PIR is tegenwoordig één van de meest populaire isolatiematerialen. Uiteraard heeft dit alles te maken met de zeer goede isolatiewaarde van PIR. Het is daarom bij uitstek geschikt voor warmte isolatie van schuine en platte daken, zolders, spouwmuren, wanden en vloeren. PIR platen zijn licht van gewicht en eenvoudig te gebruiken. Bovendien zijn de platen relatief dun. Dit maakt PIR tot een uitstekend isolatiemateriaal.

Wat is de isolatiewaarde van PIR?

De isolatiewaarde van isolatiematerialen wordt altijd aangegeven met een lambda waarde en de daarmee samenhangende Rd-waarde. Een lagere lambda waarde betekent een hoger thermisch isolatievermogen. Dus hoe lager de lambda waarde, hoe beter.
Voor de Rd-waarde geldt juist: hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatiewaarde van het materiaal.

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie voor uw isolatiemaatregel(en)? Kijk dan altijd goed naar de Rd-waardes. Hier gelden namelijk minimale waardes voor.

Rc-waarde van PIR

Naast de lambda-waarde en de Rd-waarde is er ook de Rc-waarde. Deze Rc-waarde toont de isolatiewaarde van de totale constructie, inclusief isolatiemateriaal, aan. De Rc-waarde kan daarom per constructie(deel) verschillen. Het hangt helemaal af van de opbouw. Bestaat de constructie uit hout of beton. Wordt er mechanisch bevestigd of verlijmd. Is de constructie damp open of juist dampdicht? Het heeft allemaal invloed op de Rc-waarde. 
Er wordt wel eens naar de Rc-waarde van PIR gevraagd. Maar deze waarde bestaat dus helemaal niet voor isolatiematerialen. De Rc-waarde is dus alleen te berekenen wanneer de constructie bekend is. Heeft men het over de R-waarde, dan wordt er overigens veelal de Rc-waarde mee bedoeld.

Populaire producten

Hoe bereken je de RD-waarde van PIR

De Rd-waarde wordt berekend aan de hand van de lambda waarde en de dikte van het materiaal. De dikte van het materiaal (in meters) wordt gedeeld door de lambda waarde. Voorbeeld: u heeft een PIR plaat van 120mm met een lambda waarde van 0,022. De formule is dan 0,12 : 0,022 = 5,45. De Rd-waarde van deze PIR plaat is dan 5,45. Dat betekent dat deze PIR plaat dus een hoge isolatiewaarde heeft. De Rd-waarde en daarmee de isolatiewaarde van PIR platen hoeft u trouwens nooit zelf uit te rekenen; deze vermelden wij altijd bij het product. 
Wilt u graag weten welke dikte PIR u nodig bent om een bepaalde Rd-waarde te behalen, dan kan er ook andersom gerekend worden. Stel u wilt een Rd-waarde van minimaal 6 halen en u weet dat de PIR platen van een bepaald merk een lambda waarde van 0,022 hebben, dan kunt u de som als volgt maken: 6 x 0,022 = 0,132. Dat wil zeggen, u heeft een PIR plaat van minimaal 132mm nodig. Deze maat is er niet, dus u kiest de eerstvolgende maat van 140mm. Deze PIR plaat levert een Rd-waarde van maar liefst 6,35. Een zeer hoge isolatiewaarde dus.
Ook nu weer geldt dat u niet zelf met sommetjes in de weer hoeft. Op onze website staan bij alle afmetingen en diktes van alle isolatiematerialen de Rd-waardes vermeld. Zoekt u dus een Rd-waarde van rond de 6, dan staat dat op de overzichtspagina’s al vermeld. 

PIR isolatiewaarde tabel

In onderstaande tabel ziet u in één oogopslag de Rd-waarde van alle verkrijgbare diktes PIR platen.

Soorten isolatieplaten Rd-waarde Soorten isolatieplaten Rd-waarde
 ✅ PIR 20mm  0,90  ✅ PIR 80mm 3,60
 ✅ PIR 30mm 1,35  ✅ PIR 90mm 4,05
 ✅ PIR 40mm 1,80  ✅ PIR 100mm 4,50
 ✅ PIR 50mm 2,25  ✅ PIR 110mm 4,95
 ✅ PIR 60mm 2,70  ✅ PIR 120mm 5,40
 ✅ PIR 70mm 3,15  ✅ PIR 140mm 6,30