Een comfortabel huis begint met goede isolatie. Het houdt niet alleen de kou buiten tijdens de winter, maar houdt ook de warmte binnen. Een van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland is glaswol. Maar wat maakt glaswol zo'n populaire keuze? Laten we eens kijken naar de isolatiewaarde van glaswol en waarom het een slimme investering is voor uw woning.

Wat is de isolatiewaarde van Glaswol?

De isolatiewaarde van glaswol wordt gemeten aan de hand van de Rd-waarde (thermische weerstand). De Rd-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte kan tegenhouden. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Glaswol staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en heeft over het algemeen een goede Rd-waarde per dikte-eenheid. De exacte Rd-waarde kan variëren afhankelijk van het type glaswol en de dikte ervan. Bijvoorbeeld een glaswolplaat van Knauf Acoustifit 50mm bereikt een isolatiewaarde van 1,35, terwijl dezelfde glaswolplaat van 150mm een Rd-waarde bereikt van 4,05. Naast de isolatiewaarde wordt glaswol ook gemeten op lambdawaarde. De lambdawaarde van glaswol geeft aan hoeveel warmte het materiaal per eenheid van dikte en oppervlakte kan geleiden.

Label van isolatiewaarde glaswol Label van isolatiewaarde glaswol

Lambdawaarde van glaswol

De lambdawaarde (λ-waarde) van een materiaal geeft aan hoeveel warmte het materiaal per eenheid van dikte en oppervlakte kan geleiden. Met andere woorden, het meet de thermische geleidbaarheid van het materiaal. Hoe lager de lambdawaarde, hoe slechter het materiaal warmte geleidt en hoe beter het isoleert.

Glaswol heeft over het algemeen een lage lambdawaarde, wat betekent dat het een slechte warmtegeleider is. De lambdawaarde van glaswol ligt meestal rond 0,032 tot 0,040 W/(m·K), wat aangeeft dat het een goede isolator is.

Samengevat: Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde (R-waarde) en een lage lambdawaarde (λ-waarde). Dit maakt het een uitstekende keuze voor thermische isolatie in gebouwen, omdat het effectief warmte kan tegenhouden en de energie-efficiëntie van een gebouw kan verbeteren. Het helpt om de warmte binnen te houden tijdens de winter en de warmte buiten te houden tijdens de zomer, waardoor het comfort in huis wordt verhoogd en de energiekosten worden verlaagd.

Het kiezen van glaswol met de juiste isolatiewaarde

Nu we uitleg hebben gegeven over de isolatiewaarde van glaswol speelt ook de lambdawaarde een grote rol bij het kiezen van glaswol. De lambdawaarde van het merk Knauf Insulation en Ursa wordt altijd aangeduidt met een getal achter het type glaswol. Bijvoorbeeld Knauf Naturoll 032 en Knauf Naturoll 037. Het getal geeft de lambdwaarde aan, hoe lager deze is , hoe beter het isolatiemateriaal isoleert. Als we beide types met elkaar vergelijken en we nemen van elk type een 120mm dikte, dan kunnen we zien dat de Knauf Naturoll 032 van 120mm een isolatiewaarde behaald van 3,75 tegenover een isolatiewaarde van 3,20 voor de Knauf Naturoll 037 120mm. De dikte van het isolatiemateriaal speelt een grote rol voor de isolatiewaarde, maar ook de lambdawaarde. Maar ook de ruimte wat u wilt isoleren. Stel u wilt een voorzetwand isoleren en u wilt niet veel ruimte inleveren, maar wel een hoge ispolatiewaarde behalen. Dan is kiezen voor een glaswol met een lage lambdawaarde een betere oplossing dan het kiezen voor een glaswol met een hogere lambdawaarde. Nadeel is dat een glaswol met een lagere lambdawaarde meer kost per vierkante meter dan een glaswol met een hogere lambdawaarde. Heeft u een toepassing waar voldoende ruimte is. Dan is het kiezen voor een dikkere glaswol met een hogere lambdawaarde en isolatiewaarde de goedkoopste oplossing. 

Een overzicht van ons glaswol assortiment met de bijbehorende isolatiewaarde

Knauf Naturoll 032  ✅ Knauf Naturoll 037  ✅ Knauf Acoustifit  ✅ Ursa Timber Frame roll 032  ✅  Ursa Timber Frame roll 035  ✅ Ursa Timber Frame roll 035  ✅ Ursa spouwplaten