Wat is een koudebrug?
Koudebrug is een veelgehoord begrip in de bouwwereld, en met name in de isolatiebranche. Logisch, want het is een term om serieus rekening mee te houden. Maar wat is een koudebrug precies? En is een koudebrug te voorkomen?
Wat betekent koudebrug?
Een koudebrug wordt ook wel thermische brug genoemd. Koudebruggen zijn delen in uw woning die kouder zijn dan andere. Koudebruggen ontstaan door een gebrek aan isolatie, een onderbreking van de isolatie of niet (goed) aansluitende isolatie in de buitenschil van uw woning. Onder de buitenschil van een woning/gebouw verstaan we alle constructiedelen die contact hebben met de buitenlucht, zoals daken, muren, ramen.
Wat doet een koudebrug?
Een koudebrug is dus een niet (goed) geïsoleerd gedeelte van uw woning. Omdat de isolatielaag hier ontbreekt of onderbroken is, is de warmteweerstand op die plek ook lager. Koude lucht van buiten kan gemakkelijk(er) de constructie en uw woning instromen door kieren, naden en gaatjes. Er is op die plekken niks (zoals isolatiemateriaal) die het tegenhoudt. Hierdoor treedt er plaatselijk warmteverlies op. U moet dan meer stoken om de ruimte te verwarmen.
In de warmere maanden kan juist warme lucht naar binnentrekken, waardoor de temperatuur in de ruimte toeneemt. We spreken dan van warmtebrug.
Gevolgen van koudebruggen
Koudebruggen zijn vrijwel altijd ongewenst. Kou heeft vrij spel om naar binnen te komen en de warmte ontsnapt naar buiten. Hierdoor daalt de isolatiewaarde van de constructie. En omdat er meer verwarmd moet worden om het warmteverlies te compenseren, gaan de stookkosten omhoog. Bovendien kan een koudebrug de kans op condensatie en het ontstaan van schimmels vergroten. De waterdamp in de warme binnenlucht kan condenseren op de plek van de koudebrug. Dit kan vochtproblemen veroorzaken, waarna ook schimmels zich aan kunnen dienen.
Waar komen koudebruggen voor?
Koudebruggen komen vanzelfsprekend voor in bouwlagen waar geen isolatiemateriaal is aangebracht. Maar ze kunnen ook voor komen in wél geïsoleerde delen. Een veelvoorkomende koudebrug is plek waar geïsoleerde delen de niet geïsoleerde delen ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan de overgang tussen een geïsoleerde muur en niet geïsoleerde vloer. Ook raam- en deurkozijnen kunnen koudebruggen veroorzaken als de isolatie hier niet goed op aansluit of niet goed is afgedicht. Hetzelfde geldt voor leidingwerk. Daarnaast kan zich in de spouwmuur een koudebrug voordoen wanneer hier bijvoorbeeld puin of metselresten in te vinden zijn. In dit laatste geval spreken we ook wel van spouwmuurvervuiling.
Hoe kan een koudebrug opgespoord worden?
Koudebruggen voelt u vaak wel. Wanneer het op bepaalde plekken of in bepaalde ruimtes kouder aanvoelt, kan dat duiden op een koudebrug. Een koudebrug in de muur kan meestal goed gevoeld worden door met de hand over de muur te strijken. Daar waar het kouder voelt, kan een koudebrug zitten. Een modernere techniek is echter het gebruik van thermografie, oftewel een warmtecamera. Een warmtecamera kan koude plekken (de koudebruggen) in de constructie opsporen.
Hoe koudebruggen voorkomen of oplossen?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom wordt bij nieuwbouwprojecten al in de ontwerpfase rekening gehouden met het voorkomen van koudebruggen. Zorg er tijdens de isolatiefase ook voor dat het isolatiemateriaal naadloos op elkaar aansluit en gebruik isolatietape en/of purschuim om naden en kieren te dichten. Laat de isolatiematerialen van op elkaar aansluitende constructies goed in elkaar overlopen, zoals de bijvoorbeeld muur- en vloerisolatie, en zorg dat het isolatiemateriaal rondom leidingwerk en kozijnen goed aansluit en goed is afgedicht, zodat er geen warmte kan ontsnappen. Heeft u uw huis nog niet geïsoleerd? Dan is isoleren uiteraard een goed idee. Een niet geïsoleerd huis heeft veel koudebruggen, kan veel tocht- en vochtproblemen hebben en heeft vaak een hoge energierekening. Door te isoleren worden deze problemen in één keer aangepakt.
Koudebrug in geïsoleerde woning
Is uw woning al (deels) geïsoleerd maar heeft u het vermoeden dat er toch koudebruggen zijn? Laat dit dan vaststellen door een deskundige. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een warmtecamera.
De koudebruggen kunt u oplossen door de isolatie goed aan elkaar aan te laten sluiten en alle gaatjes en kieren die er zijn te dichten. Is uw woning deels geïsoleerd, dan kan het baat hebben ook andere constructiedelen te isoleren. Heeft u bijvoorbeeld een geïsoleerde muur maar een niet geïsoleerde vloer, dan kan in de overgang van muur naar vloer een flinke koudebrug zitten. Door ook de vloer te isoleren en beide isolatielagen goed op elkaar aan te sluiten, kan deze koudebrug verholpen worden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de aansluiting van muurisolatie op dakisolatie.
Koudebrug in vloer
Koudebruggen in de vloer zijn op te lossen met vloerisolatie. Omdat vloerbalken voor warmteverlies kunnen zorgen moet de isolatie goed aansluiten op de balken. Vergeet ook niet dat de vloerisolatie goed moet aansluiten op de (spouw)muurisolatie. Een betonnen vloer is goed te isoleren met PIR, XPS, EPS en Fermacell. Een houten vloer kan geïsoleerd worden met glaswol, steenwol en houtvezelisolatie.
Koudebrug in dak
Door koudebruggen in uw dak kan veel warmte ontsnappen. Uw dak kan van binnen en van buiten af geïsoleerd worden met verschillende materialen. Waar u voor kiest is afhankelijk van uw dak: een plak dak of een hellend (schuin) dak.
Koudebrug in muur
Spouwmuurisolatie is een goede manier om koudebruggen in uw muur op te lossen. De spouwruimte wordt geïsoleerd met bijvoorbeeld PIR platen. Laat wel eerst uw spouwmuur checken op spouwmuurvervuiling. Spouwmuurvervuiling zoals cementresten kunnen voor koudebruggen zorgen, zelfs als de spouwmuur al is geïsoleerd. Door dit soort vervuiling eerst te (laten) verwijderen kunt u koudebruggen in de spouwmuurisolatie voorkomen.
Overig isolatiematerialen bij Isolatienoord
Uiteraard kunt u bij Isolatienoord naast materialen voor dak-, vloer- en muurisolatie ook terecht voor bodem- en kruipruimteisolatie en isolatiemateriaal voor uw voorzetwand of scheidingswand. Bovendien bieden wij ook een breed assortiment in verschillende accessoires zoals spouwankers, dakschroeven, tape en verschillende lijmen en purschuimen.