen werken door zichzelf vast te zetten in het isolatiemateriaal. De isolatiepluggen hebben een buisvormig lichaam met een schroefdraad aan de buitenkant en zijn hol van binnen zodat u de schroef of slagpin er in kunt draaien. Door de schroef/pin in de isolatieplug te draaien, wordt het geheel vastgezet.
Welke isolatiepluggen zijn er?
Er zijn verschillende isolatiepluggen, bedoeld voor verschillende doeleinden. De ondergrond en het gebruikte isolatiemateriaal zijn doorslaggevend voor de keuze van isolatiepluggen. De meeste isolatiepluggen zijn van kunststof. Isolatiepluggen van kunststof werken goed om koudebruggen te voorkomen. Daarnaast zijn er vooral veel verschillende maten isolatiepluggen.
Isolatieplug met slagpin
Bij Isolatienoord vindt u de isolatiepluggen van het merk Smart. Deze pluggen zijn van kunststof en zijn allemaal voorzien van een schotel en een slagpin. De schotel plaatst u tijdens het monteren over de isolatieplug. Het zorgt voor een goede drukverdeling, zodat er geen schade kan ontstaan aan de isolatieplaat. De slagpin is versterkt en wordt uiteindelijk in de isolatieplug bevestigd met behulp van een hamer.
Isolatiepluggen 120mm
Isolatiepluggen 120mm zijn de kortste isolatiepluggen in het assortiment van Isolatienoord. De isolatiepluggen 120mm zijn geschikt voor de bevestiging van isolatieplaten op harde ondergronden als bakstenen, beton en kalkzandsteen. Deze isolatiepluggen 120mm gebruikt u bij isolatiemateriaal tot een maximale dikte van 60mm.
Isolatiepluggen 140mm
De isolatiepluggen 140mm zorgen voor een windvaste montage van isolatiematerialen op harde ondergronden. Materialen als PIR, XPS, EPS en minerale wolsoorten kunnen op deze manier bevestigd worden. Isolatiepluggen 140mm zijn geschikt om isolatieplaten met een maximale dikte van 80mm te bevestigen.
Isolatiepluggen 160mm
Isolatiepluggen 160mm hebben, net als de overige maten isolatiepluggen, het voordeel dat ze koudebruggen voorkomen. De pluggen zijn geschikt om verschillende typen isolatieplaten te bevestigen. Met isolatiepluggen 160mm kunnen isolatiematerialen met een maximale dikte van 100mm gemonteerd worden.
Isolatiepluggen 180mm
Isolatiepluggen 180mm zijn geschikt voor een snelle en makkelijke bevestiging van isolatieplaten. Bovendien zorgen ze voor een optimale drukverdeling. De isolatiepluggen 180mm zijn geschikt voor isolatiematerialen met een maximale dikte van 120mm.
Isolatiepluggen 200mm
Met isolatiepluggen 200mm kunnen isolatieplaten als PIR, XPS en EPS gemonteerd worden aan harde ondergronden. Denk aan baksteen, cellenbeton, kalkzandsteen en beton. De isolatiepluggen 200mm zijn geschikt voor isolatieplaten die maximaal 140mm dik zijn.
Isolatiepluggen en toebehoren
Hoe isolatiepluggen monteren?
Isolatiepluggen monteren voor het bevestigen van isolatiemateriaal kan als volgt:
1.Zorg als eerste voor een schone ondergrond, zodat er geen vuil tussen de ondergrond en de isolatieplaten achterblijft.
2.Plaats vervolgens de isolatieplaat vlak en strak tegen de ondergrond aan, bijvoorbeeld tegen de muur.
3.Boor nu gaten voor in zowel de isolatieplaat als de ondergrond. Gebruik hier een 10mm dikke betonboor voor.
4.Neem nu een isolatieplug. Doe de schotel over de plug heen en steek de plug in het voorgeboorde gat van de isolatieplaat en vervolgens in het voorgeboorde gat in de muur, zodanig dat de plaat strak tegen de muur ligt.
5.Pak de slagpin, steek deze in de plug en gebruik ten slotte een hamer om de pin helemaal in de plug te slaan. Nu is de isolatieplaat bevestigd tegen de ondergrond.
6.Plaats de overige isolatiepluggen op dezelfde manier in de isolatieplaten en ondergrond.
Welke lengtemaat isolatiepluggen is het best?
Uiteraard is het belangrijk de juiste lengte maat isolatiepluggen te kiezen. De benodigde lengte van de isolatiepluggen is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Maar ook de ondergrond is hierbij van belang. Want worden de isolatiepluggen in massief materiaal toegepast, bijvoorbeeld vol beton? Dan dient de lengte maat van de isolatiepluggen minimaal de dikte van het isolatiemateriaal + 40mm te zijn.
Plaatst u de isolatiepluggen in een holle ondergrond, bijvoorbeeld holle bakstenen, dan zorgt u dat de isolatiepluggen een lengte hebben van minimaal de dikte van het isolatiemateriaal + 60mm.