De isolatiebranche kent een heel eigen vakjargon met termen, al dan niet specifiek voor isolatiemateriaal, die niet voor iedereen direct duidelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de termen Rd-waarde en Rc-waarde. Een andere veelvoorkomende term is lambda waarde.

Wat betekent lambda waarde

De lambda waarde heet ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt en laat zien in welke mate een materiaal warmte geleid. De waarde wordt uitgedrukt met de Griekse letter λ. De lambda waarde geeft aan hoeveel watt energie er door één vierkante meter materiaal van één meter dik gaat bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin tussen beide buitenzijdes. Door te kijken naar deze warmtegeleiding kan bepaald worden hoe goed of slecht een materiaal isoleert.

Hoge of lage lambda waarde

De lambda waarde wordt uitgedrukt in watt per meter in graden Kelvin, kortweg W/mk. Waardes zien er dan bijvoorbeeld uit als 10,6 W/mk of 0,031W/mk, waarbij 10,6 een hoge waarde weergeeft en 0,031 vanzelfsprekend een lage waarde is. Een materiaal met een hoge waarde geeft aan dat de warmtegeleiding heel efficiënt en goed is; warmte wordt door dit materiaal dus goed en snel geleid. Een lage waarde geeft juist aan de warmtegeleiding erg slecht is. En juist dit willen we als we het over isolatiemateriaal hebben. Want een goed isolatiemateriaal geleid de warmte erg slecht, en heeft dus een lage lambda waarde. Met andere woorden: een lage lambda waarde betekent een goed isolatievermogen. Immers, een goede isolatie laat geen warmte door en geeft dit ook niet af, zodat de warmte in de winter in uw huis blijft en in de zomer juist buiten de deur. Onthoud: hoe lager de lambda waarde, des te groter is het isolatievermogen. Isolatiematerialen met de laagste lambda waardes isoleren dus het allerbest.

Materialen en hun lambda waarde

Elk materiaal heeft in principe een bepaald vermogen om warmte te geleiden en heeft dus ook een lambda waarde. Zo hebben metalen, hout, glas, beton enz. allemaal een lambda waarde. Goud heeft bijvoorbeeld, net als vrijwel alle andere metalen, een heel goed warmtegeleidingsvermogen en dus een hoge lambda waarde. Metalen hebben daarom dus zeer slechte isolerende eigenschappen. Ook vloeistoffen en gassen hebben hun eigen lambda waardes. En met het oog op hun isolerende capaciteit is die laatste categorie vooral interessant. Want stilstaande lucht, wat een gas is, wordt veel gebruikt in isolatiematerialen. Het is juist deze lucht die zorgt voor de sterk isolerende factor. De lucht zit in de cellen waaruit het isolatiemateriaal bestaat, bijvoorbeeld PIR-platen of XPS. Deze materialen bestaan uit samengeperste kunststofschuimen die een gesloten cellenstructuur hebben waarin de lucht, of een stationair gas, in stilstaan. Deze lucht zorgt voor de sterk isolerende werking.

De lambda waardes van onze isolatiematerialen:

Isolatiemateriaal Lambda waarde W/mk
PIR 0,021-0,022
XPS 0,035-0,036
XPS Marmox  0,030
EPS 0,032
Glaswol 0,031-0,037
Steenwol 0,035-0,041
Houtvezel  0,038
Katoen 0,39

 

Lambda waarde en Rd-waarde

We kennen in de isolatiewereld nog meer termen die aangeven hoe goed een materiaal isoleert. Eén daarvan is de Rd-waarde. Deze waarde geeft de warmteweerstand van een (isolatie)materiaal aan en laat zien hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert. In tegenstelling tot de lambda waarde betekent een hogere Rd-waarde een beter isolatievermogen.
De Rd-waarde wordt altijd door fabrikanten aangegeven. Om deze waarde te berekenen is de lambda waarde nodig. De Rd-waarde is de dikte van het materiaal gedeeld door de lambda waarde.